UITRUSTING

De beste uitrusting voor YouTube: essentiële videoapparatuur om succes te boeken op social media

Canon biedt een breed scala aan camera's die geschikt zijn om YouTube-video's te maken. Videograaf Simeon Quarrie en Canon's productspecialisten John Maurice en Paul Atkinson bespreken de creatieve mogelijkheden.
Een man staat bij een bureau in een donkere studio, omgeven door vier verticale lichtstrips.

Videograaf Simeon Quarrie maakt creatieve video's voor enkele van de grootste merken ter wereld en heeft zijn eigen YouTube-kanaal. © Simeon Quarrie

Simeon Quarrie is een succesvolle verteller van videoverhalen met meer dan 9.000 volgers op YouTube. In zijn dagelijks werk laat hij interne en externe doelgroepen kennismaken met grote internationale merken als Barclays, Unilever en Burberry, terwijl zijn afspeellijsten op YouTube variëren van zakelijke adviezen voor productiebedrijven tot educatieve video's voor filmmakers en behind-the-scenes (BTS) video's van zijn opnamesessies.

Voor Simeon is de belangrijkste functie van een camera voor online video de snelle productie van beelden die er goed uitzien. "Om alles uit YouTube te halen, moet je regelmatig geschikte content produceren, dus het instellen van de 'look' in de camera is van cruciaal belang," zegt hij.

"Of ik nu content opneem of livestream op YouTube Live, ik wil bestanden waarmee ik gemakkelijk kan werken – klik op 'opnemen', zet het MP4-bestand op de tijdlijn en klaar is kees." Ook resolutie is een belangrijke factor. "Ik neem alles op in 4K, zodat ik het volledige shot kan gebruiken met punching-in voor mijn secundaire shot. Die variatie in framing biedt me twee camera's voor de prijs van één, maar veel belangrijker: het houdt mijn publiek geïnteresseerd."

Als je een professionele contentcreator bent zoals Simeon, een reisvlogger die onderweg video's maakt, of een mode- en beautykanaal hebt, wat is dan de essentiële uitrusting die je nodig hebt om boeiende content te maken voor je volgers? Hier vertelt Simeon wat zijn eigen YouTube-uitrusting is, terwijl Canon's productspecialisten John Maurice en Paul Atkinson hun technische inzichten met je delen.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een man zit aan een bureau met verschillende grote tele-objectieven en enkele camera's van Canon voor zich.

De Canon EOS C70 werkt met RF-objectieven voor snelle automatische scherpstelling en een geweldige optische stabilisatie - perfect voor het soort werk dat Simeon doet. Ook een ideale camera om uit de hand opnamen te maken. © Simeon Quarrie

Canon EOS C70

Voor het type gelikte, merkgerichte YouTube-content dat Simeon produceert, voldoet de Canon EOS C70 perfect aan zijn wensen. De camera biedt video in 4K 120fps, meer dan 16 stops dynamisch bereik met gebruik van Canon Log 2 en tot 225 Mbps interne opname in MP4.

"Het gewicht en de beeldstabilisatie, vooral in combinatie met een RF-objectief, zijn geweldig en ik kan vanuit de hand opnamen maken," vertelt hij. "Ik film veel in mijn studio, maar door het compacte formaat kan ik ook op straat opnamen maken zonder op te vallen. Ondanks het relatief kleine formaat is het productieniveau hoog, en dat is buitengewoon handig."

De Canon EOS C70-camera.

Canon EOS C70

Een nieuwe generatie Cinema EOS System-camera met RF-vatting en Canon's 4K Super 35mm DGO-sensor.

De ingebouwde ND-filters van de EOS C70 zorgen er bovendien voor dat Simeon op een zonnige dag buiten kan filmen, terwijl hij nog steeds de gewenste geringe scherptediepte bereikt.

De EOS C70 maakt gebruik van RF-objectieven, wat betekent dat de communicatie tussen objectief en body snel is en dat de IS soepel samenwerkt met de interne en optische stabilisatie. Paul Atkinson, Canon Europe Professional Video Product Specialist, zegt: "Solofotografen die de Canon EOS C70 gebruiken, kunnen erop vertrouwen dat de autofocus jou altijd volgt. Je hebt ook twee XLR-microfooningangen en de optie van vierkanaals audio, dus in combinatie met een indrukwekkend dynamisch bereik kun je met deze camera je productiewaarden aanzienlijk verhogen."

Een man filmt met een Canon EOS C70 in het atelier van een kunstenaar.

Voor Simeon is een belangrijk aspect van een videocamera de mogelijkheid om een microfoon aan te sluiten. "Ik kan een clip-on lavaliermicrofoon of shotgun-microfoon direct in de zijkant van de camera aansluiten. Dit betekent dat wanneer ik mijn MP4 rechtstreeks in de tijdlijn zet, de audio al is gesynchroniseerd," zegt hij. © Simeon Quarrie

Canon EOS R5 en EOS R6

De Canon EOS R5 is een hybride video- en fotocamera die tot 8K DCI RAW video opneemt, terwijl het kleinere formaat het mogelijk maakt om onopvallend te filmen in een drukke omgeving. "Soms is een systeemcamera waarmee je ook video-opnamen kunt maken precies wat je nodig hebt," zegt Simeon. "Zo kun je tijdens een fotosessie omschakelen naar video en een BTS (behind-the-scenes) opnemen voor YouTube."

"Ik ben gek op de krachtige onderwerptracking van het AF-systeem, maar ik vind het vooral geweldig dat je het variangle touchscreen kan draaien om jezelf te filmen," vervolgt hij. "De in-body stabilisatie is fantastisch en wordt nóg beter in combinatie met de RF-objectieven."

John Maurice, Canon Europe Product Marketing Manager, voegt hieraan toe: "De EOS R5 en de EOS R6 zijn full-frame camera's die een hogere productiekwaliteit bieden dan APS-C-modellen. Bovendien kun je kiezen uit een breed scala aan objectieven, met inbegrip van RF-objectieven en EF-objectieven met een adapter. Op de EOS R5 kun je 4K-films opnemen met 120fps (60fps op de EOS R6) en de resolutie gebruiken om opnieuw te framen en punch-in mogelijk te maken."

De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.
Twee videocamera's filmen een man die aan een bureau staat, terwijl het weergavescherm van een van de camera's het beeld ook weergeeft.

"Cinema EOS-camera's zoals de EOS C200 en EOS C300 Mark III vormen een goed opstapje als iemand na YouTube hogerop wil komen," legt Paul uit. © Simeon Quarrie

Canon EOS C200 en EOS C300 Mark III

Simeon pakt ook zijn Canon EOS C200 bij het filmen voor YouTube, vooral wanneer hij werkt in een gecontroleerde studio-omgeving. "Ik gebruik hem graag om alle redenen waarom ik gek ben op Cinema EOS-camera's," zegt hij. "Je krijgt films met een hoge productiewaarde en, net als met de EOS C70, kan ik op twee videokaarten tegelijk opnemen.

"Een van de belangrijkste redenen waarom ik de EOS C200 gebruik, is de mogelijkheid om met monitoren te werken: als ik tegen de camera praat, wil ik mezelf groot op een scherm zien. Ik heb een kleine 17-inch HD-monitor die ik aan de camera koppel en pal naast het objectief zet, zodat ik zeker weet dat de camera draait en dat ik scherp in beeld ben."

GALLERY_EOS_C200 FSL 06

Canon EOS C200

Een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken.

Volgens Paul kunnen YouTubers die korte films of muziekvideo's maken, profiteren van deze professionele kwaliteit. "Met de EOS C200 maak je opnamen in een indeling met echt hoge resolutie: Cinema RAW Light – zo heb je de optimale controle en een maximaal dynamisch bereik.

"De EOS C300 Mark III tilt beeldkwaliteit, kleurdiepte en kleurweergave naar een hoger niveau," voegt Paul eraan toe. "Daarbij is de 4K Super 35mm DGO-sensor revolutionair als het gaat om beelden filmen in situaties met een groot dynamisch bereik. Beide camera's maken opnamen die nabewerking vragen, maar sommige mensen doen dat graag voor een kwalitatief beter resultaat."

Een man zit aan een bureau met een laptop, een telefoon en cameraobjectieven, en wordt gefilmd door een Canon-camera met een microfoon bovenop.

"De EOS M50 Mark II biedt een breed scala aan objectieven voor diverse gebruiksmogelijkheden," zegt John. "Zo kun je bijvoorbeeld een ultrabreed objectief gebruiken als je jezelf in het frame wilt met veel context, zelfs op armlengte, of een macro-objectief als je gefocust bent op details."

Canon EOS M50 Mark II

De Canon EOS M50 Mark II biedt een schat aan functies voor YouTubers in een compact formaat, met resoluties van Full HD tot 50 of 60fps (en 4K met 25fps), Live YouTube streaming1, geweldige prestaties bij weinig licht, en automatische videotranscodering, waarmee je snel films van je camera kunt overzetten op een laptop of telefoon.

"Flexibiliteit, dat is waarvoor je kiest met deze camera," zegt John Maurice. "Het is een camera met een verwisselbaar objectief waarbij je de compacte EF-M-serie objectieven kunt gebruiken, maar die met een adapter ook geschikt is voor EF- en EF-S-objectieven. Als je een veelzijdig objectief zoekt met talloze opties, is er de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, die een Optical Image Stabilizer heeft om stabiel uit de hand opnamen te maken."

De EOS M50 Mark II heeft een 3,5mm-aansluiting voor een externe microfoon en een flitsschoen waarop je deze kunt bevestigen. Verder heeft de camera een variangle touchscreen zodat je uit verschillende hoeken opnamen kunt maken, of om jezelf te zien terwijl je vlogs maakt.

A Canon EOS M50 Mark II camera.

Canon EOS M50 Mark II

Voor schitterende foto's met geringe scherptediepte en films die net zo goed klinken als ze eruitzien. Dankzij de slimme technologie van de EOS M50 Mark II kun je je creativiteit de vrije loop laten.
Een man leunt op een rots en houdt een Canon PowerShot G7 X Mark III met microfoon vast.

De Canon PowerShot G7 X Mark III is een geweldige eerste camera voor een beginnende YouTuber, met hoogwaardige beelden en een microfoonaansluiting voor betere audiomogelijkheden.

Canon PowerShot G7 X Mark III

"Het belangrijkste voordeel is dat de Canon PowerShot G7 X Mark III klein, compact en uiterst veelzijdig is," zegt John. "Voor veel YouTubers is het de eerste stap om video's maken iets serieuzer te nemen, want het biedt je meer controle over het filmen dan een smartphone, en je beschikt over een optische zoom en een grote sensor - zo combineer je controle met kwaliteit."

De camera, die niet meer weegt dan 304 gr met een accu en geheugenkaart, maakt Full HD-opnamen met maximaal 120fps en 4K tot 30fps. Verder beschik je over een snel, ingebouwd 24-100mm f/1.8-2.8-objectief en een grote 1.0-type sensor. "De combinatie van die factoren betekent dat als je direct tegen de camera praat, je er beter uitziet onder uitdagende omstandigheden, en er enig onderscheid tussen onderwerp en achtergrond mogelijk is," vervolgt John.

Canon PowerShot G7 X Mark III

De Canon PowerShot G7 X Mark III is compact, kun je overal mee naartoe nemen en levert adembenemende 4K-video, een grote 1.0-type sensor en foto's met 20,1 Megapixel.

De camera heeft een scherm dat 180º kan kantelen en, net als de Canon EOS M50 Mark II, een 3,5mm-microfoonaansluiting, voor goede audiokwaliteit. Verder ondersteunt de camera verticale video en heeft hij de optie Face Select en autofocus-tracking, waardoor jij en je andere onderwerpen scherp in beeld blijven.

In de loop der tijd is er via firmware-updates een aantal functies toegevoegd aan de Canon PowerShot G7 X Mark III, waaronder een opnamemodus voor videoblogs, waarbij de AF-modus specifiek wordt afgestemd op meer responsiviteit bij veranderende scènes en dynamische opnamen. Zebra-, niveau- en aspectmarkeringsoverlays zijn beschikbaar, zodat je de framing en belichting van je beeldmateriaal kunt beoordelen, en 24fps is toegevoegd voor liefhebbers van deze framerate.

Functies voor livestreaming

Als je een live evenement op YouTube wilt presenteren, ondersteunen de Canon EOS M50 Mark II en de PowerShot G7 X Mark III allebei een hoogwaardige 'clean' HDMI-uitgang die kan worden aangesloten op videokaarten of HDMI-naar-USB-adapters, voor een schone of graphic-vrije videofeed rechtstreeks naar je streamingsoftware. Heb je geen adapter? Geen probleem, beide camera's worden ondersteund door de Canon EOS Webcam Utility-software, zodat je ze rechtstreeks op de USB-poort van je pc of Mac kunt aansluiten. Direct streaming is ook mogelijk vanuit beide camera's, maar dan heb je wel een YouTube-account met ten minste 1.000 abonnees nodig.

Een man houdt een Canon-videocamera voor zijn borst, omringd door schilderijen en vanaf de zijkant weerspiegeld in een grote passpiegel.

Simeon gebruikt graag zoomobjectieven om zo alle bases binnen een sessie te kunnen opnemen. © Simeon Quarrie

Canon EF-, RF- en Cine-objectieven

De keuze van een objectief hangt tot op zekere hoogte af van persoonlijke voorkeur en de 'look' die een YouTuber wil neerzetten. "Canon heeft prime-objectieven, zoals de RF 16mm F2.8 STM, de RF 35mm F1.8 Macro IS STM en de RF 50mm F1.8 STM, die betaalbaar en licht zijn, en geschikt zijn voor mensen die met een beperkt budget goede films willen maken," zegt John.

Paul voegt hieraan toe: "Sommige mensen willen een brede groothoek als ze veel context willen laten zien - een reisvlogger bijvoorbeeld. In dat geval is het ultrabrede RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief een mogelijkheid."

De Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-camera.

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Een zeer veelzijdige zoomlens die fotografen en filmmakers de ideale balans biedt tussen prestaties, draagbaarheid en beeldkwaliteit.

Simeon kiest zelf het liefste voor een brandpuntsafstand van 35 mm wanneer hij tegen de camera praat. "Objectieven als de Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM of de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM zijn prima, maar bieden me ook de mogelijkheid om een breder 'establishing shot' te maken," zegt hij. "Ook het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief is geweldig, want je hebt brede context, je kunt 35 mm of 50 mm gebruiken voor pratende figuren en je kunt naar 105 mm gaan voor detailopnamen." Bij opnamen met de EOS C200 is Simeons favoriete objectief de CN-E35mm T1.5 L F, een premium cinemaobjectief dat een buitengewone 4K-beeldkwaliteit biedt en een uiterst geringe scherptediepte. Als je alleen opnamen maakt voor YouTube, adviseert Paul objectieven als de CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S en de CN-E70-200mm T4.4 L IS. "Die zijn uitstekend geschikt, want het zijn compacte, betaalbare objectieven met een redelijk grootst mogelijk diafragma en absoluut uitmuntende optische kwaliteit," zegt hij.

 1. 1 Vereist een met internet verbonden, wireless netwerk met een snelheid van ten minste 6 Mbps en een YouTube-account met ten minste 1.000 abonnees.

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Effectieve social-first-video – strategie en tips voor het maken van opnamen

  Contentcreator Harry Seaton deelt zijn technieken voor het maken van video-opnamen voor sociale media en hij legt uit waarom de EOS C70 en EOS R5 zijn favoriete camera's hiervoor zijn.

 • Een persoon die vlogt met een Canon EOS R10. Op de achtergrond staat een sinaasappelboom vol fruit.

  VLOGGEN

  De beste Canon-camera's om mee te vloggen

  Met deze geweldige vlogcamera's van Canon breng je je vlog gemakkelijk tot leven, met veel controle en verbluffende videokwaliteit.

 • Een filmmaker die van RF-objectief wisselt op de Canon EOS R5.

  ARTIKEL

  Wat maakt RF-objectieven perfect voor video?

  Ontdek waarom RF-objectieven met hun unieke ontwerp, oplossend vermogen en geavanceerde onderdelen geweldig gereedschap vormen voor filmmakers.

 • ARTIKEL

  Termen die je moet kennen wanneer je begint met filmen

  Stap je over van foto's naar video's? Canon's begrippenlijst met 27 professionele videotermen, van 'anamorphic' tot 'Wide DR', maakt filmen een stuk minder ingewikkeld.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro