ARTIKEL

De eerste actiefotoshoot met Canon's vlaggenschip, de EOS-1D X Mark III, door Ben Thouard

Surfer Kauli Vaast surfs inside the barrel of a wave. Taken by Ben Thouard on a Canon EOS-1D X Mark III.
Surffotograaf Ben Thouard was de eerste professional die opnamen maakte met de Canon EOS-1D X Mark III in Teahupo'o, Tahiti. Ben legt uit dat hij een strakke actiefoto van de surfer in de tunnel wilde maken. Gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM-objectief ingesteld op 350 mm, 1/2000 sec, f/6.3 en ISO200. © Ben Thouard

Teahupo'o in Tahiti, Frans-Polynesië, staat bekend als de gevaarlijkste surfbreak ter wereld. De combinatie van enorme, krachtige en snel bewegende golven en een koraalrif net onder het wateroppervlak maken dit de ultieme uitdaging voor professionele surfers. Het vastleggen van de actie is net zo moeilijk en vereist ongelooflijk atletisch en fotografisch talent. Op deze locatie maakte de toonaangevende onderwater-/surffotograaf Ben Thouard de eerste professionele opnamen met de Canon EOS-1D X Mark III.

Ben verhuisde op zijn 22e vanuit Frankrijk naar de idyllische eilandengroep Tahiti in de Stille Oceaan en woont hier nog steeds. Het vastleggen van de oceanen is zijn levenswerk geworden. Hij legt surfevenementen vast voor klanten en tijdschriften over de hele wereld en blijft op zoek naar nieuwe manieren om golven te fotograferen. De resultaten deelt hij met zijn meer dan 200.000 Instagram-volgers en in 2018 heeft hij het boek 'Surface' gepubliceerd.

"Als je zwemt, moet je tegen de elementen en de stroom vechten om jezelf in de juiste positie te manoeuvreren om de juiste beweging vast te leggen", zegt hij. "De actie vindt enorm snel plaats. Het is dus zeker een uitdaging om vanuit het water te fotograferen, maar dat is precies wat ik leuk vind. Het is nooit hetzelfde."

Om al bewegend de onvoorspelbare acties vast te leggen, gebruikt Ben betrouwbare en snelle apparatuur, zoals de Canon EOS-1D X Mark II. Tijdens deze dynamische shoot met de Canon EOS-1D X Mark III, fotografeerde hij de getalenteerde jonge Tahitiaanse surfer Kauli Vaast vanuit verschillende perspectieven: vanaf de achterkant van een boot, vanaf zijn jetski en in het water.

Kauli Vaast seen within a barrel of a wave photographed from underwater on a Canon EOS-1D X Mark III.
Bens specialiteit is het fotograferen van onderwerpen onder of in de golven. De nieuwste actiecamera van Canon bleek perfect voor foto's vanaf de kust, in het water of onder water in een waterdichte behuizing. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief op 16mm, 1/1250 sec, f/10 en ISO400 © Ben Thouard

"Het is echt fantastisch om als actiefotograaf opnamen tot wel 20 fps te kunnen maken", zegt hij. "Het is absoluut grensverleggend en voor mij het hoogtepunt van de camera. Ik hoef niet meer één perfect frame te kiezen, maar beschik over twee, drie of misschien zelfs vier geschikte frames. Het is absoluut een nieuwe trend in actiefotografie."

"Sportfotografen die een reeks of een bepaald moment van de actie moeten vastleggen, krijgen met 20 fps nog veel meer mogelijkheden om het frame te kiezen dat ze nodig hebben - het lijkt bijna op een video. Het is niet meer nodig om duizenden foto's te moeten maken om de juiste hoek of positie van de atleet vast te leggen."

An animated gif shows a surfer travelling inside the barrel of a wave. Taken by Ben Thouard on a Canon EOS-1D X Mark III.
"Zodra je in het water springt om opnamen te maken, draait het echt om teamwork. Je moet weten hoe goed de surfer is, want als je werkt met een fisheye-objectief moet je heel dicht bij elkaar zijn", zegt Ben. "Je bevindt je op de lijn van de uitgang van de tunnel, dus de surfer moet je vertrouwen." Dit is een foto uit een reeks die is gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief ingesteld op 14 mm, 1/2000 sec, f/6.3 en ISO200. © Ben Thouard
Photographer Ben Thouard and a colleague swimming underwater with cameras in waterproof housings.
"Ik hou ervan om in het water te fotograferen, omdat je geïnspireerd raakt door wat er op je afkomt", zegt Ben. © Fergus Kennedy
England and New Zealand rugby players in a ruck, photographed by Marc Aspland.

Het geheim achter mijn verbeterde sportfoto's: Marc Aspland

Marc Aspland, Canon Ambassador en bekroonde sportfotograaf, onthult zes technieken die hem hebben geholpen om betere sportfoto's te maken.

Als hij in het water met grote golven is, gebruikt hij telezoomobjectieven zoals een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM en een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief. "Het is geweldig om zo dicht mogelijk op de surfer te zitten, zodat je de details van het gezicht, het surfbord en de golven kunt vastleggen", zegt Ben. "Het Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1,4x-objectief is geweldig dankzij het zoombereik en de ingebouwde converter, zodat je kunt overschakelen op zo'n 300 mm tot 600 mm."

Heldere, scherpe actiebeelden vastleggen terwijl hij in beweging is, vraagt veel van de apparatuur van Ben. "Als ik op mijn jetski zit en met een objectief van 600 mm over het water beweeg, richt ik mijn camera op het allerlaatste moment op de actie. De camera moet dan ook zeer snel zijn. Op dat gebied is de Canon EOS-1D X Mark III echt geweldig, omdat hij snel scherpstelt en alles volgt."

Dankzij een gloednieuwe AF-sensor met hoge resolutie in de Canon EOS-1D X Mark III, bieden de geavanceerde AF-algoritmen ongeëvenaarde scherpstelling. In Live View en de videomodus biedt de Dual Pixel CMOS AF 525 AF-gebieden. "Zelfs als de surfer niet in het frame komt, wordt deze nog steeds gevolgd, wat een duidelijke verbetering is. De scherpstelling is geweldig, zelfs als je op het water of op een bewegende boot foto's maakt met een 600mm-objectief van surfers die ook bewegen."

Kauli Vaast catches some air as he surfs in Tahiti. Photo by Ben Thouard taken on a Canon EOS-1D X Mark III.
"De Canon EOS-1D X Mark III stelt snel scherp en volgt alle onderwerpen, zelfs wanneer ik volledig heb ingezoomd", zegt Ben. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender-objectief ingesteld op 262mm, 1/2000 sec, f/6.3 en ISO200. © Ben Thouard
Surfer Kauli Vaast photographed with a fisheye lens as he rides a breaking wave.
"Je moet één worden met de elementen en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken: de lucht, de textuur op het water, soms het licht... Daarom houd ik zo van het maken van nieuwe foto's", zegt Ben. Gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief, ingesteld op 1/1600 sec, f/6.3 en ISO800. © Ben Thouard

Toonaangevende kwaliteit voor foto's en video's

Met een nieuwe Canon CMOS-sensor en krachtige DIGIC-processor biedt de Canon EOS-1D X Mark III nog betere beeldkwaliteit voor zowel foto's als video's. Toen Ben naar de gegevens van de bestanden keek die hij aan het verwerken was, zag hij dat de details waren vastgelegd over het volledige grote dynamische bereik, van de donkere oceaan tot de helderwitte wolken en het schuim.

"Tahiti is tropisch, dus er is een sterke zon", zegt hij. "Ik maak veel opnamen tegen de zon in bij zonsopgang en -ondergang. Dat zijn zeer harde omstandigheden voor de camera, met veel schaduwen en lichte delen in hetzelfde frame. Ik zag dat de camera meer informatie had vastgelegd dan de Canon EOS-1D X Mark II en de sensor in zowel lichte als donkere gebieden veel meer had geregistreerd."

A Tahitian canoe photographed from front-on by Ben Thouard with a Canon EOS-1D X Mark III.
"We hebben wat Va'a gefotografeerd, typisch Tahitiaanse kano's", zegt Ben. Hij maakte een aantal supersnelle vervaagde volgopnamen en foto's zoals deze, waarbij hij zich concentreert op de roeiers, die ondanks de energieke beweging scherp zijn vastgelegd. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender-objectief ingesteld op 460mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO400. © Ben Thouard
A split shot of a Tahitian canoe gliding through the water, showing detail above and below the waterline.
Dankzij het indrukwekkende dynamische bereik van de Canon EOS-1D X Mark III kan Ben prachtige split-level foto's maken met oogverblindende details zowel boven als onder het wateroppervlak. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief ingesteld op 16mm, 1/1600 sec, f/5.6 en ISO400. © Ben Thouard

Ben experimenteerde ook met de videofuncties van de camera, en maakte 4K 60p opnamen van surfers en golven, zowel boven als onder water. "Ik heb vooral de slow motion uitgeprobeerd met1080 Full HD bij 120 fps", zegt hij. "Dat voelt geweldig - ik denk dat waterbewegingen in slow motion er zo veel beter uitzien. Bij 4K-video werden er ook veel meer details in de lichte en donkere gebieden vastgelegd."

Tijdens deze shoot probeerde Ben ook de Live View-modus uit. "Ik ben zo gewend om door het oculair te kijken, maar als je een bril draagt of de camera in een onderwaterbehuizing hebt, is het moeilijk om te kadreren. Ik ben dan ook erg blij met de mogelijkheid om over te schakelen naar de Live View-modus op het scherm aan de achterzijde."

Photographer Ben Thouard stands in a wetsuit by the sea, holding a Canon EOS-1D X Mark III to his eye.
"Als je weet dat je geweldige foto's maakt, kun je niet stoppen", zegt Ben. "Daardoor ben je soms acht tot tien uur aan het zwemmen." © Fergus Kennedy

Na het testen van de Canon EOS-1D X Mark III aan de hand van zijn standaard fotografische eisen, was het overduidelijk voor Ben. "In alle knotsgekke omstandigheden waarin ik werk, wil ik er zeker van zijn dat ik de beste apparatuur heb", zegt hij.

"Ik wacht soms het hele jaar op de juiste omstandigheden, dus als ze daar zijn, wil ik alles vastleggen zonder dat mijn camera mij beperkingen oplegt. Ik kies voor de Canon EOS-1D X Mark III omdat ik zeker weet dat ik een van de beste camera's heb."

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Ben Thouard

De essentiële uitrusting voor professionele actiefotografie

Ben Thouard’s kitbag with a Canon EOS-1D X Mark III, lenses and an underwater housing.

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

De opvolger van de professionele DSLR EOS-1D X Mark II van Canon die over de hele wereld wordt gerespecteerd door sport- en wildlife-fotografen. Voorzien van een AF-sensor met hoge resolutie en geavanceerde AF-algoritmen.

Objectieven

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan