ARTIKEL

Experts aan het woord: hoe bouw je een carrière op als commerciële videograaf?

Videographer Quentin Caffier holds a Canon camera filming a woman in a hairdressing salon.
Videograaf en fotograaf Quentin Caffier had zijn grote doorbraak met het regisseren van een muziekvideo en is nu gespecialiseerd in portretten, fashion en reclame. Hij gelooft dat fotografen die bekend zijn met het maken van portretten, de aangewezen personen zijn om video's voor sociale netwerken te maken in de nieuwere verticale indeling. © Quentin Caffier

Licht, camera, actie! Films maken spreekt nog altijd tot de verbeelding. En dit wordt verder versterkt door die iconische woorden uit het gouden tijdperk van de bioscoop. Hoewel het maken van bewegende beelden nog net zo sensationeel is, ziet het carrièrepad er totaal anders uit. De online vraag, gebruiksvriendelijke software en betaalbare camera's met almaar toenemende specificaties sturen steeds meer individuele filmers richting een carrière in de commerciële video-industrie.

Maar welke weg volgen zij het beste? Lees hier hoe Canon Ambassadors Jörg Kyas en Quentin Caffier hun beste tips voor professionele opnamen delen en wat de beste manier is om die belangrijke voet tussen de deur te krijgen.

1. Verbeter je zakelijke vaardigheden

Jörg wordt geprezen om zijn gedurfde en creatieve werk. Hij heeft een drukke studio in zijn woonplaats Hannover, Duitsland, waar hij is gespecialiseerd in portret-, fashion- en commerciële fotografie en video. Jörg brak door na het fotograferen van een reeks muziekfragmenten. De klant vroeg hem een video samen te stellen op basis van de foto's die hij had gemaakt. Dit opende de deur naar de wereld van tv-reclames.

"Tegenwoordig heeft iedereen toegang tot dezelfde apparatuur als die van professionals, dus het enige wat je nodig hebt is talent", zegt hij. "Talent betekent echter niet alleen goed zijn in het maken van video's, maar ook in netwerken, boekhouding en sociale media. Er zijn zoveel aspecten binnen dit vak die je vandaag de dag moet beheersen om succesvol te zijn."

Jörg Kyas stands on a segway holding a Canon camera to film a band playing.
Jörg laat zijn creativiteit los op foto's en video's. Daarnaast maakt hij graag muziekvideo's met bands. © Jörg Kyas
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

2. Stel een persoonlijk portfolio samen

De Franse fotograaf en videograaf Quentin legde een persoonlijker weg af naar de filmwereld. Hij produceerde een video voor een fotoserie die hij tentoonstelde. Deze video, The Hourglass, ging viraal en trok de aandacht van verschillende reclamebureaus. Tegenwoordig staat Quentin bekend om zijn glamoureuze, mysterieuze en suggestieve fotografie en video. Hij is gespecialiseerd in portretten, fashion en reclame, en is van mening dat het delen van persoonlijk werk een goede manier is om naam te maken binnen de branche.

"Mijn 'grote doorbraak' was een jaar na The Hourglass, toen de bekroonde muzikant Arnaud Rebotini, van de band Black Strobe, mij vroeg om een muziekvideo te regisseren", vertelt hij. Quentin maakte The Girl from the Bayou met de destijds net uitgebrachte Canon EOS C500 (nu opgevolgd door de Canon EOS C500 Mark II), geïnspireerd door Saul Bass en de films van James Bond. "Ik legde contacten binnen die kringen en maakte al gauw muziekvideo's voor andere artiesten, gevolgd door commerciële video's voor fashionklanten."

3. Maak optimaal gebruik van sociale media

Digitale ontwikkelingen bieden enthousiastelingen behoorlijk goede mogelijkheden, zegt Quentin, gespecialiseerd in video's voor sociale media. "Er is een enorme opkomende markt voor video's met merkcontent”, zegt hij. "Deze kleine films zijn heel geschikt voor sociale netwerken zoals Instagram en Facebook en maken gebruik van het nieuwere verticale videoformaat. Een ambitieuze regisseur met een fotografieachtergrond is de aangewezen persoon om dit soort content te produceren."

Videographer Quentin Caffier stands behind a Canon camera filming a woman in a bikini stood by the side of a swimming pool.
Quentin maakt regelmatig commerciële video's, waaronder deze voor lingeriemerk Isabelle de Paris. Hij gelooft dat het delen van persoonlijk werk op sociale media een goede manier is om naam te maken binnen de branche. © Quentin Caffier

4. Werk niet gratis

Er wordt flink gediscussieerd over de vraag of je voor niets zou moeten werken om je portfolio op te bouwen wanneer je overstapt naar een andere creatieve branche. Het standpunt van Jörg is duidelijk: "Hoe je het ook wendt of keert, het is niet logisch om gratis te werken in de hoop dat je misschien ooit wordt betaald. Het enige wat je daarmee bereikt, is het verdienpotentieel verlagen van de branche waarin je ooit werkzaam wilt zijn."

A drone holding the Canon EOS C500 Mark II soars over the Spanish countryside.

Videovaardigheden verwerven

Fashionfotograaf Javier Cortés neemt video op voor klanten over de hele wereld en ontkracht de mythe dat je moet kiezen tussen video en foto.

5. Maak opnamen van professionele kwaliteit met een DSLR

Je hebt geen hoogwaardige cinecamera nodig om professionele klussen voor commerciële video's binnen te halen. Quentin gebruikt de draagbare Canon EOS M6 (nu opgevolgd door de Canon EOS M6 Mark II) voor het filmen van merkcontent. "Hij is licht, maar presteert net zo geweldig als je van een DSLR zou verwachten”, zegt hij. Voor grootschaliger producties gebruikt hij liever de Canon EOS 6D Mark II. "Het is een betaalbare full-frame DSLR die een verbluffende beeldkwaliteit oplevert", vertelt hij.

Jörg gelooft dat je met camera's die je misschien al bezit de professionele kwaliteit van commerciële video's kunt bereiken. "Ik zou 95% van mijn werk kunnen doen met twee DSLR's en drie objectieven”, vertelt hij. "Ik vind de Canon EOS-1D X Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) fijn, omdat de grote sensor de productie een filmische uitstraling geeft en meer creatieve opties biedt."

Videographer Quentin Caffier holds a Canon camera.
Quentin gebruikt de draagbare Canon EOS M6 voor kleinschalige opnamen en de Canon EOS 6D Mark II voor grootschaliger producties.
Jörg Kyas shows a model her image on his Canon camera.
Jörg maakt ook graag gebruik van DSLR's, waarbij hij zich vaak wendt tot de Canon EOS-1D X Mark II. "Ik zou 95% van mijn werk kunnen doen met twee DSLR's en drie objectieven”, vertelt hij.

6. Maak gebruik van al je EF-objectieven

"Als je budget beperkt is, dan adviseer ik om dit eerder te gebruiken voor objectieven dan voor de camerabody. Wanneer je later wel overstapt op een cinemacamera, dan kun je nog steeds je EF-objectieven gebruiken”, zegt Quentin. "Dit is een van de redenen waarom het enorm loont om voor een merk als Canon te kiezen. Hiermee kun je je workflow bijwerken naarmate je carrière vordert."

Bij het maken van commerciële video's vertrouwt hij meestal op het veelzijdige Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM-objectief en de Canon EF 50mm f/1.2L USM, die zeer effectief is bij weinig licht. "Ik heb ook het nieuwe Canon EOS R-systeem en de RF-objectieven uitgeprobeerd", zegt hij. "Ze zijn geweldig voor video vanwege de snelle AF en het intuïtieve ontwerp van de control ring. Mijn advies is om een EF-EOS R-adapter te kopen, zodat je de EOS R ook met EF-objectieven kunt gebruiken."

Jörg geeft de voorkeur aan prime-objectieven zoals de Canon EF 50mm f/1.2L USM en de Canon EF 35mm f/1.4L II USM vanwege hun "briljante beeldkwaliteit en de fijne volledig open diafragma's". Hij combineert deze simpele set met een gimbal, reflectoren en licht- en audioapparatuur voor filmopnamen, "slechts een fractie van de apparatuur die we in het verleden nodig hadden", voegt hij eraan toe.

7. Begrijp de essentie van beeldvolgorde

Volgens Quentin is de sleutel tot technisch succes het begrijpen van de verschillen tussen fotografie en video. "Met video schrijf je een verhaal met meerdere frames, terwijl de meeste commerciële fotografie op zichzelf staat, zonder context. Ik moest leren hoe ik een verhaal moest vertellen met drie, vijf of twintig frames, en tegelijkertijd de camera te verplaatsen. Je kunt dit leren door films en commercials te bekijken, maar op mij hadden stripboeken de meeste invloed, omdat beeldromans opeenvolgende frames gebruiken om emotie en betekenis uit te drukken."

Als je de beeldvolgorde begrijpt, dan kun je de volgende keer betere opnamen maken, voegt hij toe. "Bij het bewerken moet je duidelijk voor ogen hebben wat voor soort opnamen je moet hebben om je film begrijpelijk te maken. Door uit te zoeken wat je wel en niet nodig hebt, word je beter in je vak."

Jörg Kyas looks at the back of his Canon camera, where we see a woman being splashed with water.
Jörg aan het werk in zijn studio. Consistente belichting is een belangrijke videovaardigheid om te beheersen. © Jörg Kyas

8. Ontwikkel je vaardigheden op het gebied van verlichting en kleurcorrectie

De eenvoudiger bewerkingssoftware van nu heeft een belangrijk obstakel voor nieuwkomers weggenomen, maar er valt nog veel te leren. "Wanneer je begint met de kleurcorrectie van films, besef je waarom een goed verlichte set belangrijk is”, zegt Quentin. "Consistentie is van essentieel belang. Dit betekent dat je goed moet nadenken over je verlichting en deze overal hetzelfde houdt."

En het leren van de juiste terminologie kan echt helpen bij het uitleggen van jouw visie. "Ik heb ooit samengewerkt met een regisseur die vroeg om 'krokante' verlichting”, vertelt Quentin. "Pas na een tijdje begreep ik dat hij sterke schaduwen en verzadigde kleuren wilde."

Beide professionals zijn het erover eens dat het eerste wat videoliefhebbers moeten leren, is hoe ze de apparatuur op de juiste wijze moeten hanteren. "Je moet alle technische vaardigheden dusdanig beheersen om ze te kunnen vergeten”, zegt Quentin. "Alleen dan kun je jouw concept op een visueel creatieve manier tot uiting brengen."

Geschreven door Natalie Denton


De uitrusting van Jörg en Quentin

De essentiële kit waarmee professionals video-opnamen maken

Canon cameras and lenses are laid out on a wooden surface.

Camera's

Canon EOS-1D X Mark II

De beste professionele DSLR van Canon heeft een 20,2 Megapixel full-frame sensor, een AF-systeem met 61 scherpstelpunten en een ISO-bereik tot 409.600. Hij kan tot 14 fps vastleggen. "De grote sensor geeft de productie een filmische uitstraling en biedt meer creatieve opties", zegt Jörg.

Canon EOS M6 Mark II

Een draagbare, krachtige systeemcamera met een resolutie van 32,5 Megapixel en continue opname tot 14 fps. "Hij is licht, maar presteert net zo geweldig als je van een DSLR zou verwachten”, zegt Quentin.

Canon EOS 6D Mark II

Voor iedereen die ambitieuze fotografieprojecten voor ogen heeft of professioneler wil gaan fotograferen. De EOS 6D Mark II heeft alles wat nodig is voor jouw volgende stap. "Het is een betaalbare full-frame DSLR die een verbluffende beeldkwaliteit oplevert", vertelt Quentin.

Objectieven

Canon EF 50mm f/1.2L USM

USM-objectief uit de professionele L-serie met een diafragma van f/1.2 voor opnamen bij weinig licht en voor buitengewone scherptediepte.

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Een professioneel groothoekobjectief met een natuurlijk perspectief, een diafragma van f/1.4 en zeer goede prestaties bij weinig licht.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan