A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FESTIVALFOTOGRAFIE

Excentrieke kleding, zon en rock-'n-roll: de beste tips en technieken voor festivalfotografie

Of je nu je tent opzet voor een weekend lang live muziek of naar een concert gaat met vrienden, zorg ervoor dat je die hele fantastische zomerervaring vast kunt leggen. Festivals en muziekevenementen barsten van de spectaculaire podiumconstructies en rekwisieten, bijzondere outfits en natuurlijk ongelofelijke optredens die allemaal aan de sfeer bijdragen. Neem je Canon-camera dus mee en volg deze Tips & Tricks van een festivalfotograaf om foto's te maken waar al je vrienden jaloers op zullen zijn.

Ben Morse begon zijn carrière als professionele festivalfotograaf met slechts één e-mail. Hij was een enthousiaste amateur die zijn techniek wilde ontwikkelen en festivalfotografie zag als een manier om zijn passie voor muziek te combineren met zijn groeiende interesse in fotografie. "Ik was net begonnen en wilde mijn portfolio verder uitbreiden dan alleen de muzikanten die ik fotografeerde. Ik bedacht dat een festival daar een goede manier voor zou zijn, dus vond ik 2000trees, een fantastisch klein rockfestival in Cheltenham, Engeland, waar ik dacht dat ze me misschien een kans zouden geven. Ik heb hen een e-mail gestuurd en ze zeiden: 'Ja, we vinden je foto’s gaaf.'” Uiteindelijk waren ze zo blij met zijn werk, dat ze hem het jaar daarna als betaalde fotograaf hebben uitgenodigd.

“Het is veel leuker om een festival te fotograferen dan er alleen maar heen te gaan," zegt Ben. “Ik ontdek een heleboel nieuwe muziek en laat de creatieve energie van andere mensen op me inwerken. Dat is heel spannend." Door de afwisselende omstandigheden van een festival is het de perfecte trainingsbasis voor liefhebbers van fotografie. Een geweldige plek om je techniek te ontwikkelen terwijl je plezier hebt.

Hier vertelt Ben hoe je creatievere opnamen kunt maken door met de omgeving te werken, op zoek te gaan naar ongewone composities en je zoomlens met maximaal effect te gebruiken.

1. Ga naar plekken waar geen andere fotografen zijn

“Iets heel handigs dat ik in de loop der jaren van het fotograferen van festivals heb geleerd, is dat het loont om naar plekken te geen waar de andere fotografen niet zijn," zegt Ben. “Sommige van mijn beste foto's zijn foto's die ik heb gemaakt terwijl ik in de menigte stond en de zanger naar de rand van het podium kwam. De andere fotografen bleven in hun vak, omdat ze daar toegang hadden met hun pas, en ze er niet aan dachten om verschillende plekken te proberen om de beste foto’s te krijgen. Ik vind het geweldig om vanuit het oogpunt van de menigte te fotograferen. Dat is het perspectief dat de meeste mensen zich herinneren. Ik zie het als mijn werk om juist tussen de mensen te zijn en de sfeer te proeven."

Deze tip is overigens niet alleen van toepassing bij grote optredens. Gebruik de periodes voor en na de optredens om de kleurrijke taferelen op het festivalterrein te verkennen. "Op een festival kun je heel veel coole dingen fotograferen. Er lopen altijd mensen in maffe outfits rond. En ik denk dat als ze iets opvallends aan hebben, dat ze gezien willen worden, dus ze zullen het waarschijnlijk geweldig vinden als je een foto maakt. Je kunt het gewoon vragen. Je zegt gewoon: ‘Mag ik een foto maken? Geweldige outfit!' Meestal zeggen ze dan 'Ja'."

Gerelateerde artikelen
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

PARTYFOTOGRAFIE

Maak creatievere partyfoto's

Wil je de opwinding van party's en feesten vastleggen? Leer hoe je al die vrolijke momenten op creatieve manieren vastlegt.

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

REISFOTOGRAFIE

10 tips & tricks voor reisfotografie

Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor de mooiste reisfoto's.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

FESTIVALFOTOGRAFIE

Fotograaf van beroemde rocksterren, Bert Heemskerk, over het vastleggen van het gevoel van een festival

Bart Heemskerk vertelt hoe zijn liefde voor muziek heeft geleid tot een carrière waarin hij iconische optredens fotografeerde en deelt zijn tips voor het maken van geweldige festivalfoto's.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Neem de perfecte camerakit mee

Als je jouw festivalfotografie deze zomer wilt verbeteren dan zijn de Canon PowerShot SX740 HS en Canon EOS M50 een fantastische keuze. Met de krachtige 40x optische zoom op de compacte Canon PowerShot SX740 HS kun je gemakkelijk wisselen tussen het fotograferen van de lol die je met je vrienden om je heen hebt, en het spektakel dat zich op het podium afspeelt. Met 4K video-opties, kun je ook nog eens je favoriete nummers prachtig opnemen.

"Een PowerShot is echt een heel goede keuze," zegt Ben. “Het is op festivals superhandig om een groot scherm te hebben dat je kunt omklappen om alles op te zien. Een goede zoom is ook een goed idee, zodat je actie op het podium kunt vastleggen vanuit het publiek."

Je moet wel eerst de regels over fotoapparatuur checken bij het festival of het concert waar je naartoe gaat. Op sommige evenementen mag je alleen een compactcamera bij je hebben, op andere mag je zonder fotografenpasje een systeemcamera of DSLR meenemen.

De Canon EOS M50 is een compacte en toch veelzijdige systeemcamera met een 24,1 Megapixel sensor van DSLR-formaat, een krachtige DIGIC 8 processor en 4K video voor onvergetelijke beelden met schitterende kleuren en details. De camera biedt automatische opnamemodi die de juiste instellingen voor je vinden, maar ook handmatige bediening die je kunt gebruiken zodra je zekerder bent van je fotografietechniek. Door de Wi-Fi-connectiviteit kun je je foto’s gemakkelijk met smartphones of tablets delen, met behulp van de Canon Camera Connect-app. Bovendien kun je met het variangle touchscreen van de M50 foto’s vanuit alle hoeken nemen, of je nu van onderaf fotografeert om de muzikanten er langer uit te laten zien, of je in een hoek drukt om een breder beeld van de actie vast te leggen.

Bij het selecteren van een lens voor de Canon EOS M50 is de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, die vaak samen met de camera wordt verkocht, een hoogwaardige en veelzijdige lens voor groothoek en gewone foto’s, met een fantastische ingebouwde Image Stabilizer.

Ben zegt daarbij: "Als ik wat dichterbij wil komen, dan heeft de Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM een lang bereik, maar is toch nog lekker licht en heeft een Image Stabilizer. Door dat lange bereik kun je leuke close-ups maken van instrumenten of gezichten op het podium. Dus met die twee lenzen ben je eigenlijk overal op voorbereid."

3. Een foto van de hele scène

Als je een klassieke foto wilt maken met alle bandleden erop, dan raadt Ben aan dat je een kleiner diafragma gebruikt (een hoger f-nummer) zoals f/4.5 of hoger. Dan krijg je meer scherptediepte, waardoor de hele scène zoveel mogelijk is scherpgesteld.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. Vergeet het publiek niet

"Concentreer je niet alleen maar op de band," adviseert Ben. "Zorg dat je ook foto’s maakt van de rest van het publiek. Je bent bij een live muziekoptreden. Er zullen talloze professionals in het fotografenvak staan die close-ups van de band maken, maar jij hebt een uniek perspectief waarin je de reactie van het publiek kunt laten zien. Jij kunt het effect van die band op de mensen om je heen zien. Als je die foto’s nog eens wilt bekijken en jezelf eraan wilt herinneren hoe dat moment voelde, dan lukt dat het beste door naar de band te kijken en naar de reactie op de gezichten van de mensen om je heen."

En waarom gebruik je je vrienden niet als model? Terwijl je op het festival rondloopt of wacht tot de muziek begint, kun je je vrienden fotograferen: een heel goede manier om te oefenen en de beste instellingen van je camera te vinden. "Het is natuurlijk leuk om foto’s van je vrienden te maken, maar je kunt het ook als kans zien om te zorgen dat je diafragma en ISO goed zijn ingesteld. Als je zulke momenten gebruikt om je instellingen uit te proberen, kun je je op de beelden zelf concentreren zodra de muziek begint."

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Zoom slimmer

De 40x optische zoom op de Canon PowerShot SX740 HS betekent dat je alles dat op een festival gebeurt, dichterbij kunt halen. Om het meeste uit de zoom te halen, adviseert Ben: "Probeer je handen zo stil mogelijk te houden als je met een krachtige zoom fotografeert. Houd je handen goed stil, wacht op het juiste moment en geef jezelf genoeg marge in het frame, zodat de foto nog steeds lukt zelfs als je onderwerp, of dat nu de zanger, de gitarist of iemand in het publiek is, plotseling beweegt. Dus niet al te veel inzoomen. Een klein beetje extra breedte is veel beter dan er te dicht op zitten."

Een eigenschap van de Canon PowerShot SX740 HS die handig is bij het snel in- en uitzoomen, is de Zoom Framing Assist. Om dit te gebruiken, druk je op de Zoom Framing Assist-knop op de achterkant van de camera (links van de Wi-Fi-knop) om uit te zoomen en het onderwerp opnieuw te pakken. Als je de knop weer loslaat, keert de lens automatisch terug naar de ingezoomde positie.

De Canon PowerShot SX740 HS heeft ook een krachtige Image Stabilizer, waarmee je het risico op vage foto’s door trillende handen vermindert. De Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM- en Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-lenzen, die Ben aanbeveelt bij de Canon EOS M50 hebben een ingebouwde Image Stabilizer.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Zet de flitser uit

"Gebruik geen pop-up flitser in het publiek als het donker is," waarschuwt Ben. "De mensen vlakbij worden helemaal wit, je krijgt grote witte vlekken op de voorgrond en de foto die je van de band op afstand wilt nemen, mislukt. Bovendien is het vervelend voor de mensen om je heen. Bedenk dat de band het podium of de arena op een bepaalde manier hebben verlicht om een bepaald effect te behalen. Maak daar dus gebruik van."

7. Houd rekening met witbalans

De lichtsituatie bij festivals wisselt voortdurend, vanwege onvoorspelbare weersomstandigheden en steeds veranderde verlichting op het podium. De standaard automatische witbalansinstelling van je camera kan daarbij helpen, want die zorgt ervoor dat jouw kleuren er altijd natuurlijk en aantrekkelijk uit zien. "Als de band op het podium aankomt, is er waarschijnlijk meer licht. De weersomstandigheden en het moment van de dag zijn van invloed op de witbalansinstelling die je moet kiezen. TL-verlichting op het podium kan de camera in de war brengen", aldus Ben. "Je hoeft je er helemaal niet voor te schamen om Automatische witbalans te gebruiken, al helemaal niet als je kleurtonen er daardoor normaal uit zullen zien."

De Canon PowerShot SX740 HS en Canon EOS M50 hebben beide een automatische witbalansinstelling, en een aantal vooraf ingestelde standen (zoals Daglicht, Schaduw, Bewolkt, Kunstlicht en TL-licht). Tevens bieden ze verfijnde handmatige bediening, dus zodra je daar aan toe bent, kun je experimenteren met het handmatig instellen van de witbalans. Vergeet niet om de camera weer terug te zetten in automatische witbalans. Met de Canon EOS M50 kun je ook foto’s maken in RAW, wat betekent dat je de witbalans later in RAW-ontwikkelingssoftware zoalsDigital Photo Professional, op een tablet of computer kunt bewerken.

Wat de verlichtingsomstandigheden ook zijn, met een Canon-camera zorg je dat de kleuren net zo fantastisch zijn als de bands!

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Experimenteer met de compositie

"Probeer uit verschillende hoeken naar hetzelfde onderwerp te kijken," zegt Ben. "Bijvoorbeeld vanaf laag op de grond Maar ook vanaf een hogere plek. Als er bijzondere kunstinstallaties zijn, is het leuk om daar in de buurt te blijven, want mensen maken daar altijd foto’s van. Dan kun jij weer foto’s van die mensen maken! Er zijn zoveel leuke dingen die je op een festival kunt doen. Op één festival heb ik een foto gemaakt van een bandlid dat tussen bomen staat te oefenen. Bomen zijn verticale lijnen die het oog aantrekken, en zijn dus van nature al fotogeniek. Zoek naar vormen en lijnen die er van nature al zijn bij festivals, want daardoor krijg je interessante foto's."

Ben voegt daar nog eens aan toe dat je met een camera met kantelbaar scherm, zoals het 180° flip-up scherm van de Canon PowerShot SX740 HS of het variangle touchscreen op de Canon EOS M50 supercreatieve invalshoeken kunt vinden. "Een van de oudste trucjes die ik gebruik, is foto’s maken vanaf de grond. Maar als je een kantelbaar of opklapbaar scherm hebt, hoef je niet zelf op de grond te gaan zitten of knielen, je kunt gewoon de camera laag houden."

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Leg de sfeer vast

Laat je niet irriteren door mensen die hun handen in de lucht steken voor jouw camera, maar maak juist gebruik van dat soort details. Klappende handen kunnen juist de sfeer van een optreden vastleggen. "Als je halverwege in het publiek staat, dan is het publiek een gigantische zee van gezichten en handen, soms verlicht, soms half verlicht, soms compleet in silhouet," zegt Ben. "Als je daar staat en wacht op het juiste moment, kun je superinteressante foto’s maken door met silhouetten te spelen. Er stond een keer een man voor me die met zijn handen boven zijn hoofd stond te klappen. Ik liet hem helemaal los gaan, en probeerde steeds om tussen zijn klappende handen door een foto van de band te nemen. Een leuke uitdaging."

Als je een foto wilt maken waar de handen in silhouet te zien zijn en de band is scherpgesteld, adviseert Ben dat je de camera met een hoog ISO instelt, met een korte sluitertijd en dan scherpstelt op het podium. Zoek naar een ritme met de sluiter en probeer een reeks foto's te maken tussen de klappen door. Zowel de Canon PowerShot SX740 HS als de Canon EOS M50 hebben een modus voor continuopname, die je kunt gebruiken om meerdere foto’s per seconde te maken.

"Je hoeft het resultaat niet meteen te bekijken. Dat kun je thuis wel doen. Als je het moment hebt gemist, heeft het geen zin om ernaar te kijken, en terwijl je dat doet, mis je het volgende moment," zegt Ben. "Laat de camera gewoon zo snel mogelijk lopen en pas je aan aan wat er om je heen gebeurt. Als je van muziek houdt en veel plezier hebt gehad, is het niet erg om achteraf door 500 foto’s te kijken."

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Print je foto’s

"Als ik onderweg ben, neem ik graag een kleine printer mee. Dan print ik foto’s van een dag of twee eerder en leg ze in de kleedkamer van de band. Dat vinden ze ontzettend leuk, want zij zien het zelf niet vanuit dat perspectief," zegt Ben.

"Als je een paar dagen naar een festival gaat, raad ik een Canon Zoemini-printer in zakformaat aan die je bij je kampeerplek neerlegt. Print foto’s die je overal op de kampeerplaats hebt genomen, en een paar foto’s van de optredens, en hang ze om je tent heen," voegt Ben daar nog aan toe. Zorg dat je de foto’s die je wilt printen naar je smartphone of tablet uploadt (doe dat met de Wi-Fi of Bluetooth van de camera en verbind die met de Canon Camera Connect-app). Open dan de Canon Mini Print-app om de foto rechtstreeks vanaf je telefoon met de Canon Zoemini te printen. Met de Canon Mini Print-app kun je zelfs filters, frames, krabbels, tekst en andere leuke afbeeldingen toevoegen waarmee je indruk op je vrienden maakt.


Geschreven door Matthew Bowen

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken