ARTIKEL

De kracht van print: Clive Booth vertelt waarom je prints moet maken en wat de beste fotoprinters zijn voor professionele fotografen

Vooraanstaand printspecialist Clive Booth vertelt over zijn eigen Canon PIXMA PRO- en Canon imagePROGRAF-printers voor fotografen die hun eigen galeriewaardige prints willen maken.
Een professionele fotografiestudio aan huis met een laptop, een groot scherm met een foto van een vrouw in een blauwe sluier, een Canon-camera en meerdere Canon-printers.

Canon Ambassador en portret-, fashion- en beautyfotograaf Clive Booth, wiens studio hier staat afgebeeld, gelooft dat je je foto's het beste kunt delen door er prints van te maken. "Dan worden je foto's gezien zoals jij wilt dat ze gezien worden. Als je digitale bestanden deelt, zien ze er op elke monitor en elk apparaat weer anders uit," legt hij uit.

Canon Ambassador Clive Booth had al een succesvolle, glansrijke carrière in graphic design opgebouwd toen hij professioneel fotograaf werd. Sindsdien heeft hij een veelzijdig portfolio opgebouwd, van haute couture en portretten tot stemmige monochrome landschappen. In beide vakgebieden print hij graag zijn werk. Hiervoor gebruikt hij de printers Canon imagePROGRAF PRO-300, PRO-1000 en PRO-2100 die bij hem thuis staan. Sterker nog: hij heeft onlangs een live-streamingstudio gebouwd waar hij online printworkshops kan geven zodat hij zijn enthousiasme en kennis kan overdragen op de nieuwe generatie.

We vroegen Clive waarom Canon's huidige serie professionele fotoprinters van essentieel belang is voor zijn werk, wat de verschillende modellen te bieden hebben en wat de beste fotoprinters zijn voor fotografen. We vroegen ook printspecialist Suhaib Hussain van Canon Europe en Product Manager DS LFP Management & Sales bij Canon Europe Andriani Lada om hun technische inzichten.

Leer meer over de live-streamingstudio van Clive Booth in deze aflevering van Canon's podcast Shutter Stories:

Clive krijgt vaak de vraag waarom professionele fotografen hun eigen fotoprinter zouden willen hebben. "Het gaat voornamelijk om controle," zegt Clive. "Met een kleine investering kun je een workflow instellen in je eigen huis of studio en zelf de kleuren bepalen. Je kunt vervolgens verdienen aan je creaties en betrouwbare prints van je werk verkopen."

Waar moet een professionele fotograaf op letten bij de aanschaf van een fotoprinter? "Allereerst moet je kijken naar de kleurweergave en de integriteit ten opzichte van de oorspronkelijke foto," zegt Suhaib. "Fotografen besteden veel zorg aan hun foto's en de nabewerking daarvan, en ze willen dat je dat terugziet in de prints. Daarnaast spelen de kosten ook een grote rol. Daarom willen we het printproces eenvoudig, snel en rendabel houden. Fotografen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze de gewenste resultaten krijgen zonder dat er problemen ontstaan in hun workflow of dat ze inkt en papier verspillen."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Dankzij de hardware en software van Canon's nieuwste PIXMA PRO- en imagePROGRAF-fotoprinters is het nog nooit zo makkelijk geweest om de best mogelijke resultaten te krijgen. Neem een kijkje bij Clive's keuzes voor de beste fotoprinters voor professioneel en thuisgebruik.

Een Canon PIXMA PRO-200 print een foto van een bos. Aan de muur erboven hangen vier kleurrijke prints van verschillende formaten in zwarte lijsten.

"Het systeem met acht inkten van de Canon PIXMA PRO-200 is de beste oplossing voor levendige kleurenprints op glanzend papier waarbij de kleuren van de print spatten," zegt printexpert Suhaib Hussain van Canon Europe. "De levensduur bij opslag in archieven is bij gebruik van de ChromaLife 100+ inktset met dye-inkten ruim 100 jaar."

Een foto van een danseres in een transparant blauw gewaad, geopend in Canon Professional Print & Layout-software.

Met de Canon Professional Print & Layout (PPL)-software kun je het printproces nauwkeurig instellen. Daarnaast is de software uitgerust met opties voor soft- en hard-proofing zodat je bij de eerste print meteen het best mogelijke resultaat hebt. PPL bevat ook de optie Pattern Print bij hard-proofing, zodat je subtiele variaties kunt vergelijken en de beste look kunt kiezen voor de uiteindelijke print.

1. Beste instapmodel voor professionals: Canon PIXMA PRO-200

In tegenstelling tot de andere printers hier gebruikt de Canon PIXMA PRO-200 dye-inkten in plaats van pigmentinkten. De uitstekende kleurweergave en levensduur zijn mogelijk dankzij het ChromaLife 100+-inktsysteem met 8 inkten. "Als A3+ printer kan hij niet alleen prints van 33x43 cm maken, maar ook grotere prints van bijna een meter lang. De printer is ook mooi om te zien en heeft een compact design, zodat hij in elke woning of studio past," zegt Suhaib. "Als printer met dye-inkt is hij heel snel en kan hij binnen drie minuten fotoprints zonder witrand van A3 en groter maken, die meteen droog zijn."

The Canon PIXMA PRO-200.

Canon PIXMA PRO-200

De PIXMA PRO-200 print in levendige kleuren en biedt veelzijdigheid en gebruiksgemak. Hij maakt gebruik van acht dye-inkten en is de ideale printer voor hobbyfotografen en ambitieuze fotografen.

Hoewel de PIXMA PRO-200 zeer betaalbaar is voor een A3+/13-inch printer, deelt hij veel functies met de Canon imagePROGRAF PRO-300 uit een hoger segment. "Het nieuwe transportsysteem voor papier heeft automatische scheefstandcorrectie en inschuivende papiergeleiders," legt Suhaib uit. "Hierdoor wordt geen inkt of papier verspild omdat het papier niet goed uitgelijnd zou zijn. Door zijn grote nauwkeurigheid kan er ook op mat- en fine art-papier van rand-tot-rand zonder witrand worden geprint, en dus niet alleen op glanzend papier."

Om vertrouwen in je werk te krijgen en je workflow te stroomlijnen, is elke printer van de serie voorzien van dezelfde professionele software. "De hele serie printers is robuust en uitgerust met dezelfde eenvoudige interface," legt Clive uit. "Canon Professional Print & Layout (PPL)-software is de lijm die alles bij elkaar houdt, en daar ben ik een groot fan van. Wanneer je een Canon fotoprinter koopt, krijg je daarbij de ondersteuning van software die bij je workflow past en die het proces aanzienlijk vereenvoudigt."

Een Canon imagePROGRAF PRO-300-fotoprinter op een bureau in een overwegend zwart-witte fotografiestudio. Er staat een laptop naast, met daarnaast een paar kleurrijke fotoprints.

Net als de Canon PIXMA PRO-200 is de Canon imagePROGRAF PRO-300 relatief compact en licht, dus je vindt altijd wel een plekje in je volle studio.

A Canon imagePROGRAF PRO-300 prints out a striking black-and-white image of a boat.

"The Canon imagePROGRAF PRO-300 is nice and compact and, if you don't need to go bigger than A3+ (13x17 inch), it can deliver fine art prints that are virtually indistinguishable from those created on the bigger imagePROGRAF printers, even though it uses 10 inks rather than 12," says Clive Booth. "I don't know how Canon has managed to do that!"

2. Beste fotoprinter voor A3+/13-inch formaat: Canon imagePROGRAF PRO-300

"Wanneer je prints maakt om te verkopen, wil je dat ze lang meegaan," zegt Clive. "De Canon imagePROGRAF PRO-300 gebruikt 10 LUCIA PRO-pigmentinkten voor prints met een levensduur van meer dan 200 jaar bij opslag in archieven. Ik kan me geen enkele vorm van digitale opslag bedenken waarbij de prints zover in de toekomst bewaard kunnen worden.

"De inkt van de PRO-300 is opnieuw samengesteld voor diepere, vollere zwarttinten," voegt hij eraan toe. "Het is de beste keuze voor prachtige, monochrome fotoprints. Ik heb een paar landschapsfoto's geprint en stond versteld van de subtiele details in de schaduwen en hooglichten, en de algemene scherpte van de print. Het was alsof ik door een raam naar het tafereel waar ik de foto van had genomen, keek. Zo helder was de print."

De Canon imagePROGRAF PRO-300

Canon imagePROGRAF PRO-300

Een professionele imagePROGRAF-desktopprinter die A3+ prints van galeriekwaliteit levert met 10 pigmentinkten en een eenvoudige workflow voor betrouwbaar printen.

Suhaib benadrukt dat de LUCIA PRO-inktset met pigmentinkten speciaal is ontworpen voor galeriewaardige fotoprints. "Deze inkt adviseren we iedereen die prints wil verkopen, in galerieën wil ophangen voor tentoonstellingen of wil archiveren. Door de toevoeging van matzwart, fotozwart en grijze inkten blinken de monochrome fotoprints uit op alle vlakken en op alle soorten fotopapier en fine art-media. En door de Chroma Optimizer die in alle imagePROGRAF-printers wordt gebruikt, wordt bronzing geminimaliseerd."

Een Canon imagePROGRAF PRO-1000 op een glazen tafel print een A3-foto van een boot. Ernaast staat een Canon-camera en liggen er enkele hoogwaardige prints in verschillende formaten.

De Canon imagePROGRAF PRO-1000-desktopprinter gebruikt 12 LUCIA PRO-pigmentinkten, net als de grotere printers met rolinvoer van deze serie. Net als alle huidige imagePROGRAF PRO-printers heeft de PROGRAF PRO-1000 ook een Chroma Optimizer, die bronzing en glansproblemen voorkomt bij het printen op glanzend fotopapier.

Een hoogwaardige kleurenprint van een reddingsboot van de Royal National Lifeboat Institution op zee.

De printkop van de Canon imagePROGRAF PRO-1000 wordt automatisch gescand. Indien een spuitmondje verstopt raakt, worden er extra spuitmondjes geactiveerd om te voorkomen dat er foutjes optreden in de print. "Ook deze functie zorgt voor betrouwbare prints en voorkomt dat er inkt en papier wordt verspild," zegt Suhaib.

3. Beste professionele fotoprinter voor algemeen gebruik: Canon imagePROGRAF PRO-1000

Hoewel Clive zelf de Canon imagePROGRAF PRO-300, PRO-1000 en PRO-2100 bezit, is de PRO-1000 zijn favoriet. "Voor alle prints tot en met A2 of 42 x 59,4 cm gebruik ik de PRO-1000, en dat doe ik al sinds de release. Het is de ideale oplossing voor elke professionele fotograaf die zijn of haar foto's wil printen. Hoewel het LUCIA PRO-systeem gebruikmaakt van maar liefst 12 inkten voor ongelofelijke veelzijdigheid, is de printer verrassend compact vergeleken met de grotere imagePROGRAF-modellen met een rolinvoer. Ondanks zijn formaat kan hij papiervellen tot maar liefst 1,2 meter lang verwerken. Hij heeft geen roladapter, maar ik gebruik zelf toch het liefst vlakke vellen gesneden papier, indien mogelijk."

De Canon imagePROGRAF PRO-1000.

Canon imagePROGRAF PRO-1000

Print betrouwbaar en met fantastische details met de imagePROGRAF PRO-1000 voor A2-formaat. Hij heeft een geavanceerd 12-inktensysteem voor een breder kleurengamma en een naadloze printworkflow van invoer tot uitvoer.

Betrouwbaarheid speelt een sleutelrol in elke professionele uitrusting en Clive bevestigt dat geen van zijn Canon printers hem ooit in de steek heeft gelaten. "Dit zijn ontzettend ingewikkelde machines met zeer nauwkeurige toleranties. Ik sta er elke keer weer van versteld dat Canon zulke betrouwbare machines kan maken," zegt hij.

"De PRO-1000 heeft een transportsysteem op vacuümbasis dat het papier vlak houdt wanneer het door de printer beweegt," voegt Suhaib eraan toe. "Elke huidige imagePROGRAF-printer heeft een automatisch herstelsysteem voor de spuitmondjes, zodat de inkt gelijkmatig wordt verdeeld. De moleculen van pigmentinkten zijn groter dan die van dye-inkten, waardoor de spuitmondjes sneller verstopt kunnen raken. Tegelijkertijd zorgt het thermische inkjetdesign van Canon's FINE-technologie in de printkoppen voor een extreem groot aantal spuitmondjes."

Een Canon PROGRAF-printer met rolinvoer print de foto van een vrouw in een felrode sluier.

De Canon imagePROGRAF PRO-2100 gebruikt dezelfde LUCIA PRO-inktset met 12 pigmentinkten als de imagePROGRAF PRO-4100 en imagePROGRAF PRO-6100, inclusief een Chroma Optimizer-cartridge. "Ze hebben allemaal dezelfde interface en software," zegt Andriani Lada van Canon Europe. "Het enige echte verschil is dat de rolinvoer van de PRO-2100, PRO-4100 en PRO-6100 papier kan verwerken met een breedte van respectievelijk 60 cm, 110 cm en 150 cm."

Een doos Hahnemühle FineArt Inkjet Paper gefotografeerd vanuit een bijzondere hoek.

Wat betreft het printen en tentoonstellen van zijn werk is Clive een grote fan van het fine art-papier van de specialistische papierfabrikant Hahnemühle. "De look and feel is spectaculair," zegt hij.

4. Beste fotoprinter met rolinvoer: Canon imagePROGRAF PRO-2100

"Wanneer alles van invoer tot uitvoer goed is ingesteld, vormt de digitale doka een van de meest bevredigende aspecten van fotografie," zegt Clive. "De Canon EOS R5 heeft geweldige RF-objectieven, veel Megapixel en een breed kleurengamma. Hij biedt uitstekende prestaties bij weinig licht en kan enorme TIFF-bestanden genereren voor grote prints. Zodra de print uit een Canon imagePROGRAF PRO-2100 glijdt, zie hij er adembenemend uit."

The Canon imagePROGRAF PRO-2100.

Canon imagePROGRAF PRO-2100

Deze printer met een rolinvoer van 60 cm maakt gebruik van Canon's LUCIA PRO-pigmentinkten voor uitzonderlijke, levendige kleuren en verzadigde zwarttinten voor opvallende fotoprints en fine art-prints.

Canon Europe Product Manager Andriani Lada zegt dat fotografen hun werkzaamheden voortdurend uitbreiden en nu ook digitale nabewerking en oogstrelende prints toevoegen aan hun takenpakket. "Steeds meer fotografen kiezen voor grootformaat printers zoals de Canon imagePROGRAF PRO-2100, de imagePROGRAF PRO-4100 en de imagePROGRAF PRO-6100 voor hun studio's en kantoren. Normaal gesproken verkopen we deze printers voornamelijk aan fotolaboratoriums, maar aangezien steeds meer fotografen zich wagen aan digitale nabewerking en het aanbieden van prints is er meer vraag naar grootformaat printers."

"Het kan veel praktischer zijn om grootformaat fotoprints te printen waar en wanneer je ze maar wilt, zonder dat je de foto's eerst naar een lab moet sturen," voegt Clive toe. "De automatische papiersnijder bespaart veel tijd en net als bij de kleinere desktopprinters kun je met Canon's PPL-software je foto's eerst bewerken voor je ze op het formaat naar keuze print. Soft-proofing bij zowel kleuren- als monochrome prints kan je veel tijd en geld besparen bij het maken van grootformaat prints, terwijl je met hard-proofing kleine versies van een foto kunt maken met subtiele verschillen, zodat je kunt kiezen wat de mooiste optie is."

Net als bij de kleinere printers biedt de imagePROGRAF PRO-2100 rechtstreekse ondersteuning voor Canson, Hahnemühle en andere papiermerken. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van fine art-papier, met een snelle en eenvoudige toepassing van ICC-profielen. "We werken nauw samen met papierproducenten om ICC-profielen te garanderen," voegt Andriani eraan toe, "en dankzij onze nauwkeurige transportsystemen en de automatische papiersnijder is het bij de hele serie printers mogelijk om van rand-tot-rand zonder witrand te printen. Dit geldt ook voor de grootformaat printer imagePROGRAF PRO-6100 voor prints van anderhalve meter breed."

Canon imagePROGRAF-printers vanaf de PRO-1000 zijn ook uitgerust met Accounting Manager-software. "Die combineert informatie van printopdrachten en berekent de printkosten van elke printopdracht gedurende een bepaalde periode voor efficiënt kostenbeheer," legt Andriani uit. "De interface laat de huidige inktniveaus zien. De printers hebben ook direct verwisselbare inkttanks, dus als de inkt opraakt tijdens het printen, kun je de cartridge meteen vervangen zonder dat je helemaal opnieuw moet beginnen."

Geschreven door Matthew Richards


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro