FASHION

"Alle modemerken willen nu met film werken": Javier Cortés bespreekt zijn overstap naar video

Fashionfotograaf en filmmaker Javier Cortés praat over zijn overstap naar video's met Canon's EOS R System en deelt vijf aandachtspunten voor andere fotograferen die in zijn voetsporen willen treden.
Een persoon in een zwart jack, een crèmekleurig overhemd met ruches en een zwarte hoed leunt tegen een beschilderde muur, met één hand deels voor het gezicht en de vingertoppen tegen de kin.

Fashionfotograaf Javier Cortés heeft zich naast fotografie bekwaamd in videovaardigheden. Hij gebruikt voornamelijk zijn Canon EOS R6 en EOS R5 om zowel foto's als beweging vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/100 sec, f/3.2 en ISO1600. © Javier Cortés

"Bijna elk merk ter wereld wil met film werken", zegt Javier Cortés, Spaanse fashionfotograaf, filmmaker en Canon Ambassador. "Als fashionfotograaf krijg je het verzoek om video's te maken."

De trend is voelbaar in professionele fotografie, maar wordt vooral in de fashionsector met open armen ontvangen omdat kleding op video natuurlijk beweegt en drama krijgt. "Het gebruik van video in fashion wordt steeds populairder", zegt Javier. Fotografen moeten daar niet voor terugdeinzen.

Javier heeft naamsbekendheid opgebouwd in de fashionbranche dankzij een stijl die volgens hem berust op "licht en kleur". Zijn opvallende visuele werk heeft een diepere achterliggende betekenis die zich leent voor film. Oorspronkelijk was Javier een fashionfotograaf die alleen foto's maakte. De grote vraag in zijn branche was de aanleiding om fashionvideo's te maken. Nu past hij beide media toe op bijna al zijn projecten voor de beste merken en -tijdschriften, waaronder Vogue, HOFF, Harper's Bazaar en Glamour. De ene dag werkt hij als cameraregisseur (DoP) aan een fashionfilm en de volgende dag werkt hij als fotograaf aan de fotocampagne. "In het begin was film een hobby, maar nu kan ik video en fotografie niet meer van elkaar scheiden", zegt hij. "Ik denk dat ze goed combineren en elkaar versterken.”

Toen hij drie jaar als professioneel fotograaf actief was, ging Javier video's maken, na te hebben gewerkt als assistent van een DOP. In het begin gebruikte Javier de Canon EOS 5D Mark IV en Canon EOS R voor zijn redactionele werk, met soms een uitstapje naar de Canon EOS C200 voor meer diepgaande content. Ter aanvulling op de Canon EOS C200 gebruikt hij nu de Canon EOS R6 en EOS R5 vanwege hun intelligente AF-systeem en prestaties bij weinig licht.

Javier onderwierp de Canon EOS R6 aan grondige tests bij weinig licht tijdens een opnamesessie waarbij hij twee balletdansers volgde door Sicilië. De camera heeft nu een vaste plek in zijn uitrusting, samen met zijn EOS R5 die hij gebruikt om 8K-opnamen mee te maken op CFexpress-kaarten.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Voor hij fotograaf werd, was Javier kunstschilder. Wanneer je zijn laatste werk bekijkt, zie je hoe zijn oog voor kunst een grote rol speelt in zijn stijl. Bij zowel de HOFF-campagne als de kerstvideo voor Vogue España gebruikte Javier traditionele instellingen en composities die in schril contrast stonden met de scherpe, snelle cuts en speelse hip-hop-energie. De Canon EOS R5 blinkt uit in deze omstandigheden. Als lichtgewicht systeemcamera van slechts 738 gram, met maximaal 8-stops beeldstabilisatie bij gebruik van een compatibel objectief, kan deze camera niet alleen Javiers bewegingen bijbenen, maar ook de energie van zijn redactionele werk overbrengen.

Een jong model in elegante avondkleding staat voor een klein huis in LA van de late middagzon te genieten.

Een foto is afkomstig uit de korte fashionfilm Your Christmas is Unique, in opdracht van Vogue España. De film is opgenomen in Los Feliz, Los Angeles. "Voor mij moet fashion echt zijn of er minstens zo echt mogelijk uitzien", zegt Javier. "Als je daglicht goed vastlegt, kun je iets bijzonders maken, of je nu een spiegelreflexcamera of een cinemacamera gebruikt." © Javier Cortés

Een vrouw met lang, donker haar in een witte, kanten jurk met ruches leunt tegen een groen met gouden muur.

Javiers achtergrond als kunstschilder heeft hem geholpen als fotograaf en filmmaker. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/500 sec, f/1.4 en ISO100. © Javier Cortés

Van fotografie naar filmen: vijf aandachtspunten

In de loop der jaren constateerde Javier dat de combinatie van video's en foto's hem meer creatieve vrijheid gaf om de verhalen te delen die hij wilde vertellen. "Soms mis ik iets als ik alleen foto's maak", zegt hij. "Je wilt iets toevoegen. Met video kun je een verhaal van begin tot eind vertellen."

Hier deelt hij zijn tips en tricks voor fashionfotografen die de overstap van foto naar video willen omarmen en hun eigen verhaal willen vertellen.

1. Uitrusting

Dankzij de geavanceerde hybride eigenschappen van Canon's EOS R System heb je niet langer al je uitrusting of stabilisatie-apparatuur nodig om professionele video's te maken. Javier filmt bijna altijd uit de hand. Hij adviseert professionele fotografen die willen overstappen op video om hetzelfde te doen en om te vertrouwen op de 8-stops beeldstabilisatie van EOS R System-camera's en -objectieven.

"Het is een goede manier om meer opnamen te maken in minder tijd en bovenal om meer invalshoeken en bewegingen vast te leggen dan bij gebruik van een stabilisator", zegt hij. "In het begin is het beter om meer opnamen te maken met minder complicaties."

Een vrouw in kleding uit de jaren zeventig kijkt omhoog uit de menigte in een foto die afkomstig is uit Javier Cortés' fashionfilm Beauty is Subjective.

Een fashionverhaal opbouwen

Fashionfotograaf en videomaker Javier Cortés legt uit hoe hij zijn film Beauty is Subjective heeft gemaakt.

Leer ook alle mogelijkheden van de autofocus, de beschikbare framerates in 8K, 4K en 1080p, de bitsnelheid (hoe hoger de bitsnelheid, hoe beter de kwaliteit en hoe groter de bestandsgrootte) en de mogelijkheid om in Canon Log 3 te filmen, stuk voor stuk beschikbaar in de Canon EOS R3, EOS R5 en EOS R6.

"De overstap naar deze camera's was een grote sprong. Ik vond het heel belangrijk dat C-Log 3 beschikbaar was op compactere camera's", zegt Javier. "Die gebruik ik altijd op filmcamera's voor de kleurgradatie. Met deze kleur en bestandsindeling kan ik een stap verder gaan met de afwerking."

2. Workflow

De gegevensaspecten gaan bij video verder dan bij fotografie. Je moet rekening houden met de snelheid en grootte van geheugenkaarten, schijven en computer-RAM, en de keuze van bewerkingssoftware.

Javier maakt graag gebruik van de flexibele bestandsindelingen van EOS R System-camera's zoals de EOS R5 en EOS R6, waarmee hij beslissingen kan nemen volgens de situatie van dat moment. "Ik vind het niet nodig om elk project op te nemen in 4K of 8K. Ik maak meestal opnamen in 4K, maar dat komt doordat er veel vormen van sociale media zijn waarbij ik Full HD in 9:16 nodig heb", zegt Javier. "Ik zou alleen in 8K filmen wanneer ik digitaal moet inzoomen of veel stabilisatie nodig heb. Een fotograaf die de sprong naar video maakt, heeft niet zoveel K nodig."

Een persoon in een lang gewaad loopt voor een oude ruïne langs.

3. Opeenvolging

Als fotograaf is het makkelijk om een "gouden shot" te herkennen en vast te leggen. Maar bij video's draait het echter om een compleet verhaal, niet om één scène op zich. Je moet korte opeenvolgende reeksen maken waarmee je de kijker inzicht geeft in het moment – door zichtbaar te maken hoe het onderwerp van A naar B komt, creëer je een fascinerender verhaal.

4. Beweging

Als fotograaf beweeg je zo min mogelijk, maar bij het maken van films speelt beweging een belangrijke en creatieve rol. Te veel beweging maakt de kijkers gedesoriënteerd of duizelig, maar als je het goed doet, kan je hen echt meenemen in de scène. Zorg dat je aan het begin en aan het einde van je beeldmateriaal een statische opname van vijf seconden opneemt om het bewerkingsproces te vereenvoudigen.

Beweging speelt een grote rol in Javiers werk. "Ik ben bovenal een cinematograaf die flexibel met de camera wil werken. Ik raak snel overweldigd als ik langere tijd met een stabilisator, kraan of statief moet werken", zegt hij.

Hij adviseert dan ook om met een open geest te werken, om je creativiteit de vrije loop te laten en om in mogelijkheden te denken. "Ik heb zelfs eens een skateboard gebruikt", voegt hij eraan toe.

5. Diafragma

Videomakers zijn veel tijd kwijt met handmatig scherpstellen terwijl een onderwerp in beweging is. Daardoor wordt het werken met grote diafragma's ontzettend moeilijk. Het is verleidelijk om afleidende details in een foto te vervagen. Bij video-opnamen krijg je mogelijk niet hetzelfde effect.

De Canon EOS R5 en EOS R6 zijn uitgerust met het vernieuwde Dual Pixel CMOS AF II-systeem voor vloeiende en precieze focusovergangen in alle opnamemodi en met body-, gezichts- en oogdetectie. Mensen kunnen ook worden gevolgd als ze een zonnebril dragen. Dat komt van pas als je net als Javier een carrière in fashionvideo's nastreeft.

Lucy Fulford & Jack Fittes

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Fashionfotografie: je stijl verkopen

  Neem het advies van twee professionele fashionfotografes ter harte over hoe je je unieke creatieve visie vindt en deze verkoopt aan klanten.

 • UITRUSTING

  De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

  Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

 • ARTIKEL

  Wat betekent body positivity voor fotografie?

  Er is steeds meer diversiteit in castings voor fashion- en beauty-fotoshoots. Het lijkt erop dat de industrie in positieve zin verandert. Twee fotografen en een plus-size model in gesprek.

 • ARTIKEL

  Alleen met Canon's professionele video-uitrusting werken

  Ontdek hoe de Cinema EOS-, DSLR en full-frame systeemcamera's van Canon ervoor zorgen dat videografen met één camera zich kunnen concentreren op hun visie.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro