ARTIKEL

Maak kennis met 8K-video: hoe de
innovatieve filmfuncties
van de Canon EOS R5 nieuwe mogelijkheden bieden

A Canon EOS R5 fitted with a microphone, attached to a filming rig.
De Canon EOS R5 is gemaakt voor filmen. De verwachtingen van het publiek stijgen en de vraag naar videocontent met hoge resolutie stijgt op alle platformen, van streamingservices tot commercials. De EOS R5 voldoet aan de hoogste verwachtingen en is een toekomstbestendige keuze.

Met de baanbrekende combinatie van foto's met hoge resolutie en 8K-video-opnamen biedt de Canon EOS R5 spannende nieuwe creatieve mogelijkheden voor zowel fotografen als filmmakers. Met de 8K-videocapaciteiten van deze full frame systeemcamera kunnen allerlei gebruikers de grenzen van hun werk verleggen, en komen dynamische nieuwe manieren van verhalen vertellen en verschillende vormen van expressie binnen handbereik.

De Canon EOS R5 heeft toekomstbestendige videospecificaties met interne ondersteuning voor 8K-opnamen met volledige sensorbreedte tot 30p. De camera biedt ook volledige Dual Pixel CMOS AF-prestaties in alle 8K-videomodi. Dit alles en nog veel meer is mogelijk omdat het Canon EOS R-systeem helemaal opnieuw is opgebouwd als het camerasysteem van de toekomst. Canon doet er alles aan om de praktische voordelen van full frame systeemcamera's voor zowel foto's als video's te introduceren.

"We hebben besloten om helemaal opnieuw te beginnen en ons op de lange termijn te richten," aldus Mike Burnhill, European Technical Support Manager bij Canon Europe. "De Canon EOS R5 is geen standaardcamera. Deze camera biedt echte 8K, in een kleine body en voor een fractie van de prijs van de huidige concurrerende 8K-camera's."

Eén fotograaf-filmmaker die graag met de 8K-video van de Canon EOS R5 wil werken, is Canon Ambassador Clive Booth. Hij is gespecialiseerd in mode en zijn klanten verwachten zeer hoge kwaliteit.

"Alleen al de resolutie is revolutionair", vertelt Clive. "De pixeldichtheid betekent dat gebogen lijnen er vloeiender uitzien, dat beelden meer diepte hebben en dat kleuren beter worden weergegeven omdat er meer pixels worden gegenereerd.

"De mogelijkheid om 8K-beelden in deze kwaliteit te bekijken zal de werkelijkheid benaderen; het beeld zal er realistischer uitzien. De eerste 8K-monitors zijn verkrijgbaar in de winkel en merken achter make-up- en huidproducten zullen erg geïnteresseerd zijn in het beter laten zien van hun producten dan wie dan ook."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Het opnemen in 8K betekent natuurlijk niet dat je ook 8K-beelden moet produceren. Een van de grote praktische voordelen van het maken van opnamen in 8K is dat je 8K kunt oversamplen naar 4K om beelden met meer details en een beter dynamisch bereik te produceren dan met een oorspronkelijke 4K-opname. Je kunt er ook voor kiezen om een 4K-frame uit het volledige 8K-beeld te snijden voor meer creatieve vrijheid tijdens de nabewerking.

"Stel dat je een interview filmt waarbij de uiteindelijke output 4K zal zijn," zegt Clive. "Als je de belichting en opnamehoek slim kiest, kun je beginnen met een 8K-groothoekopname en later een gedeelte van het frame in 4K kiezen voor een close-up van iemands gezicht. Eén camerahoek en één opname geven je dus twee cuts. Voor iemand die alleen met één camera werkt, is dat een enorme bonus.

"Het gebruik van een 4K-uitsnijding heeft ook vele andere voordelen", voegt Clive toe. "Hiermee kun je je opname herkaderen, onderwerpen binnen het kader volgen en camerabewegingen digitaal verminderen. Als je productie visuele effecten bevat, is alle extra ruimte in het frame die je de VFX-artiest kunt geven welkom. Resolutie maakt een enorm verschil als je werkt met een groen scherm. Als je iemand bij 8K uit de achtergrond knipt, kun je dat bijna op het niveau van afzonderlijke haren doen. Als je meer pixels hebt om mee te werken, ziet het eindresultaat er realistischer uit."

"Sommige mensen zullen nog steeds tevreden zijn met de output in Full HD", voegt Mike toe. "Dit geeft je niet alleen enorme oversampling voor een betere beeldkwaliteit, maar je hebt in feite ook 15x zoom tot je beschikking bij de nabewerking. Je kunt bijvoorbeeld een breedbeeldfoto maken op een bruiloft en deze later bijknippen om de reactie van de bruid, de bruidegom, de ouders en de gasten te laten zien. Je kunt alles vastleggen met één camera en een 28-mm objectief achterin de kerk. Het biedt gewoon meer opties, en dat is echt nog maar het begin."

A Canon EOS R5 in a gimbal with an external microphone.
Door de compacte en veelzijdige Canon EOS R5 op een gimbal of ander filmsysteem te monteren, zijn de krachtige videofuncties nog handiger te gebruiken voor cinematografen.
A Canon EOS R5 mounted on a filming arm mount with an external microphone.
De Canon EOS R5 kan zowel op de filmset als op locatie worden gebruikt. Dankzij zijn lage gewicht en de baanbrekende 8K-videomogelijkheden is deze camera in veel uitrustingen te vinden.

Foto's met hoge resolutie van 8K-video

Foto's en video's worden steeds vaker gezien als complementaire facetten van projecten met de ambitie om een publiek te bereiken dat altijd altijd verbonden, altijd bereikbaar wil zijn. De mogelijkheid om 8K-video van hoge kwaliteit op te nemen, maakt ook een geheel nieuw soort fotografie mogelijk waarbij je foto's kunt halen uit clips zonder dat dit ten koste gaat van de resolutie.

A photographer changes the lens on a Canon EOS R attached to a filming rig, monitor and external microphone

De Canon-apparatuur die de barrières voor filmmakers vermindert

Ontdek hoe de technologie van Canon filmmaken steeds toegankelijker maakt en de uitdaging aangaat met de oude beperkingen van kosten, complexiteit en benodigde tijd.

"Toen we in 2008 de Canon EOS 5D Mark II introduceerden, kwamen we erachter dat mensen steeds vaker zowel video's als foto's maakten tijdens hun werk", legt Mike uit. "Toen was het wel mogelijk om foto's uit videobeelden te halen, maar het verschil in resolutie was aanzienlijk. De camera kon foto's van 21,1 MP maken, maar stilstaande beelden van HD-video zijn slechts 2 MP.

"Een stilstaand beeld van 8K heeft echter een resolutie van ongeveer 33 MP. Met de Canon EOS R5 hebben we dus het punt bereikt waarop je video's kunt maken en later foto's van posterkwaliteit kunt extraheren."

A Canon EOS R5 body.
De Canon EOS R5 biedt baanbrekende functies voor zowel fotografen als filmmakers.
A Canon EOS R5 with a Canon RF 24-105mm F4L IS USM lens.
Video wordt een steeds belangrijker onderdeel van de creatieve output van professionele fotografen en filmmakers en de Canon EOS R5 biedt spannende, dynamische nieuwe manieren om je verhaal te vertellen.

Haal alles uit een 8K-workflow

Met vier keer de resolutie van 4K-video genereert 8K veel data. Daardoor worden er logischerwijs extra eisen gesteld aan de verwerkings- en opslagcapaciteiten van computers.

"Als je overstapt op 8K, moet je goed nadenken over de hardware die er voor nodig is", zegt Mike. "Maar we zagen hetzelfde met Full HD en we zagen hetzelfde met 4K; de technologie ontwikkelt zich zo snel. Geheugens en harde schijven worden allemaal solid state, waardoor ze veel sneller zijn, de capaciteit toeneemt en de prijzen lager worden. En cloudopslag is nu veel meer mainstream."

Videobewerkingssoftware is al een stap vooruit, en de mogelijkheid om in 8K te werken is een duidelijk voordeel. Clive legt uit: "Snellere computers zorgen ervoor dat je onderweg aan je content kunt werken. Het wordt voor veel mensen belangrijk om in 8K te kunnen bewerken en een eenvoudigere workflow te hebben zonder proxybestanden te hoeven maken."

"Ik vind het interessant dat wij deze functies in camera's stoppen, maar dat gebruikers vaak een veel beter beeld hebben van wat deze technologieën kunnen dan wij", concludeert Mike. "Zij zijn de creatieve mensen en zij verleggen grenzen, ze proberen nieuwe en interessante vormen van communicatie en media te creëren. Zij bepalen de grenzen, zij stimuleren innovatie het meest. Wij proberen alleen de technologie te ontwikkelen die die visies mogelijk maakt."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Gerelateerde producten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan