A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Maak betere portretten: vijf leuke uitdagingen voor familiefotografie

Voor reisblogger Katja Gaskell is er niets mooiers dan met haar gezin de wereld rond reizen en alle bijzondere momenten op de gevoelige plaat vastleggen. Katja, haar man en hun drie kinderen zijn recent terugverhuisd naar het Verenigd Koninkrijk na 12 jaar in Australië, India en Mexico te hebben gewoond. Tijdens hun jaren in het buitenland hield Katja iedereen op de hoogte van hun avonturen via haar reisblog Globetotting en deelde ze haar foto's – die ze maakte met een smartphone van zo'n € 450-650 – met haar 16.400 volgers op Instagram.

Haar kinderen groeiden op vier verschillende continenten op. Alfie (11) is geboren in Sydney, Tess (9) in Delhi en Sam (4) in Mexico-Stad. "Ik vind reizen met het hele gezin heel belangrijk. Reizen is de beste leerschool die er bestaat", zegt ze. Fotografie speelt een grote rol in hun leven. "Ik vind het geweldig om foto's te maken, zowel voor mijn werk als om ons gezinsleven en onze reizen vast te leggen."

"Voor Globetotting heb ik altijd foto's gemaakt met mijn telefoon", vertelt Katja. "Maar ik wilde mijn fotografiekunsten graag verbeteren en besefte dat de camera van mijn telefoon best wel wat beperkingen heeft."

Ze wil graag gebruik kunnen maken van zoommogelijkheden die de meeste telefooncamera's op dit moment niet bieden en ze wil bestanden van hogere kwaliteit zodat ze kan inzoomen op details en haar gezinsfoto's op verschillende formaten kan printen. "Ik maak elk jaar een fotoalbum en soms kan ik de foto's die ik met mijn telefoon heb gemaakt niet gebruiken omdat de kwaliteit in mijn ogen te laag is."

Nu ze terug is in Londen, probeert Katja nieuwe manieren uit om foto's te maken van haar gezin. Met het instapmodel Canon EOS M50, een Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-lens en een Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens verdiept ze zich in handmatige functies zoals scherptediepte en sluitertijd.

"Het fijne aan de Canon EOS M50 is dat het een heel draagbare camera is", zegt ze. "Je zwaait 'm over je schouder en je bent klaar om te gaan. En ondanks het feit dat-ie klein is, kun je verschillende lenzen gebruiken voor verschillende situaties. Ideaal dus om foto's te maken van de kinderen als we een dagje weg zijn."

Gerelateerde artikelen
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFIE

12 babyfotografietips die je nu kunt gebruiken

Bewaar de dierbare momenten en leg de ontwikkeling van je baby vast met Canon's slimme manieren om babyfotografie leuk te maken en geweldige resultaten te behalen.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Zo maak je natuurlijke, creatieve familieportretten

Professioneel portretfotograaf Christian Anderl vertelt hoe je je Canon-camera kunt gebruiken om spontane foto's te maken van leuke familiemomenten.

Print your family's life story

CREATIEF PRINTEN

Print het levensverhaal van je familie

Print en knutsel met foto's van dierbare familiemomenten.

De Australische portretfotograaf en Canon-ambassadeur Christian Anderl gaf Katja een aantal fotografie-uitdagingen om aan de hand van verschillende technieken nog creatievere en indrukwekkendere foto's te maken met haar Canon EOS M50.

1. Gebruik een geringe scherptediepte

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Door een groter diafragma te gebruiken, kan Katja proberen portretten te maken met een geringe scherptediepte zodat alleen het onderwerp scherp is. "Maak een portretfoto van heel dichtbij met het grootste diafragma [laagste f-getal]. Speel vervolgens wat met de instellingen en maak het diafragma langzaam steeds een beetje kleiner", luidde de uitdaging van Christian. "Stel scherp op de ogen en als één oog dichterbij is dan het andere – als het onderwerp niet recht in de camera kijkt – stel dan scherp op het dichtstbijzijnde oog." Sommige smartphonecamera's kunnen een geringe scherptediepte simuleren met onderwerpen zoals mensen, en er bestaan apps waarmee je eenzelfde soort effect kunt toepassen op een foto die je al gemaakt hebt, maar dat haalt het niet bij het echte werk. Christian: "Je zult zien hoeveel meer je uit je camera kunt halen als je er de tijd voor neemt."

Katja koos voor de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens om in het park, in de tuin en thuis portretfoto's te maken van haar kinderen. Met de modus Diafragmavoorkeuze (Av) maakte ze foto's met het grootst mogelijke en het kleinst mogelijke diafragma om te zien wat het verschil was. "Het mooie aan deze lens is dat hij een diafragma van f/1.4 heeft en je een zeer geringe scherptediepte kunt bereiken", zegt ze. "Ik zie mezelf deze functie wel gebruiken tijdens onze reizen: de kinderen op de voorgrond met ons iets minder scherp op de achtergrond. Dat maakt mijn Instagram-feed ook veel interessanter. "Ik ben heel blij met het resultaat. Zoiets als dit is me met mijn telefoon nog niet gelukt zonder een filter te gebruiken. Ik vind het een mooi effect dat de ogen scherp zijn en de achtergrond vaag is. Hierdoor valt je oog meteen op de persoon op de foto."

2. Maak foto's van je kinderen terwijl ze met water spelen

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian daagde Katja uit om de modus voor continue opname met hoge snelheid van de Canon EOS M50 uit te proberen door foto's te maken van haar kinderen terwijl ze met water aan het spelen zijn. "Gebruik een korte sluitertijd, zorg voor goed licht en gebruik de modus voor continue opname met hoge snelheid van de camera om zoveel mogelijk foto's te maken", raadde Christian aan. Zo kun je later de foto's kiezen waarop de beweging en positie van het water het interessantst is en het mooist uitkomt. "Fotografeer hierbij tegen de zon in, zodat de waterdruppels van achter belicht worden. Een donkere achtergrond kan ook helpen om de focus op het water te leggen. Probeer ook het regenboogeffect in de reflectie op het water vast te leggen."

Door de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) te gebruiken, kreeg Katja wat meer gevoel voor hoe je beweging kunt vastleggen met de Canon EOS M50 door de sluitertijd handmatig in te stellen. Ze gebruikte de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens om haar jongste kind Sam te fotograferen tijdens het leeggooien van bekertjes water. Door de 10-frames-per-seconde modus van de camera optimaal te benutten en een diafragma van f/1.4 te gebruiken, wist Katja de stroom water uit het bekertje vast te leggen.

"Ik heb wat gespeeld met een korte sluitertijd", vertelt Katja. "Het was heel leuk om te proberen het bewegende water vast te leggen. Ik kon heel makkelijk op verschillende dingen scherpstellen. In plaats van handmatig op een specifiek deel van de foto scherp te stellen, kun je ook leuke effecten bereiken door alleen de sluitertijd te veranderen."

3. Leg de lach vast

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

"Met een camera beschik je over een modus voor continue opname en daarmee kun je kinderen vastleggen terwijl ze lachen of druk bewegen", zegt Christian. "Probeer zoveel mogelijk scherpe foto's te maken van lachende gezichten! Je hebt niet veel tijd als je kinderen fotografeert, dus kies een opstelling, probeer vijf minuten lang mooie foto's te maken en stop zodra de lol er af gaat."

Katja nam haar kinderen een middagje mee naar het park bij hen in de buurt zodat ze foto's kon maken terwijl de kinderen plezier hadden. "Wat voor mij het beste werkt, is om het kort te houden voor de kinderen en ze iets in het vooruitzicht te stellen", zegt ze. "Ik heb foto's gemaakt terwijl ze aan het schommelen waren, terwijl ze rondrenden en terwijl ze in bomen klommen. We hebben veel gelachen, en voor sommige van deze foto's heb ik ook weer een geringe scherptediepte gebruikt."

4. Maak foto's van dynamische momenten

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Kinderen zitten zelden stil en door die beweeglijkheid vast te leggen, creëer je levendige familiefoto's. "Je moet je alleen bewust worden van de dynamiek die er is, of het een trage of een snelle dynamiek is", legt Christian uit.

Om haar touwtjespringende, dansende en schommelende kinderen te fotograferen, koos Katja voor de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-lens. "Ik heb de zoomlens en een korte sluitertijd gebruikt zodat ik geen moment zou missen. Deze lens is enorm veelzijdig, waardoor je je druk bewegende kinderen moeiteloos kunt vastleggen."

Voor deze foto gebruikte Katja 1/640 sec., f/3.5 en ISO 100. "Het was geweldig! Ik heb eindelijk momenten kunnen vastleggen die eerder nooit lukten, zoals Sam op de schommel. Het maakt mijn foto's veel interessanter en veel gevarieerder."

5. Maak een timelapse

Een goede manier om meer variatie aan te brengen in je fotografie, is door korte timelapses te maken van je gezin. Christian vertelt dat je dit het beste kunt doen met een familieactiviteit waar veel beweging in zit, niet met iets rustigs. Zo ontstaat een heel dynamische en leuke film. "Mensen die voor het eerst een timelapse maken, maken vaak de fout om bijvoorbeeld de wolken te fotograferen en dan elke 10 seconden een foto te maken. Wolken bewegen heel traag, dus de timelapse wordt dan ook heel traag. Je moet een beetje gevoel krijgen voor de dynamiek en ontdekken wat werkt als er kinderen bij zijn."

Katja vond het heel makkelijk en leuk om een timelapse te maken met de Canon EOS M50. "Het is echt gewoon een kwestie van de timelapse-instelling activeren, zorgen dat je kinderen meewerken en schieten maar", zegt ze. "Het is een leuke functie en ik dacht eerst dat ik 'm niet zo vaak zou gebruiken, maar nu ik weet hoe het werkt, zal ik deze functie wel vaker gaan gebruiken voor Globetotting."

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

In het algemeen heeft de Canon EOS M50 Katja geïnspireerd om ambitieuzer te worden in haar fotografie. Door te letten op de compositie heeft ze een heel andere kijk gekregen op het fotograferen van haar gezin. "Voorheen was het een kwestie van mikken en klikken", vertelt ze. "Ik zei gewoon dat iedereen even moest blijven staan, maakte een heleboel foto's en meestal zat er dan wel een tussen die goed gelukt was. Het is leuk om wat creatiever na te denken over wat voor beeld je kunt creëren, in plaats van gewoon wat in het wilde weg te klikken.

"De overgang van mijn telefoon naar de EOS M50 verliep eigenlijk heel soepeltjes. Deze camera is heel gemakkelijk in het gebruik, dankzij de instellingen heb je volledige controle en er is nog ruimte om te groeien zodat je je fotografievaardigheden nog verder kunt verfijnen. Er zijn zoveel manieren om dingen anders te fotograferen."

Geschreven door Lucy Fulford

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken