Marc kijkt vaak naar andere gevierde fotografen om ideeën op te doen en concepten te bedenken. "Ik haal veel inspiratie uit wedstrijden en awards, en duik in de profielen van alle betrokken fotografen," zegt hij. "Met name de Wildlife Photographer of the Year-wedstrijd in Londen is een bron van inspiratie voor mij."
De volgende stap is het vinden van de juiste locatie. Gebruik je lokale kennis om mogelijke plekken te vinden waar het dier van je keuze zich kan laten zien en blijf daarnaar teruggaan. "Blijf daar dag na dag heen gaan, want de eerste keer is er misschien geen enkel teken dat de dieren er zijn", legt Marc uit. "Maar als je er drie dagen achter elkaar naartoe bent gegaan, krijg je meestal wel iets te zien."
Wanneer je je locatie hebt gevonden, moet je rekening gaan houden met hoe die wordt verlicht. "Als je alleen het dier wilt verlichten, maak je opnamen met sluitertijden van ongeveer 1/100 seconde", zegt Marc. "Maar als je ook een deel van de leefomgeving wilt laten zien, moet je de camera instellen voor een lange sluitertijd."
Experimenteren met langere sluitertijden hoeft niet alleen een praktische keuze te zijn. Als je je in een stad met verkeer bevindt of misschien een zaklamp bij de hand hebt, is dit een geweldige kans om te experimenteren met lichtsporen.
"Als je natuurlijk licht of een zaklamp gebruikt, moet je langere sluitertijden gebruiken en werken met het grootste diafragma dat je met behoud van kwaliteit kunt gebruiken", zegt Marc. "Als je kunstlicht gebruikt, kun je de camera instellen op misschien 1/100 seconde. Het moet in ieder geval lager zijn dan 1/250 om te kunnen synchroniseren met de flitser."
Een lens zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM heeft een groot maximaal diafragma dat ideaal is voor dit soort opnamen.
Wat Marc ook graag gebruikt, is een diffuser, vooral als het gaat om macrowerk. "Als ik kikkers, padden of salamanders fotografeer, kan hun huid nat zijn van de omgeving", legt hij uit. "Dat kan een onnatuurlijke reflectie geven en dan is het goed om een diffuser bij je te hebben om het licht te verzachten."
"Bij diffusers geldt meestal hoe groter, hoe beter, maar omdat dit macrofotografie was en het kleine dieren zijn, heb je geen grote diffuser nodig", zegt hij.
Als je geen diffuser hebt, kun je zelfs improviseren en iets anders als diffuser gebruiken of er thuis een van papier maken. "Ik heb er jaren geleden een online gekocht, maar er waren momenten dat ik hem niet bij me had. Toen heb ik zo'n ding gebruikt dat je in de zomer tegen de voorruit van de auto plaatst om het zonlicht te filteren. Het belangrijkste is dat je het flitslicht moet verzachten, dus je hebt iets nodig dat het licht breed laat uitwaaieren", legt Marc uit.