ARTIKEL

Ontdek de Canon Cinema-objectiefserie

Canon Cine-objectieven zijn het product van een halve eeuw ervaring met Cinema-objectieven. Maar welk Cine Prime- of Cine Zoom-objectief past bij jou?
Wildlifefilmmaker Sophie Darlington filmt met een CN20x50 IAS H E1/P1 Cine Servo-objectief.

De Top End Cine Zoom- en Compact Zoom-objectieven van Canon leveren uitmuntende 4K Super 35mm-beeldkwaliteit en meer creatieve controle voor filmproducties en wildlife-, TV- en sportopnamen. Voor wildlifecinematograaf Sophie Darlington is het ultrateleobjectief Cine Servo CN20x50 IAS H E1/P1 het enige waarmee ze niet zonder kan. © Simon Blakeney

Hoewel het Cinema EOS System werd uitgebracht in 2011, begon de ontstaansgeschiedenis van Cine-objectieven van Canon al enkele decennia eerder. Toen Canon in 1969 werd gevraagd een Cine Zoom-objectief voor Hollywood-filmmakers te bouwen, kwam daar twee jaar later het K5x25 Macro Zoom-objectief uit voort. Al gauw diende de kenmerkende K35 Prime-serie zich aan, bekroond met een Academy Award in 1976. Deze reeks staat tot de dag van vandaag in hoog aanzien in de filmindustrie.

De nieuwste Canon Cine-objectieven vloeien voort uit een halve eeuw productie-ervaring. Met de combinatie van uitstekende optische prestaties, toonaangevende bouwkwaliteit en betrouwbaarheid komen de Cine Prime- en Cine Zoom-objectieven van Canon net zo goed tot hun recht in natuurdocumentaires in HDR als op beroemde televisiesets.

"We staan altijd al bekend als een veelzijdig beeldverwerkingsbedrijf en de Cine-objectieven zijn al vele jaren net zo bekend", aldus Paul Atkinson, Product Specialist voor Professional Video bij Canon Europe. "De huidige serie is ontworpen voor een onvoorwaardelijke beeldkwaliteit dag in, dag uit."

Deze consistentie is een van de belangrijkste pluspunten van het Canon Cine-objectiefsysteem. Of je nou filmt met een Cine Prime-, Cine Zoom- of Cine Servo Zoom-objectief, je kunt er zeker van zijn dat de kleurbalans hetzelfde blijft.

Close-up van een filmmaker die een Canon Sumire Prime-Cine-objectief op een camera bevestigt.

Tijdens de shoot voor een actiefilm met de Sumire Prime-Cine-objectieven van Canon kon cinematograaf Freek Zonderland zijn geluk niet op. Objectieven verwisselen voor verschillende brandpuntsafstanden was dankzij de vergelijkbare groottes, ergonomie en doorgetrokken mechaniek in de gehele objectiefreeks een verademing.

"Als je bijvoorbeeld besluit de CN-E14mm T3.1 L F Cine Prime voor de CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S Cine Zoom te verwisselen, zie je geen kleurverschil, omdat alle Cine-objectieven zijn ontworpen om samen te worden gebruikt", vervolgt Paul.

"Maar er zijn ook overeenkomsten. De mechaniek is hetzelfde op de objectieven, en de diameter aan de voorzijde en filterthreads op de Cine Prime- en Sumire Prime-objectieven is identiek. Hierdoor kun je makkelijk van objectief wisselen zonder de rest van je installatie te hoeven aanpassen.

"Het komt er uiteindelijk op neer het objectief te vinden dat bij jou, de setting en je budget past. Het feit dat je elk objectief tussen de 14mm en 1500mm kunt pakken, in de wetenschap dat het dezelfde hoogwaardige prestaties oplevert geeft je ongelofelijk veel vrijheid."

Wil je een weloverwogen keuze maken voor het Canon Cine-objectief dat bij jou past? Volg dan deze gids met de diverse typen Cine-Zoom- en Prime-objectieven die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

De Canon EOS C500 Mark II met een CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S-objectief.

De Cine Zoom-serie van Canon is ontworpen voor Super 35mm-camera's met EF- of PL-vatting, zoals de Canon EOS C500 Mark II, hier te zien met een CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S-objectief. De integratie van een EF-vatting levert een aantal voordelen op, zoals correctie van lichtafval en Dual Pixel Focus Guide-functionaliteit om nauwkeurig handmatig scherp te stellen.

Cine-zooms

De Canon Cine Zoom-serie is onderverdeeld in twee groepen objectieven: Top End Cine Zoom- en Compact Cine Zoom-objectieven. Beide objectiefklassen zijn bedoeld voor Super 35mm-camera's met EF- of PL-vatting, en bieden uitstekende 4K-beeldkwaliteit voor filmproducties van hoge kwaliteit.

De gerelateerde Top End Cine Zoom-objectieven CN-E14.5-60mm T2.6 L S/SP en CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S/SP bieden aanvullende brandpuntsafstanden voor een breed scala aan onderwerpen. "Vooral de CN-E30-300mm T2.95-3.7 L S/SP heeft een indrukwekkend zoombereik. Hij wordt veel gebruikt voor wildlife, series en sport", vertelt Paul. "Het is een zeer veelzijdig objectief met veel bereik en een aanzienlijk diafragma voor deze grootte."

Als bewegingsvrijheid belangrijker is, met een kleinere camera, dan zijn de Compact Cine Zoom-objectieven de beste keuze. "Hoewel de originele Canon EOS C700 met de Super 35mm-sensor een logische match zou zijn voor de Top End Cine Zoom-objectieven, passen de Compact Cine Zoom-objectieven wellicht beter bij het formaat van de Canon EOS C300 Mark III", stelt Paul voor. De CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP en CN-E30-105mm T2.8 L S/SP zijn lichter en makkelijker om mee te bewegen dan de Cine Zoom-objectieven, maar Paul adviseert om ze op een installatie met objectiefondersteuning te zetten.

Alle Canon Cine Zoom-objectieven bieden uitzonderlijke optische prestaties, met de toevoeging van grote asferische objectiefelementen en diafragma's met 11 lamellen, plus interne scherpstelling en minimale focus breathing om veranderingen in de beeldhoek tijdens het scherpstellen te beperken.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Cinematograaf Laela Kilbourn gefotografeerd op straat met een camera-uitrusting op haar schouder.

Cinematograaf Laela Kilbourn is camera-operator geweest voor televisieseries zoals Castle Rock en Jack Ryan, maar heeft ook talrijke bekroonde documentaires gefilmd. Volgens haar krijgen vooral vrouwen meer kansen in de filmindustrie dankzij technologische vooruitgang. Foto van Constance Brimelow.

Het CN-E50mm T1.3 L F-objectief.

Cine Prime-objectieven, zoals de CN-E50mm T1.3 L F, zijn full-frame objectieven ontwikkeld voor beelden met hoge definitie en contrast, met prachtige bokeh dankzij een diafragma met 11 lamellen.

Canon EOS C500 Mark II met CN-E85mm T1.3 L F-objectief.

De Cine Prime-serie van Canon bestaat uit zeven objectieven, van 14 mm tot 135 mm. De stevige, compacte CN-E85mm T1.3 L F Prime-telelens is licht. Daarmee is het een veelzijdige optie voor een compactcamera zoals de Canon EOS C500 Mark II.

Cine Primes

De Cine Prime-objectieven van Canon zijn beduidend lichter dan Zoom-objectieven met dezelfde brandpuntsafstand. Bovendien hebben ze een duurzaam ontwerp en standaardbediening. De volledige set van zeven full-frame objectieven passen in elke topproductie en hebben een bereik in brandpuntsafstand van 14mm tot en met 135mm. Hiermee hebben professionals die de esthetische kwaliteiten van de Cine Prime-objectieven zo waarderen meer dan genoeg creatieve opties. Bij de ontwikkeling van elk objectief was constante kleurreproductie essentieel, dus is er geen kleurverschil wanneer je van brandpuntsafstand wisselt.

"Dit zijn zeer scherpe objectieven met hoog contrast en uitstekende bokeh", volgens Paul. "Een groot pluspunt is de grotere T-stop van meestal T1.5, of zelfs T1.3 bij de CN-E50mm T1.3 L F en CN-E85mm T1.3 L F. Verder hebben ze minimale focus breathing. Soms zie je bij foto-objectieven een duidelijke verandering in het gezichtsveld wanneer je anders scherpstelt. Dat is in het hele Canon Cine Prime-assortiment aanzienlijk verminderd."

"Aangezien deze objectieven zijn ontwikkeld voor camera's met EF-vatting, kun je gebruikmaken van Dual Pixel Focus Guide voor nauwkeurige handmatige focus assist. Bovendien kun je objectiefmetadata opnemen in het bestand. Dat betekent dat een camera met Electronic Image Stabilization, zoals de Canon EOS C500 Mark II, automatisch de brandpuntsafstand detecteert en stabilisatie correct afstelt als de functie is geactiveerd."

Een atlete gefilmd in een zwembad vol gouden glitters met Canon Sumire Prime-objectieven.

Sumire Prime-objectieven hebben dezelfde brandpuntsafstanden, T-stop en nauwkeurige handmatige afstelling als Canon Cine Prime-objectieven, maar leveren een meer 'cinematografische' afbeelding op. "Het gaat er gewoon om de cinematograaf of cameraregisseur meer keuze te geven in de look die hij of zij wil bereiken", zegt Paul. Filmmaker Freek Zonderland gebruikte de Sumire Prime-objectieven om snelle actie vast te leggen in Golden Girl, het verhaal van een atlete.

Cinematograaf Freek Zonderland houdt in een bosrijke omgeving een Canon Sumire Prime vast en kijkt door het objectief.

Dankzij de compacte grootte, fijne overstraling, dromerige bokeh en het gebruiksgemak was werken met Sumire Prime-objectieven een mooie ervaring voor Freek. "Als je tussen objectieven wisselt en deze verschillende formaten of verschillende gewichten hebben, verandert de balans elke keer", zegt hij. "De Sumire Primes zijn niet precies hetzelfde, maar ze lijken zo op elkaar dat je binnen 30 seconden klaar bent."

Sumire Primes

De Sumire-collectie (spreek uit 'Soe-mie-ree') is vervaardigd voor sublieme beeldkwaliteit met een significant ander effect dan de Canon Cine Prime-objectieven en geeft producties meer een filmlook.

De Sumire Prime-serie, met de CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X en CN-E85mm T1.3 FP X, kent dezelfde zeven brandpuntsafstanden en snelle T-stops als de Cine Prime-lijn. Beide sets Prime-objectieven delen ook de kleurtoon, mechaniek en constructie, met een consistente focus travel van 300°, 105mm opschroefbare filterthread en een diameter van 114 mm aan de voorzijde voor matte boxes.

Het verschil in de Sumire Prime-objectieven zit hem in de optische formule. Deze produceert een filmlook met zachte elementen, natuurlijke huidtinten, subtiele overstraling en rijke, fluweelzachte bokeh. Deze kenmerken komen vooral tot uiting bij grotere diafragma's, met een vloeiender vervagingseffect. Ze worden geleverd met een PL-vatting, die elk geautoriseerd lokaal servicepunt kan omzetten naar EF.

"Hoewel zowel de Sumire- als Cine Prime-objectieven een diafragma met 11 lamellen hebben, genereren de Sumire objectieven een iets ander bokeh-effect. Vooral bij de randen wordt dat meer ellipsvormig", legt Paul uit. "Wat dat betreft creëren de Cine Prime-objectieven een universelere weergave."

Het CN20x50 IAS H E1/P1 Cine Servo-objectief.

Je kunt het trio van Canon Cine Servo-objectieven, waaronder de getoonde CN20x50 IAS H E1/P1, naar wens aanpassen om te gebruiken voor een uitzending of een film. De kleureigenschappen van de objectieven zijn gelijkgetrokken met de rest van de collectie Cine-objectieven van Canon voor gemakkelijke integratie in elke productieworkflow.

Technici stellen een Canon EOS C500 Mark II met Sumire Prime-objectief af in een Russian Arm op het dak van een auto.

Toen filmmaker Brett Danton de reclame voor de F-PACE opnam, de luxe SUV van Jaguar, gebruikte hij diverse (ophang)systemen, waaronder drones en een Russian Arm op een tweede auto. Dit werd allemaal mogelijk gemaakt door de veelzijdige serie Canon cine-objectieven waar hij uit kon kiezen. © Brett Danton

Cine Servo

De drie Canon Cine Servo-objectieven combineren waanzinnige optische 4K-kwaliteit met kenmerken ideaal voor televisieploegen en zijn zo een veelzijdige keuze voor uitzendingen en filmen met de camera in de hand waar servo-bediening essentieel is. De objectieven zijn beschikbaar met EF- en PL-vatting, en zijn ontworpen voor Super 35mm-sensoren. Bij de CN10x25 IAS S E1/P1 is ook Full Frame mogelijk in combinatie met de ingebouwde 1,5x-extender.

De CN20x50 IAS H E1/P1 verdient nadere toelichting. Met de uitgebreide 50-1000mm 20x ultra-telefotozoom is hij perfect voor wildlife, sport en live optredens. "Als je kijkt naar producties van natuurdocumentaires van nu, zul je in behind-the-scenes hoogst waarschijnlijk de CN20 zien", zegt Paul.

"Met de ingebouwde 1,5x-extender wordt hij een 75-1500mm, zodat je een compositie kunt maken zonder te dicht op het onderwerp te hoeven komen. Bij die brandpuntsafstand resulteert dat ook in prachtig beeld."

Als je de servo-aandrijfeenheden uit de objectieven weglaat, kun je ze net zo bedienen als klassieke Cine Zoom-objectieven. "Vervolgens kun je naar wens een extern focus-/zoomitem toevoegen", gaat Paul verder. "Met name de 25mm-250mm CN10X25 IAS S en 17mm-120mm CN7x17 KAS S E1/P1 zijn multi-inzetbare objectieven. Die laatst is geschikt voor documentaires, films, series – echt een manusje-van-alles. Stel je voor dat je hem op een Canon EOS C700 zet voor het beste van twee werelden: bioscoopkwaliteit met de optie om hem op de schouder te nemen voor een documentairestijl."

Filmmaker Nicolai Deutsch knielt op de rand van een richel en filmt twee bergbeklimmers van boven met een Canon EOS C500 Mark II.

Cine Primes en full-frame sensoren

Ontdek waarom een grotere Cinema EOS-sensor recht doet aan de verbluffende 4K-beeldkwaliteit van Canons cinema-objectieven.
Een Canon EOS C200-camera met een CN E18-80 mm T4.4 L IS KAS S-objectief.

Compacte Cine Servo-zoomobjectieven zijn grootformaatobjectieven met EF-vatting ontworpen voor producties met een beperkt budget, zonder in te hoeven boeten op het gebied van optische kwaliteit. Ze profiteren van drie modi voor beeldstabilisatie en snelle autofocus via Dual Pixel CMOS AF. Foto van een EOS C200 met een CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S-objectief, uit de Compact Cine Servo-serie van Canon.

Compact Cine Servo

Vergelijkbaar met de grotere Cine Servo-broertjes zijn de lichtere Compact Cine Servo Zoom-objectieven ontworpen voor 4K Super 35mm-camera's. Ze hebben ingebouwde servo-bediening. Door hun compactere constructie zijn ze echter gemakkelijk te gebruiken in de hand of op de schouder voor snelle opnamen.

"Dit zijn werkpaarden voor filmmakers van documentaires met een Compact Cine-camera zoals de Canon EOS C200", legt Paul uit. "Zowel de CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S als de CN-E70-200mm T4.4 L IS bieden het gemak van Cine-Servo-bediening in een handig klein formaat. Ze zijn ideaal voor de run-and-gun-cameramensen die kwalitatief hoogwaardig beeld willen zonder een groter objectief te moeten installeren. Voor extra gemak kun je zelfs de joystick op de grip van de Canon EOS C200 programmeren als zoombediening.

"Het maximale diafragma van T4.4 is iets langzamer dan dat van andere Zoom-objectieven in de Canon Cine-objectiefserie, maar met de prestaties van de sensoren van nu is dat geen probleem. Het extra gemak van nauwkeurige autofocus, beeldstabilisatie en filmische optische kwaliteit maken deze lenzen zeer aantrekkelijk."

Beide betaalbare Compact Cine Servo-objectieven zijn gestabiliseerd en worden uitsluitend aangeboden met EF-vatting, zodat ze profiteren van drie modi voor beeldstabilisatie en de nauwkeurige en betrouwbare Dual Pixel CMOS AF van Canon.

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

 • Sumire Prime-objectieven: zacht, subtiel en prachtige bokeh

  ARTIKEL

  Sumire Prime-objectieven: zacht, subtiel en prachtige bokeh

  De Prime-objectieven van bioscoopkwaliteit die de nieuwste digitale camera's met hoge resolutie uit de Cinema EOS-serie een natuurlijkere uitstraling geven.

 • Life at 100 knots: het filmen van snelle speedboten

  ARTIKEL

  Life at 100 knots: het filmen van snelle speedboten

  Cameraregisseur Jonathan Constantinou combineerde een EOS C300 Mark II met een CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S-lens om een stabiel systeem voor één gebruiker te maken.

 • De Canon-apparatuur die de barrières voor filmmakers vermindert

  ARTIKEL

  De Canon-apparatuur die de barrières voor filmmakers vermindert

  Ontdek hoe de technologie van Canon filmmaken steeds toegankelijker maakt en de uitdaging aangaat met de oude beperkingen van kosten, complexiteit en benodigde tijd.

 • Het maken van de beste wildlifeprogramma's met een Canon CN20x50-objectief

  ARTIKEL

  Het maken van de beste wildlifeprogramma's met een Canon CN20x50-objectief

  De bekroonde wildlifecinematograaf Sophie Darlington deelt haar trucs en waarom ze niet zonder een Canon CN20x50-objectief kan.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro