TECHNOLOGIE

Spiegelreflexcamera versus systeemcamera: welke camera is beter?

Het assortiment systeemcamera's is groter dan ooit. Is het tijd om over te stappen op een systeemcamera? Hier worden de verschillen tussen spiegelreflexcamera's en systeemcamera's uitgelegd om je te helpen de juiste keuze te maken.
Een blik over de schouder van een fotograaf op het LCD-scherm van een Canon EOS R10, waarop twee flamencodansers te zien zijn die worden gefilmd.

Met de EOS R System-camera die zowel APS-C- als full-frame-opties bevat, is er nu een grote keuze aan systeemcamera's die zowel professionele als hobbyfotografen nieuwe voordelen bieden. Maar of je nu op zoek bent naar een upgrade voor een oudere camera of wilt overstappen van een compactcamera naar een camera met verwisselbare lenzen, je wilt weten of een systeemcamera of een traditionele spiegelreflexcamera beter is.

Om je te helpen een keuze te maken, komen hier de verschillen tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera aan de orde, met het deskundige inzicht van Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe.

Een opengewerkte illustratie van een Canon EOS 80D-camera met het spiegelmechanisme.

De term spiegelreflexcamera verwijst naar een digitale reflexcamera met één lens. Het reflexgedeelte verwijst naar de spiegel die licht omhoog reflecteert in de zoeker. De spiegel moet uit de weg bewegen zodat het licht de sensor erachter kan bereiken. Hiervoor is een relatief groot mechanisme nodig, wat bijdraagt aan de grootte en het gewicht van de camera en ook tot complicaties met betrekking tot de optische techniek leidt.

Een Canon EOS R7 op een rots. Er is geen lens bevestigd, dus de sensor aan de binnenkant is zichtbaar.

In een systeemcamera zoals de Canon EOS R7, is er geen spiegelmechanisme, maar een directe zichtlijn door de lens naar de sensor. Wat je in de elektronische zoeker (EVF) ziet, is een projectie van het sensorbeeld. Dit betekent dat je, in tegenstelling tot bij de optische zoeker van een spiegelreflexcamera, het effect van je opname-instellingen vooraf kunt bekijken. Mike Burnhill van Canon Europe: "De EVF op systeemcamera's geeft je de mogelijkheid om de belichting van de foto te zien voordat je hem maakt."

Spiegelreflexcamera versus systeemcamera: formaat en gewicht

"Een van de belangrijkste kenmerken van spiegelreflexcamera's is dat ze een spiegel of pentaprisma hebben om licht door de zoeker te leiden", legt Mike uit, "maar er moet ruimte zijn om die spiegel of dat prisma uit de weg te klappen om de sensor te belichten. Door dit te elimineren, wordt de camera compacter en lichter. Dit is vooral duidelijk wanneer je de EOS R7 en EOS R10 vergelijkt met vergelijkbare modellen spiegelreflexcamera zoals de Canon EOS 7D Mark II of de EOS 90D."

Lifestyle-contentcreator Diana Millos gebruikte de EOS R10 om de cultuur en architectuur van Andalusië te fotograferen. Ze zegt: "De EOS R10 ziet er bijna uit als speelgoed als je gewend bent aan een camera die veel zwaarder is, zoals de EOS 80D die ik gebruik. Ik vind het fijn dat hij klein en licht is, en toch net zo krachtig."

De handen van een man houden een Canon-camera vast die naar beneden is gericht.

Spiegelreflexcamera's zoals de Canon EOS 7D Mark II leveren beelden van hoge kwaliteit, maar in een grotere body om ruimte te bieden voor het spiegelmechanisme.

Een vrouw met een gele jurk en een zonnehoed houdt een camera voor één oog.

Systeemcamera's zoals de Canon EOS R10 bieden dezelfde kwaliteit en krachtige functies in een draagbaarder en licht ontwerp.

Lensvattingen: beter bij een systeemcamera dan bij een spiegelreflexcamera?

De EF-vatting die in Canon's spiegelreflexcamera's wordt gebruikt, werd in 1987 geïntroduceerd en het is dus een zeer gerenommeerd systeem. Er zijn honderden compatibele lenzen te koop, met een EF-lens voor bijna elke brandpuntsafstand, en een reeks compactere en vaak voordeligere EF-S-lenzen voor EOS-spiegelreflexcamera's met APS-C-sensoren.

De RF-vatting die wordt gebruikt op camera's van het EOS R System leidde echter tot veel innovaties. "De RF-vatting is ontworpen met het oog op de toekomst", legt Mike uit, "zoals het verbeteren van de communicatiesnelheid tussen de camera en de lens en het toevoegen van extra contacten om meer functies te ondersteunen." Hiertoe behoren veel snellere autofocusprestaties, realtime digitale lensoptimalisatie en verbeterde bedieningselementen, zoals de aanpasbare Control Ring op RF-lenzen.

In plaats van constant rekening te moeten houden met de reflexspiegel van een spiegelreflexcamera tussen de vatting en de sensor, kunnen lensontwerpers RF-lenzen dichter bij de sensor brengen, waardoor de optische prestaties worden verbeterd. Dit heeft geresulteerd in snellere, helderdere lenzen van uitzonderlijke kwaliteit, en in baanbrekende lenzen zoals de RF 5,2 mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens, die 180° VR-beelden vastlegt op compatibele full-frame camera's.

Een afbeelding van de RF-vatting op een Canon EOS R3-camera.

Het hart van de Canon EOS R System is de innovatieve RF-vatting, met een brede lensopening, een kortere backfocusafstand en supersnelle communicatie tussen de lens en de body.

Lenzen en compatibiliteit: kun je lenzen voor spiegelreflexcamera's gebruiken op een systeemcamera?

Als je al een EF- of EF-S-lens hebt, kun je deze gemakkelijk met EOS R System-systeemcamera's gebruiken, zonder verlies van kwaliteit of functionaliteit, dankzij een reeks EF-EOS R-vattingadapters. Dit geeft je ook de mogelijkheid om specifieke lenzen met beide soorten te combineren (vooral als je een favoriete of specialistische lens hebt die nog niet verkrijgbaar is in een versie met RF-vatting) om het beste uit beide te halen. Er is zelfs een vattingadapter met een Lens Control Ring en één met een drop-in ND- of polarisatiefilter, voor meer veelzijdigheid met je EF-lenzen dan met dezelfde lenzen op een spiegelreflexcamera.

Houd er echter wel rekening mee dat je RF-lenzen niet kunt gebruiken met een spiegelreflexcamera. Dus als een bepaalde RF-lens je aanspreekt, moet je kiezen voor een EOS R System-systeemcamera.

Drie zoomlenzen staan naast elkaar op een fitnessapparaat.

De introductie van APS-C EOS R System-camera's, met modellen zoals de EOS R7 en EOS R10, maakt de EOS R System-systeemcamera's betaalbaar voor meer fotografen dan ooit. "Door de RF-vatting aan te bieden aan een nieuwe set klanten, krijgen deze toegang tot een geheel nieuwe generatie lenzen die Canon speciaal voor deze vatting ontwikkelt - lenzen die niet mogelijk waren met spiegelreflexcamera's", zegt Mike. Dankzij de bijsnijdfactor van APS-C-sensoren bieden full-frame lenzen zoals de lenzen die hier worden weergegeven, een bereik dat 1,6x groter is op APS-C-camera's.

Optische zoeker of elektronische zoeker: welke is beter?

Spiegelreflexcamera's hebben optische zoekers, waar sommige gebruikers de voorkeur aan geven vanwege de directe verbinding die je hebt met de scène. In het verleden hadden elektronische zoekers (EVF's) voor systeemcamera's te kampen met tekortkomingen zoals vertraging, maar ze worden steeds beter. De nieuwste EOS R System-camera's hebben EVF's met hoge vernieuwingsfrequenties van tot wel 120 fps, en dus vrijwel geen waarneembare vertraging. En ze hebben andere voordelen.

Zo kun je, als je een EOS R System-camera gebruikt, met belichtingssimulatie een voorbeeld van de opname bekijken met de instellingen voor belichting, Picture Style en andere instellingen toegepast, zowel in de zoeker als op het LCD-scherm aan de achterkant. Op een spiegelreflexcamera werkt belichtingssimulatie wanneer je het scherm aan de achterzijde gebruikt in de Live View-modus, maar niet in de zoeker. Met een EVF kun je ook een compositie maken en scherpstellen in omstandigheden met weinig licht, waarbij het te donker is om met het blote oog iets te zien via een optische zoeker. Als je video-opnamen maakt, biedt de EVF in EOS R System-camera's dezelfde weergave voor hulp bij handmatige scherpstelling als de professionele Cinema EOS-camera's van Canon.

Natuurfotograaf Dani Connor, die de EOS R7 gebruikte om de bedreigde Iberische lynx te fotograferen, ontdekte dat werken met een elektronische zoeker haar fotografie volledig veranderde.

"Met de zoeker op een spiegelreflexcamera is het vaak gemakkelijker om een testfoto te maken en de foto op het scherm aan de achterkant te controleren voordat je beslist welke instellingen je wilt aanpassen", vertelt ze. "Maar met een systeemcamera is het erg handig om te zien welk effect een verandering in de instellingen heeft, zonder dat je hoeft weg te kijken van de zoeker.

"Als ik snel moet reageren bij het fotograferen van wilde dieren of als het licht voortdurend verandert, kan ik snel mijn ISO-waarde of sluitertijd aanpassen en kan ik meteen zien hoe mijn foto eruit zal zien."

Een opengewerkte illustratie van een elektronische zoeker.

De elektronische zoeker (EVF) in een systeemcamera maakt gebruik van een compacte versie met hoge resolutie van dezelfde weergavetechnologie als het LCD-scherm aan de achterkant van de camera. Een voordeel hiervan is dat je kunt zien wat de camera ziet, zelfs in omstandigheden die te donker zijn voor het blote oog om iets te kunnen zien.

Een opengewerkte illustratie van het lichtpad in een spiegelreflexcamera dat door een spiegel omhoog wordt gereflecteerd in een pentaprisma en vervolgens naar de zoeker.

De spiegel in een spiegelreflexcamera reflecteert licht via een pentaprisma naar de optische zoeker, zodat het beeld niet ondersteboven wordt weergegeven. Een voordeel hiervan is dat het direct gebeurt. "Met een elektronische zoeker is er altijd een inherente vertraging", legt Mike uit. "Zoekers in spiegelreflexcamera's werken met de snelheid van het licht - sneller dan dat bestaat niet."

Beeldkwaliteit: maak je met systeemcamera's betere foto's?

"Het daadwerkelijke fotograferen met de twee systemen is niet radicaal anders wat betreft de uiteindelijke beeldkwaliteit, maar alles wat eromheen gebeurt, maakt echt het verschil", zegt Mike.

"Met de RF-vatting is een van de voordelen van de snelle communicatie tussen de lens en de camera bijvoorbeeld dat je optische problemen zoals diffractie en aberration in real-time in de camera kunt oplossen. Dankzij deze directe verwerking krijg je in zekere zin een betere beeldkwaliteit met de nieuwe camera's."

Daarnaast geldt dat systeemcamera's, zoals de EOS R7 met een continue opnamesnelheid van maximaal 15 fps met de mechanische sluiter en 30 fps met de elektronische sluiter met volledig automatische scherpstelling, in sommige situaties eerder consistent bruikbare beelden produceren dan de EOS 7D Mark II of de EOS 90D, die beide een maximale continue opnamesnelheid van 10 fps hebben.

Een beeld van het LCD-scherm van een Canon EOS R8, waarop wordt weergegeven hoe de fotograaf een video van potplanten opneemt.

De nieuwste systeemcamera's, zoals de EOS R8, hebben geavanceerde functies voor contentcreators, zoals 4K 60p-video met intelligente onderwerptracking, iets wat niet wordt aangeboden in spiegelreflexcamera's zoals de EOS 7D Mark II of de EOS 90D.

Automatische scherpstelling: systeemcamera versus spiegelreflexcamera

EOS R System-systeemcamera's, zoals de EOS R5, EOS R6 Mark II, EOS R8, EOS R7 en EOS R10, maken gebruik van Canon's nieuwste Dual Pixel CMOS AF II-autofocussysteem, waarbij elke pixel in de sensor wordt gebruikt voor zowel het scherpstellen als het belichten, vergeleken met de specifieke, op punten gebaseerde scherpstelling met de fasedetectiesensor, die via de zoeker scherpstelt voor camera's zoals de EOS 7D Mark II en de EOS 90D.

Een van de grote voordelen van deze systeemcamera's is de mogelijkheid om overal in het frame een AF-punt te selecteren. "Dat is onmogelijk met een spiegelreflexcamera", legt Mike uit, "en het biedt ook mogelijkheden voor functies zoals het volgen van gezichten, ogen en dieren die in deze camera's te vinden zijn. Je kunt bijvoorbeeld het oog van een vliegende vogel oppikken en dat in het frame volgen, iets wat niet mogelijk is met een spiegelreflexcamera.

"Aan de andere kant hebben sommige professionele spiegelreflexcamera's een aparte chip voor scherpstellen. Het totale autofocussysteem mag dan misschien beperkt zijn in vergelijking met nieuwere systeemcamera's, maar met die speciale chip kunnen spiegelreflexcamera's in bepaalde situaties wel sneller zijn."

Het scherm van een Canon EOS R7, met het autofocuspunt op het oog van een roofvogel op een tak.

De snelle elektronische sluiter en de automatische scherpstelling waarmee de ogen van dieren worden gevolgd in de nieuwste systeemcamera's, zoals de EOS R7 en de EOS R10, zijn ideaal voor iedere fotograaf. "Voor een wildlifefotograaf is het erg cool om het oog van een dier te kunnen volgen", zegt wildlifespecialist Dani Connor. "Het geeft me nieuwe mogelijkheden die ik met mijn spiegelreflexcamera niet had."

Mechanische sluiter versus elektronische sluiter

Sommige spiegelreflexcamera's, met name de EOS 90D en EOS-1D X Mark III, hebben naast een mechanische sluiter ook een elektronische sluiter, maar de meeste spiegelreflexcamera's hebben mechanische sluiters. Alle systeemcamera's van het EOS R System van Canon hebben daarentegen beide soorten sluiter.

Bij een elektronische sluiter wordt de mechanische sluiter vergrendeld in de geopende stand en wordt de beeldsensor in wezen elektronisch gelezen. Het grootste voordeel hiervan is dat het maken van opnamen volledig stil kan zijn. En niet alleen stiller, met de sluiter gedempt of onderdrukt, zoals het geval is wanneer je bij bepaalde camera's de optie S ('zachte' opnamen) selecteert, maar volledig geluidloos. Dit kan erg nuttig zijn wanneer je bijvoorbeeld schichtige dieren, slapende baby's of de rustige delen van een bruiloft fotografeert.*

Met elektronische sluiters kun je ook sneller continu fotograferen. "Met een mechanische sluiter", zegt Mike, "was de hoogst mogelijke snelheid in een Canon-spiegelreflexcamera 16 fps [frames per seconde] met de EOS-1D X Mark III, een hoogwaardige camera voor professionele fotografen. Met de elektronische sluiter van de EOS R10 is 23 fps mogelijk voor een fractie van de prijs, terwijl de EOS R7 kan fotograferen met 30 fps, wat overeenkomt met de snelheid van de EOS R3, ook een camera voor professionals, maar voor een derde van de prijs."

Het fenomeen 'rolling shutter' kan echter een probleem zijn wanneer je actie fotografeert met een elektronische sluiter. Snel snel bewegende objecten zoals een zwaaiende golfclub of een draaiende propeller kunnen namelijk bewegen in de tijd die nodig is om het hele frame te lezen, zodat ze vervormd worden weergegeven in de resulterende foto. Dit fenomeen is sterk verminderd in de nieuwste systeemcamera's, maar voor het maken van snelle actiefoto's wordt een mechanische sluiter aanbevolen.

Fotograferen met een elektronische sluiter bij bepaald kunstlicht, met name TL-licht, kan problemen opleveren als het licht niet synchroon loopt met de sluiter. Om vergelijkbare redenen kan het gebruik van de flitser in combinatie met een elektronische sluiter leiden tot ongelijkmatige belichting in het frame.

Een close-up in zwart-wit van een kind dat geconcentreerd omlaag kijkt.

Voor familiefotograafHelen Bartlett is de mogelijkheid om volledig geruisloos opnamen te maken met haar EOS R System-camera's bijzonder waardevol. Omdat hiermee wordt voorkomen dat het geluid van de sluiter haar jonge onderwerpen afleidt of zelfs wakker maakt, kan ze deze in natuurlijkere situaties vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/1.2 en ISO100. © Helen Bartlett

Accuduur: systeemcamera versus spiegelreflexcamera

Vaak wordt gezegd dat spiegelreflexcamera's een langere accuduur hebben dan systeemcamera's, vooral omdat de elektronische zoeker van een systeemcamera stroom nodig heeft terwijl de optische zoeker van een spiegelreflexcamera zonder accu werkt. In de praktijk is de levensduur van de accu echter vooral afhankelijk van hoe je de camera gebruikt. Als je bijvoorbeeld een flitser gebruikt, verbruikt deze meer stroom op beide typen camera's, terwijl het LCD-scherm van een spiegelreflexcamera doorgaans meer stroom verbruikt dan het LCD-scherm van een systeemcamera. Een spiegelreflexcamera uit het middensegment, zoals de EOS 90D biedt 1200 opnamen of meer met de zoeker en 450 met het LCD-scherm, terwijl de EOS R6 Mark II-systeemcamera 450 foto's maakt met de elektronische zoeker of 760 met het LCD-scherm.

Het verschil is nog groter op professioneel niveau: als je bijvoorbeeld de zoeker van de EOS-1D X Mark III blijft gebruiken, kun je 2500 foto's maken voordat de accu leeg is, maar dit neemt af tot 600 foto's als je vertrouwt op Live View, vergeleken met de 620 foto's met de EOS R3-systeemcamera met zoeker en 860 met LCD. Als je dus liever het LCD-scherm op de achterkant gebruikt, kun je met systeemcamera's meer foto's maken met één keer opladen.

Systeemcamera versus spiegelreflexcamera: een keuze maken

Zowel systeemcamera's als spiegelreflexcamera's hebben hun sterke en zwakke punten. Welk type camera voor jou het beste is, hangt grotendeels af van het soort fotografie dat je beoefent en de gewenste voordelen bij het gebruik van de camera/lens van je keuze.

Als je op zoek bent naar een lichte camera met een hoge framesnelheid voor reisfotografie, is een systeemcamera zoals de EOS R10 wellicht ideaal. Als je nieuwe generatie RF-lenzen wilt gebruiken, dan is de EOS R System-systeemcamera de beste keuze voor jou, met de bijbehorende voordelen zoals beeldcorrectie in de camera en AF-tracking, plus de mogelijkheid om je favoriete EF-lenzen te gebruiken dankzij de serie EF-EOS R-adapters.

Wil je graag in de zoeker een voorbeeld van je foto's bekijken waarop de opname-instellingen zijn toegepast, dan komt de elektronische zoeker van een systeemcamera goed van pas. Live View op het LCD-scherm aan de achterkant van een spiegelreflexcamera doet echter hetzelfde, terwijl de optische zoeker van een spiegelreflexcamera zelfs de extreem geringe vertraging van de snelste EVF's in systeemcamera's elimineert en de accu van deze camera langer meegaat.

Geavanceerde autofocusfuncties zoals scherpstellen op dieren en voertuigen zijn alleen beschikbaar op de nieuwste EOS R System-camera's, maar de speciale AF-chip in professionele spiegelreflexcamera's kan sneller zijn. EOS R System-camera's geven je de vrijheid om foto's te maken met een elektronische of mechanische sluiter, terwijl de meeste spiegelreflexcamera's alleen een mechanische sluiter hebben. Als volledig geruisloos fotograferen het belangrijkst voor je is en je geen snelle actie fotografeert waarbij rolling shutter een probleem kan worden, dan kun je profiteren van de mogelijkheid van een elektronische sluiter.

Van ergonomie tot autofocus, en van sluitertype tot sluitertijd: probeer de camera waarin je geïnteresseerd bent uit - als dat kan. Niets is beter dan de camera zelf vasthouden en voelen wat voor jou de beste keuze is.



*Er kunnen andere geluiden dan van de sluiter worden gegenereerd (diafragma, geluid van de focuslensaandrijving, elektronisch geluid enz.).

Amy Davies & Alex Summersby

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • TECHNOLOGIE

    APS-C versus full-frame uitgelegd

    Wat is het verschil tussen APS-C en full-frame camera's en welke is geschikt voor jou?

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Een lens kiezen

    Alles wat je moet weten over lenzen, van lenstypen tot functies waar je op moet letten.

  • KOOPGIDS

    De beste apparatuur voor beginnende professionals

    Drie Canon Ambassadors bespreken de beste camera's en lenzen voor aankomende professionele fotografen.

  • UITRUSTING

    Waarom het EOS R System een upgrade is die je hele carrière verandert

    De EOS R-camera's en lenzen van Canon tillen het werk van fotografen al vijf jaar lang naar een hoger niveau. Ontdek zelf waarom professionals de overstap hebben gemaakt.