ARTIKEL

Landschapsfotografe Carla Regler vertelt hoe ze een bedrijf opzette dat fotoprints verkoopt

Waves crash over the sea wall during an early-morning storm at Porthleven in Cornwall. Photo by Carla Regler.
Deze veelvuldig gepubliceerde afbeelding, Porthleven Washout, werd door landschapsfotografe Carla Regler een paar uur na zonsopgang vastgelegd tijdens de winterse stormen van 2014. "De kleurtemperatuur veranderde de hele ochtend mee met het weer", zegt Carla. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark II) met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), ingesteld op 1/200 sec, f/8 en ISO250. © Carla Regler

"Het geeft zoveel voldoening om je foto tot leven te zien komen, die print vast te kunnen houden en aan iedereen te laten zien”, aldus zee- en landschapsfotografe Carla Regler, die besloot om prints van haar foto's te gaan verkopen om haar bedrijf te laten groeien.

Als autodidact en fotografieliefhebber deed Carla niets liever dan met haar honden over het platteland dwalen en het omringende landschap vastleggen. Toen haar partner Chris zijn droom waarmaakte en een restaurant opende aan de kust van Cornwall, boden de ruige kliffen en kustlandschappen in en rond Porthleven volop inspiratie. De prints van Carla's foto's die de muren van het restaurant sierden, wekten al snel de interesse van gasten.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Carla kocht een Canon PIXMA PRO-1 om foto's te printen die ze wilde verkopen, waaronder haar beroemdste foto tot nu toe: een indrukwekkend zeelandschap gemaakt tijdens stormen in 2014. De foto werd veelvuldig gepubliceerd en won in de categorie Weer van de British Life Photography Awards. Gestimuleerd door dit succes en de aandacht van sociale media ging Carla workshops geven op het gebied van landschapsfotografie bij Charlie Waite's Light & Land. Haar klantenkring groeide dusdanig dat ze zich een galerieruimte kon veroorloven, twee deuren verder van het restaurant.

Carla en Chris wonen nu op het kleine eiland Uist in de Buiten-Hebriden, een groep eilanden voor de westkust van Schotland, waar ze nog steeds wordt geïnspireerd door dramatische landschappen, meestal vastgelegd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. In dit artikel vertelt ze waarom ze haar eigen foto's begon te printen en verkopen, hoe ze ervoor zorgt dat haar prints van de hoogste kwaliteit zijn en wat het zelf printen van haar foto's betekende voor haar bedrijf.

Sunset over the sea wall at Porthleven, Cornwall, streaking the sky with red and gold. Photo by Carla Regler.
Deze afbeelding van een zonsondergang in Cornwall heet A Fire in my Heart. "Het is gekocht door veel klanten die een dierbare hebben verloren en voor wie Porthleven speciale herinneringen heeft," zegt Carla. "Door een afbeelding een naam te geven, kun je contact maken met je klanten. En dat kan leiden tot een verkoop." Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/6.3 en ISO800. © Carla Regler
Photo prints displayed on an easel next to an ornate wooden chest of drawers, with smaller prints in some of the drawers.
Een hoek van Carla's galerie waar ze haar fotoprints kan laten zien, door haarzelf geprint, ingelijst en opgesteld.

1. Zelf printen is zakelijk gezien slim

Toen Carla haar galerie opende, had ze berekend dat de verkoop van prints goed moest zijn voor 65% van haar inkomsten om het bedrijf op gang te houden. "Ik ging ineens van geen overheadkosten naar het betalen van huur en lopende kosten”, vertelt ze. "Door mijn eigen prints te maken, verlaagde ik mijn overheadkosten en verhoogde ik mijn winst." Destijds kostte het Carla £ 6 (ongeveer € 7) om een A3-print te maken. Aanzienlijk minder dan bij een printservice. Hierdoor behield ze een goede marge, zelfs na de extra kosten van montages en kaders. Ook tijd is een belangrijke factor: "Ik kan printen hoe en wanneer ik wil, waardoor de doorlooptijden sneller zijn", legt ze uit. "Als iemand slechts voor een korte vakantie in de buurt is, dan kan een week wachten op een printservice betekenen dat de verkoop niet doorgaat."

2. Pas een workflow met kleurbeheer toe

Om de kleuren en toon beter te kunnen regelen, is het essentieel dat je investeert in een kalibratieapparaat voor je monitor, adviseert Carla, én dat je het juiste kleurprofiel voor je printer en papier gebruikt. Op deze manier heeft "elke print precies de kleur die ik wil en komt hij overeen met het beeld op mijn monitor", zegt ze. "Dit zorgt niet alleen voor prints van een constante hoge kwaliteit, maar helpt ook om inkt- en papierverspilling tot een minimum te beperken."

A Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer outputting a colourful print.

15 termen voor het printen van foto's die elke professional moet weten

Nieuw op het gebied van het printen van foto's of je kennis opfrissen? Lees de handige handleiding van Canon met de nuttigste termen voor fotoprinters.

3. Stem je papier af op de afbeelding

Als het gaat om papier, dan kiest Carla altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. "Een foto moet lang meegaan. Je wilt niet dat je print wordt teruggestuurd omdat het papier niet goed is en de afdruk vervaagd is”, zegt ze. "De meeste bewerkingssoftware beschikt over een ‘soft proof’-optie, waarmee je kunt zien hoe de afdruk er op verschillende papiersoorten uit komt te zien."

Het papier dat Carla kiest, hangt af van de afbeelding. Ze maakt voor elke papiersoort printprofielen, voert kleurprofielen in en gewenste weergaven om tijd te besparen en verspilling terug te brengen. "Voor een iets matter beeld zou ik kiezen voor Fotospeed Platinum Etching 285 of Cotton Etching 305, die allebei een structuur hebben die een bepaalde diepte toevoegt. Iets als Fotospeed Platinum Baryta 300, dat een fijn gewicht heeft, werkt goed met de Canon PIXMA PRO-1 voor uiteenlopende foto's."

A puffin in the rain. Photo by coastal landscape photographer Carla Regler.
Carla nam deze foto van een papegaaiduiker in de regen op een Schots eiland. "Ik wilde de regendruppels vangen en de enige manier waarop ik dat kon bereiken, was door de ISO-waarde te verhogen”, zegt ze. "Dit zorgt voor meer ruis of korreligheid. Dus als het gaat om printen, zou ik voor gestructureerd papier kiezen om diepte toe te voegen en iets van de ruis te verbergen." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief met een Canon Extender EF 1.4x III, ingesteld op 1/640 sec, f/8 en ISO2500. © Carla Regler
A black-and-white portrait-format photograph of a yacht's sails, taken by Carla Regler.
Deze foto van de zeilen van een jacht werd genomen tijdens een zeilevenement op het eiland Wight. "Het jacht was zo dichtbij dat ik het daglicht dat door de zeilen kwam, kon vastleggen", zegt Carla. "Ik heb het beeld bijgesneden en veranderd in zwart-wit. Het is belangrijk dat zwarte tinten zwart worden. Ik heb dit dus geprint op Baryta-papier voor een hoog contrast en om een licht glanseffect toe te voegen." Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 1/500 sec, f/5 en ISO400. © Carla Regler

4. Werk in een schone, droge omgeving

Een van Carla's andere tips voor een professionele afwerking is om het afdrukpapier droog en vlak te houden. In een vochtige omgeving kunnen de randen omkrullen en zwart worden na het printen. "Ik zou ook zachte witte handschoenen aanraden bij het hanteren van de prints, om vettige vingerafdrukken te voorkomen”, zegt ze. "Bewaar je prints tussen schone en liefst witte vellen, vooral als je ze stapelt. Het laatste wat je wilt, is krassen op die prachtige print. En ze trekken stof aan, dus bedek ze met vloeipapier, totdat de prints klaar zijn om in te lijsten."

5. Investeer in een professionele printer

Toen Carla de overstap maakte naar een professionele printer, koos ze voor de A3+ Canon PIXMA PRO-1 met 12 inktcartridges. "Het is een geweldige printer met uitstekende kleurenresultaten”, zegt ze. "Het is belangrijk om een printer te gebruiken die prints van goede kwaliteit levert en die jou als fotograaf aanvult." Deze printer is nu niet meer leverbaar en is vervangen door de Canon imagePROGRAF PRO-1000, die ook 12 inktcartridges gebruikt en prints tot A2-formaat kan maken. Carla raadt de professionele Canon PIXMA PRO-100S A3+ printer aan als betaalbare optie voor iedereen die nu begint. "Met een printer kan ik een beeld tot leven brengen", voegt ze eraan toe. "Het bewerken van een foto, zien hoe hij wordt geprint en hem vervolgens in een lijst te kunnen vasthouden, geeft enorm veel creatieve voldoening."

A long-exposure shot of a wave crashing, taken by Carla Regler.
Door te fotograferen op 1/15 sec kon Carla de illusie van prachtige langzame golven creëren, terwijl ze toch een gevoel van beweging overbracht. "Deze stijl is erg populair geworden bij geprinte foto's en is perfect voor wanddecoraties," zegt ze. "Dit objectief is een van mijn favorieten, omdat ik met het bereik het kader kan vullen zonder veel te verliezen als ik moet bijsnijden voor het printen." Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 1/15 sec, f/22 en ISO100. © Carla Regler
A restaurant with large, framed photo prints on display on a wall and on an easel.
Carla is ooit begonnen met het tentoonstellen van haar fotoprints in een restaurant. Haar advies is om plaatselijke winkels en cafés te benaderen. Die vinden het vaak heel leuk om hun wanden te versieren met jouw prints en deze aan hun klanten te verkopen.

6. Maak opnamen om te printen

Net als veel andere professionals is Carla een voorstander van RAW-opnamen, omdat dit haar meer mogelijkheden biedt voor nabewerking. Ze adviseert een beeldverhouding van 1:1, 4:3, 3:2 of 16:9 te gebruiken. Carla zegt: "De belangrijkste factor waar ik met mijn camera rekening mee houdt, is dat de bestanden tussen de 20 en 30 Megapixel zijn. Groot genoeg om foto's van A2-formaat en groter te printen." Vanuit haar ervaring met haar galerieruimte, ontdekte ze dat de meeste klanten grote afdrukken willen. Bij het printen snijdt Carla de afbeelding bij tot het vereiste formaat. Daarbij laat ze voldoende ruimte over voor een rand die ze bij het inlijsten onder het kader kan plaatsen. Ze controleert de afbeelding zorgvuldig op het scherm met een zoom van 1:1, waarbij ze let op scherpte en onvolkomenheden zoals stofvlekken, alvorens te printen met een resolutie van 300 ppi. "Hoe meer pixels per inch, hoe gedetailleerder en scherper de print”, zegt ze.

7. Houd rekening met je markt

"Er zijn weinig dingen die een fotograaf meer voldoening geven dan het verkopen van prints, maar het vereist werk, onderzoek en zorgvuldige planning", zegt Carla. "Bekijk de tarieven van prints in plaatselijke galeries en winkels en bedenk dat de meeste een provisie toevoegen. Je wilt mensen niet ontmoedigen omdat je iets te duur bent, maar doe jezelf ook niet tekort. Fotoprints maken kost tijd en geld." Daaraan voegt ze toe dat er geen magische formule bestaat om te weten welke afbeeldingen je moet printen. "Ik stel mezelf altijd de vraag: 'Zou ik dat aan iemands muur hangen?' ls het antwoord ja, dan print ik het. Ik zoek ook naar foto's die kracht, kleur en diepgang uitstralen. Die vergankelijke momenten die een opname fascinerend maken."

A panoramic view of Porthleven, Cornwall, with clouds coloured red by a fiery sunset. Photo by Carla Regler.
"Dit is een samengestelde panoramafoto die bestaat uit acht opnamen van Porthleven, in Cornwall, gemaakt met behulp van een statief," legt Carla uit. "Bij samengestelde opnamen is het belangrijk dat alles op één lijn ligt. Controleer vooral de horizonlijn en de gebouwen om ervoor te zorgen dat ze niet verkeerd zijn uitgelijnd. Panoramafoto's zijn ook geweldig omdat je er andere foto's uit kunt snijden, bijvoorbeeld een vierkant of liggende afbeelding, waarbij je nog steeds een foto met hoge resolutie hebt." Losse opnamen gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief, ingesteld op 1,3 sec, f/11 en ISO200. © Carla Regler

8. Promoot jezelf

Mogelijk ben je niet in de positie om een galerie te openen, maar Carla adviseert om verder te kijken dan alleen een website om je werk te laten zien. "Ik had het geluk dat ik de muur in het restaurant mocht gebruiken, maar ik heb ook een aantal locaties geboekt om tentoonstellingen te houden”, vertelt ze. "Hoewel dat duur en tijdrovend kan zijn, heb ik er enorm veel profijt van gehad om een naam in mijn vakgebied op te bouwen. En dit leidde weer tot opdrachten voor hotels, pensions en particuliere woningen."

Vergeet niet de kracht van sociale media, zegt Carla. "Het doen van aanbiedingen via Facebook en dergelijke heeft me geholpen om interesse te wekken, waar vaker wel dan niet opdrachten uit voortkwamen”, vertelt ze. Maar niets is effectiever dan potentiële klanten die het eigenlijke product kunnen zien. Neem contact op met lokale toeristische accommodaties, benader winkels, cafés en bibliotheken, of regel een stand en laat je prints zien op een vakbeurs. "Ik heb ook een aantal werken gedoneerd ten behoeve van lokale winacties”, zegt Carla, "wat allemaal helpt om mensen naar mijn galerie of website te trekken."

Geschreven door Natalie Denton


De uitrusting van Carla Regler

De essentiële kit waarmee professionals fotoprints maken

Coastal landscape photographer Carla Regler stands on a beach with a Canon camera on a tripod. Photo by Dave Griffiths.

Camera's

Canon EOS-1D X Mark II

De beste professionele DSLR van Canon heeft een 20,2 Megapixel full-frame sensor, een AF-systeem met 61 scherpstelpunten en een ISO-bereik tot 409600. Hij kan tot 14 fps vastleggen.

Canon EOS 6D

De kleinste, lichtste full-frame EOS DSLR van Canon is. voorzien van een 20,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor met ingebouwde Wi-Fi en GPS.

Objectieven

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een professionele zoom uit de L-serie met Image Stabilizer voor wildlife- en sportfotografie en ASC-coating voor superieure scherpte. Carla zegt: "Dit is een van mijn favoriete objectieven, omdat ik met het bereik het kader kan vullen met het beeld, zonder veel te verliezen wanneer ik ze voor het printen moet bijsnijden."

Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Leg adembenemende landschappen en architectonische beelden vast met dit compacte en lichte, hoogwaardige ultragroothoekzoomobjectief met een vast diafragma van f/4 en Image Stabilizer.

Printers

Canon PIXMA PRO-100S

Deze professionele A3+ printer beschikt over een systeem op basis van 8 dye-inkten voor galeriewaardige prints die je met trots kunt tentoonstellen of verkopen. Daarnaast biedt de printer Wi-Fi en volledige cloudconnectiviteit voor eenvoudige integratie met bestaande workflows.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan