A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

BRUIDSFOTOGRAFIE

Etiquette voor bruidsfotografie: do’s-and-don’ts bij gasten

Struikelen in het gangpad, de entree van de bruid blokkeren, op een emotioneel moment de sluiterknop indrukken en zo de stemming bederven... bruiloftsgasten met een camera maken wel eens een misser, maar dit is helemaal niet nodig.

Door het volgen van een paar eenvoudige regels kunnen gasten net zulke krachtige foto's maken als professionals. Professioneel bruidsfotograaf Markus Morawetz begon met het maken van foto's bij bruiloften van vrienden. "Ik wilde mijn camera in de auto achterlaten, maar het stel vroeg of ik wat extra foto's wilde maken", zegt hij. "Het was belangrijk om niet in de weg te lopen van de professionele fotograaf, maar als gast heb je het voordeel dat je minder gestrest bent en dat je kunt experimenteren met techniek en stijl.”

Om ervoor te zorgen dat op de grote dag alles op rolletjes loopt, geeft Markus zijn vijf belangrijkste do’s-and-don’ts en hij laat hierbij foto's zien die zijn gemaakt door bruiloftsgasten.

Sta niet in de weg van de professional. Maak gebruik van interessante hoeken.

"Probeer zoveel mogelijk details vast te leggen zonder de professionele fotograaf in de weg te lopen", aldus Markus. Hij stelt voor om een ander perspectief of een andere hoek te vinden. Gemaakt door bruiloftsgast Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Stellan Jara, een humanistische trouwambtenaar (iemand die niet-religieuze huwelijksceremonies doet) uit Engeland, zegt dat bij de meeste ceremonies waar hij officieel aanwezig is, meestal aan het begin duidelijk wordt gemaakt dat het maken van foto's tijdens de ceremonie niet is toegestaan. "Het stel wil dat vrienden en familie van het moment kunnen genieten, zodat de professional de foto's kan maken", legt hij uit.

Maar volgens Markus weerhoudt dit sommige mensen er niet van om toch dat speciale moment te bederven. "Je zou versteld staan van het aantal gasten dat tijdens de ceremonie opstaat om vanaf het gangpad foto's te gaan maken. Er stonden mensen in beeld op het moment dat de bruid binnenkwam, de ringen werden uitgewisseld en het stel elkaar zoende," herinnert hij zich.

Markus raadt aan om opnamen te maken vanuit ongebruikelijke hoeken. Met het grote 7,5 cm variangle-touchscreen met Touch and Drag AF op de Canon EOS M50 kun je eenvoudig opnamen maken vanuit vrijwel elk gezichtspunt en boven of rondom de mensenmenigte. "Maak gebruik van je omgeving om je foto te kaderen en een goede achtergrond te krijgen", adviseert Markus. "Als je nog steeds geen goed zicht hebt op de bruid en bruidegom, kun je je concentreren op de emoties van de gasten".

Leid de aandacht niet af. Leg de emotie vast.

Fotograferen tijdens de toespraken, de receptie of wanneer het gelukkige paar is afgeleid, is een geweldige manier om natuurlijke spontane beelden met oprechte emotie vast te leggen. © Markus Morawetz

"Het kan onrustig zijn met te veel camera's omdat het onderwerp dan vaak niet weet waar te kijken", zegt Markus. Laat de formele groepsfoto's over aan de professional en richt je op het fotograferen van groepjes gasten die zich op een natuurlijke manier gedragen. "Stellen houden van foto's van authentieke momenten en emoties: een lach, een traan of gejuich, wat de dag ook brengt. Dompel je onder in het feest, neem die emoties in je op zodat je ze beter kunt vastleggen", voegt hij eraan toe.

Stellan is het ermee eens: "mensen zijn het vrolijkst in de buurt van eten en drinken, dus zoek die plekjes op om een paar informele groepsfoto's te maken van gasten die zich goed vermaken."

"De Canon EOS M50 heeft een geweldige automatische scherpstelling en functies zoals Gezichtsdetectie", aldus Markus. De camera kan ook snel verbinding maken met smartphones en sociale media, zodat je de opnamen direct kunt bekijken, delen en posten.

Volg de fotograaf niet. Maak spontane foto's met een intiem karakter.

"Of het nu gaat om een traan of een hartelijke lach, het vastleggen van oprechte emotie is essentieel voor een onvergetelijke foto", aldus Markus. Hij adviseert om formele groepsfoto's af te wisselen met ontspannen, natuurlijke opnamen van het pasgetrouwde koppel en hun gasten. Gemaakt door bruiloftsgast Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Als je het stel goed genoeg kent kun je wellicht ook de minder flatteuze, maar wel gedenkwaardige momenten en uitdrukkingen vastleggen, waar de professional zich mogelijk niet aan waagt", zegt Stellan. Gasten hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van professionals als het gaat om het herkennen van unieke gewoonten en eigenaardigheden, die zorgen voor onvergetelijke openhartige en intieme portretten. Een snelle burst-modus zoals de 10 fps van de Canon EOS M50 is perfect voor deze vluchtige momenten: je kunt een reeks beelden vastleggen en later het beste selecteren.

"Houd rekening met de achtergrond en zoek naar de mooiste lichthoek. Maak vervolgens gebruik van licht en schaduw om je foto nog spectaculairder te maken", aldus Markus. "Als je relatief dicht bij het stel in de buurt blijft, zullen er genoeg mooie momenten zijn om vast te leggen."

Maar...

Probeer het gelukkige paar niet in de weg te lopen. Gebruik een zoom- of telelens.

Gerelateerde artikelen
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

BRUIDSFOTOGRAFIE

Personaliseer je dag met een Canon-printer

Creatieve huwelijksideeën om je persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen in print.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

CREATIEF PRINTEN

Toptips voor het tonen van geprinte foto's

Ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren met prachtige prints van familiefoto's in galerijstijl.

"Probeer altijd een ontspannen sfeer te creëren wanneer je foto's maakt op een bruiloft", zegt Markus. "Het stel moet zich comfortabel bij je voelen zodat je prachtige, natuurlijke foto's kunt maken." Gemaakt door bruiloftsgast Jonathan Tait. © Jonathan Tait

“We kennen hem allemaal, de oom die oneindig lang bezig is om foto's te maken", lacht Markus. "Hij kan tamelijk onschuldig zijn maar ook snel een obstakel worden. Met een telelens kun je op afstand toch dicht bij de actie komen, zonder daarbij de bruid en bruidegom te storen. Je kunt je zo ook concentreren op specifieke details en een zachte bokeh creëren [de vervaging in onscherpe delen] zodat je onderwerpen er prachtig uitspringen."

Als je context of een gevoel van drama aan het beeld wilt toevoegen, kun je eens overstappen naar een groothoeklens zodat je het stel in een landschapsstand kunt vastleggen. De EOS M50 is compatibel met het assortiment compacte EF-M-lenzen en met de EF- en EF-S-lenzen van Canon via een EF-EOS M Canon-vattingadapter. Dankzij de grote 24,1 Megapixel APS-C-formaat CMOS-sensor kun je naderhand foto's bijsnijden en ongewenste elementen verwijderen terwijl de hoge beeldkwaliteit blijft behouden. "Als je net begint, zou ik een 50mm-lens aanraden", zegt Markus. "Hij is betaalbaar, maar levert toch een krachtig resultaat met een fantastische bokeh. Bovendien krijg je op een camera zoals de Canon EOS M50 ook nog een licht telelenseffect”.

Kopieer niet de instellingen van de professional. Laat je creativiteit de vrije loop nadat de professional is vertrokken.

"Probeer de sfeer van de avond vast te leggen nadat de professionele fotograaf is vertrokken", aldus Markus. Hij raadt gastfotografen aan om hun voordeel te doen met de nauwere band die ze hebben met het koppel en hun gasten om zo meer onthullende, informele groepsfoto's te maken. Gemaakt door bruiloftsgast Faye Leppard. © Faye Leppard

"Voor mij zijn feestfoto's aan het einde van de dag het moeilijkste van bruidsfotografie: donkere, snelle bewegingen en onaantrekkelijke dj-verlichting", zegt Markus. Een externe flitser is weliswaar een oplossing maar niet altijd de beste optie voor intieme, romantische settings zoals bruiloften. "Mijn advies is om zoveel mogelijk beschikbaar licht te gebruiken", zegt hij.

Gebruikers hebben een camera nodig die een hoge ISO-waarde aankan en toch een goede beeldkwaliteit behoudt. De Canon EOS 90D biedt ISO 100-25600 en kan worden uitgebreid tot ISO 51200 als de gelegenheid zich voordoet. Door te werken met een hogere ISO-waarde en opnamen te maken met een lens met een groot diafragma, zoals de Canon EF 50mm f/1.8 STM kunnen fotografen opnamen maken vanuit de hand, met langere sluitertijden en zo een verscheidenheid aan fascinerende en prachtige effecten creëren.

Geschreven door Natalie Denton

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken