A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Tips van Christian Anderl voor het maken van natuurlijke familieportretten

Voor de Oostenrijkse fotograaf Christian Anderl is het vastleggen van mooie momenten zowel prive als tijdens zijn werk, heel belangrijk. De voormalig Canon Ambassador staat natuurlijk bekend om de spontane en intieme portretten die hij maakt als professioneel fotograaf, maar daarnaast deelt hij via zijn Instagram-account ook bijzondere momenten uit zijn eigen gezinsleven, waarbij de wereld kan meekijken hoe zijn zoontje de wereld om zich heen leert kennen.

Het vaderschap heeft zijn leven veranderd, zegt hij zelf. Het heeft hem ook geïnspireerd zijn project over het vaderschap op te zetten, een portretserie waarin vaders vertellen over hun ervaringen en de ups en downs waar het vaderschap mee gepaard gaat, en waarin ze andere vaders advies geven. Christian heeft altijd al voornamelijk mensen gefotografeerd, maar familiemomenten vastleggen vindt hij het leukst.

"Als ik oud en bejaard ben en mijn zoon het huis uit is, zal ik het jammer vinden dat hij hier niet meer is", zegt hij. "Ik geniet ervan om op de bank te zitten en door zijn babyfoto's te bladeren. Deze zomer wordt hij alweer zes. Ik vond laatst nog wat foto's van toen hij één jaar oud was en daardoor voelde ik me ineens oud. Hij wordt zo snel groot! De tijd vliegt... Door foto's te maken kunnen we ons eraan blijven herinneren hoe snel ze uitvliegen. Als je naar die foto's kijkt en je dat weer beseft, heb je wat meer geduld met je kinderen."

In dit artikel geeft Christian vijf belangrijke tips en technieken om leuke spontane familiefoto's te maken. Volg zijn adviezen op om natuurlijke, spontane familieportretten te maken.

1. Laat je telefoon in je zak zitten

"Met je camera maak je veel bewuster foto's", zegt Christian, die er een groot voorstander van is om doordachtere foto's te maken met een camera. "Zo fotografeer je niet gewoon maar alles wat er gebeurt met één hand zoals met een smartphone. Je probeert meer, en ik ben van mening dat je zo veel betere foto's maakt."

Bovendien beperk je je schermtijd door op een camera over te stappen, wat voor Christian tijdens zijn recente digitale detox een extra argument was. "Ik wil niet de hele dag naar een scherm kijken en als ik een smartphone gebruik om foto's te maken, loopt de schermtijd alleen maar op. Ik wil door een zoeker kijken en me bewust zijn van het moment."

Het heeft volgens Christian ook technische voordelen om een camera te gebruiken in plaats van je telefoon. Je kunt bijvoorbeeld instellingen zoals sluitertijd en diafragma aanpassen. Daarnaast gebruikt hij graag een zoeker om de juiste compositie te vinden. "Er zijn allerlei apps die een echte lens proberen te simuleren, maar dat is niet hetzelfde... Er gaat niets boven een grote sensor en lens, vind ik." Instapmodellen zoals de Canon EOS M50 bieden deze instellingen wel, de gemiddelde smartphone niet.

2. Zorg dat je klaar bent voor dat ene spontane moment

Als je foto's maakt van kinderen, moet je altijd klaarstaan om een foto te maken. Een camera met een snelle automatische scherpstelling zoals de Canon EOS R, de EOS 80D of de EOS M50, maakt het mogelijk om op het moment te anticiperen en snelle actie vast te leggen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het belangrijkste onderwerp van de foto onscherp is.

"Ik wil door een zoeker kijken en me bewust zijn van het moment."

"Je hebt een snelle autofocus nodig om kinderen te fotograferen", zegt Christian. "Daar moet je op letten als je een camera uitkiest. Voor de rest is alles afhankelijk van je budget. Mensen vragen me altijd welke camera ze moeten kopen, maar ik zeg dan altijd dat je eerst over de lenzen moet nadenken. Misschien heb je geen nieuwe camera nodig, maar alleen een nieuwe lens, want de snelheid en optische kwaliteit van de lens zijn belangrijker dan de camera."

Familiefotografie vereist ook een bepaalde pragmatische instelling. "Als ik merk dat iemand geen zin meer heeft om te worden gefotografeerd, leg ik mijn camera weg", zegt Christian. "Als iemand niet wil worden gefotografeerd, krijg je nooit een mooie foto. Zeker kinderen moet je niet forceren. Accepteer dat ze geen zin meer hebben en probeer het later nog een keer."

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Experimenteer met verschillende brandpuntsafstanden

"Voor familiefoto's heb je in mijn ogen minimaal twee verschillende brandpuntsafstanden nodig", zegt Christian. "Ik vind de Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens ideaal voor portretten. De 85mm zorgt voor een geringe scherptediepte zodat het gezicht van de achtergrond gescheiden wordt. Deze brandpuntsafstand is groot genoeg voor een 'correcte' weergave. Als je 35mm of 50mm gebruikt, vertekent het beeld en wordt de neus groter. Als portretfotograaf moet ik met mensen praten terwijl ik foto's van hen maak, en de 85mm is dan een goede tussenweg. Daar kun je niet fout mee gaan."

Hoewel Christian voor portretten de voorkeur geeft aan de EF 85mm f/1.8 USM-lens, vindt hij dat je ook mooie foto's kunt maken met een 35mm. "De Canon EF 35mm f/1.4L II USM-lens is voor zo'n beetje alles geschikt. Als je niet weet wat je moet kiezen, pak dan gewoon een 35mm-lens, dan zit je altijd goed, zelfs voor een portret. Het gezicht zal een klein beetje vertekenen, maar anderzijds krijg je een veel intiemere foto doordat het gezicht dichterbij is."

Gerelateerde artikelen
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFIE

12 babyfotografietips die je nu kunt gebruiken

Bewaar de dierbare momenten en leg de ontwikkeling van je baby vast met Canon's slimme manieren om babyfotografie leuk te maken en geweldige resultaten te behalen.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

FAMILIEFOTOGRAFIE

11 tips voor familiefotografie

Canon Ambassador Helen Bartlett staat bekend om haar familieportretten in zwart-wit – hier deelt ze haar beste tips voor het vastleggen van spontane momenten.

A woman and her three children standing around a mixing bowl in a kitchen as they prepare to bake something. The PowerShot PX sits on top of a pile of books facing them.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Leg moeiteloos momenten vast

Leg eenvoudig alledaagse momenten vast met de Canon PowerShot PX.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Kijk altijd eerst naar de achtergrond

Vaak ben je vooral bezig met het onderwerp van je foto, zeker als je drukke kinderen probeert te fotograferen. Toch is het ook belangrijk om na te denken over de achtergrond zegt Christian: de achtergrond is een essentieel onderdeel van je compositie en dat wordt vaak over het hoofd gezien.

"Eerst op de achtergrond letten is een van de weinige echte regels die ik mensen probeer mee te geven, omdat dat iets is wat de meeste mensen onderschatten of vergeten. Ze zijn zo gefocust op de voorgrond, het onderwerp, de scherpte, de lichtomstandigheden, de belichting etc. dat ze uit het oog verliezen dat de achtergrond eigenlijk helemaal niet zo mooi is. Met spelende kinderen kan het heel moeilijk zijn, maar probeer eerst een goede achtergrond te vinden en plaats je onderwerp dan tegen die achtergrond."

Voor portretten is er geen goede of foute achtergrond; de achtergrond moet vooral bij het onderwerp passen. Wel is het belangrijk om na te denken over de setting. "Alles kan een goede achtergrond zijn en alles kan een slechte achtergrond zijn. Probeer wat gevoel te krijgen voor welke kleuren goed samengaan en welke niet. Als de achtergrond echt heel lelijk is, probeer dan eens een groot diafragma en een lange lens te gebruiken om de achtergrond minder scherp te maken, zodat de achtergrond eigenlijk alleen ingekleurd wordt. Als er een opvallend punt in de achtergrond is, bijvoorbeeld een rode auto terwijl voor de rest alles blauw en grauw is, probeer die rode auto dan te vermijden."

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Als je een camera gebruikt, heb je alle mogelijkheden om je foto's te perfectioneren. Je heb bijvoorbeeld meer mogelijkheden om ze achteraf te bewerken en je kunt ze heel groot printen. Christian heeft een gigantische print gemaakt van zijn favoriete foto: zijn vrouw en zoon die aan het dollen zijn tijdens het zandsurfen in Nieuw-Zeeland. Die hangt thuis aan de muur.

"Ik maakte een paar lucky shots toen ze het duin af renden", vertelt hij. "Mijn zoon moest zó hard lachen toen! Ik vind die foto fantastisch. Als ik ernaar kijk, krijg ik weer een lach op mijn gezicht en ben ik weer even terug in Nieuw-Zeeland." Je familieherinneringen delen is makkelijker als de foto's met hoge resolutie zijn gemaakt zodat je ze op A2- of posterformaat kunt printen. Dat is me nog niet geluk met foto's die ik met mijn telefoon heb gemaakt.

Maar het gaat niet alleen om het printen, ook qua bewerken kun je meer. "Je hebt zoveel meer mogelijkheden met een goed RAW-bestand van een camera dan met een simpel JPEG-je van een telefoon. Je kunt het gevoel en de sfeer van de foto perfectioneren door de juiste kleuren te kiezen. Als je foto's niet bewerkt, gebruik je maar 50% van wat er mogelijk is met fotografie."

Bovendien kun je je foto's dankzij de connectiviteit van moderne camera's rechtstreeks van je camera op je tablet zetten om ze meteen aan iedereen te laten zien, of op je telefoon om ze online te plaatsen, zodat je ook op sociale media kunt pronken met hoogwaardige foto's. Met de Canon Print-app op je mobiele apparaat en een compatibele Canon-printer kun je je foto's zelfs wireless op hoge kwaliteit printen.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian daagde gezinsblogger Katja Gaskell uit om haar familiefotografie te verbeteren door haar smartphone in te ruilen voor de Canon EOS M50. Voor haar reisblog Globetotting maakte Katja tijdens hun reizen foto's van haar man en drie kinderen met haar telefoon. Nu test ze de vele nieuwe technieken uit die ze kan gebruiken als ze met een camera fotografeert. Ontdek hoe het haar verging en ga de uitdaging zelf ook aan.

Geschreven door Lucy Fulford

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle verhalen