UITRUSTING

De carrièregroei van vier professionele fotografen en contentcreators dankzij het EOS R System

Overweeg je om over te stappen op het Canon EOS R System? Vier professionals vertellen hoe zij hun vaardigheden en hun content hebben verbeterd dankzij deze technologie.
Bomen die in de mist boven een veld vol varens uittorenen, gefotografeerd door Verity Milligan met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens.

Veel toonaangevende fotografen en contentcreators zagen hun werk drastisch veranderen nadat ze waren overstapt op het Canon EOS R System. Het assortiment EOS R System-systeemcamera's en RF-lenzen werd gelanceerd in 2018 en wordt nog altijd uitgebreid. Er is dus altijd een perfect model beschikbaar waar je naar kunt upgraden, van de compacte Canon EOS R100 met APS-C-sensor tot de EOS R6 Mark II, een hybride full-frame krachtpatser.

Hier vertellen vier professionele fotografen hoe ze hun carrière en vaardigheden naar een hoger niveau hebben getild door de overstap naar het EOS R System te maken. Elke fotograaf is uniek en heeft eigen specialisaties, maar het EOS R System combineert technologie met praktische bruikbaarheid, zodat elke fotograaf beschikt over de functies om alles uit zichzelf te halen.

Verity Milligan – natuur- en landschapsfotografie

De binnenstad van Birmingham (VK) in de schemering, gefotografeerd door Verity Milligan met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens.

Landschapsfotograaf Verity Milligan heeft in de loop der jaren meerdere merken camera's geprobeerd, maar ze komt toch telkens weer uit bij Canon. "Ik hou van de manier waarop RAW-beelden worden gerenderd en de mogelijkheden van de camera in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld als ik een hoge ISO moet gebruiken", zegt ze. Ze woont in Birmingham, in het Verenigd Koninkrijk, en maakt vaak foto's van de stad. "Mijn favoriete moment op de dag om stadsgezichten te maken is in de schemering, als de zon net is ondergegaan", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens, ingesteld op 70 mm, 15 sec, f/11 en ISO 100. © Verity Milligan

De duinen bij Luskentyre op het Isle of Harris (Schotland), gefotografeerd met oplichtend helmgras tegen een stormachtige lucht, op een foto die door Verity Milligan is gemaakt met een Canon EOS R5.

In 2023 bracht Verity een maand door op het Isle of Harris in Schotland. "Dit was een van de eerste dagen dat het licht echt tot leven kwam", zegt ze. "Ik liep door de duinen in Luskentyre en de stormwolken staken prachtig af tegen het licht dat op het helmgras fonkelde; het was meteen een intens plaatje." Ze heeft het brandpuntbereik van 28-70 mm echt omarmd voor haar landschapsfotografie. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens, ingesteld op 28 mm, 0,4 sec, f/11 en ISO 320. © Verity Milligan

Verity Milligan uit het Verenigd Koninkrijk is vooral bekend vanwege haar sfeervolle landschappen. Nadat ze vier jaar lang met een Canon EOS 5D Mark IV had gewerkt, ging ze voor het EOS R System. "Er zijn zoveel adapters voor beschikbaar dat het een logische stap was om naar de EOS R5 te upgraden", zegt ze. "Dankzij de autofocusfuncties kan ik probleemloos de camera instellen voor wat er die dag ook maar op mijn pad komt. Dit geldt met name voor het fotograferen van mensen. De AF-methode met gezichtsdetectie en -tracking is een van mijn favoriete modi."

Verity is altijd op zoek naar adembenemende composities. Het onderdeel van de EOS R5 dat ze het meest gebruikt, is het variangle-LCD-touchscreen met 2,1 miljoen dots. "Het feit dat ik het scherm kan kantelen, draaien en in vrijwel elke gewenste hoek kan zetten, is echt superhandig. Het heeft mijn fotografie echt naar een hoger niveau getild", zegt ze.

Ook was ze onder de indruk van de keuze aan RF-lenzen. "De lens die voor mij alles heeft veranderd, is de Canon RF 28-70mm F2L USM. Het constante diafragma en de mogelijkheid om te fotograferen bij f/2 over het volledige bereik betekent dat ik in feite al mijn EF-prime-lenzen heb kunnen vervangen." Verity heeft haar blik nu gericht op de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens. Als ze daarnaast ook de Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-lens aan haar uitrusting zou toevoegen, kan ze het bereik van de brandpuntsafstand nog eens in beide richtingen verlengen.

Diana Millos – mode- en reisfotografie

Een zelfportret van reisfotograaf Diana Millos, die in een lange rode jurk poseert tegen een achtergrond van hoge bogen, gemaakt met een Canon EOS R10.

Reiscontentcreator Diana Millos is vaak zelf het onderwerp van haar foto's om ze tot leven te brengen. Ze zegt dat het variangle-touchscreen van de Canon EOS R10 haar helpt om composities en foto's te maken. "Ik gebruik mijn statief en de intervaltimer om het juiste kader te creëren en daarna in de foto te springen", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18 mm, 1/100 sec, f/5,6 en ISO 100. © Diana Millos

Twee flamencodansers, ieder met één arm in de lucht en de andere arm op de heup, poseren in een tuin vol planten, op een foto die met een Canon EOS R10 is gemaakt door Diana Millos.

"Ik was echt gek op mijn oude camera, maar het Canon EOS R System is gewoon een enorme upgrade en ik kan er echt perfecte foto's mee maken als ik op reis ben", aldus Diana. "Ik hou van de veelzijdigheid van de Canon EOS R10, vooral de AF-oogdetectie. Hiermee zijn al mijn foto's nu perfect scherpgesteld." Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/1.8 en ISO 200. © Diana Millos

Diana Millos is vaak onderweg om luxueuze reiscontent te maken, en daarvoor heeft ze een draagbare camera nodig. Ze koos in 2022 voor de Canon EOS R10 vanwege de compacte grootte en snelle autofocus. "Ik heb geweldige resultaten behaald met de Canon EOS 7D Mark II, maar daarmee kon je niet zo handig en snel als de EOS R10 elke foto perfect scherp krijgen", legt ze uit. "Ik ben gek op oogdetectietechnologie en kan inmiddels niet meer zonder."

De EOS R10 beschikt over hetzelfde Dual Pixel CMOS AF II-systeem als meer geavanceerde EOS R System-camera's, zoals de EOS R3. De camera kan ook scherpstellen tot -4 EV, waardoor Diana ook scherpe foto's kan maken bij weinig licht. "Wanneer je foto's maakt van zonsopkomst tot zonsondergang en urenlang op pad bent, dan is lichte apparatuur ideaal", zegt ze. "De EOS R10 past met gemak in een handtas en valt niet erg op, zodat anderen niet in de gaten hebben dat ik prachtige foto's maak met zo'n compacte camera."

Diana fotografeert graag vanuit een groothoekperspectief en hoefde haar EF-lenzen niet te vervangen toen ze op de nieuwe camera overstapte. "Ik kan nog steeds mijn Canon EF 50mm f/1.8 STM en Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM gebruiken in combinatie met mijn EOS R10, dankzij de Canon Mount Adapter EF-EOS R; ze werken perfect samen", zegt ze. Als je RF-equivalenten van deze lenzen zoekt, kun je kiezen uit de Canon RF 50mm F1.8 STM en de Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. Diana heeft tot nu toe nog maar één RF-lens, de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, maar ze heeft tijdens een reisshoot in Sevilla andere RF-lenzen gebruikt. Ze was erg onder de indruk van de scherpte van de foto's.

Met de EOS R10 is het mogelijk om te livestreamen, vooral op YouTube, en videocontent maken is een van de manieren waarop Diana meer volgers heeft gekregen. "Ik kan hiermee in HD en 4K opnemen met ongekende resultaten", zegt ze. "Ik kan het iedere creator aanraden. De volgende stap voor mij is de Canon EOS R6 Mark II toevoegen, vanwege de full-frame mogelijkheden."

De EOS R50 is ook een goede optie als je video's van hoge kwaliteit wilt opnemen voor je social media. Je kunt de belangrijkste verschillen tussen de EOS R50 en de EOS R10 ontdekken in onze handige gids, zodat je de juiste keuze maakt.

Andres McNeill – straatfotografie en commerciële fotografie

Een kerk in de sneeuw, gefotografeerd door Andres McNeill met een Canon EOS R6.

"Ik fotografeer het liefst in de regen. Ik heb dus wel een camera nodig die bestand is tegen de elementen", vertelt straatfotograaf Andres McNeill. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 50 mm, 1/640 sec, f/7.1 en ISO 400. © Andres McNeill

Een auto, gefotografeerd van bovenaf, rijdt door een straat in de stad, met hoge gebouwen eromheen, op een foto die door Andres McNeill is gemaakt met een Canon EOS R8.

Andres heeft ook de Canon EOS R8 geprobeerd. "Ik was onder de indruk van de grootte toen ik deze koppelde met de Canon RF 28mm F2.8 STM-lens", zegt hij. "Het was de perfecte configuratie voor straatfotografie. Ik heb deze combinatie ook gebruikt om sport vast te leggen met de 40fps-burstmodus." Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 28mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 1/2000 sec, f/2.8 en ISO 100. © Andres McNeill

De in Glasgow, Schotland werkzame Andres McNeill maakt commerciële foto's, portretten en sportfoto's. Zijn hart ligt echter bij straatfotografie, waarbij hij de indrukwekkende architectuur als achtergrond gebruikt. Hij koestert warme herinneringen aan het moment dat hij de oude Canon-spiegelreflexcamera van een vriend mocht proberen en deze fijn vond aanvoelen. "De Canon EOS 400D was mijn eerste camera. Ik nam hem overal mee naartoe terwijl ik foto's leerde te maken", vertelt hij. "Ik was dol op de Canon EOS M50 vanwege de nog kleinere behuizing, de geweldige autofocus en fantastische videokwaliteit."

Toen Andres als professional aan de slag wilde, besloot hij over te stappen op het Canon EOS R System. Dankzij zijn full-frame Canon EOS R5 en Canon EOS R6 kon hij zich meteen richten op de belichting en compositie. "Dat ik de ogen en gezichten van onderwerpen al vanaf de overkant van de straat kon volgen, veranderde alles, omdat ik me kon richten op andere aspecten van mijn foto's", zegt hij. "Als je werkt met professionele sporters zijn een betrouwbare autofocus en hoge burstsnelheden ook absoluut onmisbaar."

De beide camera's beschikken over 5-assige In-Body Image Stabilisation (IBIS), waardoor uitbreiding naar maximaal 8 stops mogelijk is met compatibele lenzen. Hierdoor kan Andres ook bij weinig licht zonder statief werken. "Dat ik vanuit de hand kan werken met lange sluitertijden voor straatfotografie is ongekend", zegt hij.

Andres heeft een combinatie van RF- en EF-lenzen, maar gebruikt ondertussen bijna alleen RF. "Ik ben dol op het compacte formaat van de Canon RF 50mm F1.8 STM-lens; deze is perfect voor straatfotografie. En het snelle f/1.8-diafragma is ideaal voor scenario's met weinig licht, omdat ik graag in de schemering of 's nachts fotografeer", legt hij uit. "De andere lens die ik gebruik, is de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, een goede allround lens. Deze is heel handig om breedbeeldfoto's te maken bij 24 mm tot maar liefst 105 mm, vooral bij straatfotografie. Het is namelijk goed om een brede foto te maken en vervolgens op dezelfde scène in te zoomen en een totaal ander beeld vast te leggen." Andres gebruikt ook de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, die volgens hem heel scherpe beelden aflevert. "Dit is de lens die ik er altijd bij pak voor productfotografie en professioneel werk waar veel details in gaan zitten", voegt hij toe.

Maar Andres noemt de Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM zijn echte werkpaard. "Deze gebruik ik voor evenementen, bruiloften en straatfotografie", zegt hij. "Het brandpuntbereik van 24-70 mm en een snel diafragma van f/2.8 is de ultieme combinatie."

Chris Priestley – commerciële fotografie

Een vrouw leunt tegen het stuur van een auto in een commercieel portret, gemaakt met een Canon EOS R5 door Chris Priestley.

Dankzij de hoge resolutie van de EOS R5 met 45 Megapixel kan Chris de beeldkwaliteit van zijn RF-lenzen maximaliseren. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/2.2 en ISO 125. © Chris Priestley

Een persoon skiet van een berg af, met een spoor van sneeuw achter zich aan, op een foto die door Chris Priestley is gemaakt met een Canon EOS R5.

Chris vindt de elektronische sluiter van de Canon EOS R5 geweldig voor actie, zoals tijdens deze ski-opnamen voor een beroemd sportkledingmerk. "Ik weet dat ik in één keer uit 20 tot 30 afbeeldingen van hoge kwaliteit kan kiezen", zegt hij. "Je kunt ook de autofocusinstellingen van de EOS R5 aanpassen, zodat je de best mogelijke configuratie krijgt voor je doel." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 119 mm, 1/1250 sec, f/7.1 en ISO 125. © Chris Priestley

De in Londen gevestigde regisseur, videograaf en fotograaf Chris Priestley maakt hoogwaardige visuals voor sociale kanalen en merken van over de hele wereld. Hij zoekt continu de grenzen op met zijn content en zijn camera's. "Met mijn apparatuur bereik ik dezelfde resultaten als met grote budgetten", zegt hij.

Naarmate de carrière van Chris vorderde, hadden zijn klanten ook steeds hogere eisen. "Klanten vroegen me voortdurend om 4K-video en foto's van hogere kwaliteit voor print te leveren. En toen werd de EOS R5 aangekondigd", zegt hij. "Het was dus een perfect moment voor een upgrade."

Vaak maakt hij zowel foto's als video's tegelijk. De hybride EOS R5 biedt op beide vlakken ongeëvenaarde prestaties. "Met de EOS R5 kan ik opnamen maken in 8K 30p. Niet dat ik dat al nodig heb, maar ik gebruik de full-frame 4K 120p regelmatig", zegt hij.

De sensor met 45 Megapixel van de EOS R5 is een groot voordeel en bijna het dubbele ten opzichte van zijn vorige spiegelreflexcamera. "In situaties waarin ik geen controle heb over mijn onderwerp, heb ik niet altijd de mogelijkheid om mijn opname perfect te kadreren", gaat hij verder. "Dankzij de hogere resolutie kan ik mijn opnamen in de nabewerking opnieuw kadreren en alsnog afbeeldingen van hoge kwaliteit afleveren."

Neem de volgende stap in je fotografie

Voor velen gaf het Canon EOS R System nieuwe betekenis aan hun bestaan als fotograaf en creator. Het assortiment loopt uiteen van modellen voor beginnende fotografen tot krachtige professionele camera's en bevat veel toonaangevende optica. Hierdoor kan het systeem met je meegroeien, of je nu je eerste stappen als vlogger zet of als professionele fotograaf op zoek bent naar je volgende vaste camera.

Lauren Scott

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • Car light trails in early evening light on a city street populated by tall buildings, taken by Andres McNeill with a Canon RF 28mm F2.8 STM lens.

  STRAATFOTOGRAFIE

  Lens challenge voor straatfotografie

  Waarom de Canon RF 28mm F2.8 STM niet mag ontbreken in de kit van een straatfotograaf.

 • Een vrouw in een zomerjurk en met een zonnehoed houdt de Canon EOS R10 voor haar gezicht om door de zoeker te kijken, terwijl ze voor Spaanse architectuur met veel details staat.

  REISFOTOGRAFIE

  Een rondreis door Sevilla met de EOS R10

  Blogger Diana Millos ontdekt waarom deze creatieve camera de perfecte reisgenoot is.

 • Een fotografe staat op stenen in ondiep water en fotografeert een meer dat wordt omgeven door bergen.

  LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  Uitdaging met landschapslenzen

  Professioneel fotograaf Verity Milligan deelt haar ervaring met het fotograferen van creatieve landschappen met twee lichtgewicht lenzen.

 • Fotograaf Martin Bissig leunt uit een trein die is gestopt om passagiers te laten instappen op een viaduct in Sri Lanka. In zijn hand heeft hij een Canon EOS R10, achter hem zien we een heuvel met kleine houten huizen. Gefotografeerd door Monika Bissig met een Canon EOS R7. 

  REIZEN

  De ideale reisgenoot

  Professioneel fotograaf Martin Bissig maakt een reis naar Sri Lanka met de EOS R10.