FASHION

Fashionportretten printen en tentoonstellen met Jade Keshia Gordon

De fashion- en portretfotograaf vertelt hoe de professionele Canon PIXMA PRO-200-printer onmisbaar is geworden voor haar werk.
Fashionfotograaf Jade Keshia Gordon hangt een ingelijste foto, geprint met een Canon PIXMA-printer, op aan een witte muur. Aan de muur hangen nog vier andere ingelijste foto's.

De esthetische samenstelling van de verschillende prints aan de muur is belangrijk voor fashionfotograaf Jade Keshia Gordon. Ze houdt ervan om thema's te ontwikkelen waarmee ze haar werk kan presenteren en de Canon PIXMA PRO-200 helpt haar de foto's tot leven te brengen. © Creative Iris

Welk werk je ook doet, het is altijd de moeite waard om te laten zien wat je kunt. Zeker als je werk visueel is. Fotografen met een eigen studio kunnen indruk maken op potentiële en bestaande klanten door grootformaat prints te maken en op te hangen.

Je kunt je werkplaats als gratis expositieruimte gebruiken om te laten zien wat je in petto hebt, je stijl en vaardigheden te presenteren en zelfs prints te verkopen. Dat is in ieder geval de ervaring van fashion- en beautyfotograaf Jade Keshia Gordon, die in 2010 JKG Photography oprichtte in Londen. Een van de geheimen van Jades succes is haar experimentele aanpak. Ze zet conceptuele ideeën om in uitzonderlijke afbeeldingen die eruit springen. Het overbrengen van die boodschap op potentiële klanten en het onderhouden van relaties met bestaande klanten is echter geen gemakkelijke opgave.

Om haar bedrijf vooruit te helpen, klanten te inspireren en haar eigen creativiteit een boost te geven, maakt Jade grootformaat prints die ze in haar studio ophangt. Hiervoor gebruikt ze de Canon PIXMA PRO-200, een professionele printer voor fotografen. Hier deelt ze haar printervaringen en de successen waar ze nog steeds van geniet.

Een print van een model met lang blond haar en een spijkerjasje komt uit een Canon PIXMA-printer gerold.

Jade printte op glanzend Canon Pro Platinum PT-101-papier en was onder de indruk van de snelheid waarmee de prints uit de Canon PIXMA PRO-200 komen rollen en droog zijn, zodat ze die meteen kan gebruiken. Jade gebruikt dit glanzende papier ook voor indrukwekkende afbeeldingen die ze wil laten schitteren. © Jade Reynolds

Een portret van een model met lang geeloranje haar in een witte jurk. Gemaakt door Jade Keshia Gordon.

"Ik ben er trots op dat ik alle huidtinten kan vastleggen", zegt Jade. "Als mensen naar JKG Studio komen en de prints zien, krijgen ze een idee van hoe hun uiteindelijke product eruit kan komen te zien. Dit geldt in het bijzonder voor klanten die regelmatig in geprinte of online pers verschijnen." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 70mm, 1/125 sec, f/4 en ISO 800. © Jade Keshia Gordon

Van grote ideeën tot grote prints

Na ongeveer een jaar in haar studio te hebben gewerkt, kreeg Jade het idee om de muren wat kleur te geven door grootformaat prints op te hangen. Dit project was tegelijkertijd een leuke nieuwe uitdaging. "Mijn werk is gebaseerd op het versturen van digitale afbeeldingen naar klanten, ik had ze nog nooit zelf hoeven printen", zegt ze. "Mijn studio was vrij kaal, dus ik wilde een paar grote prints maken. Daarom koos ik voor de Canon PIXMA PRO-200. Het eerste wat me opviel, was hoeveel hulp ik van de printer kreeg bij het maken van de foto's en tijdens het nabewerkingsproces. Het was direct duidelijk dat mijn monitor moest worden gekalibreerd en dat mijn bewerkingstechnieken moesten worden verfijnd.

"Toen ik dit voor elkaar had, ontdekte ik dat het maken van prints dé manier is om je werk tentoon te stellen en dat prints ideaal zijn voor marketing- en promotiedoeleinden. De prints zorgen er ook voor dat mijn studio veel huiselijker en aantrekkelijker eruitziet. Het is nu geen grote lege witte ruimte meer."

Een professionele printer voor professionele resultaten

De voordelen van de Canon PIXMA PRO-200 voor een drukke fotograaf zijn onmiskenbaar. De acht inkten bieden een breed kleurengamma en een superieure getrouwheid voor prints in kleur én zwart-wit. De printer is enorm snel omdat er met dye-inkt in plaats van pigmentinkt wordt gewerkt. Wanneer tijd en snelheid van essentieel belang zijn, kun je in slechts 90 seconden A3-kleurenprints maken. Daarnaast worden de dye-inkten volledig geabsorbeerd onder de beschermende bovenlaag van glanzend en semiglanzend fotopapier en kun je de prints meteen aanraken als ze uit de printer komen.

"Als beginner op het gebied van printen was ik verbaasd over hoe gebruiksvriendelijk de PIXMA PRO-200 was", zegt Jade. "Het plaatsen van de inktcartridges en het laden van het papier was een fluitje van een cent. Ik gebruik de printer niet alleen voor grote prints. Ik maak ook A4-prints van close-up portretten van modellen. Deze mogen ze meenemen naar huis of gebruiken voor hun portfolio. Ze zijn werkelijk onder de indruk van de kwaliteit, er klinkt altijd een 'wauw' als ze de prints zien."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Fashionfotograaf Jade Keshia Gordon houdt een print van twee foto's vast waarop twee modellen met verschillende huidtinten te zien zijn, maar gefotografeerd tegen dezelfde achtergrond. Geprint met een Canon PIXMA-printer.

Voor fashion- en cosmeticashoots is kleurnauwkeurigheid van essentieel belang in Jades werk. De ICC-printerprofielen voor zowel Canon's eigen papier als dat van andere toonaangevende merken van fine art-media staan volgens haar garant voor nauwkeurigheid en consistentie. Jade is ook van mening dat de acht dye-inkten voor de Canon PIXMA PRO-200 een geweldig toonbereik bieden, met veel detail in alles van heldere hooglichten tot zeer donkere gebieden. © Jade Reynolds

Het belang van kleurnauwkeurigheid

Voor Jade is de levendige kleurweergave en het toonbereik van de Canon PIXMA PRO-200 perfect voor haar beauty- en fashionfotografie waarvoor ze prints van hoge kwaliteit nodig heeft. "De kleuren spatten van het papier af en glanzende prints hebben een echt knaleffect waar ik van houd", zegt ze. "Voor wat extra creativiteit heb ik prints gemaakt met meerdere afbeeldingen op één vel papier. De Canon Professional Print & Layout-software [gratis te downloaden] is ideaal voor het ontwerpen van prints met meerdere afbeeldingen en het toevoegen van randen. Hiermee kun je prints een extra dimensie geven en ze prachtig laten uitkomen.

"Ik vind de kleurnauwkeurigheid van de printer ook zo fantastisch", vervolgt ze. "Dat is enorm belangrijk in mijn werk als fashion- en beautyfotograaf, vooral als het gaat over huidtinten en de natuurgetrouwe reproductie van cosmetica. Een les die ik zeker niet ga vergeten is dat het cruciaal is om je monitor te kalibreren."

Kies het juiste papier

"Het is ook verstandig om goed te letten op de hoeveelheid verscherping die je toevoegt tijdens het nabewerken van de foto's", raadt Jade aan. "Ik heb gemerkt dat een beetje extra verscherping mijn prints net wat meer pit geeft. Papierkeuze is ook belangrijk. Glanzend papier werkt het beste voor indrukwekkende afbeeldingen waarbij ik heldere kleuren echt eruit wil laten springen. Voor bijzondere texturen is fine art- of mat papier ideaal. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen dat fine art-papier mijn foto's van een model met een nepbontjas echt tot leven bracht. Ik raad aan om samples van verschillende papiersoorten te verzamelen en hiermee kleine prints te maken om de uiteindelijke look and feel te vergelijken."

Fashionfotograaf Jade Keshia Gordon lacht naar de camera en wijst naar de vijf ingelijste prints die aan de witte muur achter haar hangen.

Jade geniet ervan om haar prints zelf in te lijsten en op te hangen, en vindt het fijn dat de lijsten makkelijk opnieuw te gebruiken zijn als ze de prints wil veranderen. © Creative Iris

Een thema kiezen

Het is vaak goed om prints te maken rondom een specifiek thema zodat ze een mooi geheel vormen. Jade wilde een set prints maken die het verhaal van haar studio vertelde. "Ik heb verschillende shoots gedaan in het eerste jaar dat ik de studio had, dus ik wilde die diversiteit laten zien, maar ook een centraal thema aanhouden", legt ze uit. "Ik heb ook fashion- en beautyfoto's van shoots op locatie toegevoegd als aanvulling op het studiowerk en om meer variatie en diepte toe te voegen. Het pakte heel goed uit om prints naast elkaar te hangen die gebaseerd zijn op vergelijkbare concepten of een soortgelijk kleurenpalet. Je moet een balans zien te vinden tussen het laten zien van zo veel mogelijk verschillende foto's en het creëren van één geheel."

Je werk tentoonstellen

"Veel fotografen maken prints om te verkopen, maar dat is niet echt mijn ding", zegt Jade. "Ik wil prints aan de muur hangen zodat klanten kunnen zien hoe een eindproduct eruit komt te zien. In tegenstelling tot digitale afbeeldingen op een scherm helpen fysieke prints klanten bij het visualiseren van concepten als ze mijn foto's gaan gebruiken in tijdschriften, op billboards of voor andere publicaties. En de prints laten natuurlijk ook zien wat mijn vaardigheden en stijl als fotograaf zijn en wat ze kunnen verwachten van mijn studio."

Met betrekking tot het showen van prints vindt Jade dat het belangrijk is om een gevoel voor perspectief te houden en te letten op het budget. "Het kan veel tijd, geld en moeite kosten om je prints te bevestigen op een plaat en professioneel te laten inlijsten. Ik wil alleen mijn prints ophangen in mijn studio en daarom kan ik het eenvoudig houden", zegt ze. "Ik had smalle zwarte lijsten in gedachten, zodat ze niet de aandacht van de afbeeldingen zelf zouden afleiden. Ik vond online wat ik zocht en het was niet eens zo duur. De lijsten werden zelfs geleverd met plexiglas in plaats van echt glas. Plexiglas is minder reflecterend, dus kun je de prints zelf veel beter zien.

"Het is belangrijk om na te denken over hoe je de prints plaatst en waar ze het beste tot hun recht komen. Ik hang aan beide kanten van een grote print kleinere prints om de grotere print beter naar voren te laten komen. Op basis daarvan kan ik verder uitbreiden en een opvallende muur creëren met een grotere verzameling prints."

Evely Duis over het met de hand maken van een zine

Ontdek hoe fashion- en portretfotografe Evely Duis een project over haar langdurige strijd met migraine omtoverde tot een prachtige zine met behulp van de Canon PIXMA PRO-200.

De kracht van printen

Jade vindt zelf dat prints van foto's een krachtige uitstraling hebben. "Mijn liefde voor prints begon toen ik door de fotoalbums uit mijn kindertijd bladerde", herinnert ze zich. "Prints geven je een tastbaar goed gevoel dat je niet krijgt van digitale afbeeldingen. Zelfs als tiener nam ik een digitale camera mee als ik met vrienden iets leuks ging doen, maar door het printen van de foto's om uit te delen en te bewaren, voel ik me echt verbonden met die tijd. Het is fijn om op die manier terug te kunnen kijken op dierbare herinneringen. Digitale afbeeldingen zie je niet meer terug tussen die duizenden foto's."

Naar aanleiding van het project om foto's te printen voor haar studio zegt Jade: "Ik ben verslaafd geraakt aan printen! Ik ben zo geïnspireerd geraakt dat ik nog meer afbeeldingen wil printen met verschillende thema's en dat ik wil experimenteren met het maken van collages. Ik wil nog heel veel maken met de Canon PIXMA PRO-200, maar het belangrijkste dat ik iedereen wil meegeven: probeer minimaal een paar keer per jaar prints te maken van je foto's. Echte prints inspireren je om creatiever te zijn en je liefde voor fotografie een nieuwe dimensie te geven."

Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro