CAMERAFUNCTIES

Ergonomie en aanpassingsmogelijkheden van het EOS R-systeem

Canon's RF-vatting heeft niet alleen een revolutie in objectiefontwerp teweeggebracht, maar ook gezorgd voor een evolutie op het gebied van ergonomie van de EOS-camera.

Canon EOS R-systeemcamera's bieden je weliswaar de nieuwste technologieën, maar bouwen natuurlijk voort op het vertrouwde Canon-cameraontwerp, met intuïtieve menu's en de klassieke ergonomie van EOS-camera's die in de afgelopen 35 jaar steeds verder zijn verfijnd. Het zijn moderne camera's die passen bij moderne werkwijzen en die zijn voorzien van vele innovaties, zoals het baanbrekende Eye Control AF van de EOS R3, waarmee de camerabediening naar een nieuw niveau wordt getild. Daarnaast liggen ze bijzonder aangenaam in de hand. Ze werken precies zoals je verwacht, en bieden eenvoudige toegang tot nieuwe functies. Ook heb je ongekende mogelijkheden om de bedieningselementen en menu's aan je eigen voorkeuren aan te passen, zodat je in een mum van tijd aan de slag kunt en opnamen kunt maken zonder je creatieve flow te onderbreken.

"Bij het ontwerp van nieuwe EOS-camera's moesten we er rekening mee houden dat gebruikers heel erg gewend waren geraakt aan de manier waarop het systeem werkt", legt John Maurice, European Product Marketing Manager bij Canon Europe uit. "Veranderingen moet je daarom geleidelijk introduceren. Enkele van de veranderingen zijn subtiel, maar we bouwen voort op de dingen die goed werken."

Hier kijken we naar verschillende manieren waarop EOS R-systeemcamera's vertrouwdheid en innovatie combineren, waarbij we absoluut de nadruk leggen op ergonomie en gebruiksgemak, en op hoe je de besturingselementen en menu's helemaal aan je eigen werkwijze kunt aanpassen.

Het metalen chassis van een Canon EOS R3 staat op een vel met ontwerpschetsen, met twee potloden ernaast.

Bij het ontwerp en de constructie van Canon's baanbrekende EOS R-systeemcamera's en RF-objectieven staan gebruiksvriendelijkheid en ergonomie voorop.

Een hand houdt een model van een Canon EOS R5-camera omhoog.

Elk aspect van het ontwerp van een nieuwe camera, van de vorm van de grip tot de plaatsing van de bedieningselementen, wordt uitgebreid getest en door gebruikers beoordeeld.

EOS-camera-ergonomie

Canon verrichtte baanbrekend werk voor veel bedieningselementen en functies op camera's die nu in de hele branche standaard zijn, zoals keuzewielen en joysticks met multicontroller. De ontwikkeling van het EOS R-systeem bood Canon de gelegenheid de interface voor de camerabediening naar een geheel nieuw niveau te tillen.

Een van de doelen van de ontwerpteams was het creëren van een meeslepende opname-ervaring, die het mogelijk maakte om tijdens het werken voortdurend door de zoeker te blijven kijken. Alle bedieningselementen zijn dus zo geplaatst dat alles wat je nodig hebt binnen vingerbereik zit en op gevoel herkenbaar is. De vormen van de camerabody's in het algemeen en van de grepen in het bijzonder zijn ontwikkeld voor de optimale balans tussen stevige houvast en vrijheid van vingerbewegingen. Canon stelde een database samen van de handvorm en -grootte van mensen wereldwijd om er zeker van te zijn dat de ergonomie van het EOS R-systeem internationaal kon worden toegepast. Voor elk ontwerp is een prototype ontworpen dat uitvoerig is getest op bruikbaarheid.

Bij deze nieuwe manier van werken staat de elektronische zoeker centraal. De elektronische zoeker in een EOS R-systeemcamera is helder en scherp, met hoge beeldverversingsfrequenties tot 120 fps en minimale vertraging. Daardoor kan de camera een beeld weergeven dat dichter bij het uiteindelijke resultaat van een foto of video staat dan ooit tevoren. Met de Live View-feed van de sensor zie je in de beelden in de zoeker nu niet alleen het effect van wijzigingen in belichting en andere instellingen, maar ook de parameters voor de beeldverwerking, zoals witbalans en Picture Style. Anders dan in het verleden, kun je nu meteen al zien hoe het resultaat zal worden.

Op het moment dat je de opname maakt, wordt het beeld niet even zwart, zoals bij een spiegelreflexcamera. Je houdt dus altijd zicht op de scène. Een ander voordeel van systeemcamera's is dat je beelden in de zoeker kunt bekijken, vooral in heldere omstandigheden waarin je details en kleuren op het scherm aan de achterzijde moeilijk kunt onderscheiden.

Iemand houdt een Canon-camera in de ene hand en een RF-objectief in de andere, alsof de persoon op het punt staat dit op de camera te monteren.

"Dankzij de RF-vatting kunnen we objectieven maken die anders zijn dan hun EF-tegenhangers", legt John Maurice van Canon Europe uit. Ze kunnen kleiner en lichter zijn, maar kunnen ook een hogere kwaliteit en meer functionaliteit hebben."

Een Canon-camera met het variangle touchscreen opzij geklapt en omhoog gekanteld, zodat de strandscène ervoor te zien is.

Veel modellen in Canon's camera-assortiment, waaronder de gehele EOS R-systeem-serie, zijn uitgerust met een variangle touchscreen, voor een comfortabele weergave en bediening bij het maken van opnamen vanuit creatieve hoeken.

Canon-cameraontwerp

Dankzij systeemcameratechnologie kunnen EOS R-systeemcamera's compacter en lichter worden gemaakt dan soortgelijke spiegelreflexcamera's, al was dit niet het doel. En ook het laten vervallen van het reflexspiegelmechanisme was geen doel op zich.

"We waren niet van plan om een kleine, lichtgewicht camera te maken", zegt Canon-engineer Manabu Kato, Deputy Senior General Manager van het ICB Optical Products Development Centre bij Canon Inc. "Canon was in plaats daarvan op zoek naar het ideale objectief. Deze nieuwe [RF]-vatting en de 35mm full-frame systeemstructuur vormden de beste oplossing voor het behalen van Canon's idealen."

Dankzij het revolutionaire ontwerp van de RF-vatting en nieuwe technologieën in camera's en objectieven, biedt het EOS R-systeem innovatieve objectiefontwerpen die nooit eerder mogelijk waren, zoals het baanbrekende RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief, waarmee het vastleggen van meeslepende 180° VR-beelden aanzienlijk eenvoudiger wordt. Maar voor zowel de camera's als de objectieven was de bruikbaarheid de belangrijkste ontwerpprioriteit.

"Bij systeemcamera's verwachten sommige gebruikers een iets compactere body. Hierdoor moet je dus efficiënter omspringen met de knoppen en de beschikbare ruimte op de camera", legt John uit. In plaats van veel van de directe bedieningselementen te verkleinen of weg te laten, hebben de ontwerpers van Canon echter nieuwe bedieningselementen geïntroduceerd voor de hele serie EOS R-systeemcamera's.

De bedieningselementen aan de boven- en achterzijde van een Canon EOS R7.

De knoppen en bedieningselementen op een moderne EOS R-systeemcamera, zoals de EOS R7, zijn zo geplaatst dat ze eenvoudig te bedienen zijn, en ze hebben verschillende vormen en texturen zodat je ze kunt herkennen zonder dat je je ogen van de zoeker hoeft te halen.

De duim van een gebruiker die het gecombineerde Snelinstelwiel en Multicontroller op de achterzijde van een Canon EOS R7-camera aanpast, met een weergave van het effect van de uitgevoerde aanpassingen.

De Canon T90 was 's werelds eerste camera met een elektronisch instelkeuzewiel, dat sindsdien een vast kenmerk van het EOS System is. De EOS R7 is de eerste EOS-camera met een gecombineerd Snelinstelwiel en Multicontroller, direct rechts naast de zoeker. "Het zijn vertrouwde bedieningselementen, maar ze zijn gecombineerd en ergonomisch geplaatst, zodat je je duim niet te veel hoeft te bewegen", legt John uit. Als je bijvoorbeeld het scherm aan de achterzijde of de zoeker gebruikt, kun je aan het Snelinstelwiel draaien om de belichtingscompensatie of de diafragma-instelling voor handmatige belichting aan te passen (in rood) en de multicontroller (in blauw) bewegen om het AF-punt te positioneren.

Innovatieve bedieningselementen

Zo beschikt het grootste deel van de modellen nu over de Multifunctie-vergrendelknop op het bovenste paneel. Inschakelen van deze functie voorkomt dat instellingen worden gewijzigd als je per ongeluk aan het keuzewiel, de multicontroller of de objectiefbedieningsring van de camera draait.

De EOS R7 introduceert extra gemak in de vorm van een aan-uitschakelaar die zowel een instelling voor filmopname als een aan-uitfunctie heeft. Hierdoor kun je de camera onmiddellijk omschakelen van foto's naar video en omgekeerd.

Alle EOS R-systeemcamera's hebben ook een filmopnameknop in de buurt van de ontspanknop (of op de EOS R3, bij de zoeker, in de buurt van de AF-aanknop), zodat je video's kunt opnemen zonder dat je de camera in de filmopnamemodus hoeft te zetten. "We springen hiermee in op het gegeven dat steeds meer fotografen ook video-opnamen maken, en dat ze dat vaak ad-hoc moeten doen", zegt John.

Deze filmopnameknop heeft een andere vorm dan zowel de ontspanknop als de vergrendelknop. Alle knoppen zijn zo ontworpen dat ze anders aanvoelen, zodat je ook weet waarop je drukt als je door de zoeker kijkt. "Canon maakt niet één onderdeel om dat onderdeel vervolgens op de hele body te gebruiken", bevestigt John.

Met de EOS R5 kun je zelfs je voorkeursinstellingen voor video-opnamen toewijzen aan de C3-aangepaste opnamemodus als de camera in de videomodus staat, en deze vervolgens activeren met de filmopnameknop als de camera in de fotomodus staat.

Twee racemotoren in de zoeker van een camera, met een oranje cirkel en een blauwe rechthoek zichtbaar op de achterste motor.

Canon's revolutionaire Eye Control AF-systeem in de EOS R3 kan het AF-punt instellen of wisselen door te detecteren waar je in de zoeker naar kijkt. Dit is wat je in de zoeker ziet als het AF-punt wordt gewisseld naar de fiets rechts. De oranje cirkel geeft aan dat de camera heeft gedetecteerd dat de fotograaf hiernaar kijkt, en het blauwe kader geeft het nieuwe AF-punt aan waarnaar de scherpstelling direct wordt verschoven.

Een dwarsdoorsnede van een EOS R-systeemcamera met RF-objectief, waarbij de bedieningsring en de communicatie hiervan met de processorchip in de camera wordt getoond.

Aan de bedieningsring van een RF-objectief kunnen verschillende functies worden toegewezen via Keuzewielen aanpassen in het menu Aangepaste functies. Hieronder vallen bijvoorbeeld instellingen als AF-methode en ISO, waarvoor je normaal op een knop zou moeten drukken voordat je deze via een keuzewiel op de camera kunt aanpassen.

De RF-objectiefbedieningsring aanpassen

De aanpasbare bedieningsring, een integrale eigenschap van Canon RF-objectieven, is een andere innovatie waarmee gebruikers snel kunnen reageren op veranderende gebeurtenissen. Doordat je een veelgebruikte functie aan de bedieningsring kunt toewijzen, kun je direct aanpassingen maken, zonder je blik van de zoeker te halen. Dankzij Canon's vattingadapter voor de bedieningsring is deze ergonomische functie ook beschikbaar voor EF-objectieven die je met deze adapter op de body van je EOS R-systeemcamera kunt bevestigen.

Standaard past de bedieningsring op een RF-objectief de belichtingscompensatie aan terwijl de ontspanknop half wordt ingedrukt in de standen Fv, P, Tv, Av of M. Via het menu Aangepaste functies van de camera kunnen echter ook andere veelgebruikte functies worden toegewezen. Zo kun je de bedieningsring gebruiken om ISO, diafragma of sluitertijd, of zelfs de AF-methode te wijzigen.

"De ringen hebben verschillende texturen, dus zelfs als je niet naar het objectief kijkt, weet je of je de scherpstelring, de bedieningsring of de zoomring aanraakt", zegt John. "Het is een subtiel ontwerp, maar het helpt gebruikers om op een intuïtieve manier door hun tools te navigeren. Het laatste wat je wilt is de scherpstelling veranderen terwijl je eigenlijk het diafragma wilt aanpassen, vooral als je aan het filmen bent."

Bovenaanzicht van de Canon EOS R5, waarbij de knoppen en keuzewielen aan de bovenkant worden getoond.

Door op de multifunctieknop (M-Fn) van de EOS R5 te drukken en vervolgens aan het Snelinstelwiel te draaien, kun je snel de veelgebruikte camera-instellingen aanpassen, zoals ISO, transportmodus, AF-bediening en witbalans. De beschikbare instellingen kunnen nu worden aangepast in het menu Aangepaste functies.

Een man houdt een Canon-camera met objectief vast terwijl hij met één hand het programmakeuzewiel aanpast.

Flexible Priority (Fv) is een aanpasbare opnamemodus op EOS R-camera's. "Hiermee heb je alle modi in één", legt John uit. "Je kunt diafragma, sluitertijd en ISO allemaal volledig automatisch instellen, maar je kunt ook slechts één, twee of alle drie de parameters op handmatig instellen. Daarnaast heb je de 'haal mij hier weg'-optie, waarmee alle instellingen met één druk op de knop worden gereset. Dat is vooral goed bij gebeurtenissen waarbij je in zeer veranderlijke situaties moet werken."

Speciale functies van Canon

De EOS R5 en EOS R6 Mark II hebben een tweede Snelinstelwiel, waarmee deze camera's in totaal drie keuzewielen hebben (of vier, als je de objectiefbedieningsring meetelt). Hiermee kun je het diafragma, de sluitertijd en de ISO rechtstreeks regelen wanneer je in de handmatige modus fotografeert.

Alle keuzewielen kunnen verder worden aangepast, net als de functies van de meeste knoppen op de camera. "Het scala aan knoptoewijzingen is veel uitgebreider dan op een EOS-spiegelreflexcamera", bevestigt John. "Dit komt voort uit inzicht in de manier waarop mensen hun camera tegenwoordig willen gebruiken. Gebruikers willen dingen aanpassen aan de manier waarop ze werken, voor foto's en voor video." Als je de EOS R6 bijvoorbeeld wilt gebruiken voor vloggen, dan kun je filmopname toewijzen aan de scherptediepteknop, zodat je meteen kunt beginnen met het maken van video-opnamen terwijl je door het objectief kijkt.

Naast de vertrouwde EOS-functies heeft Canon innovatieve nieuwe bedieningsmethoden geïntroduceerd in het EOS R-systeem. Zo werd op de oorspronkelijke EOS R de multifunctie-touchbar geïntroduceerd, waarmee je geruisloos de instellingen kunt wijzigen en die je kunt aanpassen voor een breed scala aan veelgebruikte functies, zoals ISO of witbalans. Je kunt de functie ook verder aanpassen, zodat je met een veeg over de balk of een tik op elk uiteinde ervan een andere bewerking uitvoert.

"Sindsdien," voegt John toe, "hebben we daarnaast de aanraakgevoelige smart-controller geïntroduceerd op de EOS R3 en de EOS-1D X Mark III. Hierin zijn AF-aan en AF-puntselectie gecombineerd. De EOS R3 heeft bovendien de geavanceerde Eye Control AF. Deze nieuwe aspecten van de ergonomie zijn in het hele EOS R-systeem geïntroduceerd. Al deze functies zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de camera's en objectieven nog gemakkelijker te bedienen zijn."

Van welk onderwerp je ook opnamen maakt en op welke manier je ook werkt, de hanteerbaarheid en aanpasbaarheid van Canon EOS R-systeemcamera's, ontwikkeld en verfijnd dankzij tientallen jaren ervaring met EOS-ontwerp en inzicht in gebruikers, maken deze camera's tot het ideale gereedschap voor visuele storytelling.

Iemand tikt op een optie op het scherm aan de achterzijde van een Canon-camera. Het scherm voor het aanpassen van knoppen wordt weergegeven.

EOS R-systeemcamera's en RF-objectieven bieden een uitgebreid scala aan aanpassingsmogelijkheden voor knoppen en keuzewielen. "Je hebt nu meer controle over wat een afzonderlijke knop kan doen dan ooit tevoren", vertelt John. Bij het instellen van een Aangepaste opnamemodus kun je ervoor kiezen Set automatisch bijwerken in te schakelen. Hiermee wordt je opnamemodus bijgewerkt terwijl je camera-instellingen wijzigt. Kies je voor Uitschakelen, dan blijven de oorspronkelijke instellingen behouden.

Tips voor het aanpassen van je EOS R-systeemcamera

Of je nu wilt overschakelen van foto's naar video, je wilt verplaatsen tussen verschillende omgevingen of een alternatieve creatieve stijl wilt proberen, je kunt een EOS R-systeemcamera aanpassen aan de manier waarop jij graag werkt.

Aangepaste functies

Het menu Aangepaste functies biedt een schat aan mogelijkheden voor het aanpassen van de knoppen, keuzewielen en andere parameters van de camera. "Verander niet alles tegelijk", waarschuwt John. "Kijk naar de verandering van de camera op basis van één gewijzigde instelling." Je kunt Aangepaste functies stuk voor stuk wissen, maar het is ook mogelijk ze allemaal te resetten met Alle persoonlijke functies wissen (C.Fn). Hiermee wis je echter niet de aangepaste knoppen en keuzewielen. Hiervoor selecteer je Aangepaste instellingen wissen.

Canon My Menu-snelkoppelingen

Met het tabblad My Menu kun je een snelkoppeling maken naar de menu-items en Aangepaste functies die je vaak aanpast. Je kunt tot wel vijf My Menu-tabbladen samenstellen via My Menu-tabblad toevoegen. Normaal kun je de naam van het tabblad wijzigen onder Configureren, en met het selecteren van Menuweergave kun je instellen welk menuscherm als eerste wordt weergegeven als je op de knop MENU drukt. "Ik heb mijn eigen 'Ilvy-menu' gemaakt", vertelt Ilvy Njiokiktjien, die uitlegt dat het voor haar, als documentairefotograaf, essentieel is om exact het juiste moment vast te leggen. "Alle dingen die ik vaak gebruik, zitten in dat menu."

Aangepaste opnamemodi

Bepaalde EOS R-systeemcamera's hebben drie Aangepaste opnamemodi waarmee je een momentopname van je huidige camera setup kunt opslaan, die je vervolgens kunt oproepen via C1, C2 of C3. In recente modellen kun je verschillende Aangepaste opnamemodi maken voor foto's en voor video, waarmee je in totaal zes verschillende mogelijkheden krijgt. "Je kunt je camera zo instellen dat deze je gedachtegang volgt, zodat het hele proces vloeiend verloopt", zegt portretspecialist Guia Besana. "De camera is mijn beste vriend!"

Instellingen op een SD-kaart opslaan

Als je werkt met twee EOS R5- of EOS R3-camera's, kun je de aangepaste voorinstellingen met een SD-kaart van de ene camerabody naar de andere overzetten. "Als je bijvoorbeeld je camera voor onderhoud moet opsturen of als je voor een klus een extra camera moet huren, kun je echt heel makkelijk al je instellingen op een kaart opslaan en in een andere camera laden", vertelt actiesportfotograaf Martin Bissig.

Marcus Hawkins and Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro