ARTIKEL

Printen op fine art-papier: het juiste product voor galeriewaardige prints kiezen

Ontdek de voordelen van printen op fine art-papier met tips en advies van een papierexpert, een printspecialist en een Canon Ambassador.
Fine art-foto's op de wanden van een galerie.

De eerste grote tentoonstelling van de Russische fotograaf Evgenia Arbugaeva in Groot-Brittannië, Hyperborea: Stories from the Russian Arctic, was te zien in The Photographers' Gallery in Londen. Ze koos ervoor haar foto's te printen op Hahnemühle Matt FineArt Smooth Photo Rag® omdat ze vond dat de textuur van het papier het magisch realisme van haar foto's zou versterken. © Kate Elliott

Als het om het printen van fine art-foto's gaat, zijn zelfs de meest ervaren fotografen soms wat onzeker over het type papier dat ze moeten kiezen. Veel weten wel dat er fine art-papier bestaat, maar niet hoe deze papiersoorten verschillen van gewoon fotopapier en waar ze op moeten letten als ze een product kiezen.

Hier beantwoorden de bekroonde Russische fotograaf en Canon Ambassador Evgenia Arbugaeva, Hahnemühle-productmanager Andrea Sippel en Product Marketing Lead bij Canon Europe, Suhaib Hussain, een paar van de meest gestelde vragen van fotografen over papier voor het printen van fine art-foto's.

Foto's op de blauwe wanden van een grote tentoonstellingsruimte.

Als student printte Evgenia haar foto's op standaardfotopapier, maar naarmate ze verder kwam in haar carrière, realiseerde ze zich de voordelen van fine art-papier wat betreft kwaliteit en levensduur. © Kate Elliott

Wat is het beste papier voor fine art-prints?

Evgenia groeide op in Tiksi, een afgelegen havenplaats aan de kust van de Laptevzee in de Noordelijke IJszee. Inmiddels is ze gevestigd in Londen, maar haar werk richt zich vaak op de afgelegen landschappen en bevolking van haar geboorteplaats. Om het magisch realisme van haar beelden te versterken, koos ze voor haar eerste grote tentoonstelling in Groot-Brittannië, Hyperborea – Stories from the Russian Arctic, bij The Photographers' Gallery in Londen, voor fine art-papier van Hahnemühle dat wordt aanbevolen voor Canon printers.

"Wanneer je op een bepaald punt in je carrière komt, wordt het essentieel dat je prints er zo goed mogelijk uitzien en met fine art-papier kun je daarvoor zorgen", zegt ze. "Toen ik nog studeerde, gebruikte ik altijd gewoon fotopapier. Tegenwoordig komt het niet eens meer in me op om standaardfotopapier te gebruiken. Het moet fine art-papier zijn.

"Ik ben dol op mat papier en ben fan van de textuur van Matt FineArt Smooth Photo Rag® van Hahnemühle. De textuur is niet te overheersend, maar als je het papier in handen hebt, voelt als een waardevol object", zegt ze.

Andrea Sippel van Hahnemühle is het met haar eens dat fine art-fotopapier fotografen helpt het allerbeste uit hun beelden te halen. "Dat ligt aan de printkwaliteit, de textuur van het oppervlak, hoe het aanvoelt, de afwerking en de lange levensduur", legt ze uit. "Fine art-papier heeft een driedimensionale kwaliteit die een kunstwerk naar een hoger niveau kan tillen."

Hoe verschilt fine art-papier van normaal fotopapier?

Foto's die op fine art-papier zijn geprint, verschillen van standaardprints wat betreft uitstraling, textuur, tonale weergave en levensduur. Fine art-papier is gebaseerd op katoenen 'vodjes' of hoogwaardige cellulosevezels en is ontwikkeld volgens de hoogste standaarden en met gespecialiseerde productieprocessen. Dit soort papier is doorgaans aanzienlijk zwaarder en varieert van glad tot unieke texturen voor een veel mooiere uitstraling en feel.

Er is bovendien een keur aan afwerkingen beschikbaar. Superieure inkjetcoatings zorgen ervoor dat fine art-papier de hoogst mogelijke beeldkwaliteit levert wat betreft kleur, dynamisch bereik en behoud van subtiele details. Een ander belangrijk voordeel is dat het lang mooi blijft. Daardoor kunnen fotografen prints verkopen in de wetenschap dat ze een leven lang meegaan.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Papierproducenten zoals Hahnemühle maken al lange tijd fine art-papier voor allerlei soorten schildertechnieken. Door een inkjetlaag aan dit soort fine art-papier toe te voegen, werd het kunstenaars mogelijk gemaakt reproducties van hun werk te maken. "Je kunt een inkjetreproductie maken met dezelfde textuur en hetzelfde gevoel als het origineel", legt Andrea uit. "Maar de inkt blijft in de toplaag in plaats van dat hij dieper tot in de onderliggende lagen zakt. Zo blijft hetzelfde uitstekende niveau behouden wat betreft tinten en kleuren als in het originele kunstwerk. Fotografen leerden deze papiersoorten kennen en waren dolenthousiast over de mogelijkheid om fine art-prints van hun foto's te maken.

"Belangrijk is dat de inkjetcoating rechtstreeks op het basispapier wordt aangebracht en er geen andere lagen tussen zitten. Dat is de reden dat de textuur nog zo duidelijk aanwezig is in het fine art-papier van Hahnemühle."

Een zwart-wit close-up van een papiermachine met cilinder.

Papier werd oorspronkelijk gemaakt op een papiermachine met cilinder. Deze machines zijn inmiddels nauwelijks meer te vinden, maar Hahnemühle gebruikt er nog altijd twee om fine art-papier van topkwaliteit te produceren, zoals William Turner. © Jan Christian Zimara

Twee Hahnemühle-monsterpakken met daarin papier uit de Natural Line- en Glossy FineArt-series.

De Hahnemühle Natural Line-serie is vervaardigd met bamboe-, hennep- en agavevezels die zeer milieuvriendelijk zijn. Het monsterpakket met Hahnemühle Glossy FineArt-papier bevat onder meer FineArt, Photo Rag® en Baryta met pearl, satin en metallic coating.

Welk type fine art-papier is het meest geschikt voor fotografische prints?

Wanneer je je beelden online presenteert, heb je geen controle over hoe ze er op het beeldscherm van andere mensen uitzien", zegt Evgenia. "Fotoprints creëren is compleet anders. De diversiteit in subtiele texturen van verschillende soorten fine art-papier, hoe het papier aanvoelt en de manier waarop het tinten en kleuren opneemt, kan een enorme rol spelen in de kwaliteit van de print."

Maar fine art-papier is niet zomaar fine art-papier. Een goede plek om te beginnen als je papier voor je fotoprints uitkiest, is de keuze tussen mat en glanzend papier. Uiteraard reflecteert mat papier, zoals Canon Pro Premium Matte niet en dat kan het risico op weerkaatsing bij fel licht verminderen. Het kan ook goed werken als de foto onder glas wordt ingelijst. Mat papier geniet ook vaak de voorkeur bij zwart-wit foto's.

Glanzend fine art-papier is ideaal voor wat pittigere prints die een grotere impact hebben met levendige kleuren, hoog contrast en scherpe details. Een voorbeeld is Hahnemühle Photo Rag® Metallic. Dit papier is een sterk glanzende papiersoort met een metallic coating waarmee de schittering in reflecties, ijs en glas naar voren wordt gehaald. Het is daarom een populaire keuze voor architectuur- en landschapsfoto's. Het glanzende, zware Canon Pro Platinum biedt uitstekende kwaliteit met brede kleurreproductie en is bestand tegen vervaging.

Een gespiegeld beeld van een model dat is gekleed als een zeemeermin onderwater.

Hoe je fotoprints voor een expositie voorbereidt

Ontdek alles wat je moet weten over het printen voor een expositie, van papierkeuze tot profielen en proofing.

Er bestaan allerlei texturen in fine art-papier en dat is ook een belangrijke factor om in overweging te nemen. Hahnemühle William Turner is traditioneel handgeschept papier en Canon Premium Fine Art Rough heeft een realistische feel van aquarelpapier voor extra diepte en een driedimensionale uitstraling van digitale prints. Papier uit de Hahnemühle Matt FineArt Smooth-serie of Canon Premium Fine Art Smooth-serie heeft een lichter gevoel en minder textuur en dat is een goede keuze voor levendige kleuren, diepe zwarttinten en fijne details.

Een Canon imagePROGRAF PRO-300-printer en Hahnemühle fine art-papier.

Hahnemühle biedt een uitgebreide reeks downloadbare ICC-profielen ter ondersteuning van haar fine art-papiersoorten om de nauwkeurigheid te garanderen tijdens het printen met printers zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300.

Wat is de beste printer voor fine art-papier?

Professionele printers zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300 maken gebruik van pigmentinkt en dat werkt goed op fine art-papier. "Pigmentinkt biedt een breder kleurenbereik en diepere kleuren in vergelijking met traditionele dye-inkt. Pigmentinkt creëert bovendien prints die langer mooi blijven", zegt Suhaib. "Dat maakt dit type inkt ideaal voor tentoonstellingen of wanneer je je werk verkoopt.

"De nieuwe, matte zwarte inkt in de imagePROGRAF PRO-300 produceert uitzonderlijk diepe zwarttinten op mat fine art-papier. Het is uitstekend voor zwart-wit printen en combineert een uitmuntende detailweergave in schaduwpartijen met vloeiende overgangen. Andere pluspunten zijn het vermogen van deze printer om zonder witrand op fine art-papier te printen en de ondersteuning voor het panoramapapier van Hahnemühle."

Een Canon-printer met een certificaat van authenticiteit van een papierproducent.

Het Hahnemühle Certificaat van Authenticiteit wordt gemaakt met hoogwaardig papier en het gebruik van bij elkaar horende, individueel genummerde hologramparen die worden bevestigd op zowel het certificaat als het kunstwerk.

Op wat voor manier voeg ik waarde toe aan mijn prints als ik fine art-papier gebruik?

"Wanneer ik prints inlever bij een galerie en deze de prints te koop aanbiedt, verwacht men een bepaalde kwaliteitsstandaard en een certificaat van authenticiteit kan dan waarde toevoegen", zegt Evgenia. De hoge kwaliteit van fine art-prints betekent dat ze lang mooi blijven. Je kunt ze extra lange levensduur en bescherming tegen vingerafdrukken en krassen meegeven door een beschermende spray en laklaag aan te brengen.

Het Hahnemühle Certificaat van Authenticiteit is een tweeledig proces dat de maker beschermt tegen imitaties. "Veel fotografen vinden het Certificaat van Authenticiteit waardevol", vertelt Andrea. "Allereerst is er het certificaat zelf. Dit wordt gemaakt met hoogwaardig, handgeschept papier met een scheprand en het Hahnemühle-watermerk. Fotografen kunnen dit gebruiken om hun eigen certificaten te maken en dat kan handig zijn voor unieke prints of een serie limited-edition prints. Ieder certificaat wordt tevens geleverd met een bijpassend paar individueel genummerde hologrammen. Het ene hologram wordt op het certificaat zelf geplaatst en het andere aan de achterzijde van de print met lijm van archiefkwaliteit. Elk hologram heeft een reeks beveiligingen die niet kopieerbaar zijn. Sommige daarvan zijn niet eens zichtbaar onder een microscoop."

Is fine art-papier milieuvriendelijk?

Hahnemühle gebruikt een combinatie van circa vijftig verschillende vezels in de productie van haar fine art-papiersoorten. "We streven er echt naar onze milieubelasting tot een minimum te beperken en alle vezels die we voor onze fine art-papierseries gebruiken zijn FSC/PEFC-gecertificeerd", zegt Andrea. "Zo wordt voor de Natural Line-serie bamboe, hennep en agave gebruikt. Deze soorten groeien snel en vereisen relatief weinig water en geen pesticiden. De toepassing van synthetisch in plaats van gelatine stijfsel is een bijdrage helpt ook ons papier veganistisch te maken."

Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro