A videographer makes adjustments to a Canon EOS 5D Mark IV on a film set.
"Alles wat je nodig hebt om video's te maken, zijn een camera en ideeën," zegt Canon-ambassadeur Javier Cortés Javier Cortés, die naast zijn fashionfotografie nu ook films maakt. © Coque Camara

Omdat video steeds populairder wordt, krijgen fotografen steeds vaker het verzoek om naast hun foto's ook videobeelden te leveren. Het kan overweldigend zijn. Hoeveel nieuwe uitrusting heb je nodig? Welke nieuwe vaardigheden moet je leren? Maar volgens professionele fashionfotograaf en Canon-ambassadeur Javier Cortés, die de overstap heeft gemaakt, is het makkelijker dan je misschien denkt.

"Ik dacht dat je veel dingen nodig had om video's te maken," zegt hij. "Na al die jaren begrijp ik dat je alleen een camera en ideeën nodig hebt.

"Drie dingen die ik heb geleerd, had ik graag geweten toen ik begon," vervolgt hij. "Het eerste is: blijf leren. Of het nu gaat om belichting, het vertellen van verhalen of het gebruik van een gimbal – met deze houding ontwikkel je veel vaardigheden.

"Het tweede is: richt je op wat belangrijk is. Het derde is: vertrouw op jezelf. Deze dingen vormen de basis voor mijn werk en voor mijn leven."

Javier Cortés stands with a Canon EOS 5D Mark IV on a film set.
Volgens Javier hoef je niet veel videotechnieken leren – of zelfs geen speciale uitrusting te kopen – voordat je video-opnamen gaat maken. Je kunt veel vaardigheden al doende leren, en door te oefenen en te experimenteren steeds meer onder de knie krijgen. © Coque Camara
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Javier zette zijn eerste stap in de fotografie toen hij als jong kind speelde met de analoge camera van zijn vader. Later begon hij zelf zwart-witfoto's te ontwikkelen. Hij begon serieus te fotograferen toen hij 17 jaar was. Hij legde zich toe op commercieel werk en persoonlijke redactionele projecten en heeft een carrière opgebouwd in high fashion voor toonaangevende merken en tijdschriften. De afgelopen jaren heeft hij voor bijna elk project video-opnamen gemaakt.

"Op sociale media wordt meer video gekeken dan foto's", zegt hij. "Bijna elk merk ter wereld wil nu met film werken. De foto was een revolutie, maar nu is video de trend. Het is een nieuwe manier om iets bijzonders te leren.”

Om te laten zien hoe je videovaardigheden kunt leren, ontkracht Javier vijf veelvoorkomende mythen over de overstap van fotografie naar film. Hij deelt zijn advies zodat je zonder angst kunt doorgroeien.

Mythe 1: je moet een cinema-camera hebben

Voor sommige projecten gebruikt Javier Cinema EOS-camera's, zoals de Canon EOS C300 Mark II, maar je kunt beginnen met dezelfde DSLR die je voor foto's gebruikt. "Met een DSLR kunt je video's van professionele kwaliteit maken", legt hij uit. "Ik maak opnamen met de Canon EOS 5D Mark IV, die ideaal is voor zowel video's als foto's."

De Canon EOS 5D Mark IV ondersteunt 4K-video-opnamen met maximaal 30 frames per seconde (fps), en Full HD-opnamen met 60 fps. De camera biedt ook hoge framerates tot 120 fps in HD om zelfs de snelste onderwerpen vast te leggen of creatieve effecten te creëren. "Je kunt creatief zijn met je framerates", zegt Javier, die voornamelijk werkt met 50 fps in Full HD, waardoor je de video in slow motion kunt afspelen, afwisselend met 25 fps in 4K.

Moderne DSLR-camera's beschikken over functies die de overgang naar video eenvoudiger maken, zoals de geïntegreerde automatische scherpstelling. "Wanneer je begint met video, moet je op van alles letten," zegt Javier. "Dankzij autofocus is er al één ding waar je niet bij hoeft na te denken. Autofocus volgt de beweging van het onderwerp en werkt echt goed."

Met Dual Pixel CMOS AF zorgt de Canon EOS 5D Mark IV voor vloeiende en nauwkeurige pull-focusovergangen in elke resolutie van 4K tot Full HD. Op het LCD-touchscreen tik je op de punten waar je de focus naartoe wilt verplaatsen. De camera doet de rest.

A videographer makes adjustments to the back of a Canon EOS 5D Mark IV on a film set.
Javier gebruikt de professionele Canon EOS 5D Mark IV DSLR om foto's en video's te maken voor zijn fashionprojecten. "Video is vergelijkbaar met foto's, maar je moet vanuit verschillende hoeken werken", zegt hij. © Coque Camara

Mythe 2: je hebt veel objectieven en cine-objectieven nodig

"Ik gebruik dezelfde objectieven voor foto en video," zegt Javier. Hij geeft de voorkeur aan prime- in plaats van zoomobjectieven of groothoekobjectieven. "Ik gebruik meestal de Canon EF 35mm f/1.4L II USM, de Canon EF 50mm f/1.2L USM en de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. Deze prime-objectieven uit de L-serie zijn zo veelzijdig en je kunt ze gebruiken met een open diafragma, waardoor er veel lichtinval is.

"Voor mij is het objectief altijd het belangrijkste voor zowel foto's als video's. Een goed objectief maakt het verschil.

A woman stands in a crowd of people holding cameras.

Doorgroeien naar film: het verhaal van een professional

Javier Cortés vertelt hoe hij heeft geleerd om met een Canon EOS 5D Mark IV zowel fashionfilms als -foto's te maken.

"Als ik een objectief moet aanbevelen, zou het de Canon EF 50mm f/1.2L USM zijn. Voor mij is die ‘de ware’. Het is alsof je de wereld normaal ziet, maar dan mooier. De hoek en de lijnen zijn perfect. Met een 50mm-objectief laat je mensen zien zoals ze zijn – je verandert hen niet en maakt hen niet groter of kleiner. Als je de Canon EF 50mm f/1.2L USM gebruikt, is deze direct gefocust en scherp.

"Ik gebruik echter verschillende objectieven voor verschillende video's," vervolgt Javier. "Je ziet de kenmerken of de kleuren van elk objectief terug."

Als je beter wordt in films maken, kun je objectieven kiezen die aansluiten op je eigen behoeften en persoonlijke voorkeuren. Het voordeel is dat je investering meegroeit omdat je het volledige assortiment Canon prime-objectieven met EF-vatting, EF-zoomobjectieven en groothoekobjectieven kunt gebruiken met elke Canon Cinema EOS-camera, DSLR-camera of EOS R-systeemcamera (met een vattingadapter EF-EOS R) met EF-vatting. Je kunt zelfs Canon cine-objectieven met EF-vatting die speciaal zijn ontworpen voor video, gebruiken met je DSLR. Canon DSLR's worden vaak gebruikt als B-camera's voor professionele producties, vanwege de compatibiliteit van beeldmateriaal met de uitvoer van de Canon Cinema EOS-serie.

Mythe 3: je moet videotechnieken leren voordat je begint

"Voorheen dacht ik dat ik veel vooraf moest leren: videotechnieken of hoe ik een gimbal moest gebruiken," geeft Javier toe. Hij constateerde echter dat hij veel videotechnieken al doende kon leren.

"Je hebt niet veel nodig om een verhaal te vertellen. Je kunt gewoon aan de slag gaan. Om video te maken heb je alleen een camera, een onderwerp en licht nodig. Het goedkoopste en mooiste licht is daglicht.

"In het begin moet je het eenvoudig houden," adviseert Javier. "Concentreer je op wat je wilt laten zien." Er zijn nieuwe aandachtspunten, zoals het kiezen van een kleurenprofiel en kleurcorrectie, maar Javier adviseert om je deze dingen gaandeweg eigen te maken.

"Er is een veilige, traditionele manier van belichten die leraren je vaak aanraden. Maar misschien heb je zelf ideeën over licht en kleurverloop, dus houd je niet aan de regels. Meestal zijn bijna al mijn foto's onderbelicht, omdat ik niet van hooglichten houd. Volg je eigen smaak en vind de kleur en het licht die bij jou passen. Het maakt niet uit of je een cinema-camera of een DSLR gebruikt – met de juiste belichting vind je het perfecte beeld.

"Een kleurenprofiel kiezen is een kwestie van smaak. Ik gebruik zelf vaak Canon Log," dat je kunt toevoegen als upgrade bij de Canon EOS 5D Mark IV, "omdat het een geweldig hulpmiddel is bij kleurcorrectie. Het vergroot het dynamisch bereik en is ontworpen voor eenvoudige kleurcorrectie. Ik kan je aanraden om te beginnen met de basiscorrectie. Terwijl je opnamen maakt, ontwikkel je je steeds meer. Je kunt in elke video iets nieuws uitproberen. Zo kun je lagen toevoegen, nieuwe kleuren uitproberen op de hooglichten of werken met verschillende filters of korreligheid."

The back of a Canon EOS 5D Mark IV showing the Canon Log screen.
Canon Log, beschikbaar voor de Canon EOS 5D Mark IV, is "een geweldig hulpmiddel voor eenvoudige kleurcorrectie", aldus Javier. Hij raadt je aan om je geleidelijk te bekwamen in aspecten zoals kleurcorrectie van videobeelden. Als je de basisprincipes onder de knie hebt, kun je ingewikkelder benaderingen uitproberen.

Mythe 4: je kunt maar in één ding expert zijn: fotograferen of filmen

"Een paar jaar geleden dachten mensen dat je fotograaf was òf filmmaker", zegt Javier. "Maar nu ontstaat mogelijk een nieuwe baan: filmmaker-fotograaf. Dat is wat merken zoeken. Soms zeggen klanten je dat je niet allebei tegelijk kunt doen, en het kan gek zijn om de modellen te regisseren voor video en foto's te maken met je camera. Maar nu is het geaccepteerd dat fotografen goede video's kunnen maken.

"Voor mij staan video's en foto's dichtbij elkaar en zijn ze te combineren. Ik combineer ze bij elke opname. Het is gemakkelijk om te doen.”

Door met beide media te werken, heb je veel meer creatieve mogelijkheden voor projecten. "Als je beide doet, heb je de vrijheid om het idee uit te werken zonder concessies te doen," zegt Javier. "Je kunt veel verhalen vertellen met een foto. Maar soms wil je een volledig concept uitwerken waarvoor opeenvolging, bewerking, geluid en verlichting nodig zijn. Soms loop ik met fotografie tegen een muur. Met video kun je een verhaal van begin tot eind vertellen."

Aan de andere kant wijst Javier erop dat samenwerken bij het opnemen van video ook voordelen kan opleveren. "Fotografen zijn gewend om alleen te werken – ze retoucheren vaak ook, doen verlichting en hebben misschien alleen een assistent om apparatuur te verplaatsen. Video kun je solo maken, maar ook met een team. Als je een vriend hebt die kan helpen bij het verlichten of misschien de scherpstelling kan regelen, kun je je werk verbeteren. Ik zoek mijn perfecte team voor elk project en zo ontdek ik mijn stijl."

Mythe 5: het verhaal dat je vertelt in een foto vertaalt zich niet in bewegend beeld

"Bij fotografie heb je soms één gouden shot. In video kun je ook één gouden shot nemen, maar daarna moet je nog steeds iets vertellen. Met een reeks beelden kun je een verhaal vertellen", legt Javier uit.

"Eén leraar vertelde me: "Je bent verantwoordelijk voor elk frame dat je maakt." Dus je bent eigenlijk de fotograaf van elk frame. Soms maken fotografen video op dezelfde manier als foto's, zonder verhaal of verband tussen de opnamen. Als je een video opneemt, moet je nadenken over de verhaallijn – niet alleen dat ene shot. Je moet de kijkers door verschillende scènes leiden om het hele verhaal te vertellen."

Er zijn veel overeenkomsten tussen het vertellen van een verhaal met foto's of met bewegende beelden. Je moet nog steeds topfoto's maken en het verhaal vervolgen met extra foto's.

"Ik heb altijd een gedetailleerde opnamelijst die me helpt een verhaal te vertellen en het verhaal voort te zetten, maar waarin ik ook tijd heb om te improviseren. Het is belangrijk om een totaalshot te hebben waarmee je het hele verhaal kunt vertellen. Daarna moet je vanuit verschillende hoeken gaan werken."

Je neemt de schoonheid van foto's mee in je videobeelden en vult deze aan met extra elementen. "Het gaat er meer om hoe je de camera beweegt en of de lichtinval goed is voor elke opname die je wilt maken. Video is vergelijkbaar met foto's, maar je moet vanuit verschillende hoeken werken", zegt hij. Je moet over veel aspecten nadenken: de framerate; of je het eindresultaat in slow motion of normale snelheid wilt zien; hoe mensen bewegen, niet slechts één pose aannemen. Je kunt ook nadenken over prachtige overgangen van de ene opname naar de andere."


Bezoek de Canon-stand op IBC 2019 en leer meer over de Canon-filmuitrusting en hoe je hiermee video kunt maken.

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Javier Cortés

Belangrijkste uitrusting voor fashionfotografie en -videografie

Javier Cortés's Canon photography kit is laid out on a wooden table top.

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is gemaakt voor fotografen die op zoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit. De 30,4 Megapixel-sensor zorgt voor uiterst gedetailleerde beelden, zelfs op de helderste plekken en in de donkerste schaduwen. "Met een DSLR kun je video's van professionele kwaliteit maken," zegt Javier. "De 5D Mark IV is ideaal voor zowel video's als foto's."

Objectieven

Canon EF 50mm f/1.2L USM

USM-objectief uit de professionele L-serie met een diafragma van f/1.2 voor opnamen bij weinig licht en voor buitengewone scherptediepte. "Als ik één objectief moet aanbevelen, is het dit objectief," zegt Javier. "Het is alsof je de wereld normaal ziet, maar dan mooier. De hoek en de lijnen zijn perfect.”

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Maak perfecte portretten met een uitzonderlijk telefoto-objectief. "De prime-objectieven uit de L-serie zijn ongelooflijk veelzijdig en je kunt met een groot diafragma werken", zegt Javier.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan