ARTIKEL

"Het persoonlijke tintje" – Richard Walch legt uit hoe zelf printen zijn zakelijke kansen verbetert

A print of a skier dwarfed by the vast, sheer mountain he is skiing down. Photo by Richard Walch.
Canon Ambassador Richard Walch maakt met zijn Canon-printer zijn eigen fotoprints om klantrelaties op te bouwen en zakelijke kansen te creëren. Beelden © Richard Walch

Canon Ambassador Richard Walch doet reclame- en redactioneel werk voor merken als Apple, Velux, Audi en BMW. Volgens hem moet je opvallen in de menigte om je klanten te behouden. Hij doet dat door zijn eigen foto's te printen voor zijn netwerk.

Richard gebruikt de fotoprints die hij print met zijn Canon-printer en zelf inlijst als een uniek visitekaartje en hij weet zeker dat het hem helpt klanten te behouden en dat het voor betere zakelijke kansen zorgt.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Je klanten een persoonlijke fotoprint geven, biedt een persoonlijke tintje. Dat is een heleboel waard", zegt Richard. "Als je na voltooiing van de opdracht 'dankjewel voor het werk' zegt en ze daarbij een persoonlijke fotoprint geeft, is dat een aangename verrassing. Niemand verwacht dat.

"Of als iemand weggaat bij een bedrijf waarvoor ik heb gewerkt. Dan bel ik ze op en zeg 'het was heel fijn om met je samen te werken. Waarom kies je geen foto die je leuk vindt, dan print ik die voor je als bedankje.'

"Dat werkt goed, omdat het een leuk gebaar is. Bovendien herinnert ze het eraan dat ze je voor een volgende opdracht weer kunnen bellen. Je krijgt meestal opdrachten via mensen die je kent. Alles draait om relaties en contacten. Het is gewoon een natuurlijk proces bij het maken van reclame voor fotografie."

Door zijn netwerken goed te onderhouden, heeft Richard een mooie lijst met klanten en staat hij sterk in de soms turbulente wereld van freelance reclamefotografen.

A photo print of a snowy mountain emerges from a Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer.
Richard's vertrouwde Canon imagePROGRAF PRO-1000 produceert wederom een fantastische fotoprint. Hij geeft aan dat hij van deze investering keer op keer weer profijt heeft.

Op schaal printen met de PRO-1000

Richard begon met zijn printwerk in 2016, als een van de eerste gebruikers van de Canon imagePROGRAF PRO-1000. Deze printer gebruikt hij nog steeds voor al zijn werk. De voornaamste reden voor zijn keuze is het formaat dat de printer aankan, namelijk tot A2.

"Je moet grotere afbeeldingen kunnen printen als professional. Die zijn gewilder. Ze bieden je een beter rendement", legt hij uit.

Het gebruiksgemak van de printer is ook een belangrijke factor voor Richards toewijding aan de PRO-1000. "Het apparaat werkt zonder dat je het (met een kabel) moet verbinden met de computer, zeer gebruiksvriendelijk", zegt hij. "Je kunt je niet concentreren op het maken van uniek werk als je dingen onnodig gecompliceerd maakt."

A Canon printer printing out a black and white portrait of an older man.

5 tips om professioneel foto's te printen

Canon Ambassador Clive Booth en Canon-printexpert Suhaib Hussain vertellen hoe je jouw eigen fotoprints van professionele kwaliteit kunt maken.

Bij het maken van voorwerpen voor klanten streeft Richard echt naar authenticiteit en hoogwaardige printkwaliteit. Hij geeft toe dat hij een fotolab zou kunnen betalen om zijn werk te printen en respecteert de goede kwaliteit van de producten die ze daar verkopen. Maar hij gelooft dat de persoonlijke stijl van zijn zelfgemaakte fotoprints een diepere indruk achterlaat.

"De labs zijn fantastisch. Ze hebben meerdere opties voor het inlijsten en ze zijn snel en betaalbaar", geeft hij toe. "Maar als je een van hun prints uitpakt, zie je dat het een industrieel product is. Het is niet handgemaakt. Daar is zeker een markt voor, maar het is niet wat ik zoek."

Maar wat moeten fotografen die Richards printgebaseerde netwerktechnieken willen gebruiken precies doen om dit soort hoogwaardige fotoprints te maken? Volgens Richard is er een combinatie van enthousiasme en wat technische kennis voor nodig.

A photo print resting on a box of fine art printer papers.
Richard experimenteert met verschillende papiersoorten om voor elke printbehoefte het juiste papier te vinden.

Spelen met papier

Of je nu hoogwaardige fotoprints maakt om te verkopen of weg te geven aan klanten, als je wilt dat jouw werk echt opvalt, draait het allemaal om de presentatie. Richard raadt aan te verkennen hoe je verschillende elementen kunt gebruiken om je werk om te toveren tot een echt kunstwerk.

"Het is aan jou om erachter te komen wat je ermee kunt", zegt hij. "De meeste mensen willen bijvoorbeeld gewoon een grote, glanzende foto. Maar ik vind het veel aantrekkelijker om papier te gebruiken dat iets anders biedt, zoals een meer matte afwerking."

Zelfs factoren die klein en van ondergeschikt belang lijken, zoals deze, kunnen een groot effect hebben op hoe je werk er uiteindelijk uit komt te zien. De avontuurlijke fotograaf kan gebruikmaken van onconventionele afmetingen, diktes en texturen.

"Er is een enorme verscheidenheid aan papier, maar je moet experimenteren om te zien wat het beste werkt voor jou en je fotografie. Begin met je avontuur en personaliseer dingen echt op een manier waar jij blij mee bent. Maak iets wat echt uniek is", zegt Richard. "Dan kun je het inlijsten en ophangen en wordt het echt een uniek kunstwerk." En wie kan dat nou weerstaan?

A striking rainbow illuminates a ship in an otherwise dimly-lit Norwegian fjord. Photo by Richard Walch.
Richards foto's stellen hoge eisen aan een printer. Voor de weergave van het contrast en de kleurgradaties in deze opvallende foto van een cruiseschip in een Noorse fjord, heb je een hoogwaardige printer nodig. Richard gebruikt de Print Studio Pro-software van Canon voor optimale printresultaten. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 240mm, 1/1600 sec, f/6.3 en ISO800. © Richard Walch
A skier seems to be engulfed in snow as he skis down a 45-degree slope, one of his stocks in front and one trailing behind.
Gedurende zijn 25-jarige carrière als actiesportfotograaf heeft Richard veel wintersportfoto's gemaakt. Om deze foto's tot hun recht te laten komen, moet zijn printer in staat zijn zeer subtiele kleurtinten en witte tinten te reproduceren. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II ingesteld op 115 mm, 1/2000 sec, f/6.3 en ISO200. © Richard Walch

Fotoprintsoftware van Canon gebruiken

Richard raadt aan Print Studio Pro te proberen, een plug-in voor Canon Digital Photo Professional (DPP) en andere fotobewerkingssoftware. De plug-in werkt met alle huidige Canon PIXMA PRO- en imagePROGRAF PRO-printers. Met deze software kun je foto's zo bewerken dat details veel beter uitkomen en overgangen nog vloeiender worden. Daardoor kun je zeer nauwkeurige reproducties van je foto's maken. De live preview helpt je om het eindresultaat te zien nog voordat je op de printknop drukt.

"Met Print Studio Pro kun je de afbeelding in DPP ontwikkelen en is het bijna een HDR-print. Er zijn veel meer details zichtbaar", zegt Richard.

"[Fotoprintsoftware van Canon] doet echt iets magisch met de foto", legt hij uit. "Zodat het er goed uitziet op het papier. De software kan gratis worden gedownload en gebruikt. Je moet even de moeite ervoor nemen, maar daarna is het heel eenvoudig en heb je er alleen maar plezier van."

Richard gebruikt ook de gratis Canon Quick Utility Toolbox-software die wordt geleverd bij de printer, inclusief de Media Configuration Tool (MCT) om papierprofielen te beheren en Accounting Manager om zijn inktverbruik en printgedrag in de gaten te houden.

A stack of framed prints next to Richard Walch's Canon printer.
Het eindproduct, door Richard zelf ingelijst – netjes verpakt en klaar om te worden verzonden naar de gelukkige ontvanger.

De vruchten plukken

Prints vormen niet het belangrijkste product in zijn bedrijf, maar Richard ziet er wel degelijk de voordelen van. "Je krijgt natuurlijk een opdracht omdat je veel ervaring hebt met het vastleggen van een specifieke product of specifieke situatie die de klant nodig heeft", zegt hij. "Ik richt me op reclamewerk voor bedrijven. Dat is mijn markt." Maar ik verdien mijn brood niet met het verkopen van fotoprints. Maar als ik een klant heb waarvoor ik wat speciaals wil doen, maak ik een fantastische fotoprint om aan de klant te geven. Het is pure marketing en heel effectief."

Het maken van je eigen fotoprints kan heel spannend of intimiderend zijn, of je nu een print cadeau wilt geven aan gewaardeerde klanten of fotoprints wilt maken om te verkopen. Richard plukt de vruchten van zijn prints: ze bieden hem betere zakelijke kansen, en dus een betere carrière als fotograaf.

Als je overweegt te investeren in een fotoprinter, heeft Richard nog een laatste advies. "Ja, het is best een bedrag, zeker als je grotere prints wilt maken", zegt hij. "Maar als je er serieus mee aan de slag wilt gaan, raad ik je aan een grotere printer te nemen. Wat je ook doet met je prints, je hebt uiteindelijk een printer nodig die grotere afbeeldingen kan printen."

Geschreven door Oliver Cuenca


De uitrusting van Richard Walch

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Canon DSLR with a Canon EF 24-70mm f/4L IS USM lens on a desk alongside three other Canon lenses.

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

Canon's nieuwste DSLR, de opvolger van de EOS-1D X Mark II die Richard het meest gebruikt. "Deze camera is volledig ontworpen met het oog op snelheid en duurzaamheid, zonder concessies te doen", zegt Richard enthousiast. "Dat is helemaal mijn soort fotografie. Wat een perfecte match!"

Objectieven

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Een professioneel groothoekobjectief met een natuurlijk perspectief, een diafragma van f/1.4 en zeer goede prestaties bij weinig licht. "Ik werk veel met zoomobjectieven voor snelheid en flexibiliteit, maar werken met het snelle diafragma van de EF 35mm f/1.4L II USM is geweldig", zegt Richard.

Printer

Canon imagePROGRAF PRO-1000

Print in hoogwaardige kwaliteit met deze A2-desktopprinter, die haarscherpe kleuren en schitterende details biedt. Een geavanceerd 12-inktensysteem brengt je foto's tot leven. "Neem geen genoegen met minder", adviseert Richard.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan