FILMMAKING

"Deze camera is revolutionair" – waarom de EOS C70 ideaal is voor muziekvideo's

De onafhankelijke DoP's Michael Janke en Belrie leggen uit hoe ze hun creativiteit naar nieuwe hoogtes konden tillen met de compacte Canon EOS C70, die boordevol functies zit.
Een close-up van een Canon EOS C70, met daarachter een persoon met een bril.

De Canon EOS C70 tilt draagbaarheid naar een nieuw niveau, maar zit desondanks boordevol professionele functies die ideaal zijn voor het maken van muziekvideo's, waaronder ingebouwde ND-filters, waveform en false colour, XLR-invoeraansluitingen en een 4K Super 35mm DGO-sensor. © Belrie

Een visie voor ogen hebben, die visie verwezenlijken en een hoogwaardig eindproduct afleveren ondanks een klein budget en een kleine crew: producenten van muziekvideo's hebben het niet makkelijk. De druk is hoog en het is van groot belang dat de beschikbare camera-apparatuur aan alle verwachtingen voldoet, vooral voor DoP's die alleen werken en vaak niet de luxe van assistenten hebben, zoals Michael Janke en Belrie.

"Als professional weet ik dat ik volledig op de Canon EOS C70 kan vertrouwen, zodat ik me kan concentreren op het creëren en overbrengen van mijn artistieke visie", zegt Michael, die samenwerkte met zanger Steve Benjamins voor de muziekvideo van Schemers (zie hieronder). "Het is de ideale camera voor muziekvideo's omdat je minder tijd kwijt bent aan de technische aspecten en je de flow in je opnamen kunt behouden. Ik hoef me geen zorgen te maken over de levensduur van de accu en ik hoef de opnamen niet te onderbreken om geheugenkaarten te verwisselen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik vertrouw ook volledig op de beeldkwaliteit van deze compacte, lichte en efficiënte camera."

"Ik gebruik de EOS C70 nu al een jaar en ik ben dolenthousiast over mijn eerste cinemacamera", aldus musicus Belrie, een producent en artiest die de EOS C70 gebruikt voor zijn muziekvideo's. "Als deze camera je niet kan bieden wat je nodig hebt, dan heb je misschien het verkeerde vak gekozen. Deze camera is revolutionair en is geschikt voor zowel professionals als consumenten."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Hier leggen Michael en Belrie uit waarom de Canon EOS C70 een betrouwbare camera is voor muziekvideo's.

1. Beeldkwaliteit: DGO-sensor en C-Log-profielen

De Canon EOS C70 maakt gebruik van dezelfde Dual Gain Output-technologie (DGO) in de sensor als de Canon EOS C300 Mark III, met een dynamisch bereik van meer dan 16 stops bij opnamen in Canon Log 2. "Het mooiste aan de EOS C70 is de DGO-sensor", aldus Michael. "Ik ben vooral onder de indruk van de kwaliteit bij weinig licht. Zelfs bij een hoge ISO of in de onderbelichte gebieden van een opname is het verloop naar zwart vloeiend. Dat heb ik nog nooit eerder gezien bij een camera in deze prijsklasse. Ik kan de opnamen donkerder maken, wetend dat de details in de schaduwen ook worden vastgelegd. Dat was precies wat ik zocht. Deze sensor laat bijna zien hoe ik het licht met mijn eigen ogen zie."

Door het extra grote dynamische bereik van de EOS C70 is er een foutmarge in de belichting mogelijk, maar de 4K 4:2:2 10-bits interne opname met gebruik van Canon's XF-AVC-codec bij maximaal 410 Mbps (of 225 Mbps bij MP4) zorgt voor een grote flexibiliteit om in de nabewerking beeldkwaliteit en kleurgradaties aan te passen.

"Op locatie weet ik precies wat ik wil: ik maak vrijwel altijd opnamen in C-Log 2", zegt Belrie. "Bij de juiste sluitertijd geeft de EOS C70 een uitstekende beeldkwaliteit. Ik denk niet te veel na over kleurgradaties. Bij het bewerken wil ik de natuurlijke sfeer van de opnamesituatie nabootsen. Ik gebruik meestal het profiel Rec. 709 en daarna pas ik de afzonderlijke clips aan, waarbij ik de juiste hoeveelheid verzadiging en contrast toevoeg. Met deze bestanden kun je met contrast en verzadiging zo ver gaan als je zelf wilt."

Een foto uit een muziekvideo met daarop een persoon met een baard, met een warme muts op en een jas aan, in een besneeuwde wereld naast een stok met cijfers.

"Een van mijn belangrijkste redenen om een Canon EOS C70 aan te schaffen was het feit dat de RF-objectiefvatting zoveel adapteropties heeft", aldus Michael. "Ik filmde de hele muziekvideo van Schemers met vintage Canon FD-objectieven [met behulp van een adapter van een derde partij]. Ik kon de FD-objectieven rechtstreeks op de camera bevestigen, zonder glas ertussen, zonder vergroting. Gewoon originele Canon-objectieven, direct op de sensor. Als onafhankelijke DoP zoek je naar een look waarmee je opvalt, en deze mooie, typische objectieven zorgen voor een heel andere feel." © Michael Janke

2. Objectieven: RF-vatting en adapters

De Canon EOS C70 was de eerste Cinema EOS-camera die gebruikmaakte van Canon's revolutionaire RF-vatting die is voorzien van baanbrekende technologie voor verbeterde optische prestaties. Er zijn meer dan voldoende hoogwaardige RF-objectieven om uit te kiezen, uitgerust met eigenschappen die wonderen doen voor video, zoals stabilisatie en minimale focus breathing. Regelmatige firmware-updates breiden voortdurend het bereik van EF- en Cine Prime-objectieven uit die compatibel zijn met de Canon-vattingadapter EF-EOS R 0.71x. Daarnaast biedt de objectiefvatting toegang tot andere Canon-objectieven via adapters van derden, waaronder de PL-vattingen in de Sumire Prime-serie, die voorheen alleen beschikbaar waren voor duurdere cinecamera's.

Voor een filmmaker als Michael is het van essentieel belang om een unieke look te creëren en zo de aandacht van muziekvideokenners te trekken. "De RF-vatting met zijn korte flens-afstand opent een wereld aan objectieven en zorgt ervoor dat ik optimale kwaliteit bereik, of ik nu mijn vintage FD-objectieven gebruik voor die bijzondere sfeer die ik zo mooi vind, of allerlei verschillende full-frame EF-objectieven", zegt Michael. "Dankzij de RF-vatting kun je deze relatief betaalbare camera gebruiken met geavanceerde Cinema-objectieven. Het voelt een beetje alsof je valsspeelt met zoveel objectiefopties voor één camera."

Een man staat voor een stenen gebouw en kijkt omlaag. Hij houdt met zijn ene hand de pols van de andere vast.

Belrie vond de geavanceerde 5-assige elektronische beeldstabilisatie (EIS) van de Canon EOS C70 vooral handig bij het maken van muziekvideo's. "Je kunt uitstekende opnamen maken, vooral in combinatie met de nabewerking", legt hij uit. "Meestal vermijd ik gimbals, die lastig en frustrerend in gebruik kunnen zijn." © Belrie

3. Bediening: professionele tools voor filmmakers

Als Cinema EOS System-camera is de EOS C70 uitgerust met een reeks professionele tools, zoals ingebouwde ND-filters met maximaal 10 stops, waveform monitor en false colour, een uitstekende levensduur van de accu en elektronische beeldstabilisatie gecombineerd met optische stabilisatie, afhankelijk van het gebruikte objectief.

"Ik had onlangs midden op de dag een opnamesessie met een cliënt, in fel zonlicht", legt Belrie uit. "Het was een low-budgetsessie, dus we hadden geen enorme diffuserpanelen. Toen kwamen de ingebouwde ND-filters goed van pas. Ik kon de lichtstops bedienen met een knop in plaats van met opschroefbare filters, wat me veel tijd bespaarde en mijn workflow niet onderbrak. We gebruikten zelfs de volledige 10 stops voor silhouettebeelden. Met de ND-filters bepaal je of de opnamen eruitzien alsof ze rond het middaguur of om tien uur 's avonds zijn gemaakt. Niemand heeft het door. Ik gebruik mijn ND's altijd."

"Wanneer je probeert een bepaalde opname te maken, doe je dat met de nabewerking in gedachten", voegt Belrie eraan toe. “Op basis van waveform en false colours kan ik bepalen hoe lang de sluitertijd moet zijn, afhankelijk van mijn bewerking. Als ik de foto een beetje wil onderbelichten, geeft false colour me al een indruk. Ik wil niet al mijn hoop op de nabewerking richten. False colour is een groot pluspunt, vooral omdat ik het vlakke C-Log 2-profiel gebruik."

A Canon Cinema EOS camera films a young man with short blond hair lying on the floor. An enormous, yellow Burmese python is coiled around his raised arm

Een muziekvideo maken

Canon Ambassadors Nana en Juhana Simelius delen acht tips voor het maken van gedenkwaardige muziekvideo's met de Canon EOS Cinema-camera en fotocamera's.
Een man staat midden op een met palmbomen omzoomde straat, terwijl hij met één hand naar de camera reikt.

De EOS C70 is onopvallend op een muziekset en zowel acteurs als crewleden voelen zich erbij op hun gemak. De camera kan ook perfecte B-beelden maken zonder extra accessoires. © Belrie

4. Slow motion: aangepaste framerates in 4K tot 120 fps

Verhalen in muziekvideo's zijn sterk afhankelijk van de B-beelden, waarbij slow motion een krachtige tool is. "Op de EOS C70 kun je zelf de framerates van slow motion aanpassen. Dat is een functie waar bijna niemand het over heeft", zegt Michael. "Dus je hebt niet alleen 120 fps bij 4K, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld 96 fps. Als ik de beelden maar een klein beetje wil vertragen, kies ik 48 fps in plaats van 60 fps. Dit is heel belangrijk voor muziekvideo's, omdat we vaak afhankelijk zijn van mooie slow motion-beelden. Ik wil graag uit meerdere opties kunnen kiezen."

Belrie maakt ook gebruik van slow motion: "Ik wil veel verschillende opnamen kunnen maken, van uit de hand gefilmd tot gestabiliseerd en slow motion", zegt hij. "Ik film vaak op 120 fps – dat is een groot pluspunt van de camera – en ik heb de EOS C70 zo geconfigureerd dat ik snel kan wisselen tussen slow motion en 24 fps. Je hebt altijd B-beelden nodig voor muziekvideo's. Die zijn onmisbaar."

Vier personen, allemaal gekleed in warmte winterkleren, die opnamen maken in de sneeuw. Achter hen is een indrukwekkende bergketen zichtbaar.

"De levensduur van de accu van de EOS C70 is uitstekend, vooral in de winter", zegt Michael. "Ik maak vaak buitenopnamen in Canada, waar het de hele dag –15°C kan zijn, en ik merk geen verschil qua prestaties in vergelijking met binnenopnamen in een warme omgeving. Gezien de kwaliteit van de opnamen is dit accusysteem werkelijk ongelofelijk." © Ana Ortiz

5. De body: een revolutionair ontwerp

De EOS C70 is veel compacter en lichter dan andere Canon-cinecamera's, maar zit boordevol functies. "Hij is niet zo zwaar als je zou denken en je kunt er eenvoudig externe apparatuur op aansluiten", zegt Belrie. "Ergonomisch gezien vormt hij de gouden middenweg tussen Canon-cinemacamera's en -spiegelreflexcamera's. Hij heeft alles wat deze grotere camera's hebben, maar dan in een compactere body. De camera is heel discreet en wordt vaak onderschat, vooral omdat mensen niet beseffen welke beeldkwaliteit hij levert en wat hij allemaal kan. En hij is toch groot genoeg om cliënten te fascineren."

De EOS C70 is ook geschikt voor lange opnamedagen op locatie. "Dankzij de compacte body en de vorm kan ik de EOS C70 eenvoudig op een kleine gimbal bevestigen of er probleemloos de hele dag vanuit de hand mee filmen. Er is geen moment waarop ik de camera zou willen neerleggen", zegt Michael. "Voor de opnamen voor Schemers hebben we bij –15 °C op één dag 20 kilometer door de Rocky Mountains gelopen. Drie crewleden waren bepakt met tassen vol apparatuur en banjerden tot hun knieën door de verse sneeuw. Ik heb aldoor de EOS C70 gedragen, heel slank zonder accessoires, met alleen de Canon-handgreep erop, zonder kooi of extra's accu's. Je kunt hiermee ook naadloos tussen verschillende opstellingen wisselen."

Tim Coleman

Alternatieve Canon-camera's voor het maken van muziekvideo's

Naast de EOS C70 zijn er nog meer Canon-camera's die geschikt zijn voor je projecten of die je als B-cam kunt inzetten. De volgende camera's zijn stuk voor stuk uitstekende opties voor makers van muziekvideo's.

 • Onbegrensde tool voor video in 8K

  Canon EOS R5 C

  De ultracompacte EOS R5 C is een professionele hybride camera met een RF-vatting waarbij video voorop staat, en die de werelden van Cinema EOS en EOS R naadloos weet te combineren.

  • • Verbluffende video in 8K
  • • Ongelofelijke foto's met 45 Megapixel
  • • Perfecte partner voor het RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief

 • Flexibele hybride camera voor B-beelden

  Canon EOS R5

  De Canon EOS R5 is in de eerste plaats een fotocamera, maar is ook zeer geschikt voor muziekvideo's. In combinatie met een Canon-cinecamera vormt hij een uitstekende B-camera, met dezelfde RF-vatting als de EOS C70.

  • • 8K-resolutie
  • • Slow motion in 4K tot 120 fps
  • • In-body beeldstabilisatie, ideaal voor B-opnamen vanuit de hand

 • Grootschalige producties

  Canon EOS C300 Mark III

  De Canon EOS C300 Mark III is groter en het ontwerp heeft meer configuratiemogelijkheden dan de EOS C70, waardoor hij ideaal is voor grotere producties.

  • • Super 35mm Cinema EOS-camera
  • • 4K 120p slow motion
  • • Diverse vatting- en objectiefopties

 • Gerelateerde artikelen

 • UITRUSTING

  De voordelen van het gebruik van Canon RF-objectieven voor video

  Van de prachtige bioscoopkwaliteit van de RF Cine Prime-objectieven tot de voordelen van high-speed metadata: ontdek waarom RF-objectieven zo ideaal zijn voor filmmakers.

 • VERHAAL VAN DE OPNAMEN

  Eerste opname met de Canon EOS C70

  Jolade Olusanya over hoe hij Canon's Cinema EOS-camera met RF-vatting gebruikte om een prachtige film over de dichteres Sophia Thakur te maken.

 • ARTIKEL

  Een revolutie van sensors – DGO

  Leer hoe de EOS C300 Mark III en EOS C70 een dynamisch bereik van meer dan 16 stops kunnen bieden dankzij Canon's revolutionaire nieuwe sensortechnologie.

 • ARTIKEL

  Succes na het studentenleven: Otis Tree

  De jonge filmmaker Otis Tree deelt zijn inzichten over hoe je na de universiteit meteen professioneel aan de slag kunt.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro