UITRUSTING

Professionele videoapparatuur voor de volgende generatie broadcasters

Ontdek hoe Canon's Pro AV-assortiment inspeelt op de stijgende vraag naar liveproducties en livestreams van hoge kwaliteit, met nieuwe releases zoals een toonaangevende PTZ-camera, een 27-inch referentiemonitor en firmware-updates boordevol functies.
Een zwarte Canon CR-N700 PTZ-camera.

Het nieuwste lid van de Canon-serie PTZ-camera's, de CR-N700, is ontworpen voor hoogwaardige broadcasts, TV-studio's en live-evenementen.

Van concerten en internationale sportevenementen tot reality-TV en 24-uurs verslaggeving, de vraag naar live productie en livestreams zit enorm in de lift. Daarbij verwachten kijkers nu dat ook die beelden van de hoogste kwaliteit zijn, bijvoorbeeld 4K of HDR.

"Canon zorgt voor een revolutie in live productie", vertelt Matthew Koshy, Product Marketing Specialist bij Canon Europe. "Canon heeft een fantastisch aanbod, van videocamera's waarmee gebruikers van alle niveaus kunnen streamen tot toonaangevende oplossingen voor hoogwaardige TV-opnamen."

Laten we eens kijken naar de nieuwkomers in Canon's productlijn voor beeldbewerking.

Canon CR-N700 PTZ-camera
Nieuwe automatiseringsapps
Canon XA75/XA70- en XA65/XA60-videocamera's
Canon EU-V3-uitbreidingsmodule
Canon CN8x15 IAS S E1/P1 Cine Servo-objectief
Canon DP-V2730-referentiedisplay
Firmware-updates

Een Canon CR-N700 PTZ-camera die op een rail is bevestigd om een bandoptreden te filmen.

De CR-N700 beschikt over Dual Pixel CMOS AF voor soepele, hoogwaardige focus-tracking en is de eerste PTZ-camera met de EOS iTR AFX intelligente autofocus van Canon. Deze zorgt ervoor dat het hoofd scherp blijft, zelfs als het onderwerp zich wegdraait van de camera.

Het paradepaardje onder de PTZ-camera's: de Canon CR-N700

Sinds de introductie van op afstand bedienbare PTZ-camera's (pan-tilt-zoom) is de kwaliteit van rapportages over live-evenementen enorm verbeterd. TV-beelden die met traditionele camera's niet mogelijk zijn, zoals reality-TV in de zogenoemde vlieg-op-de-muurstijl, zijn intussen heel gewoon voor kijkers. Livestreamen met een PTZ betekent dat er minder mensen nodig zijn om content te maken en de operator meerdere camera's tegelijk kan bedienen. Daardoor is deze opstelling ook ideaal voor opnames in bedrijfsomgevingen, het hoger onderwijs en gebedsplaatsen.

De Canon CR-N700 is speciaal ontworpen voor gebruik binnen en beschikt over een DIGIC DV7-processor en een grote 1,0-type 4K UHD CMOS-sensor voor de geringe scherptediepte die een filmische uitstraling geeft.

De Canon CR-N700 is de eerste indoor-PTZ-camera die 12G-SDI-output biedt en in 4K 60p bij 10-bits 4:2:2 kan streamen voor een indrukwekkende kwaliteit en kleurgetrouwheid, ook bij weinig licht. Dit kan bovendien in HLG of PQ HDR, een snel opkomende standaard in de branche. Met de nieuwe nachtmodus kunnen deze bijzonder gedetailleerde beelden zelfs vanuit schaars verlichte ruimten worden gestreamd, wat handig is voor reality-TV.

De CR-N700 werkt met het Canon XC-Protocol en kan dus worden gecombineerd met Canon Cinema EOS- en XF-producten om beelden een filmische look te geven. Met eigen LUT's en voorkeuze-instellingen zoals Canon Log 3 en Wide DR voor een maximaal dynamisch bereik, kunnen gebruikers makkelijk de look van andere Canon-camera's matchen. Voor een eenvoudige inpassing in externe workflows biedt de CR-N700 bovendien ondersteuning voor alle bekende IP-protocollen.

De twee XLR-ingangen zorgen voor de hoogste kwaliteit audio en de PoE++ poort (Power over Ethernet) maakt het mogelijk om via één Ethernet-kabel stroom te leveren en gegevens over te zetten. De CR-N700 is ook compatibel met de Canon RC-IP100 Remote Camera Controller, de Canon-app voor camerabeheer op afstand en geselecteerde tools van derden voor eenvoudige en nauwkeurige bediening op afstand.

"De CR-N700 past in alle verschillende streamingsystemen die de TV-industrie gebruikt en biedt een ongelofelijke toename in kwaliteit", vertelt Matthew.

De 15x optische zoom biedt een aan 35 mm equivalent brandpuntsafstandbereik van 25,5–382,5 mm, dat met Advanced Zoom nog kan worden verdubbeld zonder vermindering van de beeldkwaliteit. Daarnaast kun je met een nieuwe bijsnijdfunctie twee versies van dezelfde opname tegelijk uitvoeren, bijvoorbeeld een full-frame groothoekopname en een bijgesneden versie, zodat je tussen beide kunt schakelen voor een directe close-up.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Op het scherm van een videocamera zijn verschillende instellingen zichtbaar, plus een indicator voor gezichtsdetectie op het hoofd van een gitarist.

Via de nieuwste firmware-update voor de CR-N700 kan de RA-AT001 Auto Tracking-app worden toegevoegd aan de gerenommeerde autofocustechnologie van Canon. De app kan direct op de camera worden gebruikt. Met de tracking kun je snel lopende onderwerpen bijhouden, of je deze nu volledig in beeld hebt of slechts gedeeltelijk. De app detecteert daarnaast zonder problemen de hoofden van mensen die langzaam lopen.

Nieuwe automatiseringsapps

Via een firmware-update worden er in 2023 nieuwe automatiseringsopties toegevoegd aan de CR-N700. De apps RA-AT001 Auto Tracking en RA-AL001 Auto Loop worden direct beschikbaar op de camera nadat je de gratis update hebt geïnstalleerd en een licentie voor de apps hebt gekocht. De apps voegen handige en nauwkeurige geautomatiseerde functies toe, zonder dat je dure externe hardware of een speciale computer nodig hebt.

De geavanceerde en intuïtieve Auto Tracking-app gebruikt de slimme autofocustechnologie voor gezichtsherkenning van Canon om automatisch bewegende onderwerpen in het frame te volgen. Je kunt verschillende voorinstellingen maken voor het kadreren van alles van groothoekopnamen tot close-ups van gezichten, actieve en prioriteitszones definiëren binnen een scène en een stopgebied instellen om te voorkomen dat er continu opnieuw wordt afgesteld bij kleine bewegingen van mensen. De app is volledig geïntegreerd in de camera en biedt uiterst betrouwbare en nauwkeurige tracking en extreem vloeiende bewegingen. Je hebt dan ook geen operator nodig die handmatig onderwerpen volgt met een stuurknuppel. De app kost slechts een fractie van de prijs van externe hardwareoplossingen, waardoor je er flink wat personeelskosten mee kunt besparen.

Met de Auto Loop-app kun je het pannen, kantelen en zoomen vooraf instellen. Met één druk op de knop kun je deze sequenties bovendien automatisch herhalen. Daarnaast kun je ook A-B-C-A-B-C- en A-B-C-B-A-B-C-reeksen gebruiken om bepaalde opnamehandelingen te herhalen. Zo leg je creatieve opnamen vast, zonder dat iemand tijdens een productie de overgangen handmatig hoeft te bedienen. Voor natuurlijke overgangen kun je met de app volledige PTZ-routes programmeren met aangepaste overgangssnelheden en naar wens versnellen en vertragen aan het begin en einde van bewegingen, precies zoals een menselijke operator dat zou doen.

"Beide automatiseringsapps leveren bij liveproducties aanzienlijke besparingen op qua tijd, geld en werk", zegt Paul Atkinson, productspecialist bij Canon Europe. "Je kunt je opnamen op verschillende manieren naar wens aanpassen, zodat je precies de opnamen krijgt die je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een 'Auto-select area' instellen om automatisch mensen te volgen als ze een bepaalde zone betreden. Ook kun je bepaalde gebieden uitsluiten voor tracking. De Auto Tracking-app komt vooral goed van pas bij broadcasts en livestreaming in omgevingen waar er veel beweging is. Van het filmen van zakelijke presentaties en online lessen tot gebedshuizen, concerten, theatervoorstellingen en sportwedstrijden. Beide apps zijn gemaakt omdat er vraag naar was vanuit de branche en we hebben geluisterd naar feedback van gebruikers. Zo geven we de nieuwste generatie videoproducenten de tools die ze nodig hebben."

Een man filmt op een dak met een Canon XA75-videocamera op een statief.

Videocamera's uit de XA75/XA70- en de XA65/XA60-serie, inclusief de XA75 (hier afgebeeld), zijn bij uitstek geschikt voor nieuwsrapportages en TV-documentaires, maar kunnen ook worden gebruikt voor beveiliging en in gebedshuizen.

Het LCD-scherm van een XA75-videocamera.

Het grotere 3,5-inch scherm is perfect om snel en nauwkeurig scherp te stellen. Selecteer het gewenste AF-punt gewoon met een tik. Gezichtsdetectie AF en gezichtsherkenning zijn ook beschikbaar.

Canon XA75/XA70- en XA65/XA60-videocamera's

Professionals en ervaren consumenten gebruiken de huidige serie Canon-videocamera's voor alles van live nieuws tot conferentiegesprekken van hoge kwaliteit. De Canon XA75/XA70- en XA65/XA60-serie bouwt voort op dit succes, met onder meer grote voordelen voor efficiënt live streamen.

Beide series zijn naadloos te combineren met apparatuur voor live video en hebben voorkeuze-instellingen waarmee beeldinstellingen kunnen worden afgesteld om kleuren nauw overeen te laten komen.

De XA75 en XA70 hebben een grote 1,0-type CMOS-sensor en een krachtig objectief met 15x zoom voor indrukwekkende resultaten in 4K UHD, ook bij weinig licht. De beschikbare codecs omvatten de zeer gedetailleerde XF-AVC en de mogelijkheid om MP4 vast te leggen op twee SD-kaarten met een maximale snelheid van 150 MB/s in 8-bit 4:2:0. Daarnaast maximaliseren het Canon Log 3-gamma en de Wide DR-modus het dynamisch bereik onder lastige lichtomstandigheden en helpen een groter 3,5-inch LCD-touchscreen met hogere resolutie en de Ocular EVF met het kadreren. Verder hebben de videocamera's geïntegreerde IBIS en twee professionele XLR-inputs op het bovenste handvat voor hoogwaardige audio. Het Dual Pixel CMOS AF-systeem van Canon houdt het beeld scherp en de OSD-opnamefunctie (on-screen display) maakt het mogelijk een datum en tijdstempel in te sluiten in de opnames.

Dankzij de USB-C-output kan er via een Windows-computer of Mac eenvoudig worden gestreamd met de populaire, gebruiksvriendelijke UVC-technologie. De XA75 heeft daarnaast een 3G-SDI-output die integratie met workflows voor TV-uitzendingen en live evenementen mogelijk maakt.

De 4K XA65/XA60-serie beschikt ook over UVC-streaming via USB-C, de grotere EVF en het grotere LCD-touchscreen, maar heeft een kleinere 1/2,3-type CMOS-sensor.

Het objectief heeft nog meer bereik dankzij de krachtige 20x zoom en de videocamera's beschikken over 5-assige beeldstabilisatie en Hybrid CMOS AF III. Zowel de XA65 als de XA60 kan XF-AVC en MP4 vastleggen op twee SD-kaarten en beide hebben twee XLR-inputs op de bovenste handgreep voor vierkanaals audio-opnamen. De XA65 heeft daarnaast nog een 3G-SDI-output.

Een Canon LEGRIA HF G70-videocamera.

De LEGRIA HF G70 mag dan compacter zijn maar levert nog steeds een uitstekende beeldkwaliteit. "Deze camera maakt zelfs vergadergesprekken van zeer hoge kwaliteit mogelijk", aldus productspecialist Paul Atkinson van Canon Europe.

Voor liefhebbers en zakelijke gebruikers die een compactere camera met streamingfuncties en de beeldkwaliteit van Canon willen, biedt de LEGRIA HF G70 MP4-opnamen met slechts tweekanaals audio. Ook de bovenste handgreep is weggelaten, aangezien daaraan weinig behoefte zal zijn bij dit soort gebruik.

"De LEGRIA HF G70 heeft hetzelfde formaat sensor als de XA65 en XA60 voor professionals. Daardoor kun je de scherptediepte maximaliseren en zoveel mogelijk van de opname scherp krijgen," vertelt productspecialist Paul Atkinson van Canon Europe.

"De XA75/XA70-modellen zijn ideaal wanneer een geringe scherptediepte noodzakelijk is. Als het gaat om moeiteloos te streamen met een breed scala aan camera's, scoort Canon op alle punten."

A EU-V3 expansion module mounted on a Canon EOS C300 Mark III camera with a CN8x15 IAS S E1/P1 Cine Servo lens.

"The EU-V3 is designed to work perfectly with the CN8x15 IAS S E1/P1 Cine Servo lens, which offers a wide-angle to telephoto capability that can cover Super 35mm sensors, as well as full-frame sensors via the built-in 1.5x extender," explains Canon Europe Product Marketing Specialist Jack Adair.

Canon EU-V3: meer mogelijkheden voor live productie

De Canon EU-V3 is ontworpen voor professionele live producties met meerdere camera's en breidt de functionaliteit van de Canon EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II uit met nieuwe hardware- en softwareopties die gemaakt zijn om workflows voor live broadcasts te ondersteunen.

De functies omvatten onder meer SDI-return voor monitoring van de uiteindelijke uitgezonden beelden via de outputs op de camerabody, plus een controlelampje dat tijdens de preview groen is, maar rood wordt als de feed live is. De uitbreidingsmodule biedt daarnaast 12-pins lenscommunicatie voor Cine Servo- en TV-objectieven en Ethernet-connectiviteit voor bediening op afstand en Canon XC-protocolondersteuning.

Bovendien kunnen operators via de nieuwe Focus Position Meter focusposities visueel controleren en handmatig registreren op compatibele Cine Servo-, Compact Cine Servo- en TV-objectieven, waardoor ze nog meer controle over het beeld hebben.

Een zijprofiel van het Canon CN8X15 IAS S E1/P1 Cine Servo-objectief.

Het brandpuntsafstandsbereik van de CN8x15 IAS S E1/P1 is met de ingebouwde 1,5x extender uit te breiden van 15-120 mm (8x) tot 22,5-180 mm, waardoor dit objectief zich uitstekend leent voor liveproducties en creatieve videografie.

Een Canon CN8x15 IAS S E1/P1 Cine Servo-objectief met kap.

Het objectief maakt filmische opnames met resoluties tot 8K mogelijk en heeft ook een diafragma met 11 lamellen voor een zacht bokeh-effect.

Trek je blik breder met de Canon CN8x15 IAS S E1/P1

De Canon CN8x15 IAS S E1/P1, een flexibel en krachtig Cine Servo-objectief met een grote beeldhoek en een krachtige 8x optische zoom, is ontwikkeld naar aanleiding van de stijgende vraag naar meeslepende, filmische beelden voor live en vooraf opgenomen TV-producties.

Het 15-120mm objectief is het grootste van de Cine Servo-serie en biedt systeemeigen dekking voor de Super 35mm-sensor van camera's zoals de Canon EOS C300 Mark III en de EOS C70. Daarnaast is de brandpuntsafstand via de ingebouwde 1,5x extender aan te passen naar 22,5-180 mm, waardoor gebruik met full-frame sensors mogelijk wordt.

De CN8x15 IAS S E1/P1 biedt een uitzonderlijke beeldkwaliteit voor producties in zowel 4K als 8K en heeft net als alle andere objectieven in de Cine-serie de consistente natuurlijke warme kleuren van Canon.

Dit objectief kan voor uiteenlopende workflows worden geconfigureerd dankzij de verwijderbare aandrijfeenheid, de verwisselbare EF/PL-vatting (vervangingsservice voor objectiefvattingen beschikbaar bij geautoriseerde servicecentra van Canon; er kunnen kosten van toepassing zijn) en tandwielen die compatibel zijn met een groot aantal accessoires en steunen van derden. Via de 16-bits absolute encoder van Canon, Cooke /i-technologie en ZEISS eXtended Data-communicatie (PL-vatting) biedt het objectief daarnaast nauwkeurige vastlegging van metadata voor postproductie.

"Dit is een krachtig objectief dat vele jaren dienst zal doen in een breed scala aan toepassingen", aldus Jack.

Een groot zwart referentiedisplay dat twee mannen aan een bar toont.

De krachtige, veelzijdige DP-V2730 is het eerste 27-inch referentiescherm met hoge precisie dat het pakket bekroonde monitoringtools van Canon gebruikt en is bij uitstek geschikt voor live-uitzendingen en postproductiewerk.

De poorten van het Canon DP-V2730-referentiedisplay.

Met vier 12G-SDI-ingangen, HDMI en een multifunctionele SDI ondersteunt de DP-V2730 gelijktijdige weergave van SDI- en HDMI-signalen. Het display kan bovendien worden geüpgraded naar een SDI-switcher, wat ideaal is voor producties met meerdere camera's.

De Canon DP-V2730: zien hoe alles samenkomt

Het 18-inch DP-V1830-referentiedisplay van Canon bleek bij de lancering al een groot succes vanwege de superieure kleurgetrouwheid en de systeemeigen helderheid van 1000 nits op het volledige scherm.

De monitor heeft Dolby Vision-certificering en is volledig compatibel met internationale standaarden voor helderheid, HDR PQ voor film en HLG voor live sportuitzendingen. Geavanceerde geïntegreerde hulpmiddelen zoals HDR-waveform, RGB-parade, HDR false colour, pixel value check en frameluminantie maken HDR-belichting minder complex en vormen een revolutie in cruciale belichtingsmetingen, waardoor live uitzendingen van evenementen zorgeloos verlopen.

De lancering van de DP-V2730 is Canon's antwoord op de vraag naar een groter referentiedisplay. Deze monitor gebruikt hetzelfde krachtige verwerkingsplatform als de DP-V1830, maar heeft een 27-inch scherm.

"De grootte van de DP-V2730 is ideaal", vertelt productspecialist Aron Randhawa van Canon Europe. "Hiermee kunnen gebruikers precies voldoen aan de hoge eisen van uitzendingen in 4K en HDR, zonder concessies te hoeven doen op het gebied van helderheid en kleur. De hooglichten zijn heel helder en de schaduwen mooi donker, waardoor er een uitstekend contrast ontstaat. De details zijn gewoon verbluffend."

Een Canon XF605-videocamera op een bureau.

Omdat audio een cruciaal onderdeel is van live broadcasts en streams, biedt een firmware-update verbeterde vierkanaals monitoring voor de Canon XF605 (hier afgebeeld), de EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II.

Verbeteringen in bestaande producten – firmware-updates

Dankzij de prachtige beeldkwaliteit, het gebruiksgemak en de flexibiliteit verwierf de Canon XF605 al snel een reputatie als een uitstekende 4K-videocamera voor TV-kwaliteit. Maar door het rappe tempo waarin livestreaming verandert en de komst van bewerking in de cloud stellen gebruikers nog hogere eisen. In antwoord daarop biedt Canon een scala aan updates die deze toonaangevende professionele videocamera nog beter maken.

De vernieuwde XF605 omvat Gezichtsdetectie AF bij slow- en fast-motion-opnames, mogelijkheden voor verticale opnames, volumeweergave van vierkanaals audio en een nieuwe toewijsbare knop.

Maar de belangrijkste veranderingen zitten in de opties voor livestreaming en de beschikbare codecs. Canon XC-protocolondersteuning, zoals beschikbaar op Canon PTZ-camera's en nu ook op de Canon EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II, biedt compatibiliteit met de hele streaming-serie van Canon, inclusief de RC-IP100. Daarnaast omvatten de updates ondersteuning voor opnames in zowel de verbeterde kwaliteit 4K ALL-I als de indeling Long GOP.

"Met de ALL-I-codec beschikken gebruikers over minder gecomprimeerde bestanden voor video's van hogere kwaliteit. Dat biedt professionele editors het voordeel van een ruimere keuze aan compressieniveaus en bestandsgroottes", aldus Paul.

Een CR-N700 PTZ-camera van Canon bevestigd op een metalen balk.

Nieuwe automatiseringsfuncties voor Canon’s PTZ-camera's

Nieuwe apps voegen de functies Auto Tracking en Auto Loop toe aan Canon’s CR-N700- en CR-N500-PTZ-camera's (pan-tilt-zoom), en Auto Loop aan de CR-X300.

Daarnaast omvatten de firmware-updates voor de Canon EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II ondersteuning voor het XC-protocol, volumeweergave voor vierkanaals audio en gezichtsdetectie AF in de S&F-modus.

Het doel is om op deze camera's meer mogelijkheden te bieden voor live producties, bioscoopproducties en documentaires. Daarom biedt de update ook ondersteuning voor de snellere VPG400 CFexpress-kaarten en compatibiliteit met de nieuwste Flex Zoom- en CN8x15 IAS S E1/P1-objectieven en AF bij opnames in 100p of 120p.

Ga naar het supportgedeelte van de Canon-website om de Canon's nieuwste firmware-update te downloaden. Selecteer je product in het pop-upmenu om te beginnen.

Samen met updates waarmee je nog meer uit bestaande producten haalt, onderstreept deze indrukwekkende reeks nieuwe producten voor live productie Canon's streven om TV-uitzendingen en livestreaming makkelijker te maken dan ooit tevoren. Voor velen is dit misschien nog onbekend terrein, maar Canon blijft innoveren en een weg banen naar een toekomst met altijd verbonden multimedia.

Adam Duckworth & Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro