FASHION

Een fashionverhaal vertellen

Fashionfotograaf en -filmer Javier Cortés legt uit hoe hij zijn film Beauty is Subjective heeft gemaakt en hoe hij, dankzij de overstap naar systeemcamera's, zijn video's verder kon verbeteren.
Een jonge vrouw in vintagekleding kijkt op naar de camera. Ze staat midden in een groep mensen die foto's maken van iemand die net buiten beeld staat.

Een beeld uit Beauty is Subjective, een korte fashionfilm van fotograaf en filmmaker Javier Cortés waarin hij nieuw licht werpt op traditionele veronderstellingen van vrouwelijke schoonheid. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/3.5 en ISO800. © Javier Cortés

Het is een geweldige tijd om in fashion te werken, vindt de Spaanse fotograaf, filmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés. De branche is veelbelovend en opdrachtgevers staan open voor allerlei mogelijkheden, waaronder foto's en films met een verhaal.

"Fashion is aan het veranderen", zegt Javier. "Mensen willen meer zien dan alleen kleding. Op dit moment kun je vrijwel elk verhaal verwerken in fashion. Ik probeer altijd iets meer te bieden dan alleen een foto of video – ik probeer een idee over te brengen.

"Je moet zorgen voor de esthetische aspecten met kleding en verlichting en je moet samenwerken met een creatief directeur die alles uit de art direction en vormgeving haalt – maar de rest hangt af van je eigen ideeën. Ik ben gek op die creatieve kant – het is alsof de tijd stilstaat terwijl je in je hoofd alles voor je ziet, en het is prachtig."

Javier wordt, mede door zijn achtergrond in klassiek schilderwerk, al lange tijd beïnvloed door de oude meesters. "Rubens, Goya, Rembrandt en andere schilders hebben mijn manier van denken veranderd", zegt hij. "Ik ging de lichtinval van deze schilders in mijn foto's overnemen en er staan altijd schilderijen op mijn moodboards. Ik vind bijna overal inspiratie, van films tot de mensen die ik ontmoet en de verhalen die ze me vertellen."

Voor zijn fashionfilm Beauty is Subjective, die je hieronder kunt bekijken, wilde hij de culturele normen van vrouwelijke schoonheid onder de loep nemen. Dit doet hij door een jonge vrouw te volgen in een museum. Ze heeft moeite om het eerste kunstwerk te zien door hordes toeristen. Ze gaat naar een tweede zaal, waar ze de kunstwerken kan zien, maar wordt afgeleid door de geluiden om haar heen. Een warme gloed die uit een derde zaal komt, trekt haar aandacht en neemt haar mee naar een hyperrealistisch beeld van een naakte, Rubens-achtige vrouw. Ze is betoverd door haar schoonheid, gaat zitten om te schetsen en gaat volledig op in het moment.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Aan het einde van de film zie je dat het beeld een echte vrouw is en dat ze tot leven komt", vertelt Javier. "Het is een mix van een artistiek concept en een fashionfilm. Ik wilde laten zien dat schoonheid subjectief is en afhankelijk is van het perspectief. Op dit moment zijn echte vrouwen en echte schoonheid fashiontrends. Ik denk dat het meer is dan een trend – het is een beweging."

In a still from Javier Cortés' fashion film, Beauty is Subjective, a young model stands in an art gallery, among people dressed in vintage clothes.

Kleur, licht en beweging in video's

Javier gebruikt graag licht en beweging om zijn verhaal te vertellen. "Ik ben gefascineerd door licht en kleur en gebruik ze als onderdeel van het verhaal", zegt hij. "Je kunt er meer mee vertellen, er meer schoonheid en esthetiek mee laten zien."

Voor Javier is met name deskundigheid op het gebied van licht- en kleurwetenschap onmisbaar wanneer hij werkt met fashionmerken. Deze merken hebben allemaal enorme hoeveelheden geld besteed aan het onderzoeken en perfectioneren van de kleuren die ze voor hun kledingstukken gebruiken, dus het is erg belangrijk dat je blijkt kunt geven van nauwkeurigheid, en er tegelijkertijd voor zorgt dat je speelruimte hebt bij de postproductie.

"Kleurgradatie is een van de belangrijkste elementen van fotografie", vertelt Javier. "De merken waarmee ik werk, begrijpen het belang ervan. Ik leg meestal uit wat ik wil doen met verwijzingen naar films of schilderijen."

Wanneer er overeenstemming over een opdracht wordt bereikt, komt het er op aan om de overeengekomen stijl ook echt te realiseren. "C-Log 3 heeft meer natuurlijke kleuren, minder verzadiging en bevat meer details in hooglichten en schaduw", zegt Javier. "Het is veel beter als je tijdens de postproductie een sterke kleurgradatie wilt toepassen."

Een danser met een ontbloot bovenlijf springt omhoog voor een groot schilderij in een lijst, gezien door een open deur van een weelderig ingerichte ruimte.

Javier filmde Beauty is Subjective met een Canon EOS 5D Mark IV, maar is onlangs overgestapt op een systeemcamera. Hij vindt dat de EOS R-systeemcamera's fantastische mogelijkheden bieden voor het maken van gevarieerde content voor sociale media op de set. Zo kun je met de EOS R6, dankzij het vermogen om continu-opnamen te maken met 20 fps, tot wel 240 RAW-beelden opnemen. "Omdat je burstopnamen kunt maken, krijg je ook andere mogelijkheden voor bepaalde soorten video of om GIF's te maken", legt Javier uit. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 27 mm, 1/350 sec, f/2.8 en ISO800. © Javier Cortés

Voor Beauty is Subjective stroomde het daglicht de studio binnen en gebruikte Javier zwarte zeilen om donkere plekken te creëren en het contrast te bepalen. Daarnaast opende of sloot hij de jaloezieën om de natuurlijke lichtinval te beïnvloeden. "Je kunt het daglicht in de ruimte volledig veranderen door een paar dingen aan te passen. In het begin gebruikte ik veel verlichting voor mijn foto's en video's, maar nu gebruik ik elke opname minder licht dan in de vorige.

"Ik hou van natuurlijk licht", vervolgt hij. "Ik probeer altijd op het perfecte moment opnamen te maken, want het is niet logisch om 20 lampen te gebruiken om zonlicht na te bootsen terwijl je echt zonlicht kunt gebruiken."

Een videograaf past instellingen aan op een Canon EOS 5D Mark IV op een filmset.

Video's en foto's maken: 5 mythen ontkracht

Canon Ambassador Javier Cortés vertelt waarom het maken van video's en foto's gemakkelijker is dan je denkt, en deelt tips voor beginnende filmmakers.

Javier is ervan overtuigd dat de ontwikkeling van EOS R-systeemcamera's, met hun mogelijkheden bij weinig licht en de integratie van C-Log 3, echt bijdraagt aan dit streven naar minimale belichting. "De gevoeligheid van deze camera's is fantastisch", zegt hij. "Je kunt heel professionele resultaten bereiken door instellicht te gebruiken op basis van een flitser of het licht dat aanwezig is als je op locatie bent."

Voor degenen die de stap willen zetten en willen overstappen van een spiegelreflexcamera of systeemcamera naar een cinema-camera zoals de Canon EOS C200, Canon EOS C300 Mark III of EOS C500 Mark II, is er ook de optie om opnamen te maken in Cinema RAW Light. Met dit kleurprofiel kun je opnamen maken in RAW met volledige resolutie, met alle kwaliteitsmogelijkheden die hierbij mogelijk zijn, maar met kleinere bestanden en meer flexibiliteit bij de postproductie, omdat de gammacurve- en verwerkingsparameters niet tijdens de opname worden ingesteld.

Een vrouw in witte kleding neemt een balletpose aan op een strand, in de schemering. Achter haar zijn een berg en verlichte gebouwen zichtbaar.

Bij het maken van fashionfoto's of -films gebruikt Javier het liefst 50 mm. "Dat is voor mij precies goed", zegt hij. "Het is alsof je de wereld normaal ziet, maar dan mooier. De hoek en de lijnen zijn perfect. Met een 50mm lens laat je mensen zien zoals ze zijn – je verandert ze niet en maakt ze niet groter of kleiner." Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/40 sec, f/1.4 en ISO32000. © Javier Cortés

All-in-One technologie

Voor Javier zijn er verschillende belangrijke overwegingen bij het bepalen of een camera geschikt is voor een bepaalde shoot. Kan hij zo flexibel en bewegelijk zijn als hij wil? En ondersteunt die body de indelingen die hij moet gebruiken voor de opnamen?

Voor Beauty is Subjective heeft Javier, die altijd met Canon-apparatuur werkt, een Canon EOS 5D Mark IV gecombineerd met zijn favoriete EF-objectieven uit de L-serie: de Canon EF 35mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM en Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. Nu combineert hij een Canon EOS C200 en een Canon EOS R5 met de Canon RF 50mm F1.2L USM en een Canon RF 28-70mm F2L USM voor het merendeel van zijn fashionshoots.

Als beweging het belangrijkst is, gebruikt Javier bijna altijd de Canon EOS R5 of EOS R6. "Voor sommige advertenties moet je de camera onder heel lastige hoeken gebruiken, bijvoorbeeld vastgezet aan het lichaam van een acteur", legt hij uit. "Ik gebruik ze ook voor documentaireshoots of middellange fashiondocumentaires."

Een rij mensen van verschillende leeftijden en in kleding met een vintage-uitstraling staat voor een gordijn van rood fluweel.

In Beauty is Subjective gebruikte Javier gewone mensen als figuranten, in kleding met een vintagestijl. Nadat hij een scène had opgenomen, ging hij foto's maken van dat punt in het verhaal. Zo creëerde hij een vloeiende combinatie van foto's en video. © Coque Camara

Voor Beauty is Subjective week Javier niet af van zijn voorkeur voor een gestroomlijnde opstelling, met o.a. een standaard-gimbal, om de video-opnamen met beweging vloeiender te maken, en een paar standaardstudiolampen. Toen de modellen, inclusief de figuranten die van straat waren geplukt, op de set aankwamen, kreeg het museum vorm. Er werden eenvoudige witte muren geplaatst om de ruimten voor de film en foto's te creëren – museumzalen, gangen en zelfs een lift.

Door video-opnamen te maken in 4K met 25 fps kreeg Javier beelden met hoge resolutie, terwijl het met 50 fps in Full HD mogelijk was de beelden in slow motion te bekijken. "Doordat ik verschillende framerates gebruik, heb ik meer mogelijkheden tijdens het bewerken," zegt Javier. "Ik gebruik 4K omdat je soms opnamen achteraf wilt bijsnijden of stabiliseren, en met 4K leg je meer details vast. Ik heb voor sommige opnamen Full HD gebruikt omdat ik meer frames per seconde wilde, om slow motion te kunnen gebruiken."

Krachtige geheugenkaarten maakten 4K-opnamen mogelijk dankzij hun hoge schrijfsnelheid van tot wel 160 MB/s. Javier gebruikte kaarten van 64 GB en maakte regelmatig een back-up op harde schijven van 1 TB om de grotere hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd door opnamen in hoge resolutie te verwerken.

De Canon EOS R3 en EOS R5 hebben dubbele kaartsleuven, met één universele SD-sleuf en een tweede CFexpress-sleuf voor video-opnamen met een hoge resolutie, zoals 8K RAW of ALL-I en 4K met maximaal 120p. Hiermee beschikken filmmakers zoals Javier altijd over alle flexibiliteit die ze nodig hebben om opnamen te kunnen maken met de gewenste snelheid, stijl en indeling.

Lucy Fulford and Jack Fittes

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro