ARTIKEL

Gratis Professional Print & Layout-software om fantastische prints te maken van DPRAW-gegevens

People look at three photos on a display - the left, of yellow flame-like flowing fabric, the middle, a close-up of a middle-aged man, the right of an older African woman in colourful printed clothes
Met de baanbrekende plug-in van Canon komen de functies DPRAW-print en HDR-print voor het eerst volledig tot hun recht. Dat is fantastisch voor fotografen die hun werk willen exposeren.

Fotografen die met de DPRAW-functie (Dual Pixel RAW) van de Canon EOS 5D Mark IV of Canon EOS R na de opname focusvlakken selecteren en verscherpen, kunnen binnenkort hun prints nog meer detail geven, dankzij nieuwe printsoftware. Canon's nieuwe Professional Print & Layout-software kan de dieptekaartgegevens van DPRAW-bestanden lezen en de geprinte afbeelding selectief verscherpen in focusvlakken.

Dit is een nieuwe manier om prints te verwerken. De huidige software verscherpt het hele beeld, waardoor het effect van selectieve focus en vage plekken in DPRAW-bestanden minder zichtbaar is op prints.

Als je Professional Print & Layout-software gebruikt, ogen prints meer driedimensionaal, en zijn de details scherper en helderder op focusplekken.

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"De software maakt intelligent gebruik van de dieptekaart van het DPRAW-bestand en stemt de beeldverscherping daarop af. Daarom springt het beeld er echt uit. Als je print voor een galerie of wedstrijden, is dit een handige functie", zegt Suhaib Hussain, senior productmarketingspecialist bij Canon.

"Reden te meer om gebruik te maken van DPRAW, als je wildlife, portretten of bruiloften fotografeert waar de achtergrond wazig is en je het onderwerp er wilt laten uitspringen. Als je print, is dit de manier om het aan te pakken."

In Canon's Print Gallery in de Canon-stand op photokina 2018in Duitsland konden bezoekers zien welk verschil de software maakt. Daar werden naast elkaar prints met en zonder DPRAW-printfunctie tentoongesteld, waaronder werk van Canon Ambassadors David Noton, Brent Stirton en Katya Mukhina.

A display board with large photo prints; six on the left are pairs of prints of the same image, one of each pair noticeably crisper and brighter.
In de Canon Print Gallery op photokina 2018 exposeerde Canon zijn nieuwste printoplossingen.

Hoe Professional Print & Layout werkt

A Canon EOS R full-frame mirrorless camera against a black background

Stap een helderdere en snellere toekomst binnen

Maak kennis met de full-frame Canon EOS R-systeemcamera die de grenzen in fotografie en filmen zal verleggen.

De Professional Print & Layout-software wordt ingevoegd in Canon's fotobewerkingssoftware Digital Photo Professional. De DPRAW-printfunctie is te activeren met één klik.

Naast de DPRAW-printfunctie maakt Professional Print & Layout-software het gemakkelijker en sneller om HDR-afbeeldingen te printen. Met één klik laat de software details eruit springen in lichte plekken om een groter dynamisch bereik te realiseren. Dankzij de Exhibition Lighting Optimisation-functie is dit grotere bereik duidelijk te zien in prints die worden bekeken onder diverse lichtomstandigheden in galerieën en musea. Je kunt de twee functies combineren, zodat lichte plekken meer detail vertonen en focusvlakken eruit springen.

"Voor HDR-prints gaat de software rechtstreeks aan de slag met het RAW-bestand uit de EOS R of de EOS 5D Mark IV", vertelt Suhaib. "Je hoeft niet meerdere opnamen te maken. Eén opname is genoeg. De software kan wel twee stops dynamisch bereik terugbrengen in de lichte plekken. De EOS R is de camera van de toekomst, en Professional Print & Layout is de printfunctie van de toekomst. Geen enkele andere fabrikant biedt deze manier van HDR-printen aan."

De Professional Print & Layout-software is gratis en komt beschikbaar voor het Canon-assortiment grootformaat fine art-printers: de imagePROGRAF PRO-1000, imagePROGRAF PRO-2000, imagePROGRAF PRO-4000 en imagePROGRAF PRO-6000. Fotografen die al zo'n printer hebben, kunnen gratis een update uitvoeren voor hun firmware. Nieuwe gebruikers die een imagePROGRAF-printer kopen, krijgen de software gratis bij aankoop.

Momenteel worden bètatests uitgevoerd. Naar verwachting zal de software in december 2018 beschikbaar komen.

Geschreven door Kathrine Anker


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan