ARTIKEL

Acht tips van professionals voor het maken van muziekvideo's

Het Finse creatieve echtpaar Nana en Juhana Simelius deelt essentiële tips voor het maken van een muziekvideo die de juiste snaar raakt.
Een Canon Cinema EOS-camera filmt een jongeman met kort blond haar die op de grond ligt. Om zijn arm kronkelt een enorme gele tijgerpython.

De Finse singer-songwriter Elias Kaskinen staat op de foto met een tijgerpython op de set van zijn nieuwste muziekvideo, gefilmd door Canon Ambassadors Nana en Juhana Simelius. Dit creatieve echtpaar is gespecialiseerd in reclame, mode en muziek. Ze halen hun inspiratie uit vele verschillende bronnen. "Kunstgalerijen en films zijn onze grote passie," aldus Nana. "Maar we halen ook inspiratie uit het dagelijks leven, bijvoorbeeld uit de kleurencombinatie of de manier waarop het licht beweegt." © Nana & Juhana Simelius/Warner Music Finland

Een muziekvideo maken is een uitstekende manier om je carrière als professionele filmmaker te starten volgens Nana Simelius, de helft van het Finse duo Simelius Simelius, dat fotografeert en films maakt. "Het is een goede manier om je vaardigheden als videograaf of regisseur te ontwikkelen. Het is een open speelplaats waar geen regels gelden. Je kunt doen wat je wilt.

"Het is ook een kunstvorm om anderen je talenten te laten zien," vervolgt Nana. "We maken nu advertenties en modevideo's doordat mensen ons wisten te vinden via onze muziekvideo's."

Nana en haar man Juhana benaderen de productie van hun muziekvideo's op een hybride manier, waarbij Juhana de opnamen maakt op een Canon EOS C300 Mark II (opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III) en Nana foto's maakt met Canon EOS spiegelreflexcamera's en systeemcamera's. Ze verdelen ook de workflow: Nana neemt de preproductietaken voor haar rekening, terwijl Juhana werkt aan de technische aspecten van postproductie.

Hier laten ze zien hoe ze muziekvideo's maken en delen ze hun tips voor opkomende regisseurs die door willen breken in dit segment.

Een zwart-witfoto van een man die het display van een Canon Cinema EOS-camera aanpast. Achter hem staat een glimlachende vrouw die over zijn schouder meekijkt.

Sommige artiesten hebben een duidelijk idee over welke wereld ze willen neerzetten via hun video's, terwijl anderen juist minder visueel zijn ingesteld, volgens Nana. "Dat betekent uiteraard meer werk voor ons, maar we vinden beide werkwijzen even interessant. Het is een grote eer als iemand je vertrouwt om zijn of haar visie neer te zetten, iets waar ze in een studio hard aan hebben gewerkt en waar ze hun ziel en zaligheid in hebben gestoken." © Nana & Juhana Simelius

1. Sta open voor nieuwe ideeën

Nana en Juhana benaderen elk project voor een muziekvideo met een open geest en komen niet meteen met tientallen ideeën aanzetten. "Ieder project, ieder nummer en iedere persoonlijkheid is uniek. We hebben geen vast stramien," vertelt Nana. "De artiest moet zijn of haar eigen ideeën veilig naar voren kunnen brengen en we willen onze visie niet op andermans werk plakken. Het gaat om respect voor de persoon en zijn of haar kunst.

"We luisteren naar de demo en brainstormen wat, waarbij we ons richten op: 'Hoe ziet deze muziek er in ons hoofd uit? Wat zien we en hoe brengen we dat over?' We willen een unieke denkbeeldige wereld creëren voor elke artiest en elk nummer."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

2. Breng een onderscheidende creatieve visie naar voren

Zodra een idee vorm heeft gekregen, noteren ze het en bedenken ze een concept waarin ze hun creatieve visie tot uiting brengen: een vitaal onderdeel van het productieproces.

"In dit concept zetten we uiteen hoe het verhaal zich ontwikkelt in de muziekvideo," vertelt Nana. "Dit betreft de sfeer die we willen uiteenzetten, of de video een andere rol heeft dan de artiest, welke locatie we in gedachten hebben, welke camerabewegingen we willen gebruiken en welke stijl de visie het beste uitdraagt. We moeten verwijzen naar beelden die onze visie overdragen aan de artiest en het team, en vaak gebruiken we daarvoor onze eigen illustraties."

Zodra een project groen licht heeft gekregen, ontwikkelen ze hun creatieve versie door een kleurenpalet te kiezen en een storyboard te maken. Hierin staan de praktische overwegingen voor de opname, van het plannen en boeken van de crew tot het uitzoeken van de locatie, de opbouw van de set en de cast voor de video.

Iemand die een Canon Cinema EOS-camera vasthoudt. Op de achtergrond is een drumstel zichtbaar.

Nana en Juhana hebben altijd gewerkt met Canon-apparatuur. "We werken al zo lang met Canon, omdat we dol zijn op de kleuren van Canon en de hele sfeer die je met Canon kunt creëren," aldus Nana. "We hebben de juiste workflow gevonden voor ons en onze klanten, waardoor we meer vertrouwen hebben in de Canon EOS C500 Mark II bij grotere projecten." © Nana & Juhana Simelius

Een man met lang haar met zijn rug naar de camera filmt een drumstel met een Canon Cinema EOS-camera.

Juhana en Nana werken hard op de anderhalve dag die ze normaal uittrekken voor een opname. "Dagen met opnamen voor muziekvideo's zijn meestal erg lang," zegt Nana. "We houden ons scène voor scène aan het schema dat we hebben opgesteld. Als je chronologisch opnamen maakt, hoef je niet na te denken over het ordenen van scènes tijdens het bewerken. Alle beslissingen zijn al op papier gemaakt." © Nana & Juhana Simelius

3. Overweeg AF en slow-motion te gebruiken

Voor elke muziekvideo worden weer andere filmopnamen gemaakt, waarbij de kleinschaligere producties zich bij uitstek lenen voor apparatuur die draagbaar is en eenvoudig kan worden ingesteld. Nana en Juhana hebben de meeste muziekvideo's gemaakt met de Canon EOS C300 Mark II en bij hen staat de Canon EOS C500 Mark II boven aan hun wensenlijstje.

Juhana wil overstappen op de nieuwere full-frame camera vanwege de 5.9K sensor met een hogere resolutie en de prestaties van het Dual Pixel CMOS AF-systeem. "De autofocus van deze camera is super en soms is er gewoon geen budget voor een focustrekker tijdens de productie," legt hij uit.

Bij het maken van een muziekvideo is een hoge beeldsnelheid ideaal voor het maken van natuurlijke slow-motionopnamen. "Slow motion is onmisbaar in de meeste projecten, niet alleen bij muziekvideo's," vertelt hij.

De Canon EOS C500 Mark II kan opnemen met 60p in 5.9K. Bij de Canon EOS C300 Mark II moet je hiervoor overschakelen naar 2K. Met beide camera's kun je 120 fps vastleggen in de 2K-modus (bijsnijmodus).

4. Gebruik verschillende objectieven voor meerdere shots

Muziekvideo's lenen zich voor creatieve vrijheid, waardoor de fimmaker kan experimenteren met nieuwe camerahoeken en kaders. Voor het samenstellen van spontane opnamen ter plekke is het handig als je meerdere objectieven hebt. De Cine Zoom- en Cine Prime Cinema EOS-objectieven van Canon zijn ideaal voor Cinema EOS-camera's om geavanceerde muziekvideo's te maken. "Iedere keuze is echter gebaseerd op de omvang en visie van een bepaalde productie," zegt Nana.

"Als we met een groter team zijn, gebruiken we de Cine-objectieven van Canon, maar voor kleinere producties gebruiken we liever de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM en Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, omdat deze voor meerdere situaties geschikt zijn. Deze objectieven zijn superscherp en dat is belangrijk, omdat we filters willen gebruiken voor een bepaalde uitstraling."

Een jongeman met een grote tijgerpython rond zijn arm wordt van bovenaf gefilmd op de set van een muziekvideo. De studio wordt alleen verlicht door twee dunne stralen licht.

Nana en Juhana geven altijd speciale aandacht aan één bepaald element bij het maken van een muziekvideo: het licht. "Het licht vertelt het verhaal en creëert de sfeer," vertelt Juhana. "We zijn geobsedeerd door de bovenverlichting in een ruimte. Hierdoor komen details tot leven." © Nana & Juhana Simelius/Warner Music Finland

5. Gebruik continu licht als je hybride te werk gaat

De combinatie van video-opnamen en foto's leverde in het verleden nog weleens problemen op met betrekking tot de belichting, maar dankzij de gevoeligheid van de nieuwste systeemcamera's van Canon is dat voorgoed verleden tijd.

"De Canon EOS R5 is een uitstekende camera voor hybride-opnamen," vertelt Nana. "Voorheen moesten we een flitser gebruiken voor onze foto's, wat leidde tot vertraging omdat we twee verschillende opstellingen hadden. Nu kunnen we dezelfde belichting gebruiken voor beide opnamen, dat scheelt weer tijd."

Ze maken nog steeds gebruik van een flitser bij het maken van een reeks opnamen met veel beweging. Toch zijn ze zeer tevreden over de continue belichting, waardoor nuances beter tot uiting komen.

6. Stroomlijn je workflow

Het opnemen van hun materiaal met Canon Log 3 zorgt ervoor dat ze de workflow na de opnamen kunnen stroomlijnen dankzij het uitgebreide dynamisch bereik tot 14 stops en uitstekende kleurcorrectie. Ook kunnen ze hierdoor het materiaal dat is gemaakt met de Canon EOS C500 Mark II en de Canon EOS R5 beter met elkaar combineren, doordat het profiel onlangs op de laatste camera is toegevoegd via firmware v1.3.1.

Juhana vertelt dat hij muziekvideo's altijd opneemt in XF-AVC met Canon Log 3. "XF-AVC is goed genoeg voor onze muziekvideo's," vertelt hij. "Als we RAW-materiaal zouden opnemen, zou dat te veel opslagcapaciteit kosten. Momenteel is Full HD ook wat onze klanten nodig hebben, maar ik denk dat 4K binnenkort de standaard zal zijn."

7. Maak opnamen voor het kleine scherm

Omdat muziekvideo's meestal op mobiele apparaten worden bekeken, is het belangrijk dat je video's het juiste formaat hebben voor kleinere schermen en verschillende beeldverhoudingen. Hierdoor heb je meer vrijheid bij het kaderen van de beelden, zodat je deze later beter op de wensen van de klant kunt afstemmen.

"Artiesten willen vaak dat hun muziekvideo's verschillende beeldverhoudingen hebben en ze willen graag de mogelijkheid om de beelden bij te snijden," vertelt Nana. "We nemen meestal opnamen met een breed objectief en snijden deze beelden vervolgens bij op verschillende formaten. Sommige klanten willen dat een muziekvideo ook in staand formaat wordt gemaakt. We hebben zelfs meegemaakt dat een klant alleen fragmenten in staand formaat wilde gebruiken voor zijn sociale media, waarna we de hele video in staand formaat hebben gemaakt."

The Canon EOS C500 Mark II.

Vijf manieren waarop filmen in 4K je workflow beïnvloedt

Filmmakers David Newton en Clive Booth bespreken hoe je de kwaliteit en mogelijkheden van filmen in 4K optimaal kunt benutten en welke invloed dit op je workflow kan hebben.

8. Werk samen met een erkende kleurenspecialist

Hun muziekvideo's zijn opvallend vanwege de gewaagde en expressieve kleuren. "Het is in Finland de meeste tijd van het jaar grijs, waardoor we meer expressie en kleuren in onze video's willen gebruiken," zegt Nana.

Het was voor hen niet makkelijk om een kleurenspecialist te vinden die begreep op welke manier zij hun beelden willen overbrengen. "Sommige kleurenspecialisten vonden het lastig om met ons te werken, juist omdat we zoveel gebruikmaken van opvallende kleuren. "Gelukkig hebben we er een gevonden die ons en ons Canon-materiaal begrijpt en ze weet het beste uit ons werk te halen. We hebben zelfs een keer een omgeving gecreëerd waarin we alleen werkten met de kleur geel, omdat de artiest zo gek was van die kleur," vertelt Nana. "We zijn daarin toen best ver gegaan. Dat was zelfs de eerste muziekvideo die we maakten en het is nog steeds een van mijn favorieten."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  De beste Canon RF-objectieven voor video

  Met de EOS C70 en EOS R5 verlegt Canon de grenzen van innovatie op het gebied van videocamera's. Maar welke RF-objectieven zijn nu de beste voor het maken van films?

 • FILMMAKING

  Professionele videotermen die je moet weten

  Stap je over van foto's naar video's? Canon's begrippenlijst met 32 professionele videotermen, van 'Canon Log' tot 'Wide DR', maakt filmen een stuk minder ingewikkeld.

 • ARTIKEL

  Waarom hybride-opnamen de toekomst zijn

  Hybride shooters over de voordelen van het vastleggen van zowel foto's als video, de manier waarop ze dit aanpakken en de Canon-kit die ze daarbij gebruiken.

 • ARTIKEL

  Filmen in 8K en oversampled 4K met de Canon EOS R5

  Bij de eerste video-opnamen met de Canon EOS R5 ontdekten Martin Bissig en Ivan D'Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de opnametijd verkorten en de creatieve opties uitbreiden.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro