UITRUSTING

EOS R8 vs. EOS R6 Mark II: vergelijking tussen full-frames

Hoe verhoudt de EOS R8 zich tot de EOS R6 Mark II? Welke kenmerken hebben ze gemeen en wat onderscheidt ze?
Links ligt een Canon EOS R8 op een tafel. Op de achtergrond is vervaagd groen te zien. Rechts ligt een Canon EOS R6 Mark II op een grof uitgehakt stuk hout. Op de achtergrond ligt een stapel houtblokken.

De EOS R8 is ten tijde van zijn introductie de lichtste full-frame camera die Canon ooit heeft gemaakt. Hij beschikt net als de Canon EOS R6 Mark II over een full-frame sensor met 24,2 Megapixel, een opnamesnelheid van 40 fps en intelligente AF-technologie.

Dankzij de steeds uitgebreidere serie EOS R System-systeemcamera's van Canon hebben fotografen en contentcreators meer keuze dan ooit. Daardoor kan het wel lastiger zijn om de verschillen tussen de modellen te bepalen.

Neem bijvoorbeeld de Canon EOS R8 en de Canon EOS R6 Mark II, twee full-frame modellen in het midden- tot professionele segment. Als je alleen de belangrijkste kenmerken van de twee camera's, zoals Megapixel, autofocus, videomogelijkheden en continue opnamesnelheid, vergelijkt, lijken ze bijna hetzelfde. Maar als je inzoomt op de details, vind je een aantal belangrijke verschillen. Hieruit blijkt dat de EOS R6 Mark II een betere keuze is voor professionele fotografen en contentcreators die de beste prestaties willen voor alle genres. De EOS R8 is dan weer een betere keuze voor hobbyfotografen die een lichte, hybride full-frame camera willen met geavanceerde videomogelijkheden en artistieke resultaten belangrijker vinden dan opnamesnelheid of een reeks professionele fotografiefuncties.

Wat zijn dan de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de EOS R8 en EOS R6 Mark II? We hebben Tibor Szövetes, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, en John Maurice, Product Marketing Manager, gevraagd hun licht hierover te laten schijnen, zodat jij kunt bepalen welke camera het beste bij je past.

Iemand houdt een Canon EOS R6 Mark II-camera met een externe microfoon vast met één hand ter hoogte van de taille.

De EOS R8 en EOS R6 Mark II zijn beide echt hybride camera's, met professionele videofuncties en uitstekende fotofuncties. Ze bevatten allebei veel van de nieuwste Canon-technologieën, zoals intelligente autofocus en onderwerpherkenning.

Een Canon EOS R8 met daarop een Speedlite-flitser ligt op een houten tafel, met daarnaast een kaart, notitieboek en pen, en een kamerplant erachter.

Beide camera's hebben een veelzijdige multi-function shoe waarop uiteenlopende accessoires kunnen worden bevestigd, waaronder externe microfoons (zoals op de EOS R6 Mark II links) en Speedlite-flitsers (zoals op deze EOS R8).

Sensorformaat: full-frame kwaliteit

De EOS R8 en EOS R6 Mark II hebben beide een full-frame CMOS-sensor met 24,2 Megapixel die snelheid en beeldkwaliteit perfect in balans houdt. In beide camera's zorgt de sensor samen met een DIGIC X-processor voor uitstekende prestaties bij weinig licht.

Beide camera's bieden de voordelen van full-frame. Ook is op allebei de handige begeleide gebruikersinterface beschikbaar, zodat gebruikers voor wie full-frame nieuw is alle functies kunnen verkennen. Dankzij zijn compacte formaat maakt de EOS R8 de overstap van een APS-C-spiegelreflexcamera naar een full-frame systeemcamera makkelijker. "De EOS R8 is vergelijkbaar in formaat en gewicht met een APS-C-spiegelreflexcamera," zegt John, "maar de full-frame voordelen en geavanceerde functies zijn echt een stap omhoog in kwaliteit."

De Canon EOS R8 naast de Canon EOS R6 Mark II, gezien van bovenaf.

De EOS R8 (links) is aanzienlijk compacter en lichter dan de EOS R6 Mark II (rechts). Daarnaast heeft de laatste extra bedieningselementen, maar op beide camera's zijn alle belangrijke knoppen en keuzewielen gemakkelijk te bedienen. Beiden hebben een knop bovenop om tussen de foto- en videomodus te schakelen, zodat je snel van modus kunt wisselen.

Ontwerp, formaat en gewicht

Als je de EOS R8 en EOS R6 Mark II naast elkaar legt, is de EOS R8 duidelijk een veel compactere camera. Ze verschillen ook zeker in gewicht: de EOS R6 Mark II weegt 670 gram met accu en geheugenkaart en de EOS R8 maar 461 gram. De EOS R8 is bij zijn introductie zelfs de lichtste full-frame camera die Canon ooit heeft gemaakt.

De grotere accu in de EOS R6 Mark II is deels de oorzaak van het verschil in gewicht en formaat tussen de camera's. Deze camera heeft een LP-E6NH-accu, die langer stroom biedt, terwijl de EOS R8 de kleinere LP-E17 gebruikt.

"De body van de EOS R8 is gebaseerd op die van de EOS RP," legt Tibor uit, "en heeft dus een heel vergelijkbaar formaat. Hij is maar 1,1 mm hoger, en dat ligt puur aan de multi-function shoe van de EOS R8, een kenmerk dat hij gemeen heeft met de EOS R6 Mark II."

"Het ontwerp van de EOS R8 draait om een compact formaat en functionaliteit, terwijl de EOS R6 Mark II meer is bedoeld om semi-professionals direct toegang te geven tot de functies die ze nodig hebben", voegt John toe. "Zo heeft de EOS R6 Mark II twee geheugenkaartsleuven, zodat je direct een back-up kunt maken. Er is ook een extra Quick Control-keuzewiel en een multicontroller waarmee je sneller het AF-punt kunt aanpassen."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
EOS R6 Mark II-Stills tracking

Intelligente autofocus en onderwerpherkenning

Wat de prestaties van de autofocus betreft, zijn er weinig verschillen tussen de EOS R8 en de EOS R6 Mark II. Beide camera's hebben Canon's hoogwaardige Dual Pixel CMOS AF II-technologie met intelligente onderwerpdetectie en kunnen scherpstellen bij weinig licht, tot wel -6.5 EV; dit is vergelijkbaar met een scène die alleen wordt verlicht door een kwart volle maan.

"De twee camera's kunnen onderwerpen van voertuigen tot dieren herkennen en volgen, zowel bij foto's als video's", legt Tibor uit. "De EOS R8 kan net als de EOS R6 Mark II paarden, treinen en vliegtuigen herkennen, maar ook mensen, auto's, motoren, katten, honden en vogels. Beide camera's hebben ook een Auto-functie. Je hoeft dus niet in te stellen welk onderwerp de camera moet zoeken, hij doet dat automatisch."

Hoewel de AF-prestaties gelijk zijn, is het handmatig selecteren van een AF-punt anders. De EOS R8 heeft geen multicontroller zoals de EOS R6 Mark II, maar pijltjestoetsen.

De EOS R8 heeft echter wel dezelfde Touch & Drag AF als de EOS R6 Mark II. Daarmee kun je met je duim het AF-punt verplaatsen op het achterste display terwijl je door de zoeker kijkt.

Een van bovenaf genomen foto van de Canon EOS R8 op felgroene bladeren.

EOS R8 vs EOS R7 vs EOS RP

Canon-experts bespreken een aantal belangrijke verschillen tussen de EOS R8 en de EOS R System-modellen uit het middensegment die hier het dichtst bij in de buurt komen.
Een zwart-witte bordercollie springt om een blauwe frisbee te vangen. De foto is gemaakt terwijl de hond in de lucht hing dankzij de elektronische sluiter bij het 1e gordijn van de Canon EOS R8.

Zowel met de EOS R8 als de EOS R6 Mark II kun je met de elektronische sluiter opnamen maken tot 40 fps met volledige Servo AF, zodat je de perfecte foto kunt maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objectief ingesteld op 214 mm, 1/1250 sec, f/7.1 en ISO 800.

Een fietser doet een stunt in de lucht. Op de achtergrond zijn bergen te zien. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II.

Verder hebben zowel de EOS R8 als de EOS R6 Mark II een RAW-burstmodus. Hiermee kun je opnamen bij 30 fps maken met AF-tracking. De modus heeft ook een optie voor vroege opname, waarmee er een halve seconde voordat je de sluiterknop volledig indrukt, al opnamen worden gemaakt. Zo heb je meer kans om het beste moment vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 70 mm, 1/2000 sec, f/2.8 en ISO 100. © Teddy Morellec

Continue opnamesnelheid

Zowel de EOS R8 als de EOS R6 Mark II bieden snel continu opnemen en kunnen bursts vastleggen bij maximaal 40 fps met een stille elektronische sluiter. Hiermee is het gemakkelijker dan ooit om dat ene bijzondere moment vast te leggen, of je nu evenementen registreert of een foto maakt van je spelende huisdier.

Daarnaast kun je op beide camera's een elektronische sluiter bij het 1e gordijn gebruiken, wat het risico op vertekening bij extreem snel bewegende actie kan beperken. Denk aan de propeller van een vliegtuig, een swingende golfclub of motorsporten waarbij het onderwerp snel door het gezichtsveld van de camera beweegt. Bij de EOS R8 werkt dit bij 6 fps en bij de EOS R6 Mark II bij 12 fps. Daardoor is die laatste mogelijk een betere keuze voor professionals die regelmatig snel bewegende onderwerpen vastleggen en uit meer beelden willen kiezen om het perfecte shot te vinden.

De EOS R6 Mark II heeft ook een volledig mechanische sluiter met dezelfde topsnelheid van 12 fps, wat professionele fotografen een extra optie biedt.

Een vrouw houdt een Canon EOS R8 vast en kijkt op het scherm.

Beide camera's kunnen video's met een hoog framerate van 180 fps opnemen, voor super-slow-motioneffecten wanneer ze bij een normaal framerate worden afgespeeld. De EOS R6 Mark II kan dit echter 60 minuten doen en de EOS R8 20 minuten.

Een Canon EOS R6 Mark II gefotografeerd van de zijkant. De klep aan de zijkant is open om de twee kaartsleuven te tonen.

Anders dan de EOS R8 beschikt de EOS R6 Mark II over twee kaartsleuven. Hiermee kun je een back-up op de camera zelf maken, voor meer gemoedsrust tijdens het vastleggen van unieke gebeurtenissen. Je kunt ook video's aan de ene kaart en foto's aan de andere toewijzen of de tweede sleuf voor proxy-opnamen van video's gebruiken.

Videomogelijkheden

Zowel de EOS R8 als de EOS R6 Mark II zijn echt hybride modellen en kunnen 4K 60p-opnamen met volledige sensorbreedte maken die worden oversampled op basis van de 6K-gegevens van de sensor. Zo krijg je een nog scherpere resolutie dan bij oorspronkelijke 4K-opnamen. Ook bieden ze Full HD-opnamen met een hoge framerate van 180 fps voor superieur afspelen in slow-motion bij een standaard framerate.

Op beide camera's zijn geavanceerde filmfuncties beschikbaar, zoals Canon Log 3, HDR PQ, elektronische focus-breathing-correctie, waarschuwingen voor verkeerde kleuren en een vooropnamefunctie van 3 of 5 seconden. De EOS R6 Mark II heeft echter nog een paar troeven die hem geschikter voor professionele toepassingen maken. "Hij kan bijvoorbeeld 6K ProRes RAW-video uitvoeren via HDMI naar een externe recorder," zegt Tibor, "en hij kan ook meerdere proxy-opnamen tegelijk maken dankzij de twee geheugenkaartsleuven.

"De opnametijden zijn ook langer op de EOS R6 Mark II vergeleken met de EOS R8. Je kunt in theorie tot wel zes uur in 4K opnemen met de EOS R6 Mark II, terwijl de EOS R8 dat 'maar' twee uur kan."

Heb je hoge gevoeligheid nodig voor video-opnamen bij weinig licht? De EOS R8 biedt een uitgebreid ISO-bereik equivalent aan ISO 51200 (indien ingesteld op 4K 50p/60p of bij opnemen in Canon Log 3). De EOS R6 Mark II biedt een maximaal bereik dat equivalent is aan ISO 204800.

Canon EOS R6 Mark II

Beeldstabilisatie

Een belangrijk verschil tussen de EOS R8 en de EOS R6 Mark II is de In-Body Image Stabilizer (IBIS) van de R6 Mark II. Dit systeem biedt samen met compatibele objectieven tot wel 8-stops stabilisatie. Hiermee kun je scherpe opnamen maken bij opnamen vanuit de hand met een belichtingstijd van maximaal 4 seconden, of stabiele video wanneer je langzaam loopt met de camera terwijl je filmt.

De EOS R8 heeft dan geen IBIS, maar kan toch een hoge mate van stabilisatie bieden voor foto's en video's dankzij de Optical Image Stabilizer in IS-compatibele objectieven, samen met Movie Digital IS voor video. Deze technologieën, die zijn ingebouwd in zowel de EOS R8 als de EOS R6 Mark II, zijn meer dan voldoende voor algemeen fotograferen vanuit de hand, video pannen, en korte video's opnemen vanuit de hand, zonder dat sterke camerabewegingen je beelden verpesten. "De meeste objectieven in onze serie hebben een ingebouwde Optical Image Stabilizer," vertelt Tibor, "en die zijn heel effectief, zeker in combinatie met de Movie Digital IS-optie."

Een hand houdt een smartphone met de Canon Camera Connect-app vast. Op de houten tafel ernaast ligt een Canon EOS R8.

Met de Canon Camera Connect-app op je smartphone of tablet kun je camera-instellingen aanpassen en op afstand de sluiter activeren op zowel de EOS R8 als de EOS R6 Mark II. Met de app kun je ook je beelden bekijken en overdragen terwijl je onderweg bent.

Naadloze connectiviteit

Beide camera's hebben geïntegreerde Bluetooth en Wi-Fi, zodat je gemakkelijk opnamen kunt delen met de Canon Camera Connect- of image.canon-app. Met de nieuwste versie van de Camera Connect-app kun je zowel de EOS R8 als de EOS R6 Mark II op afstand bedienen, wireless of via een optionele vaste verbinding.

De EOS R6 Mark II biedt professionals geavanceerdere connectiviteitsopties, waaronder ondersteuning voor WPA/WPA2-Enterprise en een wireless LAN-verbinding voor FTP-overdracht en MFT.

"Als je als pro op een locatie moet werken waar veel verschillende wireless signalen zijn, kun je met de grotere bandbreedte van de 5-GHz Wi-Fi in de EOS R6 Mark II overschakelen op een minder drukke band voor een stabielere verbinding", voegt John toe.

Op een Canon EOS R8 wordt vastgelegd hoe in een bos water over mossige rotsen stroomt en zo meerdere watervallen vormt.

Beide camera's beschikken over een digitale teleconverter. Deze kan aan een van de instelbare knoppen worden toegewezen, zodat je hierop kunt drukken om direct een 2x of 4x zo grote brandpuntsafstand te krijgen met je objectief. Als je ook een RF-S- of EF-S-objectief gebruikt, wordt het beeld automatisch 1,6x bijgesneden, waardoor de werkelijke vergroting 3,2x of 6,4x is. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 24-50mm F4.5-6,3 IS STM-objectief ingesteld op 24mm, 1/80 sec, f/5.6 en ISO 100.

EOS R8 of EOS R6 Mark II: welke camera past bij jou?

Wanneer je de EOS R8 en EOS R6 Mark II met elkaar vergelijkt, hebben ze duidelijk veel kenmerken gemeen. Beide zijn full-frame camera's met uitstekende prestaties bij weinig licht en een razendsnelle continue opnamesnelheid van wel 40 fps met de elektronische sluiter. Ook beschikken ze beide over Canon's intelligente AF en onderwerpherkenning, hoewel de bediening wel verschilt. Op de EOS R8 kun je op het achterste LCD-display tikken om het onderwerp te selecteren, terwijl de EOS R6 Mark II een multicontroller en een tweede Quick Controller-keuzewiel heeft voor het verplaatsen van het AF-punt, naast Touch AF.

De EOS R8 is een goede keuze als fotografie een serieuze hobby voor je is en je de overstap van een APS-C-camera naar full-frame wilt maken. Je krijgt veel meer creatieve mogelijkheden dankzij een breder beeld voor landschappen, meer artistieke vervaagde achtergronden voor portretten en een groter dynamisch bereik voor betere prestaties bij weinig licht. De camera heeft ook professionele videofuncties, en is daarom ideaal als je steeds meer met video bezig bent en een veelzijdige, volledig hybride camera nodig hebt voor evenementen en het maken van allerlei verschillende content.

Als je echter vooral foto's of video's van snelle actie maakt, past de EOS R6 Mark II beter bij je. Deze heeft een langere accuduur, IBIS en twee geheugenkaartsleuven, en is daardoor geschikt voor veeleisendere foto- en video-opnamen. Hij is wat minder licht dan de EOS R8, maar serieuze actie- of portretfotografen hebben veel aan professionele functies zoals continu opnemen bij 12 fps wanneer je de mechanische in plaats van de elektronische sluiter moet gebruiken, HDMI RAW-video-uitvoer, de mogelijkheid om proxy-opnamen op een tweede kaart te maken en professionele connectiviteitsopties waaronder FTP en 5-GHz Wi-Fi.

Beeldstabilisatie

Gecoördineerde Movie Digital IS + objectief met Optical Image Stabilizer
5-assige In-Body IS, Movie Digital IS + Optical Image Stabilizer in het objectief

Tot 8 stops bij gebruik met compatibele RF-lenzen

AF voor weinig licht

Gevoelig tot -6,5 EV [1]
Gevoelig tot -6,5 EV [1]

Continue opnamesnelheid (fps)

40 fps, 20 fps of 5 fps met Servo AF bij gebruik van elektronische sluiter

RAW-burst bij 30 fps met Servo AF bij gebruik van elektronische sluiter

6 fps met Servo AF bij gebruik van elektronische sluiter bij 1e gordijn
40 fps, 20 fps of 5 fps met Servo AF bij gebruik van elektronische sluiter

RAW-burst bij 30 fps met Servo AF bij gebruik van elektronische sluiter

12 fps met Servo AF bij gebruik van elektronische sluiter bij 1e gordijn

12 fps met Servo AF bij gebruik van mechanische sluiter

Video's

4K 60p met volledige sensorbreedte en oversampling van 6K-sensorgegevens

Full HD (180 fps)
4K 60p met volledige sensorbreedte en oversampling van 6K-sensorgegevens

6K ProRes RAW extern

Full HD (180 fps)

Zoeker

Elektronische OLED-zoeker met 2,36 miljoen dots

22-mm eyepoint / 0,70x vergroting

Vernieuwingsfrequentie tot 120 fps
Elektronische OLED-zoeker met 3,69 miljoen dots

23-mm eyepoint / 0,76x vergroting

Vernieuwingsfrequentie tot 120 fps

Formaat body (b x h x d) en gewicht (met accu en geheugenkaart)

132,5 x 86,1 x 70,0 mm

461 g
138,4 x 98,4 x 88,4 mm

670 g

kaartsleuven

1 x UHS-II SD
2 x UHS-II SD

Levensduur accu

Met LP-E17 220 opnamen (energiebesparende modus EVF), 370 opnamen (energiebesparende modus LCD), op basis van CIPA-standaard

Opladen via USB met USB-adapter en -lader PD-E1
Met LP-E6NH, 450 opnamen (energiebesparende modus EVF), 760 opnamen (energiebesparende modus LCD)

Opladen via USB met USB-adapter en -lader PD-E1

[1] Fotograferen, middelste AF-punt, indien gebruikt met f/1.2-objectieven, met uitzondering van RF-objectieven met Defocus Smoothing-coating

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro