ARTIKEL

Moet je je fotografievaardigheden uitbreiden met video?

Fotojournalisten Magnus Wennman en Ilvy Njiokiktjien vertellen hoe ze met video zijn begonnen en waarom dit medium vandaag de dag zo waardevol is voor fotografen.
Drie jonge Afghaanse jongens zitten op een muur voor een groot water en zijn diep in gesprek. Eén van de jongens houdt een roze sandaal vast.

De Zweedse fotojournalist Magnus Wennman nam deze foto toen hij door Afghanistan reisde. Hij ziet zichzelf niet langer alleen als krantenfotograaf. Zijn werk omvat nu ook video en geluid. "Dankzij het internet bestaan er nu oneindige mogelijkheden om verhalen te vertellen", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 59 mm, 1/3200 sec, f/2 en ISO125. © Magnus Wennman

Moet je echt als professionele fotograaf ook video's gaan maken? Veel fotografen vragen zich af of het nodig is om hun aanbod uit te breiden met video, of dat het meer zin heeft om zich te specialiseren in dat ene genre waar hun passie ligt: foto's.

We vroegen de fotojournalisten en Canon Ambassadors Magnus Wennman en Ilvy Njiokiktjien om ons hun inzichten te geven over hoe belangrijk het voor professionele fotografen is geworden om met video te kunnen werken.
Fotojournalist Magnus Wennman heeft nu meer volgers op Instagram dan het aantal abonnees van de eerste krant waarvoor hij ooit werkte. Dit geeft aan hoe sterk het medialandschap in de laatste decennia is veranderd. Hij kreeg deze verandering in vraag snel in de gaten en realiseerde zich al vroeg de voordelen die geluid en video met zich meebrachten om zijn verhalen te vertellen.

"Voordat het mogelijk was om video's op te nemen met een fotocamera, begon ik diavoorstellingen te maken om gebeurtenissen in het nieuws te tonen met opgenomen dialogen en achtergrondmuziek" legt hij uit. "De reacties waren fantastisch. Voor mij was het een openbaring dat ik dat helemaal zelf kon doen; het was een echt wauwmoment. Dat legde de basis voor de manier waarop ik nu met video's werk.
Een zwart-witfoto van Magnus Wennman met een honkbalpet op.

Magnus Wennman

Magnus is een vaste fotograaf van Aftonbladet, de grootste krant van Zweden. Naast zijn bekroonde fotojournalistiek, groeit zijn reputatie nu ook als filmmaker. Zijn korte film Fatima's Drawings (hieronder) werd in 2016 uitgeroepen tot Best Digital News Story door Visa pour l'Image.
"Ik vind dat mijn werk draait om het vinden van de best mogelijke manier om een verhaal te vertellen. De Canon EOS 5D Mark II [inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV] veranderde alles. Voor het eerst kon ik met één camera zowel foto's als video's maken. De overstap naar video's was heel natuurlijk voor mij. Ik kon ineens content maken die ik alleen met foto's gewoon niet kon maken. En het was leuk om iets nieuws te leren. Als fotografen hebben we vaak niemand om ons te trainen, dus het komt vaak neer op experimenteren en leren met vallen en opstaan. We leren van onze fouten, maar dat is goed. Het was inspirerend en spannend."
Naast zijn werk voor Aftonbladet, heeft Magnus ook nieuwsreportage gemaakt voor wereldwijde media, zoals National Geographic, TIME Magazine en internationale kranten. "Als je nu als fotograaf voor zulke bedrijven wilt werken, is het absoluut noodzakelijk om te leren met video te werken, anders zul je nooit een baan krijgen", zegt hij. "Het is gewoon een natuurlijk onderdeel geworden voor fotografen. Vandaag de dag gebeurt alles online en we moeten video's maken om te concurreren met andere media. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Als je maar nieuwsgierig blijft en wilt leren, is er geen probleem. Ik vind het positief dat er nu zoveel opties zijn om een verhaal te vertellen. Het belangrijkste is om altijd te overwegen welk format het beste is om het verhaal te vertellen. Sommige verhalen werken niet echt met video, andere werken juist niet met foto's."
Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Magnus werkt nu met de Canon EOS R5, die net als de EOS R6 even geschikt is voor video-opnamen als voor foto's. Het Canon EOS R-systeem is ontworpen met zowel fotografie als video in gedachten: van het indrukwekkende scala aan RF-objectieven tot de geavanceerde autofocus en systemen voor beeldstabilisatie voor video's en foto's.

"Wanneer ik video-opnamen maak is het voor mij ontzettend belangrijk dat ik precies kan beslissen hoe ik een verhaal wil vertellen", zegt Magnus. "De EOS R5 is een fantastische camera. Voor mij is het een openbaring. Dit is de enige camera die ik nu gebruik voor foto's en video's. De kwaliteit is zo goed dat je daar echt niet over hoeft te twijfelen. De veelzijdigheid van de camera is verbazingwekkend. Ik neem zo weinig mogelijk apparatuur mee, want ik heb gemerkt dat te veel uitrusting je enorm kan beperken bij het vastleggen van een verhaal. Meestal neem ik alleen de Canon EOS R5 mee met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM- en RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief; daarmee kan ik alles doen."

Ilvy Njiokiktjien: fotojournaliste en verhalenverteller

Ilvy Njiokiktjien was al een uiterst succesvolle fotojournaliste toen ze haar eerste video maakte. "Ik was met een collega foto's aan het maken bij een extreemrechts kamp voor een langdurig project genaamd Afrikaner Blood. De leider van het kamp riep ronduit gruwelijke dingen, en ik realiseerde me dat als wij niet zouden filmen wat hij aan het zeggen was, niemand het zou geloven", legt ze uit. "We vroegen hem of we hem mochten interviewen, en dat vond hij goed, maar we vertelden hem niet dat we niet wisten hoe we video-opnamen konden maken met de camera. We hebben letterlijk de handleiding van de camera geprint van het internet, een paar online instructievideo's bekeken en gingen aan de slag. Voor de mensen van het kamp leken we waarschijnlijk een stelletje amateurs, maar we hebben ongelofelijk veel beeldmateriaal opgenomen. Daarna hebben we alles samengevoegd en bewerkt en wonnen we er de eerste prijs mee van de World Press Photo Multimedia Contest.
Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien met haar Canon-camera.

Ilvy Njiokiktjien

De bekroonde Nederlandse documentairefotografe Ilvy heeft over de hele wereld gewerkt en heeft foto's en video's gemaakt voor The New York Times, TIME Magazine, Newsweek, National Geographic en The Guardian. Ze werkt ook met NGO’s, waaronder UNICEF. In 2002 kocht Ilvy haar eerste camera en slechts vier jaar later won ze haar eerste fotografieonderscheiding.
"Soms is het gênant als je niet weet wat je aan het doen bent, maar ik geloof echt dat je het verhaal op de eerste plaats moet zetten en dat je er alles aan moet doen om het te vertellen. Iets nieuws leren is toch altijd leuk. Soms helpt het zelfs om iets nieuws te doen zonder enige voorkennis en gewoon te doen wat natuurlijk aanvoelt. Het is interessant om te zien hoeveel en hoe snel we leren door te doen.
Een Zuid-Afrikaanse tiener met bebloed gezicht staat moedeloos met een hand tegen zijn hoofd in een grasveld.

Vanwege haar passie voor mensen en de mogelijkheid om interessante verhalen te vertellen, begon Ilvy de extreemrechtse Kommandokorps-organisatie in Zuid-Afrika te fotograferen voor haar bekroonde project Afrikaner Blood. Hoewel ze hun overtuigingen niet deelde, was ze vastberaden de mensen eerlijk vast te leggen en ze vindt het nog steeds het moeilijkste verhaal dat ze ooit heeft verteld. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV), ingesteld op 40 mm, 1/4000 sec, f/3.2 en ISO800. © Ilvy Njiokiktjien

Luister naar meer belangrijke inzichten van beroepsfotografen in deze aflevering van Canon's Shutter Stories-podcast:

"Er zijn veel fotografen die toch al met video werken, omdat de wereld tegenwoordig zo in elkaar zit", gaat Ilvy verder. "Ik kwam al van een fotografieachtergrond en ik vond de stappen van foto naar video, en daarna van video tot het vertellen van verhalen, groot maar niet ontzettend groot. Je moet veel leren, maar als fotografen zijn we al gewend om visueel te denken en dat helpt enorm.

"Dit betekent echter niet dat geluid minder belangrijk is. Er zitten grote voordelen aan goede audio, maar er zitten nog grotere nadelen aan slechte audio. Als je mooie beelden hebt in een video, hou je de aandacht van mensen toch niet vast als de geluidskwaliteit slecht is."
De Canon EOS C500 Mark II wordt bevestigd aan een drone.

Termen die je moet kennen wanneer je begint met filmen

Stap je over van foto's naar video's? Canon's begrippenlijst met 27 professionele videotermen, van 'anamorphic' tot 'Wide DR', maakt filmen een stuk minder ingewikkeld.
Volgens Ilvy is doorzettingsvermogen het belangrijkst. "Als een verhaal belangrijk is voor jou, moet je erachteraan gaan. Redacteuren kunnen je vertellen dat het een saai verhaal is, of dat ze het budget niet hebben om het te publiceren en vaak laten ze zelfs niets van zich horen. Maar als je in je hart voelt dat het verhaal verteld moet worden, moet je volhouden. Voor mijn Afrikaner Blood-project kreeg ik vaak 'nee' te horen, maar als je ergens in gelooft, moet je door blijven gaan. Geef nooit op."

Net als Magnus gebruikt Ilvy de Canon EOS R5. "Deze camera heeft letterlijk mijn dagelijks werk als fotografe veranderd. Dankzij de EOS R5 ben ik een betere verhalenverteller geworden. De camera maakt alles zo gemakkelijk en is intuïtief en snel. Ik kan veel sneller reageren en omdat de R5 ongelofelijk snel scherpstelt, kan ik mijn tijd en energie investeren in contact maken met mensen, in plaats van druk bezig te zijn met het aanpassen van camera-instellingen en daardoor afgeleid te zijn. Het is het meest fantastische gereedschap bij alle geweldige objectieven en andere uitrusting waar ik al mee werk."

Geschreven door Matthew Richards


De uitrusting van een multimediafotojournalist

De belangrijkste uitrusting waarmee professionals foto's en video's maken

De uitrusting van Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien met Canon-camera's, -objectieven en -accessoires.

Camera's

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van deze systeemcamera zullen je fotografie en videowerk radicaal veranderen. "De Canon EOS R5 heeft mijn leven veel gemakkelijker gemaakt. Het is een fantastische camera", zegt Magnus.

Objectieven

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

Profiteer van het beste van het beste door je full-frame systeemcamera te combineren met een hoogwaardige 24-70 mm zoom. Dankzij de superieure optische techniek, het snelle maximale diafragma van f/2.8 en de 5-stops beeldstabilisatie blijf je creatief onder alle omstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro