UITRUSTING

EOS R8 vs EOS R7 vs EOS RP: welke Canon-systeemcamera is de beste keuze voor serieuze fotografieliefhebbers en voldoet het beste aan hun behoeften?

Wat biedt de EOS R8 ten opzichte van de andere camera’s? Ontdek de overeenkomsten en verschillen tussen de middensegmentmodellen uit de EOS R System-serie: de EOS R8, EOS R7 en EOS RP.
Een van bovenaf genomen foto van de Canon EOS R8 op felgroene bladeren.

Maak kennis met de EOS R8, bij de introductie de lichtste full-frame camera die Canon tot nu toe heeft geproduceerd, ideaal voor het vastleggen van portretten, evenementen, landschappen en meer. Ontdek wat deze camera heeft te bieden ten opzichte van de EOS R7 en EOS RP.

De Canon EOS R System-serie is onlangs weer verder uitgebreid, en biedt nu nog meer keuze op alle niveaus – van de krachtpatser voor professionals de EOS R3, tot de EOS R50 die ideaal is voor beginnende fotografen. In het middensegment zijn er een aantal modellen die alle uitstekende prestaties leveren maar verschillen wat betreft de functies die ze bieden, aangezien ze bedoeld zijn voor net een ander type gebruiker. Hoe verschillen deze camera’s ten opzichte van elkaar en wat hebben ze gemeen?

Product Marketing Specialist van Canon Tibor Szövetes gaat hier samen met Product Marketing Manager John Maurice in op de overeenkomsten en verschillen tussen de EOS R8 en de EOS R System-modellen uit het middensegment die hier het dichtst bij in de buurt komen, de EOS R7 en de EOS RP.

Een Canon EOS R8 op een blauwe vensterbank. Er is scherpgesteld op de voorgrond, terwijl de achtergrond vaag is.

Een full-frame camera, zoals de Canon EOS R8, biedt betere mogelijkheden voor het verkrijgen van een geringe scherptediepte. Hoewel er andere factoren meespelen, met name je diafragma-instelling, is men het er in het algemeen over eens dat het met een full-frame sensor een stuk gemakkelijker is om de details op de achtergrond en voorgrond te vervagen zodat je onderwerp extra naar voren komt.

Sensorgrootte: APS-C vs full-frame

Zowel de Canon EOS R8 als de EOS RP beschikken over een full-frame sensor, terwijl de EOS R7 een kleinere APS-C-sensor heeft, die een smallere beeldhoek vastlegt van het beeld dat wordt geprojecteerd door het objectief. Meer informatie over de verschillen tussen APS-C en full-frame vind je in Canon’s speciale artikel over dit onderwerp – maar welk voordeel biedt de kleinere sensor van de EOS R7 nu eigenlijk?

John: "Resolutie en bereik! Bij wildlife- en sportfotografie komt het vaak voor dat je opnamen moet maken van een verre afstand. Je profiteert in dat geval van het telebereik dat een APS-C-sensor je biedt. De resolutie van 32,5 Megapixel van de EOS R7 geeft je hiernaast ook extra bijsnijdmogelijkheden."

Tibor: "De 24,2 Megapixel EOS R8 en de 26,2 Megapixel EOS RP hebben duidelijk een lagere resolutie dan de EOS R7. Maar de full-frame sensor van deze camera’s leent zich vooral goed voor het maken van opnamen bij weinig licht, zowel binnen op bijvoorbeeld bruiloften of bedrijfsevenementen, als voor het vastleggen van nachtlandschappen, denk aan zeelandschappen bij zonsondergang en ga zo maar door."

John: "Met een full-frame camera als de EOS R8 krijg je dus betere prestaties bij weinig licht dan met de EOS R7. De EOS R8 heeft bijvoorbeeld een groot ingebouwd ISO-bereik van 100-102400, terwijl de EOS R7 alleen tot ISO 32000 en de EOS RP tot ISO 40000 gaat. De EOS R8 heeft ook minder licht nodig om te kunnen scherpstellen."

Tibor: "Dan is er ook nog het voordeel van de grotere creatieve controle over de scherptediepte die je hebt met de full-frame EOS R8 en EOS RP. Portretfotografen geven vaak de voorkeur aan full-frame omdat het daarmee eenvoudiger is een zeer geringe scherptediepte te krijgen. Portretten worden vaak binnen gemaakt. Met de full-frame sensor van de EOS R8 krijg je een groter dynamisch bereik en minder ruis dan met de APS-C sensor van de EOS R7."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een persoon staat naast een waterpartij en houdt een Canon EOS R8 in beide handen.

De Canon EOS R8 en EOS RP hebben een full-frame sensor. Beide camera’s kunnen worden gecombineerd met alle RF-objectieven, inclusief de RF-S-objectieven, die zijn ontworpen voor gebruik met APS-C-camera’s. Met een RF-S-objectief past de camera echter automatisch 1,6x bijsnijden toe om te compenseren voor de smallere beeldhoek van het APS-C-objectief.

Een persoon die een lichtblauwe wintermuts en blauwe overjas draagt houdt een Canon EOS RP vast in een mistige bosomgeving.

Terwijl de Canon EOS R8, EOS R7 en EOS RP zwaargewichten zijn wat betreft de functies die ze bieden, zijn ze alle drie lichtgewichten wat betreft het ontwerp: respectievelijk 461, 612 en 485 gram (inclusief kaart en accu). Dit maakt ze zeer handzaam voor het maken van opnamen vanuit de hand.

Formaat, ontwerp en bediening

De Canon EOS R8, EOS R7 en EOS RP zijn alle drie compacter dan de spiegelreflexcamera’s uit het EOS-middensegment. Alle drie de camera’s hebben de bekende EOS-bedieningslay-out, met een groot aantal aanpasbare knoppen en een variangle touchscreen. Als je overstapt van een EOS-spiegelreflexcamera, voelt het gelijk vertrouwd. Maar er zijn een aantal subtiele verschillen wat betreft het in de hand liggen en de bediening van de camera.

John: "De EOS R7 weegt 612 gram met kaart en accu, terwijl de EOS RP slechts 485 gram weegt. Maar het zijn beide lichtgewicht camera’s en als ze aan je schouder hangen of er een objectief op is geplaatst, voel je weinig verschil tussen beide. Vergelijk je ze echter met het alternatief van een spiegelreflexcamera met objectief dan begin je pas echt het verschil te merken."

Tibor: "Met slechts 461 gram is de EOS R8 zelfs nog lichter. Het is momenteel de lichtste full-frame camera die Canon ooit heeft gemaakt. Het verschil in gewicht tussen de EOS R7 en de twee andere camera’s komt grotendeels door de accu. De EOS R7 heeft een LP-E6-accu, terwijl de EOS R8 en EOS RP een LP-E17-accu hebben, die een stuk kleiner en lichter is. Daarentegen heeft een LP-E6-accu dan weer een langere accuduur dan een LP-E17-accu."

John: "Wat betreft het ontwerp van de body, beschikken zowel de EOS R8 als de EOS R7 over een speciale knop om te schakelen tussen foto en video, wat erg handig is als je in je werk beide combineert. Deze knop heb je niet op de EOS RP, die nog een body heeft van een eerdere generatie."

Tibor: "Op de EOS R7 heb je de beschikking over twee kaartsleuven – een functie op professioneel niveau die de andere twee camera’s niet hebben – en heb je het nieuwe duimkeuzewiel, een combinatie van scrolwiel en AF-controller. Hiermee kun je zeer snel aanpassingen doen."

Een vrouw gebruikt een Canon EOS R8 met daaraan een microfoon bevestigd om opnamen te maken van een man die een boormachine gebruikt.

Zowel de Canon EOS R8 als de EOS R7 hebben een speciale bedieningsknop waarmee op de camera snel kan worden geschakeld tussen de foto- en videomodus.

Een vrouw in een veld met haar rug naar de camera gebruikt een Canon EOS R7 met een microfoon om zichzelf op te nemen.

"Als je een wildlife-documentaire aan het draaien bent, wil je vermoedelijk een telebereik, maar ook een hoog detailniveau," zegt Tibor. "In dit soort situaties zijn de oversampled 4K 30p van 7K-video en APS-C sensor in de EOS R7 van groot voordeel."

Videomogelijkheden

De sterke videoprestaties is een van de belangrijkste sterke punten van de Canon EOS R8, wat hem voor sommige situaties tot een betere keuze maakt dan de EOS R7 of EOS RP.

Doordat er geen opnamelimiet van 30 minuten is, kun je met de EOS R7 en de EOS R8 langere video’s opnemen. De EOS R8 biedt bovendien hogere framerates, met de optie om opnamen te maken in Full HD met 180 fps voor afspelen in super-slow motion met standaard 25/30 fps. Met de EOS R7 maak je opnamen tot 120 fps Full HD, bij de EOS RP is dat slechts tot 60 fps Full HD.

John: "De EOS R7 geeft je de optie van 4K 60p, plus een 4K Crop-modus, die handig is voor het filmen van wilde dieren en sport waar je niet te dicht bij in de buurt kunt komen, en een 4K 30p Fine-modus. Hierbij vindt oversampling van de 7K-sensoruitvoer plaats voor een nog betere kwaliteit."

Tibor: "Met de EOS R8 heb je ook de mogelijkheid om 4K 60p van zeer hoge kwaliteit op te nemen met oversampling van de 6K-sensorgegevens van de camera. De 4K Fine-modus van de EOS R7 klinkt misschien beter qua naam, maar die 7K-uitvoer is afkomstig van een kleinere sensor. De full-frame sensor van de EOS R8 geeft je een meer artistieke look en betere resultaten bij weinig licht, dus als je video’s maakt waarbij deze aspecten belangrijk zijn, dan is de EOS R8 de betere keuze."

John: "Hoewel de EOS RP niet de geavanceerde videofuncties heeft van de andere twee camera’s, levert hij wel degelijk 4K-beelden, zij het bijgesneden, en Full HD bij 60p. Hij biedt een meer basale videofunctionaliteit maar leent zich desondanks goed voor het maken van informele video’s."

Een motorrijder maakt een wheelie in een bocht op een racecircuit, gefotografeerd met een Canon EOS R7.

"De EOS R7 ondersteunt volledige autofocustracking en automatische aanpassing van de belichting tijdens de Burst-modus, terwijl de EOS R8 alleen autofocustracking heeft", legt Tibor uit. "De EOS R8 doet geen aanpassingen als er opeens een verandering in de lichtomstandigheden plaatsvindt, zodat je uiteindelijk mogelijk donkerdere of helderdere foto’s krijgt. De EOS R7 kan op dat punt meer." Gefotografeerd met een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objectief ingesteld op 324mm, 1/640 sec, f/7.1 en ISO400.

Een foto gemaakt met een Canon EOS R8 vanaf een hoog gezichtspunt, van een man in gebloemd shirt die al staande omgeven wordt door planten.

"Alle drie de camera’s hebben Eye AF", zegt Tibor. "Maar de EOS R7 kan een lichaam, hoofd of gezicht herkennen en hierop scherpstellen wanneer de ogen niet zichtbaar zijn. De EOS R8 is zelfs nog geavanceerder met de optie om prioriteit te geven aan het linker- of rechteroog van een persoon." Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objectief ingesteld op 15mm, 1/640 sec, f/5.6 en ISO12800. Vertical Garden by Patrick Blanc. © Alexandra Andreeva

Autofocus en onderwerptracking

De Canon EOS R8 biedt de meest geavanceerde autofocus van de drie camera's, omdat hij beschikt over de next-generation intelligente onderwerptracking van de EOS R6 Mark II.

John: "Hoe meer het deep learning-algoritme wordt getraind, des te meer onderwerpen hij betrouwbaar kan detecteren. De EOS R8 biedt de laatste versie van de onderwerpdetectietechnologie. In tegenstelling tot de EOS R7 kan de EOS R8 treinen, vliegtuigen en paarden detecteren en volgen, maar ook mensen, auto’s, motoren, katten, honden en vogels."

Tibor: "De EOS R8 heeft ook de optie van automatische onderwerpdetectie van de EOS R6 Mark II, die de scène analyseert en probeert te herkennen of het onderwerp een persoon, een dier of een voertuig is. De camera probeert vervolgens scherp te stellen op het relevante onderdeel van het onderwerp"

John: "Vergeleken met de Dual Pixel CMOS AF II van de EOS R8 en EOS R7 is het Dual Pixel CMOS AF-systeem van de EOS RP iets minder geavanceerd. Het systeem biedt oogdetectie, maar niet op hetzelfde niveau als de twee andere camera's dat doen. De camera is ook niet echt bedoeld voor het vastleggen van snelle onderwerpen."

RAW-burst- en vooropname

Wat betreft de opnamesnelheid wint de EOS R8 het van de EOS R7 en EOS RP. Hij kan opnamen maken tot 40 fps met de elektronische sluiter. Op de EOS R7 is dat 30 fps en op de EOS RP 5 fps. Hiernaast hebben de EOS R7 en EOS R8 beide een 30fps-RAW Burst-modus met vooropname. Hiermee kan de camera alvast beginnen met het vastleggen van RAW-bestanden bij het half indrukken van de ontspanknop. Zodra je dan de knop volledig indrukt, slaat hij de beelden op die op dat moment in het buffergeheugen waren opgeslagen, tot 0,5 seconde aan materiaal. Ideaal voor het fotograferen van onvoorspelbare onderwerpen.

Door echter alleen de maximale burstsnelheden van de EOS R8, EOS R7 en EOS RP met elkaar te vergelijken, heb je nog niet het hele verhaal.

Tibor: "Hoewel de EOS R8 continue opname met 40 fps aankan met de elektronische sluiter, bereikt hij met de elektronische 1e-gordijnsluiter slechts 6 fps. De elektronische sluiter van de EOS R7 is langzamer dan die van de EOS R8, maar met de mechanische sluiter kan de EOS R7 tot wel 15 fps bereiken. Als je met de camera pant of foto’s maakt van iets dat razendsnel beweegt – het klassieke voorbeeld hiervan is een slag met een golfclub – kun je met een elektronische sluiter een 'rolling shutter'-effect krijgen. Je wilt dan misschien toch liever terugschakelen naar mechanisch, en in dat geval is de EOS R7 sneller dan de EOS R8."

John: "Desalniettemin is de EOS R8 speciaal ontworpen om rolling shutter te voorkomen – net als de EOS R6 Mark II. Dat maakt het lastiger om te beslissen welke camera de juiste voor je is, omdat je echt moet nadenken over wat er bij je opnamen komt kijken en of rolling shutter misschien een probleem voor je kan zijn. Dit effect treedt overigens alleen op in extreme situaties zoals bij snelbewegende motorsporten waarbij de beweging parallel is aan de fotograaf, of als je opnamen maakt bij kunstlicht, waarbij het licht een strobe-effect kan produceren. Je zult dit effect niet zien als je normale vormen van beweging vastlegt, zoals een danser die een pirouette maakt of een hond die de lucht in springt om een bal te pakken."

Tibor: "De EOS RP is langzamer maar hij is dan ook niet ontworpen voor snelheid. Het is een compacte, lichte en betaalbare optie voor iedereen die graag landschappen of portretten maakt, of reisopnamen wil maken met een goede camera."

Alexandra Andreeva houdt al staande een Canon EOS R8 in haar handen, met achter haar een groot onscherp gebouw.

Eerste opnamen met de EOS R8: de full-frame uitdaging in Parijs

Ontdek hoe contentcreator Alexandra Andreeva met de EOS R8 de overstap maakt naar full-frame en een aantal foto- en video-opdrachten uitvoert.
Een vrouw gebruikt een Canon EOS R7, met bomen en struiken om haar heen en in de verte.

De In-Body Image Stabilisation (IBIS) op de EOS R7 werkt samen met de Optical Image Stabilizer (IS) in een groot aantal RF-objectieven, en maakt samen met de enorme communicatiesnelheid van de RF-objectiefvatting tot 8-stops stabilisatie mogelijk voor stabiele fotografie vanuit de hand.

Een Canon EOS R8 met een Speedlite-flitser op de Multi-function shoe ligt op een tafel met daarop een kamerplant, landkaart, en notitieboek met pen ernaast.

Zowel de EOS R8 als EOS R7 hebben een Multi-function shoe met ondersteuning voor diverse accessoires waaronder externe microfoons en de nieuwste Speedlite-flitsers. Op de momenten dat deze niet in gebruik is, wordt hij beschermd door een nauwsluitende schoenkap die stof- en waterbestendig is. De EOS RP heeft een flitsschoen in een oudere stijl die minder veelzijdig is.

Alle drie de camera’s maken gebruik van objectieven met Optical Image Stabilizer (IS) om camerabeweging te voorkomen en scherpere beelden te krijgen. De high-speed RF-objectiefvatting zorgt ervoor dat bewegingsinformatie van de camerasensor en het objectief worden gecombineerd voor een nog effectievere bewegingscorrectie.

De Canon EOS R8, EOS R7 en EOS RP bieden ook alle 5-assige Movie Digital IS. Dit levert een stabieler beeld op bij het maken van video’s. Als een IS-objectief wordt gebruikt, kunnen de digitale en optische IS-systemen samen worden gecombineerd, voor nog stabielere beelden.

De EOS R7 gaat echter nog een stap verder.

John: "De EOS R7 is de enige camera van de drie die over een In-Body Image Stabilizer (IBIS) beschikt, die op gecoördineerde wijze samenwerkt met de IS van het objectief en Movie Digital IS, voor stabiele, vloeiende resultaten bij het filmen vanuit de hand."

Tibor: "De combinatie van optische IS en Movie Digital IS kan in principe genoeg zijn voor zorgvuldig pannen en filmen vanuit de hand, terwijl de toevoeging van IBIS je in staat stelt om stabiele video-opnamen te maken vanuit de hand terwijl je rustig loopt met de camera. Het is echter nog niet te vergelijken met de mogelijkheden van een professionele gimbal-oplossing. IBIS kan ook een groot verschil maken als je foto’s maakt zonder statief. Hiermee bereik je tot 8-stops stabilisatie met bepaalde objectieven."

Welke EOS R System-camera uit het middensegment is de perfecte keuze voor jou?

De betaalbare EOS RP is een geweldige camera voor iedereen die zijn eerste stappen zet in de wereld van full-frame fotografie, en is ideaal voor fotografieliefhebbers die een compacte, lichte en intuïtieve full-frame systeemcamera willen voor het maken van reis- of algemene landschaps- en portretopnamen.

De high-speed EOS R7 voorziet met name in de behoeften van wildlife- en sportfotografen. De APS-C-sensor geeft objectieven een groter bereik als je niet dichterbij kunt komen om dieren in het wild of actie op het speelveld vast te leggen. Sport- en wildlifefotografen op locatie kunnen ook hun voordeel doen met de professionele functies zoals de twee kaartsleuven, IBIS en automatische belichting in Burst-modus, die alle helpen dat eenmalige perfecte shot vast te leggen.

De EOS R8 is een ideale hybride camera voor contentcreators die zowel hoogwaardige foto’s als video’s willen maken met videofuncties van professioneel niveau en de next-generation intelligente AF die werd geïntroduceerd op de EOS R6 Mark II. Voor het vastleggen van landschappen, portretten en evenementen, biedt hij de voordelen van de betere scherptedieptecontrole, de grotere beeldhoek en prestaties bij weinig licht van een full-frame sensor, plus continue opname bij razendsnelle 40 fps met de elektronische sluiter.

Lees hier meer over het Canon EOS R System en alle voortreffelijke camera’s in de serie.

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro