ARTIKEL

Je werk in 4K toekomstbestendig maken: drie dingen die cineasten niet mogen vergeten

A camera operator with a Canon EOS C700 FF filming in a boxing gym.
Een Canon EOS C700 FF in actie bij het filmen van de korte film in 4K A Dishful of Dollars van Nancy Schreiber. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Ron Batzdorff

Tijdens ISE 2019 worden de nieuwste technologieën in AV en systeemintegratie belicht. Het is duidelijk dat de 4K-revolutie elke sector transformeert. Van maker tot klant: 4K is dé nieuwe standaard vanaf het moment van opname tot het moment dat de klant de opname ziet. In de aanhoudende zoektocht naar betere beeldkwaliteit hebben cineasten en de televisie-industrie de opname in 4K omarmd. Maar slechts een bijzonder klein publiek beschikt over 4K-televisie, daarom wordt opnemen in 4K beschouwd als een manier om je werk toekomstbestendig te maken, geschikt voor het moment waarop de technologie gemeengoed wordt.

Veel videoprofessionals vragen zich af waarop ze moeten letten bij hun volgende cinecamera, en in welke mate ze moeten investeren in opslagmogelijkheden voor oversampling in de hoogst mogelijke resolutie. Paul Atkinson, productspecialist bij Canon, zet de drie belangrijkste zaken op een rij die cameraregisseurs en andere videoprofessionals voor de aanschaf van een nieuwe camera moeten weten:

1. We leven al in de toekomst

Cinematographer Nancy Schreiber and director Nigel Dick discuss a shot on a Canon EOS C700 FF surrounded by crew.
Mensen als cineast Nancy Schreiber en regisseur Nigel Dick werken al in 4K – en de vraag zal alleen maar groeien. Hier bespreken Nany en Nigel een opname die ze maken met de Canon EOS C700 FF. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Ron Batzdorff
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"4K wordt al gevraagd bij bepaalde online abonnementszenders, dus als je iets voor hen wilt produceren, moet je wel in 4K opnemen. Maar het aantal mensen dat daadwerkelijk 4K kan kijken, is op dit moment relatief klein, omdat ze moeten beschikken over een combinatie van een geschikte televisie en een abonnement op een van de online televisieaanbieders of Sky. Maar voorbereid zijn op de dag waarop 4K toegankelijker wordt, is niet de enige reden om in 4K op te nemen. Veel cineasten nemen op in 4K, zelfs als het wordt teruggebracht tot HD, omdat de kwaliteit meetbaar beter is.

"De hele 4K-revolutie draait om de vraag naar hogere beeldkwaliteit, en hoewel het onmogelijk te bepalen is wanneer, uiteindelijk zal er vraag zijn naar 4K-televisie. Wat belangrijk is als het om toekomstbestendigheid gaat, is dat wanneer 4K de huiskamers gaat veroveren, je ervoor moet zorgen dat er belangstelling is voor je materiaal. Als je niet in de juiste resolutie werkt, loop je het risico dat je de boot mist."

2. Toekomstbestendigheid draait niet alleen om het aantal K's

Cinematographer Nancy Schreiber checks the shot as an operator uses a Canon EOS C700 FF on a Steadicam.
De Canon EOS C700 FF legt 5,9K vast als een RAW-bestand, waardoor je bij de nabewerking beschikt over een geweldige hoeveelheid gegevens. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Ron Batzdorff

"Voor een cineast of videoprofessional hoort beeldkwaliteit altijd de hoogste prioriteit te hebben. Dat geldt altijd, of je nu in HD of 4K werkt, je wilt de best mogelijke kwaliteit. Als je kijkt naar hoogwaardige cinematografie en televisieprogramma's met een hoge productiewaarde, zijn gegevens van doorslaggevend belang. Met hoe meer gegevens je kunt spelen, des te meer kun je doen met het eindresultaat.

A range of Canon pro video lenses sit against a black and red background.

Deze 4K tv-objectieven verleggen de grenzen

Neem een kijkje achter de schermen en ontdek hoe de ingenieurs van Canon de nieuwste technologie voor tv-objectieven hebben ontwikkeld.

"Als je het volledige vermogen van de Canon EOS C700 FF gebruikt, leg je in feite 5,9K vast als een RAW-bestand - en dat is een enorme hoeveelheid gegevens die je bij de nabewerking kunt gebruiken om opnamen de uitstraling te geven die je in je hoofd hebt. Wat je nodig hebt, is het vermogen om het allerbeste uit dat bestand, en uit je camera, te halen, want wat je ziet ná de nabewerking, dat is belangrijk, en dat moet de eerste overweging zijn voor iedereen in de film- en tv-wereld. Dus je wilt een camera en een objectief van topkwaliteit, en de kleurtechniek moet goed zijn.

"De objectieven van Canon zijn wereldberoemd vanwege hun optische kwaliteit. Dat, de manier waarop de sensor en de processor van de camera werken, en de manier waarop de camera kleuren produceert, bieden je de ‘look and feel’ waar cineasten zo gek op zijn. Als je met een van de cinecamera's van Canon opnamen maakt in Full HD, leg je in feite een 4K-beeld vast, dat de camera terugbrengt naar Full HD. Zo benut de camera het volledige vermogen van de sensor om jou HD-beelden van de beste kwaliteit te bieden.

"Het gaat erom de maximale functionaliteit van de sensor te gebruiken, die dan wordt vertaald naar het scherm - uiteindelijk is wat op het scherm verschijnt het allerbelangrijkste."

3. Je eisen zijn afhankelijk van de opdrachtgever

A Canon EOS C700 FF camera seen from the left side.
De cinecamera's van Canon werken probleemloos samen. Zo kun je de Canon EOS C700 FF gebruiken als A-camera en de Canon EOS C200 als B-camera om opnamen te maken in Cinema RAW Light, en kunnen alle bestanden eenvoudig worden gemonteerd. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Ron Batzdorff

"Het is de moeite waard om na te denken over de voors en tegens voordat je opnamen gaat maken in 4K of hoger, en de opslag is echt een cruciaal punt. Als je RAW-beelden opneemt met de Canon EOS C700 FF, is een schijf van 2TB in ongeveer 26 minuten vol. En zelfs bij een workflow waarin je in 4K opneemt voor uitvoer in Full HD, moet je die bestanden ergens bewaren en er reservekopieën van maken, dus heb je de dubbele hoeveelheid opslagruimte nodig, in vergelijking met wat je werkelijk opneemt.

"Je eisen zijn afhankelijk van de bestemming van je eindproduct. Sommige mensen hoeven zich nooit te bekommeren om uitvoer in 4K, en voor hen kan de Canon EOS C100 Mark II nog steeds het perfecte vertrekpunt zijn.

"Als je opnamen maakt voor cinema of hoogwaardige televisie, moet je RAW kunnen opnemen, ook al gebruik je dat niet altijd vanwege de grote gegevensstromen en bestanden. Zelfs met de non-RAW-opnameoptie, kom je al aan iets van 810 MB per seconde met de Canon EOS C700 FF en 405 MB per seconde met de Canon EOS C300 Mark II, dus dat is nog steeds een grote hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen. Daarom is het goed om je af te vragen of je een volledig cinematische benadering met de maximale resolutie nodig hebt, of dat je genoeg hebt aan iets wat kleiner en gemakkelijker hanteerbaar is, in de vorm van een Canon EOS C300 Mark II voor opnamen in XF-AVC, of zelfs de Canon EOS C200 voor opnamen in Cinema RAW Light in 4K. De bestanden zijn dan veel kleiner dan Canon's Cinema RAW Light, maar de bestandsstructuur is nog steeds robuust genoeg op te kunnen bewerken.

"Een van de geweldige dingen van de serie cinecamera’s van Canon is dat alles kan samenwerken. Bij een opnamesessie met meerdere camera's kun je een Canon EOS C700 FF gebruiken als A-camera, en de Canon EOS C200 als B-camera, voor opnamen in Cinema RAW Light. De beelden kunnen op de set in realtime worden bekeken en/of bewerkt, en tijdens de nabewerking worden gecorrigeerd, allemaal met Canon's toonaangevende 4K-referentiedisplays."

Geschreven door Kathrine Anker


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan