ARTIKEL

Waarom je sociale-mediavideo's moet maken: de waarde van video als marketingtool

A man being photographed sat behind a video camera.
De carrière van Simeon Quarrie nam een nieuwe wending nadat hij de camera op zichzelf had gericht. "Als creatieve professionals richten we ons vaak op wat er voor de camera gebeurt, maar mensen willen de persoon achter de camera begrijpen", zegt hij. © Simeon Quarrie

Met miljarden beelden die dagelijks op sociale media-kanalen worden geplaatst (ja, miljarden) is het steeds moeilijker om op te vallen. Om de aandacht te trekken in een druk digitaal landschap, betreden professionele fotografen de wereld van video, niet alleen als potentiële service maar ook als marketingtool.

Er zijn talloze manieren om je bedrijf via video onder de aandacht te brengen, van fragmenten die passen bij sociale media, tot live streams en YouTube-tutorials. Hier vertelt Canon Ambassador Gil Gropengiesser, de ene helft van het Duitse huwelijksfotografieduo Julia & Gil, over hun succesvolle sociale media-strategie. Verder vertelt de Britse ondernemer, fotograaf en videograaf Simeon Quarrie hoe zijn loopbaan is veranderd doordat hij zichzelf voor de camera plaatste.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De videorevolutie

Je denkt misschien dat het tijd en moeite kost om materiaal op te nemen en te uploaden, omdat je klanten nou eenmaal niet het type mensen zijn die video's op sociale media bekijken. Het klopt dat jongere doelgroepen de meeste video's bekijken. Marktonderzoeksbureau Global Web Index ontdekte echter dat 83% van de internetgebruikers met een leeftijd van 55 tot 64 jaar de afgelopen maand een videoclip online heeft bekeken. Dit suggereert dat videocontent demografische lagen doorkruist en verschillende doelgroepen aanspreekt.

Het gebruik van online video's neemt jaarlijks toe en volgens een trendprognose van het technologiebedrijf Cisco kan video in 2021 voor meer dan 80% van al het internetverkeer zorgen.

Het is dus geen raadsel waarom video effectief kan zijn als marketingtool: het biedt potentiële klanten gemakkelijk te verwerken informatie en inzicht in je werk en persoonlijkheid. Als je met fotografie geld wilt verdienen, kun je volgens Gil Gropengiesser niet om dit soort persoonlijke branding heen. "Het maken van foto's is zelfs het kleinste onderdeel van het werk", zegt hij. "Elke dag proberen we te werken aan branding, onze website, sociale media en connecties leggen met mensen. Als je alleen aan je vakgebied werkt, is het heel moeilijk om gezien te worden, geboekt te worden en rond te komen met fotografie."

Wedding photographer Gil Gropengiesser taking a photo of a man carrying a woman on his back.
Julia en Gil zijn gespecialiseerd in huwelijksfotografie, maar ze besteden ook veel tijd aan het maken van videomarketingcontent voor hun sociale-mediakanalen. © Julia & Gil
Wedding photographers Julia & Gil sat on a beach.

Over Julia & Gil

Julia en Gil hebben de afgelopen zeven jaar de wereld over gereisd, van het Comomeer naar Californië, om verliefde mensen te fotograferen. Video is nu een belangrijk onderdeel van hun activiteiten.

Video's voor sociale media

Julia en Gil wonen in Duitsland en reizen de wereld over voor het fotograferen van bruiloften. Video is een belangrijk onderdeel geworden van hun werk, niet alleen wat betreft de video's die ze maken voor klanten, maar ook steeds vaker als hulpmiddel voor promotie.

"Video's krijgen meer aandacht", vertelt Gil. "Wanneer je door je feed bladert en een foto ziet, snap je de boodschap binnen een seconde, maar als een video begint af te spelen, blijf je langer doorkijken om erachter te komen waar het over gaat."

Hoewel ze tot zes weken aan een trouwvideo werken, proberen ze binnen twee dagen een trailer van één minuut te uploaden voor hun 14.000 Instagram-volgers. "Het geeft een indruk van hoe de bruiloft was en een gevoel van wat er is gebeurd. Gasten delen de trailer heel veel en het is de perfecte promotie voor ons", zegt hij.

Volgens Global Web Index besteden digitale consumenten gemiddeld 2 uur en 22 minuten aan sociale media en berichtenverkeer, en meer dan vier op de tien gebruikt sociale netwerken om nieuwe merken of producten te onderzoeken. Dit betekent dat een sterke sociale aanwezigheid een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie moet zijn. "Ongeveer 80% van onze aanvragen is afkomstig van klanten die ons op Instagram hebben gevonden, dus het is voor ons een enorme bron van werk", aldus Gil. "We besteden elke dag veel tijd aan sociale media."

A bride and groom walking hand-in-hand between two rows of people, with confetti in the air.
Julia en Gil stemmen hun videomarketingcontent af op verschillende sociale media-kanalen, bijvoorbeeld voor het uploaden van korte huwelijkstrailers naar Instagram en het gebruik van hun YouTube-kanaal om foto's te bekijken en advies uit de branche te delen. © Julia & Gil
Videographer Simeon Quarrie holding a Canon cine camera attached to a professional gimbal.

Over Simeon Quarrie

Simeon gebruikt zowel foto's als video's om krachtige multimediaproducten te maken voor verschillende commerciële klanten.

Het juiste publiek bereiken

Sociale content moet goed worden doordacht, zegt de oprichter van contentbedrijf Vivida, Simeon Quarrie, die 33.000 volgers op Instagram heeft. "Mensen maken soms de fout, en ik zelf ook, om te denken dat sociale-media-activiteiten op zichzelf nuttig zijn. Maar je moet nadenken over wie je publiek is en welke kanalen het belangrijkst zijn voor je bedrijfsdoelstellingen. Op dit moment steek ik moeite in LinkedIn, want videocontent begint daar echt op te komen en het zorgt ervoor dat ik de juiste mensen bereik."

Julia en Gil stemmen hun video's ook af op hun publiek. Hoewel Facebook de meeste gebruikers heeft, heeft YouTube meer wekelijkse bezoekers. Het blijft dus een sterk platform voor videocontent. Julia en Gil gebruiken hun YouTube-kanaal om over fotografie te vloggen en advies te geven over de branche.

"We proberen niet alleen video's de wereld in te gooien, maar we volgen ook mensen en maken connecties, 'liken' berichten en reageren op video's van anderen", zegt Gil. "We hebben een vrij bijzondere klantenbasis: creatieve professionals en fotografen. We proberen dus actief te zijn op de platforms waar zij hun tijd doorbrengen, namelijk YouTube, Instagram en Pinterest."

Julia en Gil maken hun promotiecontent op een reeks Canon-camera's, van de Canon EOS 5D Mark IV, die ze beiden gebruiken voor bruiloften ("de perfecte camera om te schakelen tussen het maken van hoogwaardige video's en foto's"), tot de Canon EOS R, een full-frame systeemcamera die ze gebruiken wanneer ze op reis zijn. Maar voor de meeste vlogs gebruiken ze de Canon PowerShot G7 X Mark II, waarvan de Canon PowerShot G7 X Mark III de nieuwste versie is.

"Als we geen grote camera over onze schouders willen dragen, gebruiken we de PowerShot G7 X Mark II, die zo klein is dat hij in je zak past", vertelt Gil. "Hij is krachtig en beschikt over stabilisatie voor video's, dus die hebben we de afgelopen jaren gebruikt om al onze persoonlijke video's en vlogs voor YouTube en Instagrams IGTV te maken."

North Korean people travel up a tall metro escalator at rush hour. Photograph by Roger Turesson.

Opinie: moeten fotografen video’s maken?

Is er meer werk voor mensen die zowel video's als foto's maken? Of moet je je specialiseren in één medium? Drie professionals geven hun mening.

Voor de camera gaan staan

Volgens onderzoek van Global Web Index heeft 50% van de kijkers van sociale video's de afgelopen maand een tutorial op YouTube bekeken en 35% een video of advertentie van een merk gezien, waardoor dit soort content een enorme drijfveer is voor merkbetrokkenheid.

"Een van de belangrijkste beslissingen die ik in een heel vroeg stadium heb genomen, was de camera op mezelf te richten", zegt Simeon, die als trouwfotograaf werkte toen hij besloot zelf een korte uitlegvideo voor zijn website te maken, waarin hij zichzelf en zijn proces aan potentiële klanten voorstelde.

"Als creatieve professionals richten we ons veel op wat er voor de camera gebeurt, maar mensen willen de persoon achter de camera begrijpen", zegt hij. "Mensen voelden zich veel comfortabeler bij me omdat ze het gevoel hadden dat ze me al hadden ontmoet - het merk werd persoonlijker."

Videographer Simeon Quarrie filming freediver Helena Bourdillon on a beach.
Simeon gebruikt de Canon EOS C200 voor zowel professionele klussen als voor zijn sociale-mediavideo's die hij zelf opneemt. © Simeon Quarrie

Hij besefte dat hij iets moois te pakken had en ging door met een reeks films achter de schermen, waarin hij liet zien hoe hij de dag van een bruid en een bruidegom fotografeert. "Mensen volgen mensen en ze proberen te ontdekken of het bij hen zou passen. Klanten bellen en noemen video's van shoots die ze hadden gezien."

Naast zijn succes met potentiële klanten, hebben de praatvideo's van Simeon publiek gevonden onder collega's en andere merken. "Mijn reputatie binnen de branche is gegroeid, dus het produceren van video's heeft een groot effect gehad op het bedrijf", vervolgt Simeon. In zijn overgang van bruiloften naar commerciële fotografie, videografie en VR, is zijn content veranderd in het equivalent van 'thought leadership' op het gebied van fotografie en filmproductie.

Simeon gebruikt dezelfde apparatuur voor sociale-mediavideo's als voor professionele klussen. Hij neemt zijn YouTube-content zelf op met een Canon EOS C200 in MP4-formaat en vertrouwt op de automatische scherpstelling. "MP4-bestanden zijn geschikt voor distributie omdat ze er direct vanaf de camera fantastisch uitzien, zodat je niet eens met de kleuren bezig hoeft", vertelt hij. "En je kunt de bestanden rechtstreeks vanaf de camera naar een mobiel apparaat verzenden. Ik wil een goede look - mooie productiewaarden, een beetje wazige scherptediepte, maar met mijn gezicht nog in focus - voor zo min mogelijk werk."

Simeon combineert zijn EOS C200 vaak met Canon Cinema-objectieven, zoals de CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S, maar hij gebruikt ook EF-objectieven zoals de Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (nu opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM), of de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. "Het glas van Canon heeft een bepaalde look, precies wat ik zoek", legt hij uit. "En dankzij de Dual Pixel CMOS AF-technologie van de EOS C200 kan ik heel snel en responsief scherpstellen. Voor mij weerspiegelt de standaard van de content mijn merk. Daarom moet zelfs persoonlijke content voldoen aan bepaalde productieniveaus, of het nu gaat om YouTube, Instagram of LinkedIn."

De live-ervaring

Naast tutorials bieden sociale-mediaplatforms nu ook hulpmiddelen zoals Instagram Stories en Facebook Live, waarmee je je persoonlijkheid kunt laten zien. Uit het laatste rapport van Global Web Index blijkt dat 28% van de internationale gebruikers van Facebook, Snapchat, Instagram of Twitter buiten China in de afgelopen in aanraking zijn geweest met live streams. Cisco voorspelt dat dit type live-video in 2021 voor 13% van het internetverkeer zal zorgen.

Freediver Helena Bourdillon sits on a stool in front of a video camera.
De promotievideo's die Simeon voor zijn eigen bedrijf heeft gemaakt, hebben ertoe geleid dat hij wordt gevraagd om vergelijkbaar materiaal te maken voor anderen. Hier filmt hij freediver Helena Bourdillon voor een korte film voor haar website. © Simeon Quarrie

Real-time content bouwt vertrouwen op in je merk door een kijkje achter de schermen te geven van je dagelijkse leven, waardoor je dichter bij je kijkers komt. "Het kan zijn waar we op dat moment werken of, of gaan om een wandeling door een stad", zegt Gil. "Je deelt portfoliobeelden op je feed, maar persoonlijke dingen met Instagram Stories. Het hoeft er niet perfect uit te zien, en dat is fijn. Je moet perfect zijn op je feed en portfolio, maar bij Stories draait om persoonlijkheid, en dat kan van alles zijn."

Het delen van snapshots en anekdotes die net genoeg onthullen om je volgers een idee te geven van wie je bent (niet echte privémomenten) helpt ook om de juiste klanten aan te trekken, zegt Gil. "We proberen de klanten te bereiken die ons onszelf laten te zijn en die passen bij onze persoonlijkheden. Als we onze waarden delen en wat we leuk vinden en doen, is het voor mensen gemakkelijker om te zien of we een goede klik zouden hebben."

Simeon: "Bovendien is dit soort persoonlijke inhoud onbeperkt. De realiteit voor sommigen van ons is dat we niet genoeg creëren om zo regelmatig iets te delen als eigenlijk zou moeten. Of misschien mogen we ons werk niet bekendmaken, waardoor we niet kunnen laten zien wat we doen. Maar het verhaal achter het verhaal is van jou. Ik kijk naar alles wat kan bijdragen aan het verbeteren van mijn conversiepercentage, dus als het mensen helpt om mijn persoonlijkheid te begrijpen, is dat wat ik ga doen."

En wat betreft zenuwen om voor de camera te komen? "Daar kom je wel overheen", zegt Simeon. "Of je kunt creatief denken en het doen zonder zelf voor de camera te verschijnen. Zelfvertrouwen bouw je in de loop van de tijd op. We verwachten ook dat andere mensen zich prettig voelen voor onze camera, maar zij voelen ook die zenuwen. Het is dus goed om te leren hoe het is voor de mensen die we fotograferen."

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van een maker van video's op sociale media

De essentiële kit waarmee professionals hun marketingvideo's maken

A Canon EOS C200 camera fitted in a gimbal sat on pebbles.

Camera's

Canon EOS C200

Een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken. Ik wil een goede look - mooie productiewaarden, een beetje wazige scherptediepte, maar met mijn gezicht nog in focus - voor zo min mogelijk werk", zegt Simeon.

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder: "de perfecte camera om te schakelen tussen het maken van hoogwaardige video's en foto's", aldus Gil.

Canon EOS R

Een innovatieve full frame systeemcamera die nieuwe standaarden zet. "Wanneer we veel reizen en veel aandacht willen besteden aan video, willen we niet altijd een DSLR meenemen." Voor ons is de EOS R dus de perfecte oplossing: kleiner, maar toch nog steeds geweldige kwaliteit", zegt Gil.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Deze compactcamera in zakformaat beschikt over een 1.0-type sensor, een helder f/1.8-2.8 Canon-objectief en superieure DIGIC 7-verwerking en biedt de creativiteit van een DSLR bij zowel foto's als Full HD-video's. "Hij is krachtig en heeft stabilisering voor video's en is zo klein dat hij in je zak past", zegt Gil.

Objectieven

Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S

Deze grootformaat cinema-objectief heeft hoogwaardige cine-servofuncties, zoals een supersoepele servo-zoom en -scherpstelling voor een betaalbare prijs.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. "Het glas van Canon heeft een bepaalde look, precies wat ik zoek", legt Simeon uit.

Canon RF 50mm F1.2L USM

50 mm f/1.2 prime-objectief met RF-bevestiging voor superieure scherpte en opmerkelijke prestaties bij weinig licht. "Het objectief is fenomenaal," zegt Gil. "Het is snel en ongelofelijk scherp.”

Canon EF 24mm f/1.4L II USM

Dit groothoekobjectief met snel diafragma was de eerste met Canon's Subwavelength Structure Coating die reflecties en overstraling minimaliseert, terwijl UD en asferische elementen vertekening en aberraties uitbannen voor haarscherpe resultaten.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan