ARTIKEL

Talloze mogelijkheden: 8K-video printen

Wedding photographer Sanjay Jogia holds a black and white image printed on a Canon imagePROGRAF PRO-300.
Bruidsfotograaf en Canon Ambassador Sanjay Jogia was een van de eerste fotografen die de videomogelijkheden van de Canon EOS R5 gebruikte om 8K-handheld-beelden om te zetten in afbeeldingen met 35 Megapixel en te printen op de Canon imagePROGRAF PRO-300.

Een stilstaand beeld uit een videoclip extraheren is een veelgebruikte techniek, maar het extraheren van een afbeelding met 35 Megapixel uit een 8K-opname en er vervolgens een gedetailleerde A3-print van maken, biedt een hele reeks nieuwe mogelijkheden. Het is de perfecte manier om onvoorspelbare gebeurtenissen vast te leggen, van een vluchtige scène op straat tot het voorbijkomen van een wild dier in de natuur. Het biedt ook meer mogelijkheden bij het isoleren van belangrijke momenten, zoals een subtiele verandering van uitdrukking bij een portretfoto of, in het geval van bruidsfotograaf Sanjay Jogia, het uitwisselen van blikken tussen de bruid en de bruidegom tijdens de ceremonie.

Sanjay en zijn vrouw Roshni runnen Eye Jogia en hebben zich gespecialiseerd in Indiase bruiloften en ceremonies op luxueuze locaties. Het printen van hun eigen afbeeldingen is een belangrijk onderdeel van hun fotografiebedrijf. "Het maken van muurkunst en een geprint album is onderdeel van het proces," legt hij uit. "Er zijn bruidsfotografen die alleen digitale pakketten distribueren, maar ik denk dat ze daarmee een kans laten liggen."

De Canon Ambassador was een van de eerste fotografen die onderzocht hoe de Canon EOS R5 het gat tussen fotografie en cinema kon dichten. Hij liet zien hoe gemakkelijk het is om een stilstaand beeld van een 8K-video te printen op een Canon imagePROGRAF PRO-300-printer – met prachtige resultaten.

"Het uit de hand opnemen van 8K-video met een niet-IS-lens zonder andere vorm van stabilisatie was heel eenvoudig," legt hij uit. "Maar een stilstaand frame net als een RAW-bestand verwerken en op A3-formaat printen? Het resultaat was verbluffend. 8K-printen biedt heel veel mogelijkheden. Het betekent dat we onvoorspelbare momenten en snelle gebeurtenissen kunnen vastleggen en printen. Elke nieuwe cameratechnologie die het gemakkelijker maakt om stilstaande beelden vast te leggen, geeft ons de mogelijkheid om het bestand als print te verkopen".

Hier legt hij uit hoe het proces werkt en waarom 8K-printen een revolutie kan betekenen voor zowel fotografen als filmmakers.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Wanneer komt het printen van 8K-videoframes van pas?

"Normaal gesproken maak ik tijdens bruiloften foto's," zegt Sanjay. "Ik neem alleen video op voor een hybride product dat we produceren, waarin we foto's samenvoegen tot korte videoclips en andersom. Daar heb ik altijd stilstaande 4K-beelden voor gebruikt, maar ik had ze nog nooit geprint. De resolutie was te laag en er waren andere beperkingen op het gebied van verwerking en grading.

"Maar de 8K-resolutie en de geavanceerde kleurwetenschap en beeldkwaliteit van de Canon EOS R5 geven me ineens veel meer mogelijkheden. Door het extraheren en printen van stilstaande videobeelden kan ik sneller werken en dingen vastleggen die ik anders zou missen. Als je tijdens een ceremonie weet dat het hectisch gaat worden, druk je gewoon op de video-opnameknop. Zelfs als je bij het maken van portretten iets met beweging doet, kun je ofwel een heleboel foto's met 45 Megapixel maken of je kunt een videoclip opnemen en vervolgens een frame extraheren.

"Ik moet binnenkort een verrassingsaanzoek in een restaurant in Londen fotograferen. Ik ben van plan om een van mijn Canon EOS R5-body's op een statief bij het koppel te zetten en 8K-video te laten opnemen terwijl ik vanuit een andere positie foto's maak. Zo kan ik niet alleen een volledige videoclip maken, maar ook stilstaande beelden uit de video extraheren. Bovendien weet ik dat ik geen enkele emotie of gezichtsuitdrukking zal missen, omdat de autofocus van de Canon EOS R5 de gezichten van het stel in beeld houdt."

Wedding photographer Sanjay Jogia looks at different stills from a video, printed from a Canon imagePROGRAF PRO-300.
"Als het aan mij zou liggen, zou ik tijdens bruiloften alleen maar foto's maken, omdat ik dan meer controle heb," legt Sanjay uit. "Maar als je er niet snel genoeg bij bent of als je instellingen moet wijzigen, kun je ook gewoon op de video-opnameknop drukken, eventueel aanpassingen aanbrengen en later een stilstaand beeld extraheren."
A printer prints out a black-and-white portrait of an elderly man.

6 tips om professioneel foto's te printen

Canon Ambassador Clive Booth en Canon-printexpert Suhaib Hussain vertellen hoe je jouw eigen fotoprints van professionele kwaliteit kunt maken.

Moet je andere camera-instellingen gebruiken om videoframes te printen?

"Je moet met dezelfde instellingen werken als bij het maken van foto's om de consistentie te behouden, maar de belichtingsdriehoek werkt iets anders. Al je een diafragma hebt ingesteld voor de gewenste scherptediepte, kan je met de ISO de belichting regelen. De sluitertijd is gewoon een technische vereiste bij het maken van video-opnamen.

"Normaal gesproken moet je een sluitertijd gebruiken die twee keer zo snel is als de videoframesnelheid om geloofwaardige bewegingsonscherpte te produceren. Maar als ik 8K-opnamen met 30 frames per seconde maak, is een sluitertijd van 1/60 seconde meer dan genoeg. Ik weet dat sommige mensen de camera niet stil kunnen houden bij 1/60 seconde, maar dankzij de geïntegreerde Image Stabilizer (IBIS) van de Canon EOS R5 kom je er toch mee weg. De stabilisatie is zo goed dat het lijkt alsof je een gimbal hebt gebruikt.

"Bij snelle gebeurtenissen is er natuurlijk wel wat onscherpte, maar wat je in feite krijgt, is een 8K-burstmodus met 30 fps, in combinatie met de griezelig nauwkeurige autofocus van de Canon EOS R5. Het is net een radargeleide raket.

"Je zou de camera ook zo kunnen instellen dat hij met een kortere sluitertijd opneemt om een scherper beeld te krijgen. De bewegingsonscherpte ziet er wat minder romantisch uit als je de video afspeelt, maar dat geeft niet als je de video alleen maar gebruikt om stilstaande beelden te extraheren."

A woman in a green sequinned dress looks back over her shoulder as she climbs a staircase.
"Om de bruid op de trap uit te lichten, heb ik aan één kant een LED-lamp geplaatst," vertelt Sanjay. "Ik liet een andere LED-lamp door de balustrade schijnen om een interessant patroon van licht en schaduw op de muur achter haar te creëren."
A selection of prints arranged around a Canon imagePROGRAF PRO-300 printer.
Met de Canon EOS R5 kun je in de camera een stilstaand beeld van een videoclip extraheren en als JPEG- of HEIF-bestand op de geheugenkaart opslaan, maar Sanjay koos ervoor om een TIFF uit het 8K RAW-materiaal in de DPP-bewerkingssoftware van Canon te extraheren. "Dat geeft me meer speelruimte tijdens de postproductie," zegt hij.

Wat betekent 8K-printen voor je belichtingskeuze?

"Je kunt voor video natuurlijk geen flitser gebruiken, maar ik gebruik meestal continue belichting. Soms gebruiken we gewoon het licht dat er is. Het hangt een beetje van de scène af. Hoewel je geen flitser kunt gebruiken, kun je wellicht wel dingen vastleggen die je anders zou missen of die moeilijker vast te leggen zijn. Ik gebruik 8K-video als het hectisch wordt en als er geen tijd is om belichting op te zetten, zelfs als ik eigenlijk foto's zou maken.

The settings screen on a Canon imagePROGRAF PRO-300 printer showing ink levels.
Met het 3-inch LCD-menuscherm in kleur kun je gemakkelijk de printmenu's op de Canon imagePROGRAF PRO-300 bedienen. De printer levert uitstekende kleuren dankzij de 10 LUCIA PRO-pigmentinkten. "Het is ongelooflijk wat je er allemaal mee kunt qua kleurenspectrum en kleurbereik," zegt Sanjay. "Het zwart heeft meer diepte en de schaduwen meer details, dus je krijgt geen blokkerige stukken."
Wedding photographer Sanjay Jogia changes the ink cartridge in a Canon imagePROGRAF PRO-300 printer.
"De zwart-wit printmodus op de Canon imagePROGRAF PRO-300 is bijzonder goed," aldus Sanjay. "De modus verandert de manier waarop de printer de inktcartridges voor grijze en zwarte tinten gebruikt en voorkomt daarmee de kleurzwemen die vooral in de schaduwen met hoge inktdichtheid kunnen voorkomen. Het resultaat is puur zwart-wit monochroom."

In hoeverre verschilt de workflow voor foto's en video's?

"Ik was 8K DCI RAW-video aan het opnemen en dat werkt tijdens de verwerking net iets anders dan RAW-afbeeldingsbestanden. Je kunt de RAW-video direct in de Digital Photo Professional (DPP)-bewerkingssoftware van Canon plaatsen, grading toepassen en dan de RAW Movie-tool gebruiken om een 16-bits TIFF te extraheren. Vervolgens kun je deze TIFF net als elke andere afbeelding verwerken. Als je de videograding zo aanpast dat de TIFF die je extraheert op een onbewerkt CR2- of CR3-RAW-bestand lijkt, hoef je niet anders te werk te gaan."

Wedding photographer Sanjay Jogia holds a printout of thumbnail images. A Canon imagePROGRAF PRO-300 printer is on the desk in front of him.
Professional Print & Layout (PPL) van Canon kan als afzonderlijke software worden gebruikt of als plug-in via DPP, of Adobe Photoshop en Lightroom. Je kunt er een mozaïek van kleine miniaturen met iets andere instellingen mee printen zodat je de gewenste uitstraling kunt selecteren.

Hoe bereik je de beste resultaten bij het maken van 8K-prints?

"Sommige mensen vinden printen net magie, maar eigenlijk is het een wetenschap die vrij eenvoudig is te begrijpen, vooral als je gebruikmaakt van de Professional Print & Layout (PPL)-software van Canon. Ik gebruik het om 8K-prints te maken op de nieuwe Canon imagePROGRAF PRO-300-printer. Deze is ontworpen als instapmodel voor printen op professioneel niveau voor mensen die geen diepgaand technisch inzicht hebben in het proces.

"Als je niet zo bedreven bent in kleurbeheer en je hebt geen verstand van kleurprofielen en -instellingen, dan kun je in PPL een eenvoudige tool gebruiken. Selecteer de functie voor het printen met een patroon, en de software print één pagina met miniaturen van je foto. Er is een incrementele verschuiving in de kleur, de helderheid en het contrast van elke afbeelding en de instellingen worden naast de verschillende miniaturen weergegeven. Als je de uitstraling hebt gevonden die je wilt bereiken, hoef je alleen de bijbehorende instellingen in te voeren en je print komt eruit zoals jij dat wilt. Het vermindert verspilling en je hoeft geen expert te zijn om toch professioneel te kunnen printen."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan