ARTIKEL

Quentin Caffier's beste zes tips voor het opnemen van socialemediavideo's met de EOS 5D Mark IV

Social media video thumbnails on Quentin Caffier's website on a smartphone, with one of his social videos playing on a tablet behind.
Quentin Caffier heeft, onder zijn alias Markus Dewynter, socialemediavideo's gemaakt voor een aantal stijlvolle klanten.

In dit digitale tijdperk vragen klanten steeds meer van fotografen. Veel commerciële klussen vereisen niet alleen stilstaande beelden, maar ook visuele multimediaopties voor sociale media, van time-lapse- en stop-motionbeelden tot verhalende films. Deze soms tegenstrijdige prioriteiten kunnen de uitdagingen voor beeldmakers vergroten, maar bieden ook geweldige beloningen.

Sinds 2008 werkt Canon-ambassadeur Quentin Caffier als commercieel fotograaf, maar socialemediavideo's zijn nu een belangrijk onderdeel van zijn werk geworden. "Ik heb aan veel projecten gewerkt waarvoor ik werd gevraagd om foto's te maken en plotseling dan video's moest maken," zegt hij.

Onder zijn alias, Markus Dewynter, heeft hij socialemediavideo's gemaakt voor klanten, waaronder de onderstaande video's voor het designerbrillenmerk John Dalia. Ook maakte hij clips voor high fashion, beauty en parfum.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Sommige van deze video's blijven qua vorm dichter bij de fotografie, zoals de stop-motionvideo's die hij voor Guerlain voor sociale media heeft gemaakt ("een eerste stap in video"). Andere lijken op kleinschalige filmopnamen, vaak met alle ambities van een grootschalige productie, maar met het budget voor slechts één bewerker.

De diversiteit van socialemediavideo's maakt het tot een bevredigend onderdeel van het werk van de Franse fotograaf Quentin. "Socialemediaprojecten zijn vrij kort, dus je kunt snel van het ene naar het andere overschakelen", zegt hij. "Je kunt van veel verschillende mensen leren. Het ene moment praat ik met een arts over een ziekte en het andere moment met een man die horloges verzamelt. Dat maakt deze content zo leuk, omdat je het gevoel hebt dat je een heleboel verschillende universums binnentreedt, wat ik echt geweldig vind."

Quentin deelt zijn zes gouden regels voor het maken van aantrekkelijke socialemediavideo's voor klanten.

1. Korte en pakkende content maken

"Het merendeel van de content is kort, vaak maar dertig seconden. De maximale lengte die ik heb gemaakt voor sociale media is ongeveer twee minuten. Als gebruiker blader je op je telefoon snel verder; als je iets ziet, stop je niet even drie of vier minuten. Dus bij het maken van video's moet je iets pakkends bedenken."

Met luidsprekers op je camera moet je in interviews goed te werk gaan om gesproken tekst kort te houden. "Toen ik begon met het maken van socialemediavideo's, ging het vaak om interviews. Je moet nadenken over hoe je hierin met je gasten omgaat. Je probeert ze hun gedachten zo te laten formuleren dat ze korte antwoorden geven. Eén zin, één idee, meer niet. Wanneer je vervolgens gaat bewerken, kun je alles wat te lang is eruit knippen. En als je niet op de goede manier te werk gaat, is de video mogelijk te lang omdat mensen kunnen praten zonder hun punt te maken."

A model lit in green reclines on a sofa wearing a gown with fern-leaf-like patterns, photographed by Quentin Caffier on a Canon EOS 5D Mark IV.
Een voorbeeld van de fashionfotografie van Quentin: Venenous Flowers, gemaakt voor Delicate Magazine. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 85mm f/1.2L II USM-objectief ingesteld op 1/80 sec, f/1.8 en ISO 200. © Quentin Caffier

2. Maak opnamen in 4K voor flexibiliteit bij het bewerken

"Dankzij recente trends in videobewerking is het nu gemakkelijker dan ooit om zelf content te maken voor sociale media met één camera", volgens Quentin. "Als je een paar jaar geleden mensen en interviews filmde, moest je ten minste vanuit twee hoeken filmen om hiertussen te wisselen.

Maar ik heb gemerkt dat mensen nu gewend zijn aan 'jump cuts', wanneer je knipt in fragmenten vanuit hetzelfde gezichtspunt. Ik denk dat dit komt door alle podcasters en YouTubers die op die manier video's bewerken. Het helpt om twee hoeken te hebben. Als je een groter budget hebt, kun je kiezen voor twee DSLR's of voor één grote camera en één DSLR. Maar als dat niet lukt, kun je nu ook video's maken vanuit één hoek."

Door opnamen te maken met de hoogst mogelijke resolutie, kun je het beste halen uit de hoek die je hebt. "De bewerking is een belangrijke fase en de knipbewerkingen zijn de sleutel tot een interessante en pakkende video," vervolgt Quentin. "Je kunt 'jump cut' toepassen of proberen om in te zoomen op de beelden om de geknipte fragmenten beter te kunnen beheren. Door langzaam in te zoomen in de video tijdens het knippen, kun je terugkeren met een grotere hoek. Maar om deze digitale zoomfunctie te kunnen gebruiken, heb je 4K[-resolutie] nodig om daarna binnen je beelden te kunnen bewegen. Het maken van opnamen in 4K is ook belangrijk voor stabilisatie."

3. Neem de tijd voor een professionele touch

Bij het overwegen van bewerkingstijd adviseert Quentin je ook om tijd en geld vrij te houden voor geluidsdesign en kleurcorrectie. "Het kan vaak aan het einde gebeuren, wanneer je bijna klaar bent met een klus, dat je naar geluid en muziek gaat zoeken en beseft dat je daar geen budget voor hebt. Een video kan zo veel beter zijn met slechts een paar geluiden Een goed geluidsdesign is het verschil tussen een professionele en onprofessionele video.

Als je geen goede microfoon hebt of het geluid niet goed gemengd wordt, wordt de video niet mooi. Het is een onderbuikgevoel."

"Je moet ook tijd besteden aan kleurcorrectie. Met sommige Canon-camera's kun je opnamen maken met C-Log, wat handig is om bepaalde kleuraanpassingen uit te voeren om je beelden opvallend te maken."

4. Overweeg samenstelling voor meerdere indelingen

Wanneer je een standaardvideo opneemt, bepaal je meestal maar één keer je compositie. Sociale media brengen een heel nieuwe uitdaging met zich mee, omdat je content moet kunnen presenteren op meerdere platforms met verschillende beeldverhoudingen.

"Sinds ik met het opnemen van video's begon, heb ik altijd een breedbeeldformaat gebruikt zoals 16:9; klassieke cinemaformaten", zegt Quentin. "Maar op Instagram moet je een vierkant beeld maken en in Facebook-verhalen moet je een verticale video maken. Voor mij is het het moeilijkst om een mooie compositie te vinden die in drie verschillende indelingen goed werkt, omdat we de video niet op drie manieren kunnen opnemen. Dat is niet eenvoudig, vooral niet als je gewend bent stilstaande beelden te fotograferen, waar je de tijd kunt nemen om je beeld samen te stellen. Daarom heb je bijvoorbeeld 4K nodig, omdat je een iets grotere opname kunt maken en vervolgens specifieke frames kunt bijsnijden, waardoor je de foto in een aantal verschillende indelingen kunt gieten."

Dit betekent dat content wordt gemaakt die geschikt is voor een traditionele filmindeling, voor gebruik op YouTube of als Facebook- of Twitter-post. Content die kan worden bijgesneden tot een vierkante beeldverhouding van 1:1 om op een Instagram-raster te plaatsen en content die past in een verticale beeldverhouding van 9:16 voor Facebook- of Instagram-verhalen.

"Mijn team heeft gewerkt aan een muziekproject waarbij we wisten dat de video zowel op sociale media als op een website zou worden gebruikt, en waarbij je dus te maken hebt met drie verschillende indelingen," vervolgt Quentin. "We hebben dus vanuit een redelijke hoek gefotografeerd en op Instagram hebben we het beeld bijgesneden tot een vierkant. Voor Verhalen gebruikten we hetzelfde vierkant en voegden we op en neer bewegende objecten toe om de boven- en onderkant van het scherm op te vullen."

A model seems to be transformed into an explosion of confetti; only the cardigan and shoes are unaffected. Photo by Quentin Caffier, taken on a Canon EOS 5D Mark II.
Een creatieve foto, waarvan de basisopname is gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/8 en ISO 100. © Quentin Caffier
A close-up of a router shaping the eyepieces of a pair of glasses. A still from a video by Quentin Caffier.
Een stilstaand beeld uit Quentin's video voor het designerbrillenmerk John Dalia. © Quentin Caffier

5. Gebruik DSLR's voor betaalbare professionele filmkwaliteit

"Een DSLR is een goedkope manier om beeld van hoge kwaliteit te krijgen", zegt Quentin, die meestal een Canon DSLR verkiest boven grotere cinemacamera's bij het maken van opnamen voor sociale media en foto's en video's met dezelfde camera. "Ik gebruik de Canon EOS 5D Mark IV omdat deze 4K aankan en licht is in vergelijking met de Canon EOS C300 Mark II en EOS C100 Mark II. Meestal betekent het maken van opnamen voor sociale media dat je met een beperkt budget werkt, dus je kunt niet samen met een team van mensen het scherpstellen en de belichting regelen. Je hebt een camera nodig die opnamen kan maken met zo natuurlijk mogelijk licht, iets wat de EOS 5D Mark IV kan. Bovendien moet de camera automatisch kunnen scherpstellen, zodat jij je kunt concentreren op de inhoud van de video."

De systeemcamera Canon EOS R biedt ook voordelen voor socialemediaopnamen. "Ik heb net een paar testvideo's gemaakt met de EOS R," zegt Quentin. "Hij is lichter en de automatische scherpstelling is echt goed. Je kunt gewoon beginnen met draaien en de camera de focus laten kiezen."

Cross-section showing inside a Canon EOS R camera and RF lens.

Alles wat je wilt weten over de Canon EOS R

Mike Burnhill van Canon Europe beantwoordt 10 vragen over het Canon EOS R-systeem, van wat een systeemcamera is tot waarom de camera niet over twee kaartsleuven beschikt.

Quentin heeft een voorkeur voor vaste objectieven voor filmen en werkt momenteel met het Canon EF 85mm f/1.2L II USM-objectief voor close-upportretten, het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief voor spontane momentopnamen en het Canon EF 24mm f/1.4L II USM-groothoekobjectief voor het vastleggen van omgevingen. "Al deze objectieven zijn geweldig met licht", zegt hij. "Je kunt een groot diafragma kiezen, zodat je opnamen kunt maken onder vrijwel alle omstandigheden, zelfs als je 's nachts of in een donkere omgeving filmt."

"Ik heb het RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief voor de EOS R geprobeerd, wat me ervan overtuigde dat dit een mooi objectief is waarmee je bijna alles kunt doen. Het is goed om portretten, interviews en landschappen mee vast te leggen en voor mij is het een mooie balans tussen deze dingen."

"Ik zou zeggen dat een 35mm en 100mm perfect zijn voor video's. Op het EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief is de stabilisatie uitstekend en kan de macro zowel portretten als momentopnamen vastleggen. Je kunt de camera gewoon in je hand houden en met de stabilisatie kun je opnamen maken van mensen die bezig zijn, kleine momenten die erg belangrijk zijn. Met het RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief voor de EOS R kun je portretten maken van de mensen die je filmt voor het interview met een deel van de omgeving. Het is een perfecte balans."

A blonde model wearing an elaborately embroidered Japanese Kabuto style headdress. Photographed by Quentin Caffier on a Canon EOS-1D X.
Een afbeelding uit een set met Japans thema, met een door Japanse collega's gestyled en opgemaakt model. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/8 en ISO 100. © Quentin Caffier
A close-up of a man's hands filing part of a spectacle frame held in a vice.
In de John Dalia-video van Quentin worden de mogelijkheden van een korte scherpstelafstand van de Canon EOS 5D Mark IV gedemonstreerd. © Quentin Caffier

6. Denk na over hoe je de werkdruk in evenwicht brengt

Voordat je aan het werk gaat, moet je nadenken over de praktische aspecten van de opdracht. Een 'snelle video voor sociale media' klinkt misschien eenvoudig, maar als de klant vraagt om een volledige verhalende film, betekent dit een enorme toename van de werkdruk boven op het maken van foto's. Dit kan het werk van één filmer te buiten gaan, vooral omdat je nu met twee totaal verschillende media te maken hebt.

"Het kan moeilijk zijn om de balans te vinden tussen het maken van foto's en video's", zegt Quentin. "Zelfs als je camera beide kan, moet je de camera voor beide media anders positioneren. Het is moeilijk om van het ene naar het andere over te schakelen, ook in je hoofd. Wanneer je overschakelt naar de videomodus denk je anders dan wanneer je foto's maakt. Je moet met je klant praten, begrijpen wat voor hem belangrijk is en waar je je op moet richten."

Quentin regisseert en filmt niet tegelijkertijd, maar vertrouwt op een groter team en voegt daar een tweede filmer, een assistent of een journalist aan toe. "In Japan werkte ik voor een bedrijf in luxe horloges, waarvoor ik een horlogeverzamelaar interviewde. Ik filmde en ik had nog een andere camera ingesteld. Een journalist leidde het interview om uit te leggen wat de bedoeling was en we hadden een tolk. Ik maakte foto's terwijl de tolk bezig was, want anders hoor je de camera tijdens het interview."

"Het overschakelen naar systeemcamera's zoals het EOS R System is interessant omdat je geluidloos kunt fotograferen, zodat je beide kunt doen: fotograferen terwijl je aan het filmen bent."

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Quentin Caffier

De essentiële kit waarmee professionals socialemediavideo's opnemen

Quentin Caffier's photo kit on a wooden floor, including an EOS 5D Mark IV plus several lenses.

Camera's

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder. Quentin zegt: "Ik gebruik de Canon EOS 5D Mark IV omdat hij 4K aankan en licht is."

Canon EOS R

Een baanbrekende full-frame systeemcamera die nieuwe standaarden zet voor fotografie en video. "Hij is lichter en de automatische scherpstelling is echt goed", zegt Quentin. "En het gebruik van systeemcamera's is interessant omdat je geluidloos kunt fotograferen, zodat je tijdens het filmen kunt fotograferen."

Canon EOS-1D X Mark II

Dankzij de zeer gevoelige 20,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor, het uitgebreide 61-punts Dual Pixel AF-systeem en 4K-video-opnamen biedt de Canon EOS-1D X Mark II toonaangevende prestaties.

Objectieven

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Dit veelzijdige objectief levert geweldige resultaten bij portretwerk en het maken van films uit de hand. "De stabilisatie is uitstekend en de macro kan zowel portretten als momentopnamen vastleggen", zegt Quentin.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Een groothoek prime-objectief voor de systeemcamera EOS R met een snel grootste diafragma van f/1.8 en macrokenmerken. Quentin zegt: "Het is goed om portretten, interviews en landschappen mee vast te leggen en voor mij is het een mooie balans tussen deze dingen."

Canon EF 85mm f/1.2L II USM

Met een groot diafragma is dit korte teleobjectief uit de L-serie ideaal voor opnamen bij weinig licht en creatieve effecten met een extreem kleine scherptediepte en vloeiende achtergrondvervaging.

Canon EF 24mm f/1.4L II USM

Dit groothoekobjectief met snel diafragma was de eerste met Canon's Subwavelength Structure Coating die reflecties en overstraling minimaliseert, terwijl UD en asferische elementen vertekening en aberraties uitbannen voor haarscherpe resultaten.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan