PRINTEN

De beste Canon-fotoprinters voor professionele fotografen

Hoe kies je een professionele fotoprinter om je eigen prints van galeriekwaliteit te maken? We bespreken de belangrijkste voordelen van de Canon PIXMA PRO-200, imagePROGRAF PRO-300 en imagePROGRAF PRO-1000 met fotograaf en printspecialist Clive Booth, die ook advies geeft.
Een professionele fotografiestudio aan huis met een laptop, een groot scherm met een foto van een vrouw in een blauwe sluier, een Canon-camera en meerdere Canon-printers.

Portret-, fashion- en beautyfotograaf Clive Booth, wiens studio hier staat afgebeeld, gelooft dat je je foto's het beste kunt delen door er prints van te maken. "Dan worden je foto's gezien zoals jij wilt dat ze gezien worden. Als je digitale bestanden deelt, zien ze er op elke monitor en elk apparaat weer anders uit," legt hij uit.

Elk model in de professionele serie van Canon heeft zo zijn sterke punten. Er is dus altijd een printer voor elke professionele fotograaf, ongeacht behoeften of budget. Maar hoe kies je de professionele Canon-fotoprinter die het beste bij je past?

Clive Booth had er al een lange carrière als grafisch ontwerper op zitten voordat hij professioneel fotograaf werd. Of hij nou haute couture en portretten vastlegt of stemmige monochrome landschappen fotografeert, hij kan nooit wachten om zijn foto's te printen. De Canon Ambassador heeft niet één, maar drie Canon-fotoprinters thuis. Ze staan in een speciaal gebouwde studio voor livestreaming waar hij zijn online printworkshops houdt. Hierin deelt hij zijn enthousiasme en probeert hij kennis over te dragen.

Clive vindt dat professionele fotografen hun eigen fotoprinters zouden moeten kopen en gebruiken. Dit geeft ze namelijk meer controle. "Met een kleine investering kun je een workflow opzetten in je eigen huis of studio en zelf de kleuren bepalen", legt hij uit. "Je kunt vervolgens verdienen aan je creaties en betrouwbare prints van je werk verkopen."

Waar moet een professionele fotograaf op letten bij de aanschaf van een fotoprinter? "Kijk allereerst naar de kleurechtheid en in welke mate de printkwaliteit overeenkomt met de oorspronkelijke foto", zegt Suhaib Hussain, Product Marketing Lead en printexpert van Canon Europe. "Fotografen besteden veel zorg aan hun foto's en de nabewerking daarvan, en ze willen dat je dat terugziet in de prints. Daarnaast spelen de kosten ook een grote rol. Daarom willen we het printproces eenvoudig, snel en rendabel houden. Fotografen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze de gewenste resultaten krijgen zonder dat er problemen ontstaan in hun workflow of dat ze inkt en papier verspillen."

In dit artikel zoomen we in op drie professionele Canon-fotoprinters: de PIXMA PRO-200, imagePROGRAF PRO-300 en imagePROGRAF PRO-1000. Hoe verhouden deze zich tot elkaar?

Een hand houdt een van de vele prints op een tafel naast de Canon PIXMA PRO-200 vast.

Dankzij de hardware en software van Canon's nieuwste professionele PIXMA- en imagePROGRAF-fotoprinters krijg je snel en makkelijker de best mogelijke resultaten.

Zo kies je een professionele Canon-fotoprinter die het beste aansluit op je behoeften

Je moet met verschillende factoren rekening houden om de juiste printer te kiezen. Het formaat is belangrijk. Niet alleen het formaat van de prints die je wilt maken, maar ook de afmetingen van de printer zelf en hoeveel ruimte deze inneemt in je kantoor of studio.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Ook het type foto's dat je wilt printen speelt een rol. Kies je voor een printer met dye-inkten of pigmentinkten? Dye-inkten zijn bijvoorbeeld goedkoper en ideaal voor levendige kleuren, wat het beste in je portretten en landschapsfoto's naar boven haalt. Anderzijds zijn pigmentinkten heel veelzijdig en kunnen ze worden gebruikt voor het printen op verschillende soorten media, waaronder prints voor galerijen. Pigmentinkten zijn ook ideaal voor het maken van zwart-witprints met diepe zwarttinten.

Ten slotte kan snelheid ook een probleem zijn als je grote aantallen grootformaat prints wilt maken. Hier lees je hoe de nieuwste professionele PIXMA- en imagePROGRAF-printers zich tot elkaar verhouden, zodat je de beste Canon-printer kunt kiezen. (Als je nog niet veel ervaring hebt met het printen van foto's, lees dan eens onze artikelen over de beste printers en beste printers voor fotoprints voor in huis of op kantoor.)

Een Canon PIXMA PRO-200 print een foto van een bos. Aan de muur erboven hangen vier kleurrijke prints van verschillende formaten in zwarte lijsten.

"Het systeem met acht inkten van de Canon PIXMA PRO-200 is de beste oplossing voor levendige kleurenprints op glanzend papier waarbij de kleuren van de print spatten", zegt Suhaib. "De levensduur bij opslag in archieven is bij gebruik van de ChromaLife 100-inktset met dye-inkten ruim 100 jaar."

Een Canon imagePROGRAF PRO-300 print een prachtige zwart-witfoto van een boot.

"De Canon imagePROGRAF PRO-300 is lekker compact. Als je niet groter hoeft te printen dan A3+ (33 x 43 cm), zijn de fine art-prints bijna niet te onderscheiden van de prints van grotere imagePROGRAF-printers, zelfs al gebruik je maar tien in plaats van twaalf inkten", zegt Clive Booth. "Ik weet niet hoe, maar Canon heeft het voor elkaar gekregen!"

Canon PIXMA PRO-200, imagePROGRAF PRO-300 en imagePROGRAF PRO-1000: een vergelijking

De Canon PIXMA PRO-200 is de professionele fotoprinter van Canon op instapniveau. De printer gebruikt acht ChromaLife 100-dye-inkten in plaats van pigmentinkten en is vooral geschikt voor het printen op glanzend papier en papier met zijdeglansafwerking. De relatief kleine inktmoleculen worden volledig geabsorbeerd onder de bovenste beschermende laag van de media en geven prints echt glans. Dit betekent ook dat de fotoprints meteen na het printen droog zijn.

Bovendien ligt de printsnelheid ook heel hoog en voor prints op glanzend papier gaan ze enorm lang mee: tot wel honderd jaar in een album. De kleuren zien er levendig uit. Dit betekent dat je de printer kunt gebruiken voor indrukwekkende fashion- en reclamefotografie, maar ook voor kleurrijke landschappen.

De Canon imagePROGRAF PRO-300 is bijna net zo groot en zwaar als de PIXMA PRO-200, maar heeft geavanceerdere functies. De printer werkt met tien LUCIA PRO-pigmentinkten, die voor het printen op mat en fine art-papier beter geschikt zijn dan dye-inkten. De pigmenten zijn namelijk krachtiger en leveren prints van galeriekwaliteit met exceptionele kleuren en diepzwarte tinten voor zwart-witfoto's van ongekende kwaliteit op deze soorten papier.

De levensduur en archiefkwaliteit van de prints zijn geweldig, wat heel belangrijk kan zijn als je prints maakt om te verkopen aan klanten. De imagePROGRAF PRO-300 levert ook uitmuntende resultaten op glanzend papier dankzij de toegevoegde Chroma Optimizer-cartridge, die zorgt voor betere uniformiteit en minder bronzing.

Een Canon imagePROGRAF PRO-1000 met het inktcompartiment open waardoor de twaalf LUCIA PRO-pigmentinkten zichtbaar zijn.

De Canon imagePROGRAF PRO-1000-desktopprinter gebruikt 12 LUCIA PRO-pigmentinkten, net als de grotere printers met rolinvoer van deze serie. Net als alle huidige imagePROGRAF PRO-printers heeft de imagePROGRAF PRO-1000 ook een Chroma Optimizer, die aanzienlijk helpt om bronzing en glansproblemen te voorkomen bij het printen op glanzend fotopapier.

De Canon imagePROGRAF PRO-1000 gaat nog een stap verder. Het is een A2-printer waarmee je grotere prints tot 43 x 56 cm kunt maken en panorama's met een lengte tot wel 1,2 meter. Het kleurenspectrum is nog groter dankzij twaalf LUCIA PRO-cartridges met pigmentinkt, een Chroma Optimizer en ook fotogrijs- en fotoblauwinkten. De cartridges zelf hebben een nog grotere capaciteit van 80 ml, vergeleken met 14 ml op de imagePROGRAF PRO-300-printer. De printer is daarom beter geschikt voor grote volumes, maar kan ook gewoon worden gebruikt voor het printen van grotere formaten. De printer heeft verschillende geavanceerde functies, waaronder een transportsysteem op vacuümbasis voor optimale nauwkeurigheid en extra software om de kosten van elke print te berekenen op basis van de inkt- en papierprijs.

Maximaal printformaat

A3+ zonder witrand

(329 x 483 mm / 13 x 19 inch)
A3+ zonder witrand

(329 x 483 mm / 13 x 19 inch)
A2 zonder witrand

(420 x 594 mm / 16,5 x 23,4 inch)

Maximale aangepaste paginalengte

990,6 mm / 39 inch (met witrand)
990,6 mm / 39 in (met witrand)
1200 mm / 47,2 inch

Inkttype

8x ChromaLife 100-cartridges met dye-inkt
10x LUCIA PRO-cartridges met pigmentinkt
12x LUCIA PRO-cartridges met pigmentinkt

Inktcartridges

CLI-65

BK / C / M / Y / PC / PM / GY / LGY

12,6ml per cartridge
PFI-300

MBK / PBK / C / M / Y / PC / PM / GY / R / CO

14ml per cartridge
PFI-1000

MBK / PBK / C / M / Y / PC / PM / GY / PGY / R / B / CO

80 ml per cartridge

Maximale printresolutie

4800 x 2400 dpi (horizontaal/verticaal)
4800 x 2400 dpi (horizontaal/verticaal)
2400 x 1200 dpi (horizontaal/verticaal)

Printsnelheid

Foto (A3+ met witrand)

Kleur/PT-101-papier: ca. 1m 30s

Zwart/PT-101-papier: ca. 2m 55s
Foto (A3+ met witrand)

Kleur/PT-101-papier: ca. 4m 15s

Zwart/PT-101-papier: ca. 4m 15s
Foto (A2 met rand)

Kleur/LU-101-papier: ca. 3m 35s

Kleur of zwart-wit/PT-101-papier: ca. 6 m

Papierinvoer

Bovenste lade, handmatige invoer, multi-purpose tray
Bovenste lade, handmatige invoer, multi-purpose tray
Bovenste lade, handmatige invoer

Connectiviteit

USB B (Hi-Speed), Wi-Fi, Ethernet
USB B (Hi-Speed), Wi-Fi, Ethernet
USB B (Hi-Speed), Wi-Fi, Ethernet

Scherm

7,5 cm / 3 inch LCD-kleurenscherm
7,5 cm / 3 inch LCD-kleurenscherm
7,5 cm / 3 inch LCD-kleurenscherm

Afmetingen (b x d x h)

639 x 379 x 200 mm (639 x 837 x 416 mm met lades uitgetrokken)
639 x 379 x 200 mm (639 x 837 x 416 mm met lades uitgetrokken)
723 x 435 x 285mm

Gewicht

14,1 kg
14,4 kg
32,3kg

1. Beste professionele fotoprinter op instapniveau: Canon PIXMA PRO-200

 • Scherpe aanschafprijs voor instapmodel
 • Acht dye-inkten 
 • Uitstekende kwaliteit voor glanzende prints met volledig uniforme reflectiviteit 
 • Uitgebreid kleurenspectrum in vergelijking met conventionele fotoprinters met zes inkten 
 • Drie zwarte en grijze inkten voor zwart-witfoto's van betere kwaliteit
 • Zeer snel - print A3+-foto's met witrand in minder dan 90 seconden1
 • A3+-prints zonder witrand op glanzend of mat materiaal
 • Panoramische prints met een maximale lengte van 99 cm 
 • Robuuste ontwerpkwaliteit met metaal chassis 
 • Compact formaat voor een professionele A3+-printer 
 • Compatibel met de gratis Professional Print & Layout-software van Canon 
 • Brede ondersteuning voor fotopapier van Canon en andere merken

In tegenstelling tot de andere printers hier gebruikt de Canon PIXMA PRO-200 dye-inkten in plaats van pigmentinkten. De uitstekende kleurweergave en levensduur zijn mogelijk dankzij het ChromaLife 100-inktsysteem met acht inkten. "Als A3+-printer kun je hier niet alleen prints van 33 x 43 cm (13 x 17 in) mee maken, maar ook langere prints van bijna een meter lang. De printer is ook mooi compact en past in elke woning of studio", zegt Suhaib. "Deze printer met dye-inkten is heel snel en kan binnen drie minuten fotoprints zonder witrand van A3+-formaat maken, die meteen droog zijn."

Hoewel de PIXMA PRO-200 zeer betaalbaar is voor een A3+/13-inch printer, heeft deze veel van de functies die de Canon imagePROGRAF PRO-300 ook heeft. "Het nieuwe transportsysteem voor papier heeft automatische scheefstandcorrectie en inschuivende papiergeleiders," legt Suhaib uit. "Hierdoor wordt geen inkt of papier verspild omdat het papier niet goed uitgelijnd zou zijn. Door zijn grote nauwkeurigheid kan er ook op mat- en fine art-papier van rand-tot-rand zonder witrand worden geprint, en dus niet alleen op glanzend papier."

The Canon PIXMA PRO-200.

Canon PIXMA PRO-200

De PIXMA PRO-200 print in levendige kleuren en biedt veelzijdigheid en gebruiksgemak. Hij maakt gebruik van acht dye-inkten en is de ideale printer voor hobbyfotografen en ambitieuze fotografen.

Om vertrouwen in je werk te krijgen en je workflow te stroomlijnen, is elke printer van de serie voorzien van dezelfde professionele software. "De hele serie printers is robuust en uitgerust met dezelfde eenvoudige interface," legt Clive uit. "Canon Professional Print & Layout (PPL)-software is de lijm die alles bij elkaar houdt, en daar ben ik een groot fan van. Wanneer je een Canon fotoprinter koopt, krijg je daarbij de ondersteuning van software die bij je workflow past en die het proces aanzienlijk vereenvoudigt."

Een Canon imagePROGRAF PRO-300 print een zwart-witportret van een man in een zwart shirt en zwarte broek die op een stoel voor een raam poseert.

Clive gebruikte de Canon imagePROGRAF PRO-300 om een serie grootformaat portretten van de visionaire balletdanser Carlos Acosta te produceren. Net als de Canon PIXMA PRO-200 is de Canon imagePROGRAF PRO-300 relatief compact en licht, dus je vindt altijd wel een plekje in je volle studio. © Clive Booth

2. Beste fotoprinter voor A3+/13-inch formaat: Canon imagePROGRAF PRO-300

 • Tien pigmentinkten voor een beter kleurenspectrum
 • Inclusief fotozwarte en matzwarte inkten voor mat en glanzend papier 
 • Uitstekende kleurkwaliteit op mat en fine art-papier 
 • Prints van zwart-witfoto's van superieure kwaliteit, vooral op mat en fine art-papier 
 • A3+-prints zonder witrand op mat en glanzend papier 
 • Chroma Optimizer-cartridge om bronzing te voorkomen op glanzend fotopapier 
 • Directe ondersteuning voor fine art-papier van merken zoals Canson en Hahnemühle 
 • Panoramische prints met een maximale lengte van 99 cm 
 • Automatische detectie van verstopte spuitmonden in printer om mindere kwaliteit te voorkomen 
 • A3+-prints zonder witrand in ongeveer vier minuten en vijftien seconden 
 • Compatibel met de gratis Professional Print & Layout-software van Canon 
 • Robuuste ontwerpkwaliteit met metaal chassis

"Wanneer je prints maakt om te verkopen, wil je dat ze lang meegaan," zegt Clive. "De Canon imagePROGRAF PRO-300 gebruikt tien LUCIA PRO-pigmentinkten voor prints met een levensduur van meer dan 200 jaar bij opslag in archieven. Ik kan me geen enkele vorm van digitale opslag bedenken waarbij de prints zover in de toekomst bewaard kunnen worden.

"De inkt van de PRO-300 is opnieuw samengesteld voor diepere, vollere zwarttinten," voegt hij eraan toe. "Het is de beste keuze voor prachtige, monochrome fotoprints. Ik heb een paar landschapsfoto's geprint en stond versteld van de subtiele details in de schaduwen en hooglichten, en de algemene scherpte van de print. Het was alsof ik door een raam naar het tafereel waar ik de foto van had genomen, keek. Zo helder was de print."

De Canon imagePROGRAF PRO-300

Canon imagePROGRAF PRO-300

Een professionele imagePROGRAF-desktopprinter die A3+ prints van galeriekwaliteit levert met 10 pigmentinkten en een eenvoudige workflow voor betrouwbaar printen.

Suhaib benadrukt dat de LUCIA PRO-inktset met pigmentinkten speciaal is ontworpen voor galeriewaardige fotoprints. "Deze inkt adviseren we iedereen die prints wil verkopen, in galerieën wil ophangen voor tentoonstellingen of wil archiveren. Door de toevoeging van matzwart, fotozwart en grijze inkten blinken de monochrome fotoprints uit op alle vlakken en op alle soorten fotopapier en fine art-media. En door de Chroma Optimizer die in alle imagePROGRAF-printers wordt gebruikt, wordt bronzing geminimaliseerd."

Een Canon imagePROGRAF PRO-1000 staat op een marmeren tafel in een klein kantoor en print een foto van een rood zandlandschap.

De printkop van de Canon imagePROGRAF PRO-1000 wordt automatisch gescand. Indien een spuitmondje verstopt raakt, worden er extra spuitmondjes geactiveerd om te voorkomen dat er foutjes optreden in de print. "Ook deze functie zorgt voor betrouwbare prints en voorkomt dat er inkt en papier wordt verspild," zegt Suhaib.

3. Beste algemene fotoprinter: Canon imagePROGRAF PRO-1000

Clive heeft verschillende professionele printers, maar de Canon imagePROGRAF PRO-1000 is zijn werkpaard waar hij keer op keer weer op vertrouwt. "Voor alle prints tot en met A2 of 43 x 56 cm gebruik ik de PRO-1000, en dat doe ik al sinds de release. Het is de ideale oplossing voor elke professionele fotograaf die zijn of haar foto's wil printen. Hoewel het LUCIA PRO-systeem gebruikmaakt van maar liefst 12 inkten voor ongelofelijke veelzijdigheid, is de printer verrassend compact vergeleken met de grotere imagePROGRAF-modellen met een rolinvoer. Ondanks zijn formaat kan hij papiervellen tot maar liefst 1,2 meter lang verwerken. Hij heeft geen roladapter, maar ik gebruik zelf toch het liefst vlakke vellen gesneden papier, indien mogelijk."

De Canon imagePROGRAF PRO-1000.

Canon imagePROGRAF PRO-1000

Print betrouwbaar en met fantastische details met de imagePROGRAF PRO-1000 voor A2-formaat. Hij heeft een geavanceerd 12-inktensysteem voor een breder kleurengamma en een naadloze printworkflow van invoer tot uitvoer.

Betrouwbaarheid speelt een sleutelrol in elke professionele uitrusting en Clive bevestigt dat geen van zijn Canon printers hem ooit in de steek heeft gelaten. "Dit zijn ontzettend ingewikkelde machines met zeer nauwkeurige toleranties. Ik sta er elke keer weer van versteld dat Canon zulke betrouwbare machines kan maken," zegt hij.

"De PRO-1000 heeft een transportsysteem op vacuümbasis dat het papier vlak houdt wanneer het door de printer beweegt," voegt Suhaib eraan toe. "Elke huidige imagePROGRAF-printer heeft een automatisch herstelsysteem voor de spuitmondjes, zodat de inkt gelijkmatig wordt verdeeld. De moleculen van pigmentinkten zijn groter dan die van dye-inkten, waardoor de spuitmondjes sneller verstopt kunnen raken. Tegelijkertijd zorgt het thermische inkjetdesign van Canon's FINE-technologie in de printkoppen voor een extreem groot aantal spuitmondjes."

Net als andere printers in de PRO-serie biedt de PRO-1000 directe ondersteuning voor Canson®, Hahnemühle en andere papiermerken, zodat je alles uit je fine art-papier kunt halen. En met de ICC-printerprofielen die je snel en eenvoudig kunt toepassen, zien je prints er op en top uit.

Dus welke professionele Canon-printer is de beste? Volgens Suhaib is de Canon PIXMA PRO-200 een professionele fotoprinter op een soort van instapniveau die heel betaalbaar is en zowel geschikt is voor fotografiestudenten en liefhebbers als professionele fotografen met een lager budget. Het is de perfecte printer om fotoprints met een glanzende en zijdeglansafwerking te maken. De imagePROGRAF PRO-300 en PRO-1000 werken met pigmentinkten en zijn bij uitstek geschikt voor het printen op mat en fine art-papier, maar ook voor het maken van zwart-witfotoprints. De printkwaliteit van de PRO-300- en PRO-1000-printers is vrijwel hetzelfde, maar als je prints groter dan A3+ wilt maken dan is de duurdere PRO-1000 de beste keuze. Dankzij de inktcartridges met hoge capaciteit is de printer bovendien ideaal om grotere volumes mee te printen.

Matthew Richards

1. De fotoprintsnelheid is gebaseerd op de standaardinstelling en het gebruik van ISO/JIS-SCID N2 op Canon Pro Platinum-papier, A3+ met rand.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro