CASESTUDY

PTZ camera's helpen Fins bedrijf voor live evenementen over te schakelen op hybride

AV-productiebedrijf SVV is gewend aan het produceren van omvangrijke evenementen, van internationale topconferenties tot grootschalige vakbeurzen. Ontdek hoe Canon CR-N500 PTZ camera's SVV hebben geholpen hun bedrijfsaanbod opnieuw uit te vinden in een nieuwe hybride vorm.
Presenter, camera, studio

Aanpassing aan het nieuwe normaal

"Hier in Finland kunnen we in de zomer geen evenementen organiseren", verklaart Mika Vakkilainen, CEO van Suomen Videoviestintä (SVV). "Er zou helemaal niemand komen! Want na de lange winter willen de Finnen liever van hun zomerhuis genieten."

In normale tijden zou zijn bedrijf SVV AV-oplossingen leveren voor zo'n 100 evenementen per jaar, vaak vanuit hun thuisbasis Messukeskus Helsinki, Finlands grootste Expo en Congres Centrum. Het bedrijf is gespecialiseerd in alles van video en geluid tot projecties, verlichting en podiumbouw. Messukeskus zelf, dat meer dan acht voetbalvelden beslaat, trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

De Finnen hebben echter een winterslaap thuis gehouden om een andere reden dan het weer. De ontwrichting als gevolg van de wereldwijde pandemie heeft onvermijdelijk geleid tot een heroverweging van niet alleen SVV's bedrijfsmodel en dienstenaanbod, maar ook van de evenementenindustrie als geheel.

Klant - Suomen Videoviestintä (SVV)
Locatie: Helsinki, Finland.

 • DE UITDAGING

  In 2021 kregen slechts twee van hun live evenementen groen licht, wat een verlies van ongeveer € 10 miljoen opleverde. Gaan we terug naar de eerste uitbraak in 2020, dan loopt dat bedrag op tot ongeveer € 30 miljoen, waarbij bijna de helft van het personeel ontslagen werd. Terwijl de productie van live evenementen voorheen het brood op de plank van het bedrijf bracht, moesten Mika en zijn team nu snel omschakelen. Sindsdien hebben ze hun activiteiten uitgebreid met het streamen van hybride evenementen. Deze verschuiving naar online broadcasting heeft op zijn beurt geleid tot een grotere vraag naar externe camerasystemen met uitstekende beeldkwaliteit.

 • DE OPLOSSING

  Canon leverde twee sets nieuwe CR-N500 PTZ camera's samen met RC-IP100-afstandsbedieningen, die met elkaar voor de klant een optimale prijs-kwaliteitverhouding ten opzichte van de technische specificaties boden.

"Kunnen klanten het verschil in beeldkwaliteit zien? Met de 4K CR-N500 is de verbetering duidelijk"

Camera, scherptediepte, tafel, IT-medewerkers

Producten die gebruikt werden om dit te bereiken

De nieuwe serie PTZ camera's van Canon verkleint de afstand met ongekende helderheid.

Het gaat om de details

"Voor een aankomend evenement filmen we 10 verschillende streams tegelijk, verspreid over 5 vergaderzalen, dus daar hebben we natuurlijk veel camera's voor nodig", zegt Akseli Oinonen, technicus bij SVV.

"We zijn al eigenaar van de Canon XF105 en XF305 professionele videocamera's als onderdeel van onze apparatuur voor live evenementen, dus het toevoegen van de CR-N500 was volkomen logisch, zowel vanuit het oogpunt van integratie als wat betreft prijs versus specificaties. Voorheen gebruikten we de verouderde PTZ's van een ander merk die niet langer de kwaliteit konden leveren die we nodig hadden."

Mika voegt daaraan toe: "Het prijsniveau in verhouding tot de beeldkwaliteit was perfect voor ons. Er was een concurrerende camera die 50% duurder was - dus buiten ons budget. We moeten ook afwegen hoeveel we in rekening kunnen brengen als we hem verhuren en zien of de klant het verschil naar waarde schat. Zien ze het verschil in beeldkwaliteit? Met de 4K CR-N500 is de verbetering duidelijk. Klanten zien dat graag."

Omdat veel van de tentoonstellingen en evenementen die SVV produceert notoir lastig zijn qua belichting, zijn de belangrijkste kenmerken van de CR-N500 de grote 4K 1.0-type CMOS-sensor en de DIGIC DV6-processor, die helpen om zelfs in moeilijke lichtomstandigheden een fantastische beeldintegriteit te behouden.

"Dit model presteert goed bij weinig licht dankzij de 1.0-type CMOS-sensor, die ideaal is voor opnamen onder verschillende lichtomstandigheden", zegt Akseli. "Je ziet de verbetering als je streamt en er vanaf het computerscherm naar kijkt. Als je ze naast elkaar zet en vergelijkt, is het verschil in kwaliteit groot", voegt Mika eraan toe.

Camera, scherptediepte, studio, statief
Controlekamer, monitors, IT-apparatuur, gegevens
Presenter, camera, studiostatief

"Dankzij de 1.0-type CMOS-sensor presteert dit model goed bij weinig licht, wat voor ons het belangrijkste is."

Een kwestie van tijd

Voor een productiebedrijf kan het opzetten en demonteren van apparatuur net zo belangrijk zijn om rekening mee te houden. "Voor de oude camera's waren drie aansluitkabels nodig. Met deze PTZ's van Canon hebben we nu nog maar één ethernetkabel nodig voor de stroom, de besturing en het beeld! Het kost de helft van de tijd om op te zetten en af te breken."

Zo'n makkelijke aansluitmogelijkheid is een waardevolle tijdsbesparing, vooral als je meerdere camera's moet instellen. Integratie in een serie workflows is ook gemakkelijk, volgens Mika.

De bijbehorende RC-IP100-eenheden boden ook een aantrekkelijk prijsniveau voor SVV. De intuïtieve controller, die uiterst nauwkeurige bewegingen combineert met lage snelheden tot 0,1 Åã/s deed alles wat hij moest doen - voor de juiste prijs. Als je in bulk inkoopt, is schaalvoordeel belangrijk. De prijs-kwaliteitverhouding van het complete pakket was niet te evenaren vergeleken met andere offertes die het bedrijf ontving.

SVV heeft altijd geloofd in investeringen in nieuwe technologie. De Canon CR-N500 is daar het perfecte voorbeeld van. "Ik weet nog hoe blij het team was toen ze beseften wat een goede investering de Canon-camera's waren. Met de nieuwste apparatuur vinden we manieren om dingen te verbeteren en te vereenvoudigen, terwijl we toch een hoog kwaliteitsniveau houden."

De uitdaging is nu niet zozeer om elke vierkante meter in een fysieke ruimte te maximaliseren, maar meer om de juiste uitrusting te hebben die de afstand voor een publiek dat ver weg is, kan verkleinen. Dat gezegd hebbende kunnen Mika en zijn team niet wachten om weer aan het 'echte werk' te beginnen. En daarmee bedoelt hij echte tentoonstellingen, met echte gezichten, in echte ruimten. Als het zover is, beschikt hij ongetwijfeld over de juiste uitrusting.

Diagram, foto's, camera's

Schema Casestudy: SVV (groot evenement)

- Uitvoer grotere evenementen met meerdere camera's via SDI via beeldmixer vóór streaming
- Besturing van camera's via het XC-protocol en stroomvoorziening via POE++
- Kan indien nodig in plaats daarvan laptop voor besturing gebruiken

Totaal:
8 X CR-N500

Schema Casestudy: SVV (groot evenement)

- SVV heeft geen vaste/permanente installaties
- Elk evenement krijgt het benodigde aantal camera's om het evenement te verslaan
- Besturings- en uitvoeropties passend bij het evenement

Totaal:
8 X CR-N500
2 X RC-IP100

Diagram, foto's, camera's

GERELATEERDE CASESTUDY'S

Wellicht vind je dit ook interessant

 • Professionele AV en streaming

  Van bedrijfsvideo's en live streaming tot AV in klaslokalen of gebedshuizen, met de professionele video-oplossingen van Canon kun je nieuwe doelgroepen bereiken.

 • Films maken

  Ontdek Canon's assortiment aan camera's en lenzen voor ultieme creativiteit - perfect voor de kleinste en de grootste filmprojecten.

 • Overheid en publieke sector

  Maak kennis met imaging-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfskritische taken, wanneer betrouwbaarheid en prestaties cruciaal zijn.

 • Broadcast

  Ontdek Canon's toonaangevende, hoogwaardige lenzen, camera's en referentiemonitors, die geschikt zijn voor alle broadcasttoepassingen.