NIEUWS OVER PRODUCTEN

Breid je creatieve mogelijkheden uit met de Canon EOS C70

De nieuwste firmware-updates voor de Cinema EOS-camera met RF-vatting bieden filmers nog meer flexibiliteit door de toevoeging van een reeks functies, zoals Cinema RAW Light, XF-AVC Proxy-opname en twee extra voorkeuzeprofielen.
Een Canon EOS C70-camera op een houten bureau, van bovenaf genomen.

De Canon EOS C70 is een van de kleinste en lichtste camera's in de Cinema EOS-serie van Canon, maar hoe compact het formaat ook is, de functionaliteit is indrukwekkend - en die veelzijdigheid is verder uitgebreid met de nieuwste firmware-update.

De Canon EOS C70 is ontworpen met het oog op solisten en combineert de professionele functionaliteit van Canon's Cinema EOS-serie met het draaggemak en de veelzijdigheid van de Canon EOS R-systeemcamera's.

De creatieve mogelijkheden met de camera met RF-vatting zijn nu nog verder uitgebreid, dankzij de nieuwste firmware-updates van de EOS C70.

Verder is er een reeks Canon's EF foto- en EF Cine Prime-objectieven toegevoegd aan de vattingadapter EF-EOS R 0.71x van Canon. De camera beschikt nu ook over een nieuwe RAW-videoindeling die intern kan worden vastgelegd. Ook kun je nu gebruikmaken van XF-AVC Proxy-opname, twee extra voorkeuzeprofielen en zowel frame- als intervalopname.

Hier vertelt Paul Atkinson, productspecialist van Canon Europe, over de voordelen van deze extra functies voor filmers.

Een ballerina in een golvende gele jurk en sluier poseert op een berg met uitzicht op een vallei. De ene helft van het beeld is de Canon Log-versie, de andere helft is na kleurcorrectie.

De firmware-updates voor de Canon EOS C70, met onder meer de toevoeging van 4K Cinema RAW Light (CRL)-opname, kun je gratis downloaden en installeren vanaf het gedeelte productondersteuning op de website van Canon.

Cinema RAW Light-opname

Een van de belangrijkste voordelen van de nieuwste firmware-update is de introductie van 4K Cinema RAW Light (CRL)-opname in de Canon EOS C70, waardoor videomakers alle mogelijkheden van de fantastische sensor kunnen verkennen.

"Hoewel de XF-AVC-bestanden, of non-RAW-bestanden, buitengewoon robuust zijn en tal van mogelijkheden bieden bij de nabewerking, geeft RAW-video net dat beetje extra,” legt Paul uit. "De 4K Dual Gain Output (DGO)-sensor in de EOS C70 biedt bijvoorbeeld een groter dynamisch bereik, meer dan 16-stops, waarvan je daadwerkelijk kunt profiteren door RAW video-opnamen te maken.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Een RAW-bestand is in feite het beeld zoals het is vastgelegd, zonder bewerking in de camera," vervolgt hij. "Het resultaat is een groter bestand dat uitgebreide nabewerking mogelijk maakt. Afhankelijk van de gebruikte software kun je de belichting aanpassen en de kleuren, het contrast, de witbalans en zelfs de effectieve ISO wijzigen, zonder het originele bestand te beschadigen.

"Er is een klein verschil met de Cinema RAW Light-indeling die we voor het eerst introduceerden in de Canon EOS C200, en daarna in de EOS C500 Mark II en de EOS C300 Mark III," voegt Paul eraan toe. "Het hunkert veel minder naar hulpbronnen, maar biedt je nog steeds de vrijheid die je hebt met een RAW-bestand."

Hoewel het nog steeds grote bestanden zijn, betekent gebruik van de Cinema RAW Light-indeling dat het beeldmateriaal op een SD-kaart in de EOS C70 kan worden opgeslagen in plaats van op een extern opnameapparaat - zo helpt het de omvang en het gewicht van je uitrusting te beperken.

Een close-up van een Canon EOS C70-camera met een SanDisk-kaart in een van de twee kaartsleuven.

De Canon EOS C70 heeft twee sleuven voor kaarten van het SD-type en je kunt verschillende bestandsindelingen, resoluties en bitsnelheden tegelijkertijd op beide kaarten opnemen. Voor de beste 4K- en RAW-video-opnamen heb je V90 UHS-II-kaarten nodig.

XF-AVC Proxy-opname

Naast 4K Cinema RAW Light-opname maakt de nieuwste firmware-update het mogelijk om tegelijkertijd op de tweede geheugenkaart een XF-AVC Proxy-bestand op te nemen, terwijl elk bestandstype dezelfde tijdcode deelt. "De EOS C70 kon al verschillende bestandstypen op verschillende kaarten in de twee kaartsleuven opnemen, maar deze update maakt het mogelijk om een XF-AVC op de ene kaart op te nemen, terwijl het CRL-beeldmateriaal op de andere wordt opgenomen," legt Paul uit.

"De XF-AVC Proxy-bestanden kun je in elk bewerkingssysteem offline bewerken, terwijl de RAW-bestanden worden bewerkt en de kleuren worden gecorrigeerd. Aan het einde van het proces kun je ze samenbrengen om het eindproduct te maken. Het stroomlijnt je workflow en vraagt minder opslagruimte en verwerkingsvermogen."

Frameopname en Intervalopname

De nieuwe functie voor Frameopname is handig voor creatief filmen en toepassingen als stop-frame of stop-motion-animatie, omdat je kunt kiezen of er 1, 3, 6 of 9 frames worden opgenomen telkens wanneer je op de opnameknop drukt.

Intervalopname biedt je de mogelijkheid om de opnamefrequentie na de druk op de opnameknop op te geven bij het instellen van het aantal frames dat moet worden opgenomen. Na de firmware-upgrade kan de EOS C70 worden ingesteld op opname om de 1, 2, 3, 5, 10, 15 of 30 seconden, of om de 1, 2, 3, 5 of 10 minuten, met telkens naar keuze 1, 3, 6 of 9 frames. Dit is bij uitstek geschikt voor het opnemen van timelapse-video's, inkorting van lang durende beweging, zoals beelden van een kleurrijk poollicht, het veranderende licht tijdens een hele dag of een vorm van natuurlijke historie - alles in een korte, maar krachtige film.

The Canon Cinema EOS range.

Een decennium Canon Cinema EOS

Ontdek hoe Cinema EOS – van de EOS C300 tot en met de EOS C70 – in de afgelopen 10 jaar het maken van 10 uiteenlopende producties mogelijk heeft gemaakt.
Een aantal Cinema-objectieven van Canon.

De Canon-vattingadapter EF-EOS R 0.71x ondersteunt nu zeven extra Cine Prime-objectieven, waardoor het totale aantal EF- en Cine-objectieven dat geschikt is voor de EOS C70 neerkomt op 23.

Een close-up van iemands handen die de vattingadapter EF-EOS R 0.71x bevestigt op een Canon EOS C70-camera.

De vattingadapter EF-EOS R 0.71x van EF naar RF zorgt voor een optische conversie om de volledige beeldhoek van een full-frame EF-objectief vast te leggen bij gebruik van een Super 35mm-sensor. Ook de transmissiesnelheid is circa 1-stop hoger, voor helderder beelden.

Ondersteuning voor veel meer objectieven

De EOS C70 is voorzien van Canon's RF-vatting, dus geschikt voor alle RF-objectieven van Canon. Vanaf december 2020 ondersteunt de vattingadapter EF-EOS R 0.71x van Canon de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, de EF 24-70mm f/2.8L II USM en de EF 24-105mm f/4L IS II USM, en in juni 2021 werden nog eens zeven EF-objectieven opgenomen op de lijst compatibele objectieven. De nieuwste firmware-update voegt 13 EF- en Cine Prime-objectieven extra toe, met volledige optische correctie, beeld/metagegevens en AE/AF (voor ondersteunde objectieven).

Normaal gesproken zou je rekening moeten houden met het verschil in brandpuntsafstand bij gebruik van full-frame glas op een crop-sensor, zoals de Super 35mm van de EOS C70, maar dankzij de vattingadapter EF-EOS R 0.71x van Canon kun je profiteren van dezelfde full-frame beeldhoek. "Dit betekent dat de Canon CN-E20mm T1.5 L F in feite de beeldhoek weergeeft van een 20mm-objectief," legt Paul uit. "Verder krijg je een effectieve toename van 1-stop in het maximale diafragma. Zo wordt een objectief met een grootst mogelijk diafragma van f/4 in feite een objectief met een grootst mogelijk diafragma van f/2.8, waardoor het beeld één stop helderder wordt.

"De Cine Prime-objectieven van Canon zijn volledig handmatig. Je beschikt dus niet over automatische belichting of automatische scherpstelling, maar je kunt de Dual Pixel Focus Guide gebruiken, die aangeeft op welke manier je de scherpstelring moet draaien. De standaard EF-objectieven zijn volledig compatibel met autofocus, terwijl je ook de controle hebt over het diafragma."

Een close-up van het LCD-scherm van een Canon EOS C70 waarop twee pratende vrouwen onder een grote blauwe paraplu te zien zijn, evenals een groot aantal camera-instellingen.

De nieuwste firmware-update voor de EOS C70 voegt EOS Standard en EOS Neutral toe aan het voorkeuzemenu, wat het totale aantal voorkeuze-instellingen op acht brengt. De bestaande voorkeuze-instellingen omvatten Canon Log 3 (hier weergegeven) en PQ.

Voorkeuzeprofielen voor EOS Standard en EOS Neutral

De firmware-update voor de EOS C70 voegt EOS Standard en EOS Neutral toe aan de lijst voorkeuzeprofielen, die al de volgende profielen bevatte: C1: BT.709 Wide DR, C2: Canon Log 2, C3: Canon Log 3, C4: PQ, C5: HLG en C6: BT.709 Standard. Bovendien kun je C9 tot en met C20 naar wens instellen.

"Met de voorkeuzeprofielen kun je de look van verschillende camera's beter op elkaar afstemmen," legt Paul uit. "Als je bijvoorbeeld opnamen maakt met de EOS C300 Mark III en de EOS C70, wil je misschien Log 2 of Log 3 gebruiken. Als je niet te veel kleurcorrectie wil toepassen of opnamen maakt met de EOS C70 en een spiegelreflex- of systeemcamera, krijg je een betere match als je ze allebei instelt op Standard of Neutral."

Geschreven door Angela Nicholson


Gerelateerde artikelen

 • Een vrouw met donkerblond haar filmt in een bosrijke omgeving met een Canon-camera op een statief.

  ARTIKEL

  Ontdek Nina Constable's lichte uitrusting

  Hoe de Canon EOS C70 wildlife-filmmaakster Nina Constable het beste van een spiegelreflexcamera en Cinema EOS in één draagbare body heeft gegeven.

 • Eerste opname met de Canon EOS C70

  VERHAAL VAN DE OPNAMEN

  Eerste opname met de Canon EOS C70

  Jolade Olusanya over hoe hij Canon's Cinema EOS-camera met RF-vatting gebruikte om een prachtige film over de dichteres Sophia Thakur te maken.

 • ARTIKEL

  De voordelen van filmen in Cinema RAW Light

  Ontdek waarom toonaangevende filmmakers kiezen voor Cinema RAW Light: een bestandsindeling met alle voordelen van RAW, maar die kleiner, sneller en toegankelijker is.

 • Filmmaker Simeon Quarrie filmt met de Canon EOS C70-camera.

  ARTIKEL

  Met een beperkt budget opnamen maken met de Canon EOS R

  Filmmaker Simeon Quarrie vertelt hoe filmmakers met de kleinste Cinema EOS-camera meer kunnen doen met minder.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro