ARTIKEL

Laat je archief weer tot leven komen met een professioneel fotoboek

Thorsten Milse's Living Planet hdbook, with red macaws in flight on the front cover.
Thorsten Milse koos een foto van groenvleugelara's in de lucht voor de omslag van Living Planet, het professionele A3-fotoboek van 100 pagina's dat hij met de hdbook-service van Canon heeft gemaakt. © Thorsten Milse

Het publiceren van een retrospectief van je beste werk is een hele onderneming en er zijn veel belangrijke beslissingen te nemen. Zo moeten de kwaliteit en het ontwerp van je boek, evenals het thema en de structuur allemaal zorgvuldig worden overwogen.

De Duitse wildlifefotograaf en Canon-ambassadeur Thorsten Milse kan dit onderschrijven. Hij heeft in zijn carrière namelijk 12 fotoboeken gepubliceerd, waarvan er zes zijn gemaakt met hdbook, het publicatieplatform van Canon.

Thorsten heeft zich de afgelopen drie decennia beziggehouden met het vastleggen van de veranderingen op onze planeet. Living Planet, een terugblik op zijn werk vanaf de jaren negentig, is samengesteld aan de hand van opdrachten in Afrika, Azië en Antarctica. Het is een prachtig boek met een verzameling indrukwekkende landschappen en elegante, soms humoristische dierenportretten. Tevens pleit het boek voor natuurbehoud en wijst het op de grote rijkdom aan soorten die we dreigen te verliezen.

Hier legt Thorsten uit wat de voordelen zijn van het maken van een professioneel fotoboek. Hij vertelt over zijn ervaring met hdbook om zijn scherpe en levendige beelden in hun beste licht te laten zien.

A double-page spread from Living Planet, showing an aerial landscape and a chameleon.
Thorsten gaf structuur aan zijn boek door zijn wildlifebeelden in zeven hoofdstukken te verdelen, die elk één van de ecosystemen ter wereld vertegenwoordigen. © Thorsten Milse
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Breng structuur aan in je portfolio

De structuur van je boek geeft de lezer inzicht in je bedoelingen en je algemene boodschap. Thorsten besloot om Living Planet in zeven hoofdstukken te verdelen die elk één van de ecosystemen in de wereld vertegenwoordigen. "Je moet naar je foto's kijken en bedenken wat het beste werkt," legt hij uit. "Ik had al 12 boeken gepubliceerd, waarvan zes met hdbook, en heel wat foto's van de afgelopen 25 jaar. Dit boek werd dus een 'best of'."

2. Geniet van een volledig kleurbereik

Thorsten legt uit dat één van de beste functies van hdbook is dat je met je foto's kunt werken in TIFF-indeling met een hoge resolutie. "Als professional die werkt met hoogwaardige camera's met een hoge resolutie, zoals de Canon EOS-1D X Mark II, exporteer ik mijn foto's als bestanden van 55 cm op 300 dpi". De hdbook-software, die je kunt downloaden naar je PC of Mac vanaf de verkoopwebsites van hdbook, gebruikt zowel sRGB als Adobe RGB Colour Space.

"Wanneer je foto's worden geprint op een geavanceerde printer, behouden ze de kwaliteit die je ook in de camera ziet - echt scherp, echt helder en vol verzadiging - veel meer dan bij normaal CMYK-printen."

Canon hdbooks worden geprint met de revolutionaire inkjettechnologie van Canon, met de FINE-printkop (Full-Photolithography Inkjet Nozzle Engineering) die gebruik maakt van microspuitopeningen om microscopisch kleine inktdruppels te spuiten. Dit resulteert in een resolutie van 2.400 dpi die zorgt voor een fenomenale printnauwkeurigheid en vloeiende kleurovergangen. Het 7-kleuren dye-inktsysteem van Canon maakt gebruik van CMYK, fotocyaan-, fotomagenta- en grijze inkt voor 1.000.000 kleurvarianten.

Wildlife photographer Thorsten Milse standing behind a camera on a tripod, looking at the animal that is sat on the camera's lens.
Thorsten Milse is een internationaal vermaarde natuur- en wildlifefotograaf die de afgelopen drie decennia de wereld heeft rondgereisd om de veranderingen op onze planeet vast te leggen.
A lioness yawning, jaws open wide. Photographed by Jonathan and Angela Scott on a Canon EOS-1D X Mark II.

Een boeiend professioneel fotoboek maken: David Noton doet een boekje open

De bekende landschapsfotograaf vertelt hoe hij zijn zelfontworpen boek, Home Patch, heeft gemaakt en wat het publiceren van fotoboeken commercieel oplevert.

3. Laat je creativiteit de vrije loop

Zelfs degenen die niet over de uitgebreide ervaring van Thorsten op het gebied van het publiceren van fotoboeken beschikken, zullen de software van hdbook intuïtief in het gebruik vinden, zegt hij. "Nadat je de indeling hebt gekozen, kun je 500 afbeeldingen toevoegen aan de linkerkant van het scherm. Vervolgens kun je eenvoudig een eigen lay-out maken, kiezen uit dubbele pagina's, een gesplitste of volledige omslag. Er zijn veel sjablonen en er is keuze uit verschillende paginastijlen, achtergronden en lettertypen zodat je iets kunt maken dat volledig individueel is", zegt hij. "Sleep een afbeelding naar de lay-out om direct te zien of deze wel of niet werkt."

Thorsten heeft aan het begin van elk hoofdstuk een titelpagina opgenomen, met een kleur uit de hoofdafbeelding voor zijn titelachtergrond. Bij foto's die naar zijn idee een achtergrond nodig hadden, koos hij voor een contrasterende kleur. "Een zwarte of donkergrijze achtergrond kan ervoor zorgen dat kleurrijke opnamen meer opvallen," zegt hij. "Maar als je een zwart-witafbeelding hebt, kan een witte achtergrond effectiever zijn. Probeer verschillende opties uit om te zien wat het beste werkt met jouw afbeeldingen. Het is echter wel beter om consistent te zijn en voor het hele boek dezelfde achtergrondkleur te gebruiken."

4. Laat de foto's het verhaal vertellen

Thorsten wilde zijn kleurrijke afbeeldingen zo goed mogelijk laten uitkomen en koos voor het grootste A3-formaat in het grootst mogelijke formaat - 100 pagina's - geprint op glanzend papier van topkwaliteit. Veel van de afbeeldingen van Thorsten zijn uitgespreid over twee pagina's, maar dankzij de FlatSpread-binding van hdbook hoefde hij geen concessies te doen bij het selecteren van afbeeldingen. "Als je met een boek van 100 pagina's op groot formaat werkt, zoals Living Planet, zou een tijgerhoofd in het midden van een dubbele pagina meestal een probleem opleveren. FlatSpread-binding betekent echter dat je foto's over twee pagina's kunt uitspreiden zonder dat er iets van de afbeelding in het midden verloren gaat", legt hij uit.

Voordat je jouw fotoboek laat printen, kun je een proefafdruk met watermerk maken. Thorsten raadt alle fotografen aan dit te doen. “Je kunt zien hoe het eruit komt te zien en het is ook je laatste kans om de kwaliteit van je foto's te controleren of om fouten in de lay-out te corrigeren," zegt hij.

A double-page spread from Living Planet, showing a leopard photo over both pages.
Dankzij de FlatSpread-bindingsfunctie van hdbook kun je grote afbeeldingen over twee pagina's printen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat een deel van de afbeelding in de rugmarge verdwijnt. © Thorsten Milse

5. Laat je beste werk zien

Thorsten geeft toe dat Living Planet niet het goedkoopste boek was om te produceren, maar dankzij de hoogwaardige uitstraling is het een uitgelezen product om aan potentiële klanten, agenten of uitgevers te laten zien. “Als professionele fotograaf is het veel beter om je werk in een boek te presenteren, begeleid door een verhaal, woorden en titels" aldus Thorsten. "Bladeren door een boek is een totaal andere ervaring dan het bekijken van prints of PDF-bestanden op een scherm."

De kwaliteit van de hdbooks van Thorsten die blijkt uit de scherpe en levendige beelden, hebben de boeken tot een bedrijfsmiddel gemaakt. "Als je jouw boek bijvoorbeeld meeneemt naar het internationale festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image in het Franse Perpignan, zul je vertegenwoordigers aantreffen van National Geographic en Getty. En als je bijvoorbeeld een hdbook over leeuwen in Afrika presenteert, krijgen ze niet alleen een indruk van je foto's met de best mogelijke kwaliteit, maar ook van je ontwerptalent, ideeën en creativiteit."

Geschreven door Rachel Segal Hamilton


De uitrusting van Thorsten Milse

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Thorsten Milse's kitbag, containing Canon camera bodies including an EOS R, plus a range of Canon lenses and accessories.

Camera's

Canon EOS-1D X Mark II

De toonaangevende professionele DSLR van Canon heeft een 20,2 Megapixel full-frame sensor, een AF-systeem met 61 scherpstelpunten, geschikt voor opnames tot 14 fps en met een ISO-bereik tot 409600.

Objectieven

Accessoires

Canon 600EX RT

Krachtige flitser voor gebruik op de camera en los hiervan. Dankzij de ingebouwde RF-activering kan de belichting worden ingesteld tot op een afstand van 30 m.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan