ARTIKEL

Dit is de toekomst van fotografie: ontdek het Canon EOS R System

A Canon EOS R camera is pictured in front of a black background.
Dertig jaar aan EOS-ontwikkeling. Het product van toonaangevende optische techniek. Maak kennis met de toekomst en ontdek de Canon EOS R: een revolutionair full-frame systeem.

Het full-frame EOS R-systeem van Canon, gebaseerd op dertig jaar aan EOS-innovaties, is er. Het systeem biedt meer creatieve mogelijkheden en verlegt de grenzen voor fotografie en filmen.

De EOS R-body, vier objectieven en drie EF- en EF-S-adapters — de eerste lenzen en adapters in de EOS R-serie — bieden samen een ultieme manier van opnemen, die draait om prestaties en kwaliteit.

De Canon EOS R heeft een full-frame 36 x 24 mm 30,3 Megapixel-sensor met Dual Pixel Raw. De camera beschikt ook over Canon's Dual Pixel CMOS AF: een technologie die fotografen en filmmakers hoogwaardige, snelle en nauwkeurige autofocus biedt, zelfs bij weinig licht waarbij dat eerder niet mogelijk was.

De EOS R-lensvatting vormt het hart van het EOS R System. Dertig jaar aan EOS-innovaties heeft geleid tot deze vatting met twaalf contactpunten, die lenzen meer vermogen biedt en de camera en lens wel tien keer sneller met elkaar laat communiceren. Het resultaat is een uitzonderlijk snelle autofocus voor een full-frame systeemcamera.

Two Namibian women from the Herero tribe stand in the foreground in khaki, red and black dresses. Photographer Brent Stirton stands behind them taking their picture.
Canon Ambassador Brent Stirton gebruikte het Canon EOS R-systeem om stamleden te fotograferen tijdens een reis door Namibië. Hij maakte daarbij gebruik van de Canon RF 50mm f/1.2L USM- en Canon RF 24-105MM F/4L IS USM-objectieven van het full-frame EOS R-systeem.

"Ik ben lang op zoek geweest naar een kleinere, onopvallendere camera voor bepaalde onderzoeksverhalen die ik maak", zegt Canon Ambassador Brent Stirton. Hij reisde in vijf dagen meer dan 700 km door Namibië om het leven van de Himba-, Herero- en San-stammen vast te leggen met het EOS R-systeem. De camera biedt dezelfde kleurechtheid en accuduur en heeft een bekend menusysteem, maar is stiller, nauwkeuriger en sneller. Daardoor merkte Brent dat hij in meer situaties dan ooit opnamen kon maken.

"Dit nieuwe systeem bood me de beste prestaties bij weinig licht die ik ooit bij een Canon-camera heb gezien", zegt Brent, en "de beelden zien er op de een of andere manier scherper uit, iets meer driedimensionaal".

Het grensverleggende ontwerp van de vatting biedt een korte backfocus en de breedste lensopening van een 35mm-systeem tot nu toe, wat innovaties in lensontwerp en -prestaties mogelijk maakt. Met de objectieven Canon RF 50mm f/1.2L USM, Canon RF 24-105MM F/4L IS USM, Canon RF 28-70MM F/2L USM en Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM kunnen fotografen en filmmakers eenvoudiger, sneller en stiller scherpstellen, personaliseren met Lens Control Rings en profiteren van ongekende beeldstabilisatie.

A black female model wears a black mesh skirt and white top, with flowers attached, in front of a green backdrop.
In haar project 'A Rummage of Flowers' speelde Guia Besana met thema's als kwetsbaarheid, kracht en besluiteloosheid. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief bij 1/125 sec, f/4 en ISO200. © Guia Besana
Photographer Guia Besana attaches a lens to the Canon EOS R.
Aan de multifunctionele balk van de Canon EOS R kunnen verschillende functies worden toegewezen, voor meer gebruiksgemak.

De fotojournaliste en voormalig kunstfotografe Guia Besana maakt het project A Rummage of Flowers, waarin ze speelde met thema's als de kwetsbaarheid, kracht en besluiteloosheid van vrouwen. "Ik wil graag een lichte camera", zegt Guia. "Fotografie kan erg 'nerdy' zijn. Ik ben geen nerd, maar ik ben wel dol op deze camera! De camera hindert me niet bij wat ik probeer te doen: een connectie met mijn onderwerp maken."

De resulterende bestanden bleven haar verbazen. "Ik heb nog nooit zulke RAW-bestanden gehad", zegt Guia, verwijzend naar de uitgebreidere nabewerkingsopties die het resultaat zijn van de superieure beeldkwaliteit.

Filmmaker Nicolai Brix looks at the back of his EOS R camera, rigged for filming video.
Nicolai Brix vond het bijzonder waardevol dat de full-frame Canon EOS R-systeemcamera zowel 10-bits Canon Log-beelden als 4K-videobeelden kan produceren.

De Canon EOS R kan niet alleen met een compleet nieuwe serie objectieven worden gebruikt, maar is ook volledig compatibel met de hele serie Canon EF- en EF-S-objectieven met adapters: de Canon-vattingadapter EF-EOS R, Canon Control Ring-vattingadapter EF-EOS R en Canon-vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R. Zo kun je gebruikmaken van Canon's toonaangevende lenzen zonder in te leveren op prestaties of beeldkwaliteit.

"Ze verbeteren zelfs mijn oude objectieven", zegt filmmaker Nicolai Brix over de EOS R-lensadapters. Hij gebruikte het EOS R-systeem om een video te maken over het creatieve proces van de Deense stoffenontwerpster Susanne Nielsen.

"Als je opnamen maakt met Canon Log, krijg je heel mooie 10-bits bestanden", zegt Nicolai, die filmde in 4K met de EOS R. "De huidtinten zijn echt fenomenaal."

Filmmaker Nicolai Brix looks at the back of his EOS R camera, rigged for filming video.
De Russische Canon Ambassador Katya Mukhina fotografeerde een romantische ontsnapping naar IJsland met het EOS R-systeem, en was weg van de snelle en nauwkeurige autofocus. Hier gebruikt ze de Canon Control Ring-vattingadapter EF-EOS R-adapter met een tilt-shiftobjectief. De Canon EOS R heeft een elektronische zoeker (EVF) met 3,69 miljoen dots.

De Dual Pixel CMOS AF-technologie van Canon biedt een hoogwaardige volgfunctie voor scherpstellen bij foto's en video's. Het resultaat is een snelle en nauwkeurige autofocus, zelfs bij weinig licht waarbij dat eerder niet mogelijk was.

De elektronische zoeker (EVF) met 3,69 miljoen dots van de Canon EOS R helpt je te zien wanneer het bijna helemaal donker is. De Touch and Drag-autofocus met het onvoorstelbare aantal van 5655 AF-punten (die het frame verticaal voor 88% en horizontaal voor 100% bedekken) laten je zien en scherpstellen op wat je wilt.

"Als trouwfotograaf heb ik een camera met buitengewone autofocus nodig, want bepaalde momenten kunnen nooit worden herhaald", zegt Katya. "De snelheid van de autofocus van de Canon EOS R is geweldig. Ik kon ook stil blijven staan en de bewegingen van het stel op het scherm volgen met de touch-autofocus."

"Het is echt super dat je kunt scherpstellen door het scherm aan te raken. Het gaat echt soepel en je kunt de snelheden aanpassen", zegt Nicolai. "Ik zie Dual-Pixel autofocus als een van de belangrijkste veranderingen voor mijn manier van werken."

"Je kunt op de Canon EOS R zo'n beetje alles aanpassen", voegt Nicolai toe over de aanpassingsmogelijkheden van onder meer instelringen op de objectieven en adapters, "en met de nieuwe multifunctionele balk kun je sneller werken, omdat je er verschillende functies aan kunt toewijzen. Ik word dus niet beperkt door mijn camera."

"Alle nieuwe functies bij elkaar maken dat dit product van een totaal ander niveau is", zegt Katya Mukhina. Stap een helderdere en snellere toekomst binnen met het Canon EOS R-systeem.

Ontdek er meer over op de productpagina van het Canon EOS R-systeem.

Test en probeer de full-frame Canon EOS R-systeemcamera tijdens photokina in Keulen in Duitsland van 26 tot en met 29 september.

Geschreven door Alex Summersby


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan