ARTIKEL

De beste uitrusting voor het schieten van bedrijfsvideo's en -foto's

Bedrijfsvideograaf Otto Beck bespreekt de beste Canon-camera's en -objectieven voor bedrijfsvideo's, ongeacht de grootte van je organisatie.
Twee mannen in een geïmproviseerde opnamestudio met Canon-apparatuur. Eén man staat achter een Canon-camera op een statief, de andere man past de belichting aan.

Flexibiliteit speelt een sleutelrol bij de keuze van video-apparatuur om bedrijfsvideo's te filmen, aldus cinematograaf Otto Beck (links op de foto). De Canon EOS C70 heeft een compacte en lichte body, maar zit boordevol geavanceerde technologie, terwijl de Canon EOS R5 de ultieme hybride camera is.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de beste apparatuur voor bedrijfsvideo's en -foto's? Of je nu een kleine start-up of een gerenommeerde internationale organisatie runt: alles draait om veelzijdigheid. Tegenwoordig moet je in staat zijn om snel te schakelen, bijvoorbeeld tussen het maken van zakelijke portretfoto's en het streamen van een productlancering voor sociale media. Het wordt dus steeds belangrijker om gebruik te maken van twee camera's of een hybride oplossing, zodat je moeiteloos kunt wisselen tussen foto's en video.

Cinematograaf Otto Beck uit de Tsjechische hoofdstad Praag volgt de dynamische wereld van bedrijfsvideo's al tien jaar op de voet. Otto is afgestudeerd aan de New York Film Academy en gebruikt zijn vaardigheden en oog voor detail om bedrijfsvideo's te maken voor grote merken. Zo rekent zijn bedrijf HayotFilms onder andere Amazon, Microsoft en Nestlé tot zijn klantenkring.

"We doen veel talking heads en interviews, en ook interne communicatie en opnamen achter de schermen die de dagelijkse werkzaamheden van een organisatie laten zien", legt hij uit. "We hebben ons de afgelopen twee jaar moeten aanpassen aan de wereldwijde gezondheidssituatie, dus we verzorgen nu ook veel livestreams, onder andere voor de Academy Awards® en de Golden Globes®."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Dit jaar breidde Otto zijn apparatuur voor bedrijfsvideo's uit met een Canon EOS C70 en een Canon EOS R5, naast de Canon EOS C200 en de Canon EOS R die hij al had. Hier en in de onderstaande video legt hij uit wat deze nieuwe apparatuur betekent voor zijn videoproductie en geeft hij advies aan organisaties die hun eigen bedrijfsvideo's willen maken. John Maurice en Jack Adair van Canon Europe delen hun technische kennis en geven ideeën voor alternatieve camera's.

Canon EOS C70: de beste A-camera voor bedrijfsvideo's

"Toen COVID-19 uitbrak en er amper meer gereisd werd, kregen we veel verzoeken van organisaties in de Tsjechische Republiek die hulp nodig hadden bij hun bedrijfsvideo's. Wij moesten alleen maar filmen en de onbewerkte beelden aanleveren in 10-bits 4:2:2-formaat", legt Otto uit. "We stonden voor een keuze: een andere camera huren of opnemen in Cinema RAW Light met de Canon EOS C200. Bij RAW moet je natuurlijk alles converteren, wat een hoop extra werk oplevert.

De Canon EOS C70-camera.

Canon EOS C70

Een nieuwe generatie Cinema EOS System-camera met RF-vatting en Canon's 4K Super 35mm DGO-sensor.

"Hoewel de Canon EOS C200 een geweldige camera is die we nog regelmatig gebruiken, is de Canon EOS C70 een stuk kleiner en kan hij 10-bits 4:2:2 filmen met 120 fps in 4K, en biedt hij een betere beeldkwaliteit en een groter dynamisch bereik", vervolgt Otto. "De EOS R5 kan ook opnamen maken in 10-bits 4K met 120 fps. Dat is uitstekend voor slow motion wanneer we B-beelden maken."

De Canon EOS C70 is de eerste Cinema EOS-camera met een RF-objectiefvatting. Hierdoor kun je eenvoudig objectieven van andere EOS R System-camera's gebruiken. "Dankzij de optionele vattingadapter EF-EOS R 0.71x kun je ook EF-objectieven gebruiken", vult Jack Adair, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, aan. "Of je nu investeert in nieuwere RF-objectieven of al een EF-objectief hebt, door de adapter ben je veel flexibeler in je objectiefopties."

Als je een duidelijke boodschap wilt uitdragen met je bedrijfsvideo's, is heldere audio net zo belangrijk als beeldkwaliteit. De EOS C70 heeft vierkanaals audio-opnamen en twee mini-XLR-ingangen. "Dat houdt in dat als je iets opneemt, van een interview met één persoon tot een rondetafelconferentie binnen een organisatie, je alles met één camera kunt doen", legt Jack uit.

Twee mensen in een bebost gebied wijzen naar een camera met een Canon-objectief op een statief.

De Canon EOS R5 ondersteunt het nieuwe Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief voor het maken van VR-content (na een firmware-update). "Organisaties kunnen dit gebruiken als onderdeel van een verkooppresentatie door hun potentiële cliënt een headset te geven voor een virtuele rondleiding", aldus John Maurice, Product Marketing Manager bij Canon Europe. "Het is een interessante ontwikkeling in het EOS R-systeem dat laat zien dat Canon momenteel voorop loopt."

Canon EOS R5: de hoogwaardige hybride camera voor zakelijke B-beelden

Met zijn full-frame sensor, 12-bits 8K RAW-video en foto's met 45 Megapixel is de Canon EOS R5 een uitstekende keuze voor de taken van een B-camera. Otto gebruikt hem om een interview vanuit een andere hoek te filmen en ook om B-beelden te maken van de werkzaamheden binnen een organisatie.

"Sinds de Canon EOS 5D Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) is uitgebracht, zien mensen hoe handig het is als je hoogwaardige video's kunt maken met een compacte camera", aldus John. "Dankzij de komst van Dual Pixel CMOS AF met deep-learning AI is het is nog nooit zo makkelijk geweest om met één camera te filmen, waarbij zelfs een onervaren cameraman het onderwerp scherp in beeld kan houden.

De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.

"Met een EOS R5 of EOS R6 kun je ook meteen een paar foto's maken", vervolgt John. "Dus ook wanneer alles is ingesteld voor het video-interview, kun je even snel wisselen naar fotografiemodus om een paar opnamen achter de schermen te maken."

Een man die wordt omgeven door opnameapparatuur filmt twee mensen aan een tafel die in gesprek zijn.

De Canon XF605, hier afgebeeld, en de Canon EOS C70 hebben allebei een timecode-ingang/uitgang via BNC. "Hiermee kun je tijdcodes uitwisselen [synchroniseren], wat van groot belang is als je opnamen maakt met meerdere camera's", zegt Jack. "Het komt erop neer dat je de opnamen synchroon aan elkaar kunt laten lopen en dus makkelijker kunt bewerken."

Een persoon die van achteren is gefotografeerd, maakt opnamen van een vrouw in een pak die voor een groot gebouw staat.

"Een van de problemen waar creatieve teams tegenaan lopen, is dat opnamemedia flink in de papieren kunnen lopen, maar de SD-kaarten die compatibel zijn met zowel de Canon EOS C70 als de XF605 (afgebeeld) zijn overal verkrijgbaar en beter betaalbaar", legt Jack uit.

Canon XF605: de multifunctionele A-camera voor bedrijfsvideo's

Als je een kleine, middelgrote of startende organisatie hebt, is een professionele videocamera als de Canon XF605 een aantrekkelijke oplossing voor het maken van bedrijfsvideo's. "Het grote voordeel van de XF605 is dat hij meteen klaar voor gebruik is", zegt Jack. "Als er een live evenement bezig is waarbij je snel moet schakelen, en er zitten een geheugenkaart en een accu in je camera, dan kun je meteen beginnen met opnemen."

De Canon XF605-videocamera.

Canon XF605

Een veelzijdige 4K-videocamera van broadcastkwaliteit die geavanceerde AF, connectiviteit en streaming biedt voor veeleisende producties.

Net als bij de Canon EOS R5 heeft de XF605 ook Canon's Dual Pixel CMOS AF voor eenvoudige en intelligente scherpstelling. "Deze versie van Canon's vooraanstaande autofocus maakt gebruik van EOS iTR AF X, met intelligente gezichts- en hoofdtracking", legt Jack uit. "Hierdoor blijft het onderwerp scherp in beeld, ook als het hoofd wordt weggedraaid."

De Canon XF605 beschikt over talloze aansluitingsmogelijkheden, waaronder Wi-Fi, USB-C, HDMI en 12G-SDI, waardoor je de camera eenvoudig kunt integreren in een set-up met meerdere camera's om op te nemen en te streamen. Daarnaast kan de camera opnamen maken in Canon Log 3. Wanneer de andere camera's ook zijn ingesteld op Log 3, kunnen de opnamen makkelijker worden gecombineerd, waardoor de workflow in de nabewerking soepeler en efficiënter verloopt.

"Als je opnamen maakt voor later, zoals een interview, een vergadering of een productdemo, en je wilt beelden met een filmische look, dan kun je ze met Canon Log door middel van gradaties en nabewerking een mooie sfeer geven", zegt Jack. "Als je sneller wilt werken, kun je dankzij Wide DR-, HLG- of PQ-indelingen met de camera zelf al prachtige beelden maken."

Een man met een baard kijkt naar het variangle touchscherm op een Canon-camera.

"Het variangle touchscreen van de Canon EOS R6 komt goed van pas wanneer je video-opnamen maakt, omdat je het scherm kunt uitklappen en aanraken om scherp te stellen", zegt John.

Canon EOS R6: de full-frame A- of B-camera voor kleinere organisaties

Hoewel budgetvriendelijker dan de Canon EOS R5, levert de hybride Canon EOS R6-camera met 20,1 Megapixel dezelfde prestaties, terwijl de foto- en videobestanden kleiner zijn.

"Met de EOS R6 beschik je over krachtige foto- en videofuncties in een full-frame body", aldus John. "Dankzij de grote sensor en uitstekende gevoeligheid weet je dat de productiekwaliteit hoog wordt, ondanks eventuele belichtingsproblemen."

De Canon EOS R6-camera.

Canon EOS R6

Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.

De EOS R6 kan hoogwaardige 10-bits video's maken in 4:2:2 met een 4K-resolutie. "Hierdoor krijg je in feite een tweede kans als je Full HD gebruikt als uiteindelijke output, omdat je tijdens de nabewerking kunt inzoomen", voegt John eraan toe.

"Als je als organisatie meer videocontent wilt maken voor sociale media, kun je met de EOS R6 en EOS R5 ook verticale opnamen maken. Die geven een signaal aan de workflowbewerkingssoftware dat de video verticaal is gefilmd, waardoor de tijdlijn ook verticaal zal worden weergegeven."

Handen bevestigen een Canon EF-objectief aan een Canon-camera.

Behalve met RF-objectieven zoals de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, is de Canon EOS C70 ook compatibel met de Canon-vattingadapter EF-EOS R 0.71x, zodat gebruikers de camera kunnen combineren met Canon's uitgebreide assortiment EF-objectieven.

De beste Canon-objectieven voor bedrijfsvideo's en -foto's

Otto gebruikt voor de meeste bedrijfsvideo's professionele objectieven uit de L-serie: de Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM, de Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM en de Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM (met de vattingadapter EF-EOS R). En wil je alle mogelijkheden van de RF f/2.8-zoomobjectieven uit de L-serie tot je beschikking hebben, dan is er nog de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.

"We gebruiken meestal de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM op de EOS C70, want dat is de A-camera waarmee we de beste opname moeten maken", zegt Otto. "Dankzij het bereik van 24-70 mm zijn we flexibel in de keus van de beeldhoek en kunnen we precies de juiste opname maken.

Het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

De RF 24-70mm F2.8L IS USM is een van de drie essentiële f/2.8 RF-zoomobjectieven van Canon. Het heeft een snel diafragma en beeldstabilisatie plus een Nano USM-motor voor stille scherpstelling.

"We gebruiken meestal de EOS R5 met een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief of Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM met de vattingadapter EF-EOS R", legt hij uit. Tele-objectieven zijn perfect voor close-up headshots die gefilmd zijn vanuit secundaire posities, zoals bij opnamen van sprekende personen. Door beide objectieven te gebruiken, kan Otto een derde camera plaatsen voor nog meer mogelijke beeldhoeken.

"Wanneer we een locatie goed willen laten zien, gebruiken we de EOS R5 op een gimbal met de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM", vervolgt Otto. "Meestal stellen we de gimbal in voor 24 of 25 mm. En omdat de camera en het objectief zo licht zijn, kunnen we dan in- of uitzoomen zonder iets te wijzigen."

In de RF-serie vinden we tegenwoordig objectieven met een bereik tussen 14 en 800 mm, die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van zowel fotografie als video-opnamen. "Het zijn echte hybride objectieven, met een vloeiende, geruisloze scherpstelling en een soepele bediening van het diafragma", zegt John. "Hierdoor kunnen creatieve teams flexibel te werk gaan en precies doen wat een organisatie van hen vraagt – of het nu om het vastleggen van evenementen, livestreamen, portretfoto's of interne communicatie gaat."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  De beste tips voor het opnemen van bedrijfsvideo’s waardoor klanten blijven terugkomen

  Videograaf en Canon Ambassador Simeon Quarrie vertelt over zijn beste werkwijzen wanneer hij een video opneemt voor grote zakelijke klanten, van pre-productie tot eindresultaat.

 • ARTIKEL

  De beste uitrusting voor productfotografie

  Een onmisbare handleiding voor de beste Canon EOS-camera's en objectieven voor productfotografie, of je nu macro-opnamen maakt, je levensstijl fotografeert of grote volumes modefoto's maakt.

 • ARTIKEL

  B-camera’s voor filmmakers: welke is voor jou de juiste?

  Ontdek de beste B-camera’s in de Canon-productlijn, van Cinema EOS-camera's en EOS-systeemcamera's tot professionele videocamera's en PTZ-camera's.

 • ARTIKEL

  De beste Canon-videocamera's: alles wat je moet weten

  Wat is de beste professionele Canon-videocamera voor livestreaming, verslaggeving en bedrijfsvideo's?

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro