PRINTEN

Verander foto’s in kunstwerken met print

Fine art- en fashionprofessional Menna Hossam staat bekend om haar betoverende, op literatuur geïnspireerde foto's. Hier vertelt ze hoe het leren printen om een lang gekoesterde ambitie te realiseren óók veel weg had van een sprookje.
Een print van een vrouw met blauw haar die uit een Canon imagePROGRAF PRO-1000 komt.

Fine art- en fashionfotograaf Menna Hossam was bang dat er te veel obstakels op haar weg zouden zijn voor het maken van fine art-prints, maar ze ontdekte dat de Canon imagePROGRAF PRO-1000 direct geweldige resultaten leverde. De foto die je hier ziet, is afkomstig uit haar Enchanted-serie, geïnspireerd op de Moon Children, een groep die bekend staat om zijn sterke spirituele connecties en een diepe band met de maan.

Vooral verhalen uit de literatuur prikkelen de verbeelding van Canon Ambassador Menna Hossam. Ze haalt haar inspiratie uit een groot aantal onderwerpen, variërend van Griekse mythologie en Shakespeare tot Disney. Maar wat kenmerkend is voor al haar werk, is de sprookjesachtige sfeer van haar foto’s, waarvoor ze internationaal is bekroond.

Menna, die is gevestigd in Caïro, Egypte, ontdekte fotografie als studente in 2008 en begon al snel daarna professioneel te fotograferen. Toch nam ze onlangs pas de stap haar foto’s ook daadwerkelijk te printen – daarvóór bekeek ze haar foto’s altijd alleen op een scherm. Door te leren printen met een Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer ging er voor Menna een nieuwe wereld open. Ze moedigt andere fotografen dan ook sterk aan om ook limited-edition fotoprints te gaan maken.

Hier vertelt Menna over haar eigen ontdekkingsreis en de kracht van print.

Een vrouw in een paarse jurk speelt op een witte harp, gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R5-camera.

Lavender Dreams is een foto met rijke kleuren die is geïnspireerd op weelderige lavendelvelden. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 48mm, 1/500 sec, f/2.5 en ISO320. © Menna Hossam

Fotografe Menna Hossam houdt een print vast van een vrouw in een lavendelkleurige jurk die op een harp speelt, geprint met een Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer, die op het bureau voor haar staat.

Door het gebruiksgemak en de uitvoerkwaliteit van de Canon imagePROGRAF PRO-1000 werd Menna bevangen door emoties toen ze haar foto’s voor het eerst geprint zag. "Ik moest zelfs even huilen", vertelt ze.

Het verschil tussen foto’s weergeven op een scherm en printen

De magische Enchanted-fotoserie was voor Menna de aanleiding om met het printen van haar werk te starten. Dit was een enorm project dat haar naar verafgelegen locaties over de hele wereld bracht, waar ze etherische foto’s maakte geïnspireerd op haar fictieve helden – elk met een eigen verhaal erachter. Ze wilde eerst alleen een fotoboek van 80 pagina's maken, en printte hiervoor zelf de pagina’s. Maar naarmate het project grotere vormen aannam, besloot ze om grotere boeken van 200 pagina's te publiceren en de Canon imagePROGRAF PRO-1000 te gebruiken om ook een aantal limited-edition fotoprints te maken. Menna wilde deze prints bij de eerste exemplaren van haar fotoboek aanbieden.

"Net als veel andere digitale fotografen had ik nog nooit de behoefte gevoeld om mijn eigen foto's te printen", vertelt Menna. "Ik dacht dat het een ingewikkeld proces zou zijn met een steile leercurve en veel technische obstakels. Maar niet lang geleden begon ik na te denken over het maken van mijn eigen fotoboek en begon ik de mogelijkheid van printen te verkennen. Ik ontdekte al heel snel dat je direct geweldige resultaten kunt krijgen, en dat het maken van je eigen fine art-prints eigenlijk best eenvoudig is."

Hoewel Menna al vele jaren professioneel fotografeert, bleek het maken van haar allereerste print een emotionele ervaring te zijn. "Ik was overweldigd door de kwaliteit van de kleuren en de scherpte van de details", vertelt ze. "Het was heel anders dan naar dezelfde foto op een scherm te kijken. De print was zo verschrikkelijk mooi. Gewoon magisch."

Menna Hossam houdt een print vast die uit een Canon imagePROGRAF PRO-1000 komt lopen met daarop een vrouw in het paars die een enorme sleutel vasthoudt. Een laptop staat naast de printer.

De Canon imagePROGRAF PRO-1000 is een snelle grootformaat pigmentprinter, waarbij een A2-kleurenfotoprint van rand tot rand in ongeveer 3,5 minuut kan worden geprint – ideaal als tijd een cruciale rol speelt. Menna vond ook het ingebouwde kleurendisplay handig om de printerstatus en inktcartridgeniveaus in de gaten te houden.

Een vrouw in een opvallende paarse jurk versierd met roze bloemen houdt een enorme sleutel vast terwijl ze voor weelderig gebladerte staat. Gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R5.

Menna vertelt dat de inspiratie voor deze foto met de betoverende naam Enchanted Garden vooral voortkwam uit haar liefde voor de natuur en sprookjesachtige fantasiewerelden. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 32mm, 1/320 sec, f/4 en ISO250. © Menna Hossam

Eenvoudig printen

Menna voelde zich aanvankelijk nogal overweldigd na de levering van haar imagePROGRAF PRO-1000-printer, die Canon aan haar had uitgeleend. De printer werkt met 12 LUCIA PRO-pigmentinkten en kan grootformaat A2-prints en panoramische uitvoer tot 1,2 meter lang produceren. Ideaal voor professionele fotografen die hun werk willen verkopen en limited-edition art-prints willen maken. Menna ontdekte echter dat al haar zorgen over een complex gebruik van korte duur waren.

"Het installatieproces is zeer snel en eenvoudig, en alles doet het gewoon meteen", vertelt Menna. "Ik zat wat in over het vervangen van de inktcartridges toen die leeg waren, maar ook dat bleek achteraf heel gemakkelijk te zijn. Het is alleen een kwestie van de oude cartridge eruit halen en de nieuwe cartridge erin plaatsen, en alles is duidelijk gelabeld en van kleurcodes voorzien. Het kan eigenlijk niet eenvoudiger."

Voor fotografen die limited-edition fotoprints maken en verkopen is ook een lange levensduur belangrijk. Klanten verwachten dat de prints die ze kopen een leven lang mooi blijven. Fotoprints die zijn gemaakt met de Canon imagePROGRAF PRO-1000 zijn van 'museumkwaliteit' en hebben een levensduur van 100 jaar of langer.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een vrouw staat naast een boom en strekt haar hand uit naar een bruine beer aan de andere kant van de boom, gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R5.

Menna vertelt dat ze twee verschillende inspiratiebronnen voor deze foto met de titel Artio had: de gelijknamige Keltische berengodin en het sprookje Roodkapje. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 50mm, 1/400 sec, f/5 en ISO1250. © Menna Hossam

Controle over het proces

Wat Menna er vooral toe aanzette te leren printen is dat ze dan zelf de volledige controle zou hebben over het proces. "Als je digitale foto’s naar een lab stuurt om ze te laten printen, weet je nooit zeker wat je terugkrijgt", zegt ze. "Als je ze zelf print, houd je zelf de controle.

"Ik ontdekte wel meteen dat ik voor goede printresultaten eerst mijn monitor moest kalibreren. Toen ik vroeger alleen mijn foto's op het scherm bekeek, zag alles er prima uit. Maar toen ik ze begon te printen, merkte ik dat ik nog wat andere stappen moest nemen om ervoor te zorgen dat de kleuren, helderheid en het contrast natuurgetrouw werden gereproduceerd."

"Maar zelfs met monitorkalibratie en het juiste gebruik van printprofielen voor verschillende soorten media zal de print er nooit precies zo uitzien als de foto op het scherm", zegt Menna. "Deels omdat je voor prints met gereflecteerd licht te maken hebt en op een scherm met uitgestraald licht." Maar Menna ziet dat niet als iets slechts. "De diepte van de zwarttonen en de details in de donkere schaduwen komen in de geprinte foto’s nog veel sterker tot uitdrukking", vertelt ze. "De prints hebben veel meer de sfeer die ik wil overbrengen."

Een print komt uit een Canon imagePROGRAF PRO-1000 lopen met daarop een vrouw met een kroon op die een grote baljurk draagt en deze aan de zijkanten omhoog tilt. Gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R5.

Menna vindt dat Canon Premium Fine Art Smooth- en Rough-papier het meest geschikt is voor de stijl van haar foto’s, door de ongelooflijke diepte en details in de schaduwen die je ermee kunt krijgen. De Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer op pigmentbasis levert echter ook uitstekende kwaliteit op glanzend en zijdeglans papier. Dit komt door de toevoeging van een Chroma Optimizer-cartridge die bronzing tot een minimum beperkt en voor uniforme reflectiviteitsniveaus zorgt voor verschillende kleuren en inktdichtheden op het printoppervlak.

Een vrouw met een kroon op haar hoofd kijkt rechtstreeks in de camera terwijl een havik op haar linkerarm zit, gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R.

Deze foto, genaamd Valkyrie, is geïnspireerd op de Walkuren, de vrouwelijke krijgers uit de Noorse mythologie. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/8 en ISO1600. © Menna Hossam

Zorg voor de juiste look and feel

Een fotoprint is standaard iets tastbaars, en het loont de moeite om de tijd te nemen tot je de gewenste look and feel krijgt. Naast glanzend en mat fotopapier biedt Canon een uitgebreide reeks fine art-papiersoorten. De Canon imagePROGRAF PRO-1000 is ook volledig compatibel met toonaangevende onafhankelijke merken, zoals Canson® en Hahnemühle. Er is een ruim assortiment waaruit je kunt kiezen, en proefverpakkingen kunnen je helpen de juiste keuze te maken om ervoor te zorgen dat je de gewenste resultaten krijgt.

"Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende soorten papier die beschikbaar zijn wanneer je fine art-prints wilt maken", zegt Menna. "In mijn werk draait alles om kleur, dus dat moet ik ook kunnen overbrengen met de print. Ik wil mijn prints graag een sprookjesachtige look and feel meegeven. Ik wil dat de kijker ziet wat ik zie, en met de kleuren direct mijn fantasiewereld in kan duiken.

"Ik heb ontdekt dat je met Canon Premium Fine Art Smooth- en Rough-papier prachtige diepe zwarttonen en kleuren krijgt, met verschillende opties voor de structuur. Als ik dit papier gebruik, lijkt het alsof ik meer maak dan alleen een fotoprint. Het is dan meer alsof ik een schilderij in mijn hand houd."

Voor fotografen die prints zonder witrand willen maken, beschikt de Canon imagePROGRAF PRO-1000 over een uiterst nauwkeurig papiertransportsysteem dat volledige prints van rand tot rand mogelijk maakt, zowel op glanzend als zijdeglans, maar ook op mat en fine art-fotopapier.

Landschappen met weinig licht printen

Fotograaf Mauro Tronto, specialist in het maken van opnamen bij weinig licht, deelt zijn geheimen voor het printen van minimalistische foto’s met professioneel resultaat.
Een print van een vrouw met een kroon op en een enorm groot parelcollier om komt uit een Canon imagePROGRAF PRO-1000 lopen.

De Canon imagePROGRAF PRO-1000 beschikt over een uiterst nauwkeurig papiertransportsysteem met automatische scheefstandcorrectie en een vacuümbed om ervoor te zorgen dat het papier volledig vlak blijft terwijl het door de printer wordt gevoerd. Dit biedt de mogelijkheid om van rand tot rand te printen op mat en fine art-papier in plaats van op alleen glanzend en zijdeglans papier.

Verfijn je resultaten

Het printen van foto's is voor veel fotografen bij uitstek de manier om zich creatief uit te drukken, en omdat de Canon imagePROGRAF PRO-1000- en Canon imagePROGRAF PRO-300-printers worden geleverd met de gratis Canon Professional Print & Layout-software (PLL-software), hebben fotografen nog meer creatieve controle, vooral als ze zelf leren printen.

De software biedt niet alleen ontwerptools voor het maken van prints met meerdere foto’s op dezelfde pagina, maar ook volledige functies voor soft- en hard-proofing. Met soft-proofing kun je het specifieke printerprofiel selecteren voor het papier dat je gebruikt en op het scherm een zeer nauwkeurig voorbeeld weergeven van hoe de uiteindelijke print eruit zal komen te zien. Hard-proofing gaat nog een stap verder en stelt je in staat om testprints te maken en de resultaten te verfijnen voor de uiteindelijke print.

Voor Menna is een belangrijke functie van Professional Print & Layout de mogelijkheid om 'patroonprints' te maken. Zo kan ze verschillende kleine versies van de print op een pagina printen, elk met een subtiel andere kleur-, toon- en contrastinstelling. Voor extra nauwkeurigheid kan Menna de instellingen oproepen en ervoor zorgen dat alle limited-edition fotoprints in een serie er precies hetzelfde uitzien.

Een jonge vrouw met rood haar staat in een veld en draagt een vos op haar rug, met bomen in de verte, gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R5.

Le Renard et L'enfant is geïnspireerd op de Franse film met dezelfde naam en vertelt het verhaal van een 10-jarig meisje en een vos die een magische band vormen tijdens het reizen door de wildernis. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 28mm, 1/4000 sec, f/2,8 en ISO100. © Menna Hossam

Een vrouw in een witte jurk met een kroon op, raakt met haar linkerhand witte bloemen hangend aan een struik aan, geïnspireerd op De Kronieken van Narnia, en gefotografeerd door Menna Hossam met een Canon EOS R5.

Voor het in beeld brengen van deze ijskoningin werd Menna geïnspireerd door Jadis de witte heks, de belangrijkste antagonist van de serie De Kronieken van Narnia. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 28mm, 1/500 sec, f/3.2 en ISO320. © Menna Hossam

Het belang van printen

Menna moedigt alle fotografen aan om ook hun foto's te gaan printen. Ze verwijst hierbij naar haar eigen Enchanted-fotoboekproject. "Limited-edition prints zijn een goede aansporing voor mensen om het boek te gaan kopen", legt ze uit. "Het voegt een echt gevoel van waarde toe. Een limited-edition fotoprint maakt het ook persoonlijker – ik heb hem namelijk zelf gemaakt. Het is ook fijn dat ik zelf de foto’s kan kiezen die ik wil printen en mijn favorieten kan laten zien."

"Toen ik mijn eerste print maakte met de Canon imagePROGRAF PRO-1000, was dat een overweldigende ervaring voor me. De foto zag er al goed uit op het scherm, maar door de foto te printen, werd deze naar een nog hoger niveau getild."

Menna raadt ook aan te experimenteren met verschillende soorten fine art-papier, omdat het even kan duren voordat je een papiersoort vindt die je het gewenste resultaat geeft. "Ik heb veel tijd nodig gehad om de stap te zetten naar print, maar nu ik hiermee ben begonnen, wil ik mijn prints echt overal ophangen, en die behoefte heb ik vroeger nooit eerder gevoeld!"

Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro