ARTIKEL

Prachtige prints maken met soft- en hard-proofs

Photographer Sanjay Jogia studies a sheet of image thumbnails printed by a Canon imagePROGRAF PRO-300.
Fotograaf Sanjay Jogia bestudeert een hard-proof van de Canon imagePROGRAF PRO-300-printer. Met de functie Pattern Print in de Professional Print & Layout-plug-in kon Sanjay verschillende variaties van zijn foto bekijken en de versie kiezen die hij het beste vond.

Goede fotoprints maken met een Canon-fotoprinter zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300 is niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Door te tijd te nemen om proofs te maken, kun je de kleuren in je print verfijnen en perfectioneren zodat ze voldoen aan professionele standaarden. Dat betekent niet dat je papier en inkt hoeft te verspillen om talloze testprints te maken. De Canon Professional Print & Layout-plug-in (PPL) is een krachtig programma met innovatieve functies voor soft-proofing en hard-proofing, zodat de geprinte foto overeenkomt met wat je op het scherm ziet.

De soft-prooftingoptie is wellicht de krachtigste functie. Hiermee simuleer je niet alleen de fysieke weergaveomstandigheden, inkten en effecten bij verschillende soorten papier op het scherm, maar de app doet het ook nog eens automatisch als je het betreffende Canon-papier en de printkwaliteitsinstellingen kiest. PPL werkt ook met papier van andere leveranciers en aangepaste profielen.

Om de foto op het scherm en de geprinte foto zo goed mogelijk overeen te laten komen, is de enige vereiste dat je een workflow met kleurbeheer volgt en een gekalibreerde monitor gebruikt. Met de juiste weergaveomstandigheden kun je met soft-proofing zeer nauwkeurige resultaten halen.

PPL heeft ook een krachtige functie voor hard-proofing waarmee je een testprint met een reeks miniaturen van je foto kunt maken. Je kunt deze functie gebruiken om de helderheid, de kleurbalans en het contrast te bekijken voordat je de miniatuurafbeelding kiest met het beste resultaat. Je hoeft alleen maar het bijbehorende referentienummer te noteren en in voeren in PPL. Vervolgens worden hier de correcte instellingen toegepast voor je uiteindelijke print.

Suhaib Hussain, printexpert en Product Manager Professional Printers and Software bij Canon Europe, deelt hier zijn advies over het werken met soft- en hard-proofs van je foto's om de beste resultaten met je gekozen fotopapier te behalen.

An image of strawberries displayed in Canon's Professional Print & Layout plug-in.
Met soft-proofing in Canon's Professional Print & Layout kun je de resultaten zien voordat je de foto print. In deze foto worden de kleur, de helderheid en het contrast op een specifiek soort papier - Canon Photo Paper Pro Lustre – gesimuleerd op het scherm voordat de foto wordt geprint met de Canon imagePROGRAF PRO-300. Zoals je kunt zien is de optie Soft proofing ingeschakeld op de werkbalk onder de grote afbeelding.

Soft-proofing gebruiken

Soft-proofing in Canon's Professional Print & Layout-applicatie simuleert op het scherm hoe je foto eruitziet op je gekozen fotopapier. Met deze relatief onbekende functie kun je zowel tijd als uitgaven aan inkt en papier besparen, in het bijzonder als je hebt gemerkt dat je foto's op het scherm en de print aanzienlijk verschillen.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Soft-proofing draait om het garanderen van de kleurintegriteit, dus dat de foto wordt geproduceerd zoals jij 'm ziet", legt Suhaib uit. "Bij digitaal printen gebeurt vaak het volgende: je hebt een foto gemaakt en hard gewerkt om de foto te bewerken, maar na het printen blijkt dat er problemen zijn met de kleuren of dat de helderheidsniveaus niet overeenkomen. Wat je op het scherm ziet, zie je niet terug in de print en dat kan zeer frustrerend zijn, vooral voor mensen die nog niet zo lang foto's printen."

Voordat je met soft-proofing begint, is het volgens Suhaib belangrijk dat je alle gewenste kleur- en tintaanpassingen aan je foto hebt doorgevoerd. Dit kun je doen met Canon's Digital Photo Pro (DPP)-applicatie of een ander beeldbewerkingsprogramma. Professional Print & Layout werkt als zelfstandige app of als een plug-in voor de bekendste beeldbewerkingssoftware.

Om vervolgens met soft-proofing het papier, de inkt en de weergaveomstandigheden correct te simuleren, ga je verschillend te werk afhankelijk van het soort fotopapier dat je gebruikt: Canon-fotopapier of een ander soort.

Paper types being selected using a drop-down menu within Canon's Professional Print & Layout plug-in.
Als je Canon-fotopapier gebruikt, wordt automatisch het geschikte ICC-profiel voor het geselecteerde papier en de geselecteerde printer geladen. Als je een papier van een andere leverancier gebruikt, moet je de specifieke ICC-profielen voor dat papier downloaden. Na de installatie kun je de profielen bekijken op het tabblad Colour Management van Professional Print & Layout.

1. Selecteer het Canon-papier of de externe ICC-profielen

Professional Print & Layout bevat een ingebouwde bibliotheek met ICC-profielen voor Canon-papiersoorten. Zodra je op het tabblad General Settings in het vervolgkeuzemenu Media Type het papier kiest, laadt het programma het juiste profiel. Dit betekent dat de app de eigenschappen van het papier kent, zoals reflectiviteit en inkt-absorptievermogen, en de uitvoerinstellingen hier aan aanpast, zowel voor het printen als de soft-proofing op het scherm.

"Canon heeft het heel eenvoudig gemaakt", zegt Suhaib. "Je hoeft alleen maar je papierinstellingen op te geven zodat de software weet welk papier je gebruikt en soft-proofing in te schakelen door het vakje onder de fotopreview aan te vinken. Je hoeft geen profielen te downloaden, die zijn al geïntegreerd."

Als je papier van een andere fabrikant gebruikt, moet je het juiste ICC-profiel selecteren. Dit kun je meestal rechtstreeks downloaden van de website van de fabrikant. Na installatie zijn deze externe profielen beschikbaar in Professional Print & Layout: selecteer op het tabblad Colour Management eerst Use ICC Profile uit het vervolgkeuzemenu Colour Mode en selecteer vervolgens het gewenste profiel in het vervolgkeuzemenu Printer Profile.

2. Pas een workflow met kleurbeheer toe

Soft-proofing is een handige en veilige optie voordat je inkt en papier gebruikt, maar volgens Suhaib is het belangrijk dat je eerst je monitor kalibreert. "Bij nieuwe monitors of laptops zijn de standaard helderheidsniveaus meestal te hoog, en ook bij de instelling voor de kleurtemperatuur is dit vaak het geval. Canon raadt je aan je monitor te kalibreren op basis van de verlichting in je omgeving."

Idealiter komen de luminantie en het witpunt van de weergaveomstandigheden overeen met de monitorinstellingen, de verlichting nabij je monitor (gebruikt ter referentie) en de verlichting van de plek waar je de print wilt tonen.

A Canon printer prints out a black and white portrait of an older man.

6 tips om professioneel foto's te printen

Canon Ambassador Clive Booth en Canon-printexpert Suhaib Hussain vertellen hoe je jouw eigen fotoprints van professionele kwaliteit kunt maken.

3. Maak kleine aanpassingen

Als je al een workflow met kleurbeheer gebruikt en je het juiste papier hebt gekozen in Professional Print & Layout, dan is het verschil tussen de foto op het scherm en de gesimuleerde soft-proof waarschijnlijk erg klein. Suhaib legt uit: "Het kleurengamma van een geavanceerde monitor met een breed gamma is meestal groter dan het kleurengamma van de printer, dus kan het zijn dat de print alsnog niet overeenkomt met wat je op de monitor ziet."

In dit geval stelt Suhaib voor om in je beeldbewerkingsprogramma een aantal aanpassingen te maken aan een kopie van je foto. Vervolgens voer je in Professional Print & Layout het hele proces opnieuw uit met de aangepaste foto. De aanpassingen die je moet doen, zullen in grote mate afhangen van het papieroppervlak. Op mat papier moeten sommige schaduwen misschien wat donkerder worden gemaakt, een effect dat je kunt bereiken door de curven iets aan te passen.

A set of thumbnails of an image of strawberries within Canon's Professional Print & Layout plug-in.
Met de functie Pattern Print in Professional Print & Layout kun je, als alternatief voor soft-proofing, een testprint maken op papier naar keuze. Miniaturen van de afbeelding worden dan geprint met verschillende instellingen voor kleur, helderheid en contrast. Hieruit kun je vervolgens je favoriete versie kiezen. Voer het referentienummer onder de betreffende miniatuur in en PPL gebruikt die instellingen voor de uiteindelijke print.

Hard-proofs gebruiken

Een andere mogelijkheid is om een hard-proof te maken met de functie Pattern Print in Professional Print & Layout. Dit is vooral interessant voor iedereen die het printen nog onder de knie probeert te krijgen. "Je kunt best veel parameters aanpassen bij het bewerken in PPL, maar met hard-proofing wordt het allemaal automatisch voor je gedaan", zegt Suhaib.


1. Gebruik Pattern Print om de helderheid en kleur te verfijnen

Bij hard-proofing maak je een testprint met de functie Pattern Print van PPL, een eenvoudige en betrouwbare methode om de kleurweergave in je fotoprints te optimaliseren.

"Met de optie Pattern Print print je een pagina met meerdere miniatuurversies van je foto in verschillende variaties", zegt Suhaib. "Je kunt twee parameters gebruiken om te variëren: kleur, of helderheid en contrast. Bij de kleurvariatie worden de cyaan-, magenta- en geeltinten van de foto aangepast. En als je voor helderheid en contrast kiest, krijg je dus verschillende variaties van helderheids- en contrastniveaus.

"De miniatuurfoto in het midden is de standaardfoto die wordt geprint als je voor het ICC-profiel kiest. De andere foto's met verschillende cyaan-, magenta- en geeltinten laten zien hoe de foto eruit zou zien als deze wat warmer of koeler zou zijn", gaat hij verder. "Je kunt de grootte van deze printproof ook wijzigen, bijvoorbeeld A4 in plaats van A3. Zo bespaar je papier."

2. Consistente resultaten garanderen

Met Pattern Print krijg je een goed idee van het uiteindelijke resultaat voordat je meer inkt en papier gebruikt. Volgens Suhaib kan dit vooral van pas komen als je prints maakt voor veeleisende klanten. "Voordat je gaat printen, kun je het overzicht met miniatuurfoto's naar de klant sturen en deze vragen om een favoriete versie te kiezen", zegt hij.

Zodra er een keuze is gemaakt door jou of de klant, kun je op een hele eenvoudige manier dezelfde printinstellingen instellen voor je foto. "Onder elke miniatuur staat een regel met tekst. Je hoeft alleen maar deze waarden in te voeren", zegt Suhaib. "Bij de print op volledige grootte wordt vervolgens hetzelfde kleurprofiel toegepast als dat in de miniatuurfoto."

Canon’s Professional Print & Layout-applicatie maakt het printproces op deze manier niet alleen eenvoudiger, maar helpt je ook tijd en geld te besparen doordat je geen dure inkt en papier hoeft te verspillen aan het maken van testprints.

Suhaib: "Bij het printen wil je niet te veel gedoe. De functies voor soft- en hard-proofing vereenvoudigen het printproces en maken het een stuk makkelijker om foto's te printen die overeenkomen met wat je op je scherm ziet."

Geschreven door Kevin Carter


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan