BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Tips voor herfstfotografie

Ontdek de apparatuur en technieken die je nodig hebt om prachtige foto's en video's van dit schitterende seizoen te maken, van het optimaal benutten van het wisselvallige weer tot het vastleggen van seizoenskleuren.
Een close-up van een bruin herfstblad op de grond, bedekt met regendruppels.

De herfst is misschien wel het beste seizoen om met je camera op stap te gaan. Warm licht, vurige kleuren en dieren die voedsel verzamelen voor de winter zorgen ervoor dat er altijd iets te fotograferen is. De periode waarin je de mooiste herfstkleuren kunt vastleggen duurt echter niet lang, aangezien de kleurrijke blaadjes al bij het zachtste briesje van de bomen dwarrelen. Daarom is het belangrijk om elk mogelijk moment vast te leggen.

Om je op weg te helpen, vind je hier negen tips voor herfstfotografie, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de prachtige oranje, rode en gouden tinten van het seizoen, welke Canon-camera je ook gebruikt.

1. Profiteer van het veranderende licht

Een bergbeekje stroomt door een herfstlandschap, met varens en rotsen op de voorgrond.

De ondergaande zon op een herfstdag kan de structuur van de omgeving naar voren brengen. In deze klassieke herfstfoto zijn alle kleuren van het seizoen vastgelegd. De beweging in het water, gefotografeerd met een lange sluitertijd, en de varens, beuken en berkenbomen zorgen voor balans in de compositie. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 17-40mm f/4L USM-lens, ingesteld op 29mm, 15 sec, f/16 en ISO100. © Theo Bosboom

Er hangen nog een paar laatste blaadjes aan de kale takken, terwijl er op de achtergrond bleke boomstammen in de nevel staan.

De schimmige achtergrond benadrukt het handjevol herfstblaadjes dat nog aan deze dunne takken hangt. Gemaakt met een Canon 5D Mark III (nu opgevolgd door de Canon EOS-5D X Mark IV) met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ingesteld op 190 mm, 1/50 sec, f/8 en ISO200. © Theo Bosboom

Doordat de zon steeds lager staat, is het herfstlicht vaak warm en zacht – ideaal om de hele dag door foto's te maken.

Het mooiste moment voor herfstfotografie is misschien wel tijdens het 'gouden' uur, de periode vlak nadat de zon is opgekomen en vlak voordat hij ondergaat. Op deze momenten van de dag benadrukt het zonlicht de structuren en vormen om je heen. Het is een ideaal moment om van dichtbij foto's te maken van gevallen bladeren. De lage zon zorgt voor lange schaduwen die landschappen en stadsfoto's extra diepgang geven.

De latere zonsopkomst en het nevelige ochtendlicht zorgen voor de interessantste beelden, zoals lege straten in de stad en mistige bossen. Probeer eens foto's te maken tijdens zonsondergang, wanneer er nog wat licht is, terwijl ook de eerste straatlantaarns al branden.

2. Omarm de regen, mist en kou

Twee zwanen dobberen op een nevelige rivier, waarbij het tafereel een lichtoranje gloed krijgt.

Gebruik de weersomstandigheden in je voordeel. De nevel die de zwanen gedeeltelijk verhult, geeft de foto extra, haast onwerkelijke sfeer. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-lens, ingesteld op 200mm, 1/1000 sec, f/3.5 en ISO100. © Dmitry Kupratsevich

Een spin zit midden in een web, tegen een donkergroene en bruine achtergrond. De lijnen van het web zijn bedekt met kleine dauwdruppels.

Ga na een koude nacht vroeg op pad met je camera om dauw of vorst op spinnenwebben vast te leggen. Om doorschijnende onderwerpen zoals deze te laten opvallen, fotografeer je ze tegen een donkere achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 70-200mm F4L IS USM-objectief ingesteld op 200mm, 1/400 sec, f/4 en ISO500. © Lucia Griggi

Veranderlijk herfstweer betekent dat je in één dag veel stemmingen kunt vastleggen. De lucht kan het ene moment helder zijn en het volgende bewolkt en stormachtig.

Zelfs regen kan tal van mogelijkheden bieden voor creatieve fotografie. Canon's EOS R System-camera's en RF-lenzen zijn weerbestendig, wat betekent dat je ze in veel omgevingen en omstandigheden kunt gebruiken. Een lenskap beschermt de voorkant van de lens als er een paar spatjes regen vallen, maar wanneer het begint te gieten, kun je een regenkap gebruiken voor je camera zodat je foto's kunt blijven maken. Zoek een donkere achtergrond zodat regendruppels echt naar voren komen in je foto's en maak gebruik van regenplassen om weerspiegelingen van kleurrijke bomen vast te leggen.

Door koudere nachten is er 's ochtends ook meer kans op mist. Ga dus vroeg eropuit om foto's en video's te maken van de stad of het platteland, voordat de mist verdwijnt en de zon doorbreekt. Probeer in de zon of in de richting van straatlantaarns te fotograferen om de nevel een etherische gloed te geven.

3. Maak optimaal gebruik van de herfstkleuren

Een grote, kale boom in een heideachtige landschap. Er is nevel in de verte en de lage zon schijnt door de takken van de boom.

Als je fotografeert met de zon achter je onderwerp, wordt dat onderwerp waarschijnlijk donkerder dan je had verwacht. Als je het beeld opslaat als een RAW-bestand, kun je bij de nabewerking de foto verder verfijnen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24 mm, 1/8000 sec, f/4 en ISO2500. © Marcus Hawkins

Een foto van een grote kale boom in een heideachtig landschap, geopend in Canon's Digital Photo Professional-bewerkingssoftware.

Door je bestanden te bewerken in Canon's Digital Photo Professional-software kun je de kleuren aanpassen en Picture Styles instellen. © Marcus Hawkins

Stel je camera in op sterke, verzadigde kleuren voor opvallende herfstfoto's. Als je de gouden tinten van herfstlandschappen wilt benadrukken, gebruik dan een voorinstelling voor de witbalans die warmte toevoegt, zoals Daglicht of Bewolkt. Als je een van de automatische opnamemodi van de camera gebruikt waarmee je de kleurtint kunt veranderen, zet je deze optie op Warm.

Het vastleggen van herfstfoto's in RAW-indeling (in tegenstelling tot JPEG) biedt de meeste flexibiliteit bij het bewerken van foto's op een computer. Met de Digital Photo Professional-software van Canon beschik je over alle middelen die je nodig hebt om RAW-bestanden te bewerken. Zo kun je de witbalans wijzigen om je foto's een warmer gevoel te geven, of experimenteren met verschillende Picture Styles, zoals Herfsttinten, die je kunt downloaden van de Canon-website. Het is ook mogelijk om de tint, verzadiging en helderheid van afzonderlijke kleuren te verfijnen met de tool voor kleuraanpassing.

4. Experimenteer met seizoensportretten

Een jonge man en vrouw glimlachen naar elkaar terwijl ze hun fiets over een pad duwen, met gouden herfstbladeren op de achtergrond.

De zon die door de gouden herfstbladeren schijnt, vormt een prachtige achtergrond voor dit portret. Experimenteer met elementen op de voorgrond om je compositie te verbeteren, of gooi herfstbladeren in de lucht. Landschapsfoto's kunnen vaak worden verbeterd door een onderwerp toe te voegen. Gefotografeerd met een Canon EOS 200D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 250D) met een Canon EF 50mm f/1.8 STM-lens, ingesteld op 1/800 sec, f/1.8 en ISO200.

Herfstkleuren zorgen voor een stimulerende achtergrond bij portretfoto's. Voor een flatteus portret ga je wat verder weg van je onderwerp staan en zoom je vervolgens in. Hierdoor worden gelaatstrekken minder uitgesproken, voor een mooier resultaat. De smallere beeldhoek van een langere zoom geeft je ook meer controle over wat er op de achtergrond van je portret staat, zodat je de achtergrond kunt vullen met herfstkleuren.

De lage invalshoek van de herfstzon kan in de ogen van je onderwerp schijnen. Om dit te voorkomen, maak je de foto's in de schaduw van een boom of gebouw, zodat je onderwerp niet met de ogen zal knijpen. Daarnaast kun je je onderwerpen zo plaatsen dat het warme licht ze van achteren verlicht of vanaf de zijkant. Houd vervolgens iets wits vlak bij hun gezicht om het licht te weerkaatsen en de gebieden in de schaduw te laten oplichten.

Het herfstweer kan onvoorspelbaar zijn en soms moet je naar binnen om opnamen te maken. Gebruik een wit net of tule om het licht dat via een raam naar binnen valt te verspreiden. Plaats het onderwerp van je portret op een plek waarbij het licht op de zijkant van hun gezicht valt. Vraag of ze hun hoofd iets willen draaien en een beetje naar buiten willen kijken, zodat het zachte licht gelijkmatig op hun gezicht zal vallen.

5. Wees voorbereid om vroeg op te staan bij het fotograferen van wildlife

Een kleine witte vogel zit op een tak met rode besjes, met zijn lange zwarte staart omhoog.

Om scherpe foto's te maken, ondersteun je de camera en de lens of gebruik je een statief. Een lens met beeldstabilisatie (IS) of een EOS R System-camera met in-body beeldstabilisatie (IBIS) helpt je bij het maken van scherpe foto's vanuit de hand. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 met een Canon RF 600mm F4L IS USM-lens, ingesteld op 1/4000 sec, f/4.5 en ISO640.

Een hert met een klein gewei houdt zich half verborgen in een goudkleurig veld, met op de achtergrond een gouden lucht.

Herten en veel andere zoogdieren hebben een zeer gevoelig reukvermogen, dus benader ze wanneer de wind in jouw richting staat, zodat ze jouw geur niet zo makkelijk oppikken. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 373mm, 1/250 sec, f/8 en ISO1250. © Ben Hall

De herfstkleuren geven foto's van wilde dieren en vogels iets extra's, maar je hebt vaak een lange lens nodig om beeldvullende foto's te maken. De meeste dieren zijn actief bij zonsopgang en zonsondergang, dus zorg dat je op tijd in positie bent op de gewenste locatie. Gebruik de snelste transportmodus van je camera om bursts te maken, en stel de autofocus AI Servo / Servo zo in dat bewegende dieren worden gevolgd.

Wilde dieren zoals herten, eekhoorns en vogels gaan makkelijk in hun omgeving op, dus probeer ze te fotograferen tegen de herfstkleuren, zodat ze meer opvallen. Als je vogels in je tuin hebt, kun je vogelvoer strooien om ze voor een kleurrijke achtergrond te laten landen.

6. Kom dichterbij voor extra impact

Een close-up van een roomkleurige en bruine paddenstoel op de mossige bodem van een bos.

Kies een diafragma dat groot genoeg is (met het laagste f-getal) om de achtergrond te vervagen, zodat het onderwerp naar voren komt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-lens, ingesteld op 200mm, 1/100 sec, f/8 en ISO640. © Brian Worley

Een droog herfstblad gefotografeerd tegen een lage zon in een oranje lucht, waarbij de nerven worden verlicht.

Probeer een foto te maken met de oranje gloed van een zonsondergang of zonsopgang achter je onderwerp, zodat je alleen een silhouet ziet. Gebruik vervolgens de flitser om je onderwerp te belichten. Als je herfstblaadjes fotografeert, houd je de achterkant van de camera parallel aan het blaadje, zodat je op een groter deel ervan kunt scherpstellen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/1000 sec, f/4 en ISO100. © Agi Wojcik

Macrofotografie is een geweldige manier om de tinten en texturen van de herfst te ontdekken. Experimenteer met de macromodus (modus voor close-ups) op je camera en zoek typische seizoensdetails zoals paddenstoelen, regendruppels op blaadjes of de nerven van bladeren op de grond.

Om de structuur van herfstbladeren naar voren te halen, belicht je ze vanuit een lage hoek. Als je de kwetsbare structuur van een blad wilt fotograferen, plak je het tegen een raam zodat het van achteren wordt belicht door de zon.

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM voor EOS R System-camera's heeft een minimale scherpstelafstand (MFD) van 14 cm (vergrotingsfactor van 0,5x of de helft van de ware grootte), waardoor je het frame kunt vullen met details, terwijl je met de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM kunt scherpstellen tot 35 cm (vergrotingsfactor van 0,5x). Macrolenzen zijn niet alleen bedoeld voor close-upfotografie, maar kunnen ook worden gebruikt voor portretten, landschappen en andere onderwerpen.

Je hebt geen speciale lens nodig voor macrofotografie. Zolang je een camera en lens van goede kwaliteit hebt, kun je elke opname bijsnijden om de details van een onderwerp naar voren te halen. Veel lenzen die worden geleverd met Canon EOS-camera's hebben een indrukwekkend korte MFD; de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan bijvoorbeeld scherpstellen tot 13 cm.

7. Zorg dat je de juiste apparatuur hebt

Een vrouw in een warme jas en met een warme muts op kijkt naar het LCD-scherm van haar Canon-camera, terwijl ze hurkt om een met mos bedekte steen te fotograferen.

In plaats van alles op ooghoogte te fotograferen, kun je proberen om zo laag mogelijk te fotograferen om de herfst vanuit een nieuw perspectief te zien. Met een camera met een variangle scherm kun je makkelijker vanuit creatieve invalshoeken fotograferen.

Een Canon EOS R System-camera is een uitstekende lichtgewicht optie om de hele dag mee te nemen op een herfstuitje. De compacte Canon EOS R10 en Canon EOS RP zijn eenvoudig in gebruik en zitten boordevol creatieve functies waarmee je je fotografie- en videovaardigheden kunt ontwikkelen.

Experimenteer met verschillende lenzen om variatie toe te voegen aan je herfstfoto's. Een groothoeklens zoals de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM is ideaal voor sfeervolle landschapsfoto's, terwijl de lichte RF 100-400mm F5.6-8 IS USM perfect is voor wildlifefotografie. Een lens met een groot maximaal diafragma, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM, zorgt ervoor dat je makkelijker foto's kunt maken bij weinig licht.

Vergeet niet om wat accessoires mee te nemen. Een reflector geeft je meer controle over het licht wanneer je herfstige close-ups en portretten maakt, en met een lichtgewicht statief kun je ook 's avonds foto's maken. Een circulair polarisatiefilter dat op de voorkant van je lens wordt bevestigd, is een geweldig accessoire voor herfstfotografie omdat je hiermee reflecties vermindert en verzadiging versterkt.

8. Probeer ook eens een herfstvideo te maken

Twee vrouwen met warme mutsen op en jassen aan houden Canon-camera's vast terwijl ze omhoog kijken in een bos. Een van hen wijst ook naar boven.

Kijk eens omhoog om te zien wat er boven je gebeurt. Fotografeer of film de vrijwel kale takken tegen de lucht voor het ultieme herfstgevoel, waarbij de kijker de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur kan bewonderen.

Als je herfstfoto's maakt, kun je ook de bewegende aspecten van de herfst vastleggen. Met Canon EOS-camera's zoals de Canon EOS R10 kun je met één druk op de knop video's van hoge kwaliteit maken. Als je een camera met Wi-Fi hebt, kun je je clips met de Canon Camera Connect-app in een handomdraai delen op sociale media.

Als je vrienden, familie of andere mensen vastlegt, zorg dan dat de sterren van je film zich kleden in kleuren die bij herfsttinten passen. Voor een professionele uitstraling houd je je camera stil en zoom je niet tijdens het filmen.

Probeer een paar clips te maken van vallende bladeren, of pak een paar handen vol bladeren en gooi die in de lucht. Zorg ervoor dat je interne audio-opname is ingeschakeld, zodat je het geluid kunt vastleggen van blaadjes die knisperen onder je voeten of het gelach van jou en je vrienden.

Je kunt zelfs een time-lapse of hyperlapse maken, waarbij je het seizoenslicht in de loop van een paar uur ziet veranderen, of dauw die ontstaat in het gras.

9. Print je favoriete foto's

Een vel met afbeeldingen met een herfstthema rolt uit een compacte Canon-printer.

De Canon SELPHY CP1500 print prachtige foto's van fotolabkwaliteit op verschillende papiersoorten, van briefkaartformaat tot ministickers.

Het is de moeite waard om de beste papiersoort te kiezen die bij je stijl past om foto's met verzadigde kleuren en warme tinten te printen. Canon's populaire Pro Platinum hoogglans-fotopapier geeft een fantastisch gedetailleerd en levendig resultaat, maar je kunt ook zachter papier nemen. Een voorbeeld hiervan is Canon's Plus semi-glans, met iets minder glans voor een zachter resultaat.

De printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie is de ideale optie voor thuis printen op verschillende creatieve papiersoorten, terwijl de Canon SELPHY CP1500 een uitstekende compacte keuze is.

Het verkennen van de schoonheid van de herfst met je camera kan ideeën opleveren voor een overvloed aan inspirerende fotoprojecten. Zorg er dus voor dat je alles uit dit kleurrijke en magische seizoen haalt.

Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde producten

 • Systeemcamera's

  EOS R8

  Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities.
 • RF-lenzen

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Een compacte en prachtige lichtgewicht 24-50mm-zoomlens uit de RF-serie die je elke dag kunt gebruiken voor reizen, landschappen en nog veel meer.
 • RF-lenzen

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS.
 • Ultragroothoek-zoomlens

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Een compacte en lichte RF 15-30mm zoomlens, perfect voor als je op reis bent en onderweg stadsgezichten, landschappen en architectuur wilt vastleggen en wilt vloggen.
 • Systeemcamera's

  EOS R10

  Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor.
 • Systeemcamera's

  EOS RP

  Een compacte, lichtgewicht en intuïtieve full-frame systeemcamera ontworpen voor reizen en dagelijkse fotografie.
 • Groothoek-primelens

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's.
 • Telefotozoomlens

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Een veelzijdige, compacte en lichte RF 100-400 mm zoom met 5,5-stops IS voor het vastleggen van wildlife en actie zonder het gewicht.
 • Printers voor thuis

  SELPHY CP1500

  Maak in enkele seconden kleurrijke, zeer duurzame prints met deze gebruiksvriendelijke, compacte fotoprinter.
 • Gerelateerde artikelen

 • AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

  Avontuurlijke fotografie in de buitenlucht

  Fotograaf Anna Blackwell wandelt door de wildernis van Dartmoor met een Canon EOS R6.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  De seizoenen fotograferen

  Benadruk de unieke sfeer van elk seizoen met deze tips van Benjamin Hegyi.

 • WILDLIFEFOTOGRAFIE

  Wildlife bij weinig licht

  Ontdek het verborgen leven van dieren met Canon's beste tips voor nachtfotografie.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  De beste tips voor landschapsfoto's

  Ontdek de beste opnametechnieken om je landschapsfoto's naar een hoger niveau te tillen.