EVENTS

"Ik kies voor 4K" - brancheleiders laten van zich horen

Visitors to the Canon stand at IBC 2017 in Amsterdam, Holland, were able to try out the 4K-capabilities of Canon’s latest cinema products.
Bezoekers van de Canon-stand op IBC 2017 in Amsterdam, Nederland, konden de 4K-functionaliteit van de nieuwste cinemaproducten uitproberen. © Joby Sessions

Ultra HD-, 4K-televisie is niet langer iets van de toekomst: het is er al. En nu streaming-grootheden Amazon en Netflix content in 4K beschikbaar maken, zal de vraag blijven groeien. Maar toch wordt nog steeds heel veel beeldmateriaal opgenomen, uitgezonden of gestreamd in 1080p (HD). Op de International Broadcasting Convention 2017 in Amsterdam, Nederland, spraken we met makers van bewegend beeldmateriaal - van filmmakers tot nieuwsomroepen - om erachter te komen waarom ze in 4K-resolutie filmen, zelfs voor HD-output.

Terwijl veel mensen denken dat 4K het domein is voor filmers voor het grote doek, zegt Pro Video Product Specialist van Canon Europa Paul Atkinson dat dit niet langer het geval is: "Opnemen in 4K is zeker niet alleen voor de filmindustrie, de hele omroepbranche stort zich op 4K. Veel van de abonnees willen nu 4K-materiaal."

Bezoekers van de Canon-stand op IBC 2017 in Amsterdam, Nederland, konden de 4K-functionaliteit van de nieuwste cinemaproducten uitproberen. © Joby Sessions

Een toekomst in 4K

"Ik maak al mijn opnamen in 4K, zelfs als de output van het project 1080p wordt. Als je 4K-beeldmateriaal downscalet naar 1080p, krijg je scherpere, mooiere beelden met een beter dynamisch bereik," zegt documentairemaker Martin Waine, die een Canon C300 Mark II gebruikt. "Als je een eenmansbedrijfje bent zoals ik, heb je maar één camera. maar je hebt effectief drie opnamen waaruit je tijdens de nabewerking kunt kiezen."

De flexibiliteit betekent dat veel filmmakers kiezen om op te nemen in een hogere resolutie dan is voorgeschreven. Filmmaker Philip Bloom filmt al zijn persoonlijke projecten in 4K, en wacht op het moment om een investering in de EOS C200 te doen, die opneemt in interne 4K RAW Light, te rechtvaardigen. "Als ik een HD-project maak, heb ik de mogelijkheid om dingen een beetje te verschuiven als dat nodig is," zegt hij.

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"De reden dat ik mijn persoonlijke projecten in 4K opneem, is echter niet omdat ik op een HD-tijdlijn het frame opnieuw kan kaderen, maar omdat het de beste beeldkwaliteit levert. Ik zou gewoon echt niet in HD kunnen opnemen, want ik wil dat de opnamen heel lang meegaan," vertelt Philip als het gaat om zijn werk toekomstbestendig te maken. "Ik wil dat het zo goed mogelijk wordt."

"Ik hoop echt dat de branche zijn draai vindt in 4K," zegt creative services DP en nieuwsmaker Erik Naso. "We zijn bijna zover dat 4K goed in een HD-omgeving werkt."

In a working post-production zone, it was demonstrated how the 4K output of Canon products integrates with existing workflows.
In een post-productiezone werd gedemonstreerd hoe de 4K-output van Canon-producten in bestaande workflows kunnen worden geïntegreerd. © Joby Sessions

Zou iedereen in 4K moeten filmen?

Natuurlijk bestaan er klanten die hoge eisen stellen. Maar is er echt een reden om te filmen in 4K terwijl de meeste schermen die resolutie niet aankunnen of de streamsnelheden te laag zijn? In eerste instantie ben je misschien geneigd direct "nee" te zeggen, maar Philip heeft een snel weerwoord: "Ik vind dat iedereen in 4K zou moeten filmen. Iedereen. Het oude argument van 'Het is alleen maar voor het web dus hoeft het alleen 1080p te zijn' is verdwenen. Het web is eigenlijk waar je het meeste 4K-materiaal ziet. YouTube heeft 4K, heeft 8K, Vimo heeft 4K. Als je opneemt voor het web, moet je zeker in 4K filmen."

Het web is eigenlijk waar je het meeste 4K-materiaal ziet.

De vraag naar beeldmateriaal voor 4K-tv groeit. "Ik denk dat er een bepaalde doelgroep, jongeren, is die zeker die kwaliteit wil en het gaat ook om een beetje prestige - wij willen allemaal de nieuwste gadgets, dus zal men een tv aanschaffen met 4K," vervolgt Philip. "Het maakt een verschil als je een grote tv koopt en er dicht genoeg bij zit: het ziet er fantastisch uit."

Erik denkt dat het gebruik van 4K 'zeer belangrijk' is, zelfs in de tv-nieuwswereld, waar de kanalen nog steeds in HD uitzenden. "Doordat de EOS C300 Mark II opnamen in 4K maakt en beter presteert bij hoge framerates, is die beslissing heel eenvoudig."

News broadcaster Erik Naso believes that all news should be shot in 4K, even when the output is HD, as the resulting image quality is higher.
Nieuwsverslaggever Erik Naso gelooft dat al het nieuws in 4K moet worden opgenomen, zelfs wanneer het HD-output is, aangezien de beeldkwaliteit beter is. © Joby Sessions

"Ik weet niet zeker of onze stations in de VS beeldmateriaal in 4K zullen gaan uitzenden, maar ik vertel mensen: 'Weet je nog toen we allemaal standard definition gebruikten, maar we toch alles in HD opnamen?' Dit is dezelfde situatie: we hebben geen 4K-tv-stations, we doen geen 4K-nieuws, maar die extra resolutie geeft ons uiteindelijk een beter product," zegt Erik.

Hoewel iedereen de impact op hun workflow erkent, is de algemene consensus dat met een verbeterd systeem om grotere bestanden te verwerken, het proces ongewijzigd blijft en de kwaliteit een belangrijk voordeel is.

Klaar voor de toekomst met 4K

Het vastleggen van beelden in een hogere resolutie is ook belangrijk om goed voorbereid te zijn op de toekomst. "Kijk naar een film die 50 jaar geleden is gemaakt en in 4K is gescand; dat ziet er geweldig en heel gaaf uit, maar iets dat in standard definition of HD is opgenomen, kan niet meer beter worden gemaakt," vertelt Philip. "Tuurlijk, het kan upscale-logaritmen hebben zodat het er een beetje beter uitziet, maar ik denk dat we altijd moeten streven naar perfectie."

"Met multimedia- en multiplatformtechnologieën moet je in staat zijn om de hoogste kwaliteit te produceren; in plaats van te filmen in HD en proberen om te zetten naar 4K, kun je beteren filmen in 4K en downscalen naar HD", vindt ook Paul Atkinson.

"We hebben een breed scala aan camera's die beelden in 4K kunnen opnemen. We gaan van XF405 tot aan het vlaggenschip EOS C700. Het feit dat Canon 4K-producten biedt, betekent dat we beter in staat zijn klanten te helpen terwijl de sector zich verder ontwikkelt. Er is steeds meer vraag naar een hogere beeldkwaliteit."


Je vindt Canon in hal 12, stand D60, in het RAI-beurs- en congrescentrum te Amsterdam, van 14 tot en met 18 september.

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services