ARTIKEL

De beste camera's, objectieven en printers voor grootformaat printen

Bekroond vogelfotograaf Jonas Classon vertelt over zijn favoriete apparatuur voor het maken van grootformaat fotoprints en legt uit waarom het zelf printen van zijn foto's hem heeft geholpen zijn proces te verbeteren.
Een zittende man houdt een grote print omhoog van een uil die laag over gras vliegt, en bestudeert deze. Op het bureau voor hem staat een Canon-printer.

"Dit was de eerste foto die ik met de Canon EOS R5 heb gemaakt en hier zag ik de print ervan voor het eerst", vertelt de Zweedse fotograaf en Canon Ambassador Jonas Classon. "Het was een echt 'wauw'-moment, vergeleken met wanneer je de foto alleen op het scherm ziet. Hij is geprint op Canon's Photo Paper Pro Luster Photo-papier, waardoor de kleuren er goed uit springen."

Jonas Classon is een professionele vogelfotograaf, die zijn eigen bedrijf oprichtte toen hij 15 jaar was. Hij staat vooral bekend om zijn prachtige, meermaals bekroonde nachtfoto's van laplanduilen. Hij print zijn foto's regelmatig zelf, in formaten die oplopen tot een indrukwekkende 120 x 160 cm.

Het omzetten van spectaculaire digitale beelden in grootformaat fotoprints met veel detail is een kunst op zich, en het is dan ook een proces dat veel fotografen een beetje afschrikt. Hier laat Jonas de geheimen achter zijn succes zien, waarbij hij gebruikmaakt van de synergie tussen zijn Canon EOS R5 met een hoge resolutie, zijn objectieven uit de L-serie, en de Canon imagePROGRAF PRO-1000 A2-printer, terwijl Suhaib Hussain, printexpert en Product Marketing Manager bij Canon Europe, zijn technische inzichten deelt.

Een man houdt een grote print vast van een uil op een tak. Achter de uil schijnt de maan.

Jonas koos grof fine art-papier voor deze print van zijn bekroonde Night Hunter-foto. "Dit papier is heel geschikt voor deze foto en omdat het oppervlak van het papier niet weerspiegelt, zijn de donkere tinten heel rijk en diep, en krijgt de print iets prachtigs en betoverends", zegt hij.

Een man leunt over een tafel en legt kleine prints van natuurfoto's in rijen naast en onder elkaar op de tafel.

"Het gaat niet alleen om grootformaat printen", vertelt Jonas. "Als ik een boek of een expositie aan het voorbereiden ben, maak ik altijd kleine prints. Je kunt de prints dan op verschillende plekken leggen om uit te proberen hoe ze er samen uitzien en dat kun je niet doen op een computerscherm. Ik vind het ook handig om op de achterkant van elke print opmerkingen te schrijven."

Foto's met veel detail maken

Jonas gebruikt momenteel een Canon EOS R5 en vindt dit de perfecte camera voor het vastleggen van beelden die hij wil omzetten in grootformaat prints. "Met de 45 Megapixel sensor heb ik de vrijheid om foto's op een creatieve manier bij te snijden en houd ik nog steeds meer dan genoeg resolutie over voor heel grote prints met ontzettend veel detail. Je kunt wel zeggen dat je in prints een compleet nieuwe mate van kleine details kunt weergeven vergeleken met wat je in afbeeldingen op het scherm ziet."

Bij nachtfotografie van uilen maakt Jonas het grootste deel van zijn foto's in bijna volledige duisternis, maar dankzij het in-body beeldstabilisatiesysteem (IBIS) van de Canon EOS R5 – en de EOS R6 en EOS R3 – waarmee in combinatie met sommige objectieven IS tot 8 stops mogelijk is, kan hij langer werken. "Het geeft me 's ochtends vroeg en 's avonds laat een extra uur tijd om foto's te maken, en de resultaten zijn keer op keer haarscherp", zegt hij. Jonas vertelt dat de DIGIC X-processor van de camera een vergelijkbaar voordeel oplevert. "Ik kan de gevoeligheid verhogen tot ISO 16000 of hoger, en krijg dan nog steeds een heel scherpe beeldkwaliteit met echt fijne details, vrijwel zonder ruis. Ik kan dus prints van posterformaat maken die er schitterend uitzien, ondanks dat ze met heel weinig licht zijn gemaakt."

Suhaib voegt daaraan toe: "Voor een A2-print op volledige grootte (420 x 594 mm) heb je maar zo'n 32 Megapixel nodig voor uitvoer van de fijnste kwaliteit, en kun je printen met ongeveer 300 dpi (dots per inch). Je kunt daarom een A2-print maken van het 32MP 8K filmbeeld van de EOS R5 en verzekerd zijn van geweldige resultaten. Dat is geweldig voor huwelijksfotografie en fotografie van evenementen, en voor het filmen van wildlife en sport. Je kunt er dus zeker van zijn dat je het beslissende moment kunt vastleggen. Maar het is nu ook weer niet de bedoeling dat je obsessief met het aantal Megapixel bezig bent. Soms denken mensen dat je camera's met de hoogste resolutie nodig hebt voor grootformaat printen, maar je kunt echt prachtige grote prints maken van opnamen op elke Canon EOS-camera."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een open laptop die voor een grote Canon-printer staat; op het scherm ervan wordt het Professional Print & Layout-programma weergegeven met een foto van een vliegende uil.

Canon's Professional Print & Layout-software (PPL) is ontwikkeld voor de Canon imagePROGRAF PRO-300 en de Canon imagePROGRAF PRO-1000. "Je kunt er je uitvoer snel en gemakkelijk mee afstemmen op een heleboel verschillenden soorten fotopapier en fine art-media", vertelt Jonas. "Ik vind de Pattern Print-functie echt geweldig. Daarmee kun je een serie miniatuurbeelden op één vel selecteren, met subtiele tint- en kleurverschillen. Daarna kan ik gewoon mijn favoriete versie kiezen en die dan op grootformaat printen."

Een objectief uit de L-serie toevoegen

De objectieven die Jonas het meest gebruikt voor zijn vogelfotografie zijn de Canon EF 600mm f/4L IS III USM en de Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x, die hij bevestigt op EOS R System-camera's met een Canon-vattingadapter EF-EOS R. Met deze objectieven heeft hij de perfecte combinatie van het bereik van een superteleobjectief en diafragmasnelheid. Maar hij kijkt er ook naar uit om het Canon RF 600mm F4L IS USM-objectief uit te proberen.

"Wanneer het gaat om helderheid en scherpte in het hele beeldframe, snelle autofocus en hoge camerakwaliteit, zijn de objectieven uit de L-serie van Canon voor mij een must", zegt hij. "De optische beeldstabilisatie van deze objectieven was al geweldig tijdens de shoot met mijn Canon EOS-1D X Mark III, maar de EOS R5 tilt de stabilisatie naar een volledig nieuw niveau. Dankzij het in-body beeldstabilisatiesysteem van de camera kan ik opnamen maken met maar 1/50 sec en ben ik min of meer verzekerd van foto's die altijd scherp zijn."

Jonas zegt dat hij de kwaliteit van zijn objectieven vaak pas echt waardeert wanneer hij zijn foto's op papier ziet. "Je ziet eigenlijk pas hoe goed deze objectieven uit de L-serie zijn als je prints maakt. Vergeleken met de weergave op het scherm hebben de geprinte versies echt een 'wauw'-factor. Zelfs de kleinste plekjes stof van de sensor is zichtbaar in prints en dat helpt eigenlijk heel goed bij het voorbereiden van afbeeldingen voor prints van posterformaat of bij het maken van materiaal voor exposities of boeken."

Suhaib legt uit dat objectieven voor het RF-systeem belangrijke voordelen hebben ten opzichte van oudere EF-tegenhangers. "De grote bevestigingsflens en de kleinere afstand tussen de achterkant van het objectief en de beeldsensor zorgen voor optische voordelen, en de elektronica en innovatieve 12-pins aansluiting versnellen de gegevenscommunicatie tussen de camera en het objectief", legt hij uit. "Het verschil in snelheid kan worden vergeleken met dat tussen een kogeltrein en een bromfiets, en die hoge snelheid zorgt voor verbeterde beeldstabilisatie en autofocus-tracking."

Een Canon-camera naast een Canon-printer en een aantal geprinte zwart-witfoto's.

Licht en schaduw: tips voor het printen van landschappen in zwart-wit

Ontdek hoe je de functies van je printer optimaal kunt benutten om de rijke zwarttinten en de genuanceerde grijstinten in je zwart-witfoto's tot hun recht te laten komen.
Een man die aan zijn bureau zit, haalt een grote rand-tot-rand print van een uil uit een Canon-printer.

"Je eigen foto's printen is snel en gemakkelijk", zegt Jonas. "Het duurt maar een paar minuten om een full-size A2-print te maken met de Canon imagePROGRAF PRO-1000, en ik kan tijdens het printen gewoon doorwerken op mijn computer, dus hij is in een mum van tijd klaar."

Een groot aantal prints van foto's van een uil, in verschillende formaten, ligt verspreid over een bureau. Een hand legt er nog een foto bij.

"Ik ben een beetje een papier-nerd" geeft Jonas toe. "Ik had wel 30 verschillende soorten fine art-papier uitgeprobeerd voordat ik besloot welk papier ik voor een bepaalde poster wilde gebruiken, maar meestal beperk ik het tot twee of drie favorieten."

De perfecte printer en het juiste papier kiezen

Canon's huidige serie professionele fotoprinters bestaat uit drie modellen, waarbij elk model is bestemd voor iets van elkaar verschillende vormen van gebruik. De A3+/13-inch Canon PIXMA PRO-200-printer maakt gebruik van acht dye-inkten die zorgen voor een onovertroffen gladde afwerking op glanzend papier, terwijl de tien pigmentinkten van de Canon imagePROGRAF PRO-300 beter zijn voor fine art- en matte media. Voor printen op A2-formaat biedt de Canon imagePROGRAF PRO-1000 zelfs twaalf inkten op pigmentbasis. Beide imagePROGRAF-printers hebben een Chroma Optimizer-cartridge, die zorgt voor uitstekende uniforme resultaten op glanzend of semi-glanzend papier.

Jonas liet zijn prints jarenlang maken bij een plaatselijk lab en dat betekende dat hij meerdere keren per week een rit van twee uur moest maken. Hij wilde thuis geen grootformaat prints maken omdat hij dacht dat dit te veel tijd zou kosten en complex en duur zou zijn. "Ik kon het eerlijk gezegd niet geloven. Het instellen van de Canon imagePROGRAF PRO-1000 was zo gebeurd en daarna belde ik een vriend voor technisch advies over printinstellingen. Hij zei dat ik gewoon op Ctrl-P kon drukken en dat alles min of meer automatisch werd gedaan. Ik maakte mijn eerste grootformaat print van een foto van een vliegende uil die ik een jaar eerder had gemaakt, en het was alsof ik terug in de tijd ging. De print was zo realistisch, met zo ongelofelijk veel detail en een natuurlijke kleurweergave dat het leek alsof ik dat moment opnieuw beleefde.

"De snelheid is ook heel indrukwekkend", vervolgt Jonas. "Met de Canon imagePROGRAF PRO-1000 kan ik een A2-print van absolute topkwaliteit maken die zeker meer dan honderd jaar meegaat, in minder tijd dan het kost om een kop koffie te drinken. En over kwaliteit gesproken: ik ben dol op het maken van prints op mat papier en fine art-media. De printer heeft een ongelooflijk tonaal bereik en het soort ultradiepe en toch gedetailleerde zwart dat je gewoon niet kunt krijgen op een computerscherm. Verder ben ik weg van de manier waarop ik prints zonder witrand kan maken op matte en fine art-media, in plaats van alleen op glanzend en semi-glanzend papier. Daarmee krijg je ontzettend veel creatieve vrijheid."

Suhaib vertelt dat nauwkeurigheid een cruciaal element is van het ontwerp van de Canon imagePROGRAF PRO-1000. "Hij heeft een systeem dat scheefstand voorkomt, zodat er geen fouten zijn in de uitlijning van het papier, en een vacuüm papierdoorvoergedeelte dat ervoor zorgt dat het papier altijd de perfecte positie heeft wanneer het door de printer wordt gevoerd."

Jonas vindt dan ook dat iedere fotograaf zijn of haar eigen printer moet hebben. "Totdat je zelf een print maakt, kun je de kwaliteit van de afbeelding niet echt goed beoordelen. Het maken van je eigen prints geeft ook heel veel voldoening en maakt je werk een stuk leuker en creatiever. En op de lange termijn bespaart het je ook eens een hoop tijd en geld."

Matthew Richards

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro