Dansen door Sicilië:
de eerste video-opnamen met de
Canon EOS R6

Een ballerina danst in een tempelruïne in de buurt van Palermo, Sicilië.

De Spaanse cinematograaf Javier Cortés was de eerste professional die de Canon EOS R6 gebruikte voor video-opnamen. Hij filmde twee balletdansers op een reis door Sicilië, met als startpunt de Tempel van Segesta. "Voor mij is het altijd meer dan alleen de opnamen – ik wil proberen een eenvoudig verhaal te vertellen”, zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/5000 sec, f/2.8 en ISO400. © Javier Cortés

Terwijl ze door de zuilen van een oude tempel beweegt, daalt het licht van de opkomende zon neer op de ballerina. Haar wapperende jurk wordt geaccentueerd door de schaduwen van de oude zuilengang. De scène markeert het begin van een reis door het noordwesten van Sicilië, vastgelegd door de Spaanse filmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés met de full-frame Canon EOS R6-systeemcamera.

"Als filmmaker heb je de kracht om iemand mee op reis te nemen", zegt Javier, die filmt en fotografeert voor professionele modemerken en tijdschriften, waaronder Vogue en Harper's Bazaar. "Mijn doel was om de vloeibaarheid van de lichamen van de dansers vast te leggen, dat gevoel van kracht."

Een extra groot dynamisch bereik dankzij Canon Log, tot 8-stops beeldstabilisatie,1 4K-video tot 60p, en ondersteuning voor 10-bits interne YCbCr 4:2:2-opnamen - de Canon EOS R6, de nieuwste Canon EOS R System-camera, is een geweldige camera om mee te filmen. Van tempel tot theater en van plaveisel tot palazzo, Javier heeft de camera uitgebreid getest en filmbeelden gemaakt met deze krachtige full-frame systeemcamera

Foutloze AF-tracking en 8 stops IS*

Het verhaal van Javier begon bij de oude tempel van Segesta in de buurt van Palermo, de hoofdstad van Sicilië. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in beweging en hoe het lichaam er voor de camera uitziet", zegt hij. "Ik heb slow motion met 50p gebruikt om de danseres, haar jurk en haar door het ochtendlicht verlichte huid vast te leggen. Ik wilde laten zien hoe ze een verhaal vertelt met haar lichaam."

Dankzij het intelligente AF-systeem van Canon EOS R6 kon Javier het gezicht van de ballerina continu scherp houden terwijl hij in beweging was. "Ik wilde opnamen maken met een volledig geopend diafragma die op haar armen of gezicht eindigen", zegt hij. "Ze maakte pirouettes en sprongen, maar de scherpstelling van de camera bleef perfect. Ik kon het niet geloven. Ik had verwacht dat de ogen onscherp zouden worden."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een ballerina danst in het licht van een open deur. De rest van de kamer ligt in de schaduw.

"De AF-tracking is echt indrukwekkend in foto's, maar in video is het helemaal te gek – ik kon het niet geloven.” Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/750 sec, f/2 en ISO200. © Javier Cortés

Een close-up van het gezicht van een vrouw terwijl ze omhoog kijkt en weg van de camera.

"Met deze camera kun je flexibel zijn. Dankzij het Vari-angle-scherm kun je eenvoudig de hoek wijzigen waaruit je fotografeert.” Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/500 sec, f/1.4 en ISO100. © Javier Cortés

Tijdens zijn commerciële werk werkt Javier vaak met grote filmploegen, maar de kans om als vanouds te werken met één enkele camera greep hij met beide handen aan. "Ik heb geleerd om met grote filmploegen te werken, maar hier kon ik weer echt aan de slag met de camera", zegt hij.

Dankzij de innovatieve beeldstabilisatie (IS) van de Canon EOS R6 in de body, met maximaal 8 stops1, kon Javier vanuit de hand uiterst vloeiende videobeelden vastleggen.

Hij testte de IS door met twee camera's te filmen, één in elke hand, elk voorzien van een objectief met beeldstabilisatie, maar één met de IS-functie aan en één met de IS-functie uit. "Ik liep daar met de camera's op mijn armen en het was geweldig", zegt hij. "De stabilisatie is zeer effectief."

Een ballerina danst op een maanverlicht strand met verlichte gebouwen achter haar.

Dansen in het zand van Mondello Beach. "Het maanlicht zou een hoog contrast moeten creëren, maar er zijn details in de schaduwen en de kleding, en ik kon de beweging vastleggen. Ik ben er niet aan gewend om dit soort beelden [als ik opnamen maak] 's nachts te zien”, zegt Javier. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/40 sec, f/1.4 en ISO32000. © Javier Cortés

Rijke kleuren bij weinig licht met hoge ISO-snelheid

Bij aanvang van de opnamen was het nog donker in Segesta, een ideaal moment om de mogelijkheden van de camera bij weinig licht te testen. Javier gebruikte de Canon EOS R6 in combinatie met RF-objectieven met een snel diafragma: een Canon RF 50 mm F1.2L USM, een Canon RF 85 mm F1.2L USM en een Canon RF 24-70 mm F2.8L IS USM. Zo wilde hij zo veel mogelijk licht laten vallen op de full-frame sensor van 20 MP.

"Bij zonsopkomst heb je niet veel licht of contrast, dus in het begin filmde ik met hogere ISO's", zegt Javier. "Ik was echt onder de indruk van de prestaties van de camera bij weinig licht - de kleurweergave was geweldig. Kleur is belangrijk voor mij. Ik bepaal welke camera en objectieven ik ga gebruiken op basis van de manier waarop ze kleur ontwikkelen. Toen ik in de tempel filmde, dacht ik aan de kleur van de zonsopgang die ik wilde zien. En alles wat ik me had voorgesteld, werd perfect vastgelegd."

De andere locaties leverden nog meer belichtingsuitdagingen op, van een donker theater tot een strand dat alleen door maanlicht werd verlicht. Javier haalde zijn inspiratie uit portretten met maanlicht die hij eerder in de Sahara had gemaakt en hoopte zijn creatieve concept te vertalen naar video met een dansende ballerina langs de waterkant van het Mondellostrand.

Balletdanser Lee Jay Hoy poseert voor klassieke gebouwen in Palermo op Sicilië.

Dansen in het licht: de eerste fotoshoot met de EOS R6

Canon Ambassador en fashionfotograaf Wanda Martin over de allereerste shoot met de full-frame Canon EOS R6-systeemcamera.

"Het was niet de supermaan waarop ik had gehoopt, maar ik had driekwart van de maan en het licht van de stad. Ik gebruikte hoge ISO-waarden - ISO64000 en ISO32000 - en het werkte goed. De kleuren en het grote dynamisch bereik waren indrukwekkend."

Een balletdanser in een aangrenzende kamer wordt vastgelegd in de deuropening.

Javier geniet van de kans om terug te keren naar de tijd dat hij alleen werkte. "Ik ben gewend om met filmcamera's en een team te werken, maar ik maak graag in mijn eentje opnamen. Deze camera geeft je veel creativiteit en je kunt veel improviseren.” Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24 mm, 1/350 sec, f/2.8 en ISO800. © Javier Cortés

Flexibele, creatieve hybride-opnamen

Javier is van huis uit fashionfotograaf, maar staat behalve om zijn foto's ook bekend om zijn videowerk voor zowel commerciële als redactionele opdrachtgevers. Een flexibele hybride-camera die met één druk op de knop kan schakelen tussen foto en video, biedt dus uitkomst. "Bij alle opnamen heb ik mijn fotocamera en mijn filmcamera bij me, maar in dit geval kon ik gewoon dezelfde camera gebruiken", zegt hij. "Het was echt magisch."

Dankzij het variangle touchscreen met hoge resolutie van de Canon EOS R6 kon hij de actie vanuit alle hoeken vastleggen. "Ik maak opnamen vanuit alle hoeken en standen, liggend op de vloer of leunend tegen een muur", legt Javier uit. "Deze camera kan ik gewoon boven mijn hoofd houden en ik hoef alleen maar het scherm te kantelen om het beeld te zien. Zo heb ik bijvoorbeeld geen grote ladder nodig."

Een ballerina springt over een sierlijk ingerichte kamer.

Javier was vooral onder de indruk van het dynamische bereik van de camera en de kwaliteit van de kleuren in de hooglichten en schaduwen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/500 sec, f/1.8 en ISO1600. © Javier Cortés

Een ballerina poseert in het licht van een open deur. De rest van de kamer ligt in de schaduw.

De EOS R6 is vooral effectief bij weinig licht, vooral als de camera wordt gekoppeld aan een RF-lens met snel diafragma. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/500 sec, f/2 en ISO200. © Javier Cortés

Javier maakte voornamelijk opnamen in 4K 50p, zijn voorkeursframesnelheid voor fashionshoots. "In het begin gebruikte ik 25p, omdat ik me zorgen maakte over de snelheid en het beschikbare licht, maar vanwege het gebrek aan korrel stapte ik over op slow-motion", zegt hij. "De beweging en de wapperende kleding van de dansers wilde ik vastleggen in slow-motion, zodat ik daar tijdens de bewerking mee kon werken."

Canon Log is onmisbaar voor Javier, die vooral onder de indruk was van het uitgebreide dynamische bereik van de Canon EOS R6. "De Canon Log is echt goed - de hooglichten en schaduwen bevatten veel informatie en kleur", zegt hij. "De videostijl ligt dichter bij de Cinema-camera's uit de EOS C300-serie dan een fotocamera waarmee je video-opnamen kunt maken. Deze Canon Log lijkt bijvoorbeeld op die van de Canon EOS C300 Mark II."

Cinematograaf Javier Cortés filmt twee balletdansers op het toneel van Teatro Massimo in Palermo, Sicilië.

De laatste scènes werden opgenomen in het Teatro Massimo in Palermo, het grootste operahuis van Italië. "Ik word altijd geïnspireerd door hoe ik me op een plek voel, en in Palermo was ik als een kind dat de hele tijd de perfecte plek probeerde te vinden", zegt Javier.

De opnamen voor de laatste scène van Javiers film vonden plaats in het iconische licht van Teatro Massimo, het grootste operagebouw in Italië. Het was de plek van de laatste scène in The Godfather: Deel III en een locatie waar Javier al lang wilde filmen. "Dit is de climax van de video - de plek waar de twee dansers elkaar ontmoeten", zegt hij. "Ik wilde laten zien hoe ze bewegen, hoe ze zich voelen en wat het contrast van de ruimte is.

"Een van mijn belangrijkste doelen tijdens elke productie, of het nou om een persoonlijk project of een fashionfilm gaat, is om de vrijheid te nemen om iets anders te proberen, iets waar ik niet aan gewend ben. Palermo was prachtig, zowel de locaties als het licht. Het was een geweldige reis en ik denk dat je dat in de video voelt."

Lucy Fulford

De uitrusting van Javier Cortés

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Twee Canon EOS R6-camera's en Canon-lenzen op een tegelvloer.

Camera

Canon EOS R6

Canon's full-frame systeemcamera is de ultieme hybride-camera voor zowel video's als foto's, met intelligente Dual Pixel CMOS AF, ondersteuning voor diverse video-indelingen, waaronder 4K 60p, IS in de body en uitstekende prestaties bij weinig licht. "Deze camera geeft je veel creatieve mogelijkheden en je kunt veel improviseren", zegt Javier.

Objectieven

Canon RF 50mm F1.2L USM

Een objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht.

Canon RF 85mm F1.2L USM

De Canon RF 85mm F1.2L USM biedt ultieme creatieve mogelijkheden voor prachtige, flatteuze portretten met haarscherpe beelden en uitstekende prestaties bij weinig licht.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

Dit objectief is een van de drie essentiële professionele RF-zoomobjectieven van Canon en heeft een snel diafragma, beeldstabilisatie en een Nano USM-motor voor stille scherpstelling.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Maak kennis met de volgende generatie: Canon EOS R6

  De Canon EOS R6, Canon's volgende generatie full-frame systeemcamera, biedt allround uitmuntendheid in foto's en video's, met maximaal 20 fps, 8 stops IS, 4K 60p en verbluffende prestaties bij weinig licht.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5 versus EOS R6 – welke past bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het best bij jou past. Een vergelijking van de EOS R5 en de EOS R6.

 • ARTIKEL

  Vrouwelijke filmmakers: doorbreken in de filmwereld

  Toonaangevende vrouwelijke filmmakers vertellen hoe ze hun grote doorbraak in de filmbranche kregen en geven advies aan vrouwen die in hun voetstappen hopen te treden.

 • FASHION

  Stap over op beweging met Javier Cortés

  "Elk merk wil met film werken", zegt Javier Cortés. Bekijk hoe hij hoogwaardige fashionfilms en -foto's maakt met een Canon EOS R6.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro
  1. 8 stops gebaseerd op de CIPA-standaard met RF 24-105mm F4 L IS USM op een brandpuntsafstand van 105 mm