ARTIKEL

Opinie: moeten fotografen zich ook bekwamen in video-opnamen?

North Korean people travel up a tall metro escalator at rush hour. Photo by Roger Turesson on a Canon EOS 5D Mark IV.
Uit de fotojournalistieke serie Noord-Korea van Roger Turesson: forenzen in de metro van Pyongyang in Noord-Korea komen de lange roltrap van het 'Prosperity'-station op. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 65mm, 1/250 sec, f/2.8 en ISO6400. © Roger Turesson

Moet je echt als professionele fotograaf ook video's gaan maken? Veel fotografen vragen zich af of het nodig is om hun aanbod uit te breiden met video, of dat het meer zin heeft om zich te specialiseren in dat ene genre waar hun passie ligt: foto's.

Hier spraken we met fotobewerker Espen Rasmussen en fotojournalist Roger Turesson. We vroegen hen of zij denken dat je een betere fotograaf bent als je ook goed met video overweg kunt.

De fotograaf van de nieuwsredactie

Canon photographer and videographer Roger Turesson holds a Canon DSLR.

Over Roger Turesson

Roger is vaste fotograaf bij het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. Hij heeft voor verschillende dagbladen gewerkt als vaste fotograaf en als freelancer en is een van de oprichters van Moment Agency.

Fotojournalist Roger Turesson: "Ik begon met video-opnamen toen de Canon EOS 5D Mark II op de markt kwam. Dit was de eerste camera uit de 5D-serie met videofuncties en hierdoor konden we voor het eerst echt video's maken op de fotografieafdeling van Dagens Nyheter. We hadden eerder wel videocamera's, maar ik denk dat de meeste fotografen de voorkeur geven aan de camera's uit de 5D-serie. Hiermee krijgt de video een meer filmische uitstraling en de werkwijze lijkt op de manier waarop we als fotograaf werken. Veel televisiefilmers zoomen en pannen veel, maar ik zoek liever een goede compositie en laat het verhaal in het beeld gebeuren.

"Ik werk nu met de Canon EOS 5D Mark IV en gebruik voornamelijk vaste objectieven. Als ik een 24-70mm objectief gebruik, zoom ik niet veel in. Met die aanpak en de geringe scherptediepte voelt het alsof je op dezelfde manier communiceert als wanneer je foto's maakt.

"Op het werk hebben we een paar echte videojongens, maar alle fotografen moeten ook video's kunnen maken als onderdeel van hun werk. Ik zou zeggen dat 20 tot 25% van mijn opdrachten video bevat. Vooral wanneer ik op reis ben, heb ik tijd om video's op te nemen. Bij een snelle nieuwsopdracht is dat vaak lastiger. We hebben eerder geprobeerd bij meer gelegenheden zowel video's als foto's te maken, maar het werkt gewoon niet goed. Dus bij gewone nieuwsklussen sturen we één fotograaf om video's te maken en één om foto's te maken.

"Er is nu een grotere vraag naar video, dus het is denkbaar dat het in meer gevallen van fotografen gevraagd wordt. Net zoals we steeds meer VR zien, wat volgens mij een groeiende trend is."

A teenage boy looks up and uses his phone to film a shark swimming overhead in an aquarium. Photo by Roger Turesson on a Canon EOS 5D Mark IV.
Een bezoeker filmt in het aquarium in Songdowon International Children's Camp - een kamp in Wonsan, Noord-Korea, voor kinderen met de hoogste cijfers. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 28mm, 1/400 sec, f/2.8 en ISO6400. © Roger Turesson
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Vroeger maakten we veel korte videoclips bij lange artikelen online, bijvoorbeeld met 'drie vragen voor een politicus', maar ik denk niet dat ze veel aan het verhaal toevoegen. Ik denk dat korte documentaires steeds populairder worden.

"We maken vaak korte clips die worden gebruikt als advertenties voor het verhaal op Facebook en Instagram, met tekst over de video heen. Het mooie van de camera's uit de 5D-serie is dat je altijd een videocamera bij je hebt. Dus zelfs als de nieuwsredactie er geen opdracht toe gegeven heeft, kun je ter plekke beslissen om iets te filmen als je denkt dat het verhaal daar baat bij heeft.

"Ik weet niet of onze fotoredacteurs opzettelijk freelancers met zowel video- als fotografievaardigheden kiezen, maar alle vaste fotografen moeten beide hebben. Het maakt deel uit van het werk. Als een beginnend fotograaf me zou vragen of hij video aan zijn portfolio moet toevoegen, zou ik ja zeggen. Zeker als je voor een mediabedrijf wilt werken."

De fotoredacteur

A portrait of Canon photographer and videographer Espen Rasmussen.

Over Espen Rasmussen

Espen is fotoredacteur van de grootste krant van Noorwegen, VG. Hij maakt ook documentaires, waaronder korte video's, en heeft diverse belangrijke prijzen gewonnen bij onder andere World Press Photo.

Fotoredacteur Espen Rasmussen: "VG kreeg een aantal jaren geleden een video-afdeling, maar voor fotografen begonnen de echte veranderingen ongeveer een jaar geleden. Onze afdeling begon korte video's toe te voegen aan artikelen en foto's en video's steeds meer te combineren. Ik zou zeggen dat ongeveer 40-50% van onze opdrachten nu zowel video als foto's bevat. Helpen videovaardigheden je om als freelancer voor VG te kunnen werken? Ja, dat denk ik wel.

"We nemen geen fulltime personeel meer aan, maar mensen die worden aangenomen voor de vakantieperiode moeten beschikken over videovaardigheden. Je moet ook kunnen livestreamen en live-uitzendingen kunnen maken, voor het geval je op het laatste moment op pad moet voor een artikel op de nieuwssite. Wanneer we iemand inhuren, is video een vereiste. Naast het kunnen vertellen van een goed verhaal.

"Ikzelf ging serieus aan de slag met video toen Canon de eerste camera uit de 5D-serie met videofuncties presenteerde - de Canon EOS 5D Mark II. Daarvoor had ik een videocamera, maar dat was te veel gedoe. In het begin maakte ik vooral op eigen initiatief video-opnamen - de vraag naar videocontent was op dat moment niet erg groot bij VG, vanwege de beperkte bandbreedte. Mensen die content op hun telefoon bekeken, hadden geen 4G. Maar dat is allemaal veranderd.

"Vaak maken we gewoon een clip van 10 seconden die bijna net zo werkt als een foto. In die gevallen is het briefen van de fotograaf niet veel anders dan bij een foto-opdracht. Ik vertel ze een statief te gebruiken en 10 seconden vast te leggen, en daarnaast ook foto's te maken van hetzelfde onderwerp. We gebruiken meestal geen stilstaande beelden uit video's.

"Onlangs gaf ik een fotografe de opdracht om in het noorden van Noorwegen een vrouw te fotograferen die aan het vissen is vanuit een boot. Ik vertelde haar dat ze een landschapsopname van het onderwerp en de scène moest maken, net als bij foto's, maar dan in video-indeling. Het is dus bijna net als een foto van een landschap, maar je ziet de golven binnenkomen en de wolken bewegen. We doen dit ook met portretten voor het tijdschrift."

A pair of glasses rest on a golden surface. A video play icon is over the image.

Video's maken voor sociale media

Quentin Caffier onthult wat je moet weten

"Als ik een video-opdracht verstrek, wil ik dat de opnamen in Full HD worden gemaakt en dat kan met de Canon EOS 5D Mark IV. Soms gebruiken onze fotografen hun mobiele telefoon. Dan hebben ze wel een zeer hoge resolutie nodig, omdat video's op telefoons verticaal worden gemaakt en er rekening moet worden gehouden met bijsnijden. Het is een gedoe om met twee verschillende kits te werken en ik denk dat de meeste fotografen er de voorkeur aan geven er maar één te gebruiken.

"Ik vind video een bijzonder handig hulpmiddel voor fotografen die documentaires willen maken. Voor documentaires gebruiken we vaak een video van 5-10 minuten. Daarvoor heb je meer video- en bewerkingsvaardigheden nodig en je moet weten hoe je het verhaal kunt overbrengen.

"Steeds meer jonge fotografen weten hoe ze video's moeten maken, maar ik merk dat het merendeel zich concentreert op foto's. Tegenwoordig beginnen veel jonge fotografen samen een agentschap, waar ze zowel documentaires als commercieel werk kunnen maken. Die bureaus nemen steeds vaker video-opdrachten aan. Ik denk dat het in zo'n agentschap gemakkelijker is om video's te maken, omdat investeringen eenvoudiger kunnen worden terugverdiend. Voor een zelfstandig fotograaf is het veel werk om zowel video's als foto's te maken en het is moeilijk om het financieel de moeite waard te maken. Maar binnen het agentschap kunnen middelen worden samengevoegd, waardoor dit goedkoper is."

Geschreven door Kathrine Anker


De foto-/video-uitrusting

De belangrijkste kit voor het maken van foto's en video's

A camera bag is open, revealing two Canon DSLRs, lenses and accessories.

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is gemaakt voor fotografen die op zoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit. De 30,4 Megapixel-sensor zorgt voor uiterst gedetailleerde beelden, zelfs op de helderste plekken en in de donkerste schaduwen.

Objectieven

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. Dit objectief uit de L-serie is volgens professionele fotografen de standaard onder de zoomobjectieven.

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Een standaard groothoekobjectief dat onder fotojournalisten geliefd is vanwege zijn natuurlijke perspectief, het krachtige vermogen bij weinig licht en de fenomenale optische prestaties.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan