FILMMAKING

De beste camera's en objectieven voor succesvolle video's op YouTube

Canon biedt een breed scala aan camera's die geschikt zijn om YouTube-video's te maken. Videograaf Simeon Quarrie en Canon's productspecialisten John Maurice en Paul Atkinson bespreken de creatieve mogelijkheden.
Een man staat bij een bureau in een donkere studio, omgeven door vier verticale lichtstrips.

Videograaf Simeon Quarrie maakt creatieve video's voor enkele van de grootste merken ter wereld en heeft zijn eigen YouTube-kanaal. © Simeon Quarrie

Simeon Quarrie is een succesvolle verteller van videoverhalen met meer dan 9500 volgers op YouTube. In zijn dagelijks werk laat hij interne en externe doelgroepen kennismaken met grote internationale merken als Barclays, Unilever en Burberry, terwijl zijn afspeellijsten op YouTube variëren van zakelijke adviezen voor productiebedrijven tot educatieve video's voor filmmakers en behind-the-scenes (BTS) video's van zijn opnamesessies.

Voor Simeon is de belangrijkste functie van een camera voor online video de snelle productie van beelden die er goed uitzien. "Om alles uit YouTube te halen, moet je regelmatig geschikte content produceren, dus het instellen van de 'look' in de camera is van cruciaal belang," zegt hij.

"Of ik nu content opneem of livestream op YouTube Live, ik wil bestanden waarmee ik gemakkelijk kan werken – klik op 'opnemen', zet het MP4-bestand op de tijdlijn en klaar is kees." Ook resolutie is een belangrijke factor. "Ik neem alles op in 4K, zodat ik het volledige shot kan gebruiken met punching-in voor mijn secundaire shot. Die variatie in framing biedt me twee camera's voor de prijs van één, maar veel belangrijker: het houdt mijn publiek geïnteresseerd."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Als je een professionele contentcreator bent zoals Simeon, een reisvlogger die onderweg video's maakt, of een mode- en beautykanaal hebt, wat is dan de essentiële uitrusting die je nodig hebt om boeiende content te maken voor je volgers? Hier vertelt Simeon wat zijn eigen YouTube-uitrusting is, terwijl Canon's productspecialisten John Maurice en Paul Atkinson hun technische inzichten met je delen.

Een man zit aan een bureau met verschillende grote tele-objectieven en enkele camera's van Canon voor zich.

De Canon EOS C70 werkt met RF-objectieven voor snelle automatische scherpstelling en een geweldige optische stabilisatie, perfect voor het soort werk dat Simeon doet. Ook een ideale camera om uit de hand opnamen te maken. © Simeon Quarrie

Canon EOS C70

Voor het type gelikte, merkgerichte YouTube-content dat Simeon produceert, voldoet de Canon EOS C70 perfect aan zijn wensen. De camera biedt video in 4K 120 fps, meer dan 16 stops dynamisch bereik met gebruik van Canon Log 2 en tot 225 Mbps interne opname in MP4.

"Het gewicht en de beeldstabilisatie, vooral in combinatie met een RF-objectief, zijn geweldig en ik kan vanuit de hand opnamen maken", vertelt hij. "Ik film veel in mijn studio, maar door het compacte formaat kan ik ook op straat opnamen maken zonder op te vallen. Ondanks het relatief kleine formaat is het productieniveau hoog, en dat is buitengewoon handig."

De Canon EOS C70-camera.

Canon EOS C70

Een Cinema EOS System-camera met RF-vatting en Canon's 4K Super 35mm DGO-sensor.

De ingebouwde ND-filters van de EOS C70 zorgen er bovendien voor dat Simeon op een zonnige dag buiten kan filmen, terwijl hij nog steeds de gewenste geringe scherptediepte bereikt.

Paul Atkinson, Canon Europe Professional Video Product Specialist, zegt: "Solofotografen die de Canon EOS C70 gebruiken, kunnen erop vertrouwen dat de autofocus jou altijd volgt. Je hebt ook twee XLR-microfooningangen en de optie van vierkanaals audio, dus in combinatie met een indrukwekkend dynamisch bereik kun je met deze camera je productiewaarden aanzienlijk verhogen."

Een Canon EOS R6 Mark II op een statief, met een microfoon die is bevestigd aan de flitsschoen. Er worden twee zittende gitaristen mee gefilmd.

"Met de Multi-function shoe op de Canon EOS R6 Mark II kun je digitale microfoons of een XLR-adapter toevoegen voor professionele geluidsopnamen", vertelt John. "Maar je hebt ook een ingebouwde standaardmicrofoon- en hoofdtelefoonaansluiting waarmee je het geluidsniveau tijdens het opnemen in de gaten kunt houden."

Canon EOS R5 en EOS R6 Mark II

De Canon EOS R5 is een hybride video- en fotocamera die tot 8K DCI RAW video opneemt, terwijl het kleinere formaat het mogelijk maakt om onopvallend te filmen in een drukke omgeving. "Soms is een systeemcamera waarmee je ook video-opnamen kunt maken precies wat je nodig hebt," zegt Simeon. "Zo kun je tijdens een fotosessie omschakelen naar video en een BTS (behind-the-scenes) opnemen voor YouTube."

"Ik ben gek op de krachtige onderwerptracking van het AF-systeem, maar ik vind het vooral geweldig dat je het variangle touchscreen kan draaien om jezelf te filmen," vervolgt hij. "De in-body beeldstabilisatie (IBIS) is fantastisch en wordt nóg beter in combinatie met de RF-objectieven."

Een Canon EOS R6 Mark II-camera.

Canon EOS R6 Mark II

Foto's of video's, actie of portret – de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II biedt ruimte voor grenzeloze creativiteit.

John Maurice, Canon Europe Product Marketing Manager, voegt hieraan toe: "De EOS R5 en de EOS R6 Mark II zijn full-framecamera's die een hogere productiekwaliteit bieden dan APS-C-modellen. Bovendien kun je kiezen uit een breed scala aan objectieven, waaronder RF-objectieven en EF-objectieven met een adapter. Op de EOS R5 kun je 4K-video opnemen met 120 fps (60 fps op de EOS R6 Mark II) en de resolutie gebruiken om opnieuw te kadreren en punch-in mogelijk te maken."

Het tafereel in het bos zoals te zien is op het variangle touchscreen van een Canon EOS R6 Mark II, maar nu in de Canon Camera Connect-app op een smartphone.

In de nieuwste versie van de Canon Camera Connect-app wordt USB-bediening op afstand geïntroduceerd voor iOS en Android via Wi-Fi en Bluetooth.

De EOS R6 Mark II beschikt over verschillende verbeterde videofuncties die goed van pas komen bij het maken van YouTube-content. De betrouwbare Dual Pixel CMOS AF heeft bijvoorbeeld een nieuw algoritme die de detectie van onderwerpen verbetert. Als je je verhaal doet voor de camera, dan houdt de autofocus je scherp terwijl je door het beeld loopt. AF met alleen detectie is een variant van de AF alleen gezichten op de EOS C70. Je kunt deze functie activeren om te voorkomen dat de camera opnieuw scherpstelt op de achtergrond als je uit het beeld loopt.

"Opnameaanduiding is een andere handige functie voor mensen die voor de camera staan", aldus John. "Deze functie toont een rode rand om het scherm die aangeeft dat de camera aan het opnemen is. Het werkt hetzelfde als een statuslampje op een videocamera en is heel erg prettig om te hebben."

John is ook enthousiast over de beeldmarkering van de opnameaanduiding: "Voor YouTube wordt meestal de 16:9-indeling gebruikt, maar het platform ondersteunt ook verticale video's. Als je verticale opnamen maakt, herkent de EOS R6 Mark II dit. Als je een andere indeling voor social media vastlegt, zoals 1:1 of 9:16, stelt de hoogte-breedtemarkering je in staat om de juiste kadrering te gebruiken."

Contentcreators kunnen ook de Canon Camera Connect v3-app gebruiken om opnamen op afstand te starten en stoppen en opname-instellingen te wijzigen. Dit is ideaal als je je verhaal doet voor een camera die wat verder weg staat. Gebruik een USB-kabel om de smartphone of tablet met de camera te verbinden. Zo kun je vanuit de app met minimale vertraging je video-opnamen op afstand bedienen en afspelen.

Twee videocamera's filmen een man die aan een bureau staat, terwijl het weergavescherm van een van de camera's het beeld ook weergeeft.

"Cinema EOS-camera's zoals de EOS C200 en EOS C300 Mark III vormen een goed opstapje als iemand na YouTube hogerop wil komen", vertelt Paul. © Simeon Quarrie

Canon EOS C200 en EOS C300 Mark III

Simeon pakt ook zijn Canon EOS C200 bij het filmen voor YouTube, vooral wanneer hij werkt in een gecontroleerde studio-omgeving. "Ik gebruik hem graag om alle redenen waarom ik gek ben op Cinema EOS-camera's," zegt hij. "Je krijgt films met een hoge productiewaarde en, net als met de EOS C70, kan ik op twee videokaarten tegelijk opnemen.

"Een van de belangrijkste redenen waarom ik de EOS C200 gebruik, is de mogelijkheid om met monitoren te werken: als ik tegen de camera praat, wil ik mezelf groot op een scherm zien. Ik heb een kleine 17-inch HD-monitor die ik aan de camera koppel en pal naast het objectief zet, zodat ik zeker weet dat de camera draait en dat ik scherp in beeld ben."

De Canon EOS C200-camera.

Canon EOS C200

Een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken.

Volgens Paul kunnen YouTubers die korte films of muziekvideo's maken, profiteren van deze professionele kwaliteit. "Met de EOS C200 maak je opnamen in een indeling met echt hoge resolutie: Cinema RAW Light. Zo heb je de optimale controle en een maximaal dynamisch bereik.

"De EOS C300 Mark III tilt beeldkwaliteit, kleurdiepte en kleurweergave naar een hoger niveau," voegt Paul eraan toe. "Daarbij is de 4K Super 35mm DGO-sensor revolutionair als het gaat om beelden filmen in situaties met een groot dynamisch bereik. Beide camera's maken opnamen die nabewerking vragen, maar sommige mensen doen dat graag voor een kwalitatief beter resultaat."

Een Canon EOS R50-camera met het bijbehorende objectief opengedraaid staat op een wit oppervlak.

De Canon EOS R50 is voorzien van een licht en veelzijdig 18-45mm-objectief waarmee je zowel groothoekopnamen als close-ups kunt vastleggen. Het objectief draait zichzelf dicht wanneer je het niet gebruikt, wat de camera nog compacter maakt.

Canon EOS R50

Als je een eenvoudige maar effectieve manier zoekt om content te maken en te delen, dan is de Canon EOS R50 de perfecte keuze. Het is echt een praktische camera voor YouTubers: klein en licht, maar met uitmuntende video- en audiokwaliteit. De camera beschikt over een variangle scherm en een APS-C-sensor waarmee je 4K 30p-video kunt opnemen zonder een crop die is oversampled van 6K-opnamen.

De EOS R50 heeft vergelijkbare functies als de EOS R6 Mark II en EOS R7, aldus John. "Met het opnamelampje weet je wanneer je aan het opnemen bent en de opnamelimiet voor clips is verhoogd tot één uur.

De Canon EOS R50-camera.

Canon EOS R50

Leg superieure details vast in je video's met UHD 4K 30p-video's, oversampled van 6K.

"Je hebt een microfooningang, dus je kunt een externe microfoon bevestigen aan de flitsschoen. Verder heeft de camera ook een elektronische zoeker. Veel contentcreators werken hybride en maken zowel foto's als video's. De zoeker biedt die traditionele camera-ervaring, maar ook de mogelijkheid om je opnamen en foto's te bekijken."

Dankzij meer dan tien scènemodi is de EOS R50 de perfecte eerste camera voor contentcreators die de overstap maken van een smartphone. De camera heeft ook de Hybrid Auto-modus, waarmee je een korte video kunt opnemen door gewoon foto's te maken.

De EOS R50 introduceert een nieuwe videofunctie voor close-ups tijdens productdemo's, wat volgens John bijvoorbeeld ideaal is voor het opnemen van uitpakvideo's op YouTube. "Als je tegen de camera praat en het product nabij het objectief houdt om bepaalde details te laten zien, dan weet de EOS R50 dat het scherp moet stellen op het voorwerp. Zodra de camera detecteert dat het voorwerp uit beeld is, wordt er weer scherpgesteld op je gezicht."

Een man zit aan een bureau met een laptop, een telefoon en cameraobjectieven, en wordt gefilmd door een Canon-camera met een microfoon bovenop.

"De EOS M50 Mark II biedt een breed scala aan objectieven voor diverse gebruiksmogelijkheden," zegt John. "Zo kun je bijvoorbeeld een ultrabreed objectief gebruiken als je jezelf in het frame wilt met veel context, zelfs op armlengte, of een macro-objectief als je gefocust bent op details."

Canon EOS M50 Mark II

De Canon EOS M50 Mark II biedt een schat aan functies voor YouTubers in een compact formaat, met resoluties van Full HD tot 50 of 60 fps (en 4K met 25 fps), Live YouTube streaming1, geweldige prestaties bij weinig licht en automatische videotranscodering, waarmee je snel video van je camera kunt overzetten naar een laptop of telefoon.

"Flexibiliteit, dat is waarvoor je kiest met deze camera," zegt John Maurice. "Het is een camera met een verwisselbaar objectief waarbij je de compacte EF-M-serie objectieven kunt gebruiken, maar die met een adapter ook geschikt is voor EF- en EF-S-objectieven. Als je een veelzijdig objectief zoekt met talloze opties, is er de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, die een Optical Image Stabilizer heeft om stabiel uit de hand opnamen te maken."

De Canon EOS M50 Mark II-camera.

Canon EOS M50 Mark II

Voor schitterende foto's met geringe scherptediepte en films die net zo goed klinken als ze eruitzien. Dankzij de slimme technologie van de EOS M50 Mark II kun je je creativiteit de vrije loop laten.

De EOS M50 Mark II heeft een 3,5mm-aansluiting voor een externe microfoon en een flitsschoen waarop je deze kunt bevestigen. Verder heeft de camera een variangle touchscreen zodat je uit verschillende hoeken opnamen kunt maken, of om jezelf te zien terwijl je vlogs maakt.

Een man leunt op een rots en houdt een Canon PowerShot G7 X Mark III met microfoon vast.

De Canon PowerShot G7 X Mark III is een geweldige eerste camera voor een beginnende YouTuber, met hoogwaardige beelden en een microfoonaansluiting voor betere audiomogelijkheden.

Canon PowerShot G7 X Mark III

"Het belangrijkste voordeel is dat de Canon PowerShot G7 X Mark III klein, compact en uiterst veelzijdig is", zegt John. "Voor veel YouTubers is het de eerste stap om video's maken iets serieuzer te nemen. Het biedt je namelijk meer controle over het filmen dan met een smartphone en je beschikt over een optische zoom en een grote sensor. Zo combineer je controle met kwaliteit."

De camera, die niet meer weegt dan 304 gr met een accu en geheugenkaart, maakt Full HD-opnamen met maximaal 120fps en 4K tot 30fps. Verder beschik je over een snel, ingebouwd 24-100mm f/1.8-2.8-objectief en een grote 1.0-type sensor. "De combinatie van die factoren betekent dat als je direct tegen de camera praat, je er beter uitziet onder uitdagende omstandigheden, en er enig onderscheid tussen onderwerp en achtergrond mogelijk is," vervolgt John.

De Canon PowerShot G7 X Mark III-camera.

Canon PowerShot G7 X Mark III

De Canon PowerShot G7 X Mark III is compact, kun je overal mee naartoe nemen en levert adembenemende 4K-video, een grote 1.0-type sensor en foto's met 20,1 Megapixel.

De camera heeft een scherm dat 180º kan kantelen en, net als de Canon EOS M50 Mark II, een 3,5mm-microfoonaansluiting voor goede audiokwaliteit. Verder ondersteunt de camera verticale video en heeft hij de optie Face Select en autofocus-tracking, waardoor jij en je andere onderwerpen scherp in beeld blijven.

In de loop der tijd is er via firmware-updates een aantal functies toegevoegd aan de Canon PowerShot G7 X Mark III, waaronder een opnamemodus voor videoblogs, waarbij de AF-modus specifiek wordt afgestemd op meer responsiviteit bij veranderende scènes en dynamische opnamen. Zebra-, niveau- en aspectmarkeringsoverlays zijn beschikbaar, zodat je de framing en belichting van je beeldmateriaal kunt beoordelen, en 24fps is toegevoegd voor liefhebbers van deze framerate.

Functies voor livestreaming

Als je een live evenement op YouTube wilt presenteren, ondersteunen de Canon EOS M50 Mark II en de PowerShot G7 X Mark III allebei een hoogwaardige Clean HDMI-uitgang die kan worden aangesloten op videokaarten of HDMI-naar-USB-adapters. Hiermee stuur je een zuivere videofeed zonder gegevens van indicatoren rechtstreeks naar je streamingsoftware. Heb je geen adapter? Geen probleem, beide camera's worden ondersteund door de Canon EOS Webcam Utility-software, zodat je ze rechtstreeks op de USB-poort van je pc of Mac kunt aansluiten. Direct streaming is ook mogelijk vanuit beide camera's, maar dan heb je wel een YouTube-account met ten minste 1.000 abonnees nodig.

De Canon EOS R6 Mark II, EOS R8 en EOS R50 bieden niet alleen een zuivere HDMI-feed, maar ondersteunen ook allemaal de industriestandaard USB Video Class (UVC) en USB Audio Class (UAC) voor livestreaming. "Dit betekent dat ook deze camera's rechtstreeks kunnen worden aangesloten op een computer en als een webcam kunnen worden gebruikt voor het streamen van video en audio via USB-C", zegt John.

De gids met Canon-camera's en hun functies wordt regelmatig bijgewerkt. Hier vind je alle camera's die zuivere HDMI-uitvoer leveren.

Een man houdt een Canon-videocamera voor zijn borst, omringd door schilderijen en vanaf de zijkant weerspiegeld in een grote passpiegel.

Simeon gebruikt graag zoomobjectieven om zo alle bases binnen een sessie te kunnen opnemen. © Simeon Quarrie

Canon RF- en Cine-objectieven

De keuze van een objectief hangt tot op zekere hoogte af van persoonlijke voorkeur en de 'look' die een YouTuber wil neerzetten. "Canon heeft primeobjectieven, zoals de RF 16mm F2.8 STM, de RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en de RF 50mm F1.8 STM, die betaalbaar en licht zijn, en geschikt zijn voor mensen die met een beperkt budget goede video's willen maken", zegt John.

"Ook een standaardzoomobjectief zoals de RF 24-50MM F4.5-6.3 IS STM, het objectief uit de set voor de EOS R8, kan in de praktijk van pas komen. Dit objectief in het bijzonder is een goede keuze voor compacte full-framebody's zoals de EOS R8. Het objectief is licht en betaalbaar en met de brandpuntsafstand van 24-50 mm kun je er van alles mee vastleggen, van landschappen tot portretten."

Het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Een zeer veelzijdig zoomobjectief dat fotografen en filmmakers de ideale balans biedt tussen prestaties, draagbaarheid en beeldkwaliteit.

Paul voegt hieraan toe: "Sommige mensen, zoals reisvloggers, willen een groothoek om veel context te laten zien. In dat geval zou je de ultragroothoek van de RF 15-35mm F2.8L IS USM of de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM kunnen overwegen."

In de gids met de beste RF-objectieven voor het maken van video's vind je meer informatie over wat Canon RF-objectieven moderne filmmakers te bieden hebben.

Simeon kiest zelf het liefste voor een brandpuntsafstand van 35 mm wanneer hij tegen de camera praat. "De RF 24-105mm F4L IS USM is een goede keuze omdat je er met de groothoek extra context mee kunt bieden. Bovendien kun je 35 mm of 50 mm gebruiken voor pratende hoofden en 105 mm voor beelden met veel details."

Voor de EOS C200 raadt Simeon de CN-E35mm T1.5 L F aan, een premium Cine-objectief met ongekende 4K-beeldkwaliteit en een zeer geringe scherptediepte.

Als je alleen opnamen maakt voor YouTube, adviseert Paul objectieven als de CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S en de CN-E70-200mm T4.4 L IS. "Die zijn uitstekend geschikt, want het zijn compacte, betaalbare objectieven met een redelijk grootst mogelijk diafragma en absoluut uitmuntende optische kwaliteit," zegt hij.

Het assortiment Canon Cinema EOS-apparatuur en EOS R System-camera's en -objectieven blijft maar groeien en biedt professionele vloggers en contentcreators alles wat ze nodig hebben om de productiewaarde van hun YouTube-content te verbeteren. Canon maakt het opnemen en streamen van beelden van hoge kwaliteit makkelijk, zonder technische obstakels. Zo kunnen filmmakers zich focussen op waar ze goed in zijn: het maken van meeslepende content voor mensen over de hele wereld.

1 Vereist een met internet verbonden, wireless netwerk met een snelheid van ten minste 6 Mbps en een YouTube-account met ten minste 1.000 abonnees.

David Clark and Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro