ARTIKEL

Maak kennis met de Canon EOS-1D X Mark III, de kampioen in actie- en wildlifefotografie

A Canon EOS-1D X Mark III on some rocks by the sea.
Canon's beste professionele DSLR, de Canon EOS-1D X Mark III, is uitgerust met deep learning-technologie voor intelligente AF-tracking, evenals een nieuwe AF-sensor, DIGIC-processor en CMOS-beeldsensor. © Fergus Kennedy

De Canon EOS-1D X Mark III is zeer snel en zit boordevol functies, en introduceert een aantal full-frame EOS DSLR-primeurs, waaronder RAW-video, een gloednieuwe DIGIC-processor en revolutionaire intelligente automatische scherpstelling.

Professionele sport- en wildlife-fotografen vertrouwen vooral op het geavanceerde autofocussysteem van de Canon EOS-1D X Mark II om vergankelijke momenten vast te leggen. De opvolger van de Canon EOS-1D X Mark III tilt AF-prestaties naar een hoger niveau met de toevoeging van diepgaande leertechnologie. Maar wat is het precies en hoe wordt het geïmplementeerd in de EOS-1D X Mark III?

"Fotografen willen bij voorkeur dat hun camera herkent waarop deze zich moet richten en mogelijk dat onderwerp volgt", aldus Mike Burnhill, specialist professionele imagingproducten van Canon Europe. "Ze willen een camera die net zo slim is als zij zelf zijn. Dat is nog nooit zo haalbaar geweest, maar dankzij de deep learning-technologie kan de camera worden geprogrammeerd om het onderwerp op dezelfde manier te evalueren als een fotograaf en het onderwerp beter te volgen."

A Canon EOS-1D X Mark III against a black background.
De Canon EOS-1D X Mark III biedt functies die met name indruk zullen maken op wildlife- en actiefotografen.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Nauwkeurige autofocus

"De technologie houdt verband met kunstmatige intelligentie (AI), omdat deze zichzelf leert en het autofocusalgoritme opbouwt door miljoenen stukjes informatie uit een grote database met beelden te analyseren", legt Mike uit. "In tegenstelling tot AI, wat nooit stopt met leren, stopt de deep learning-fase met de ontwikkeling na het analyseren van de database met beelden. Deep Learning gaat over de krachtigste technologie die je nu in een camera kunt krijgen, terwijl echte AI-systemen tegenwoordig verbinding maken met grote servers en alleen werken met een internetverbinding."

De automatische scherpstelling en nauwkeurigheid van de Canon EOS-1D X Mark III worden verbeterd door een nieuwe AF-sensor met een resolutie van ongeveer 28x de resolutie van zijn voorganger. Hierdoor wordt niet alleen de nauwkeurigheid van de automatische scherpstelling verbeterd, maar wordt ook het bereik van de helderheid vergroot waarin het AF-systeem kan werken - "zodat het systeem kan scherpstellen in donkere omstandigheden en in heldere omstandigheden", zegt Mike. "Het is nauwkeuriger in een groter aantal situaties."

Canon Ambassador Marina Cano, die de camera gebruikt om wildlife te fotograferen in de Kalahari, is er helemaal van weggeblazen. "Seconden zijn kostbaar in wildlife-fotografie, dus de automatische scherpstelling op de Canon EOS-1D X Mark III is fantastisch omdat het zo snel is."

A Canon EOS-1D X Mark III in a photographer’s hand on a beach.
De Canon EOS-1D X Mark III biedt een supersnelle framerate van 16 fps met de optische zoeker en 20 fps met de mechanische of elektronische sluiter in de Live View-modus met volledige AE/AF-tracking. © Fergus Kennedy
Richard Walch straddles a gap between two rocks, holding a camera.

Full-frame systeemcamera vs. Full-frame DSLR: wat is het beste?

Actiefotograaf en Canon-ambassadeur Richard Walch vergelijkt de twee soorten full-frame camera's en laat zien wanneer hij voor de een of voor de ander zou kiezen.

Maak tot wel 20 opnamen per seconde

Om gelijke tred te houden met de snelle automatische scherpstelling, wordt de framerate van de Canon EOS-1D X Mark III aanzienlijk verhoogd. Niet alleen wordt er een buitengewoon 16 fps bereikt bij het maken van opnamen met de optische zoeker, maar biedt het ook 20 fps in de Live View-modus - met behulp van de mechanische of elektronische sluiter.

"De topsnelheid van 16 fps bij het maken van opnamen met de optische zoeker is een enorme verbetering," aldus Mike. "De snelle beweging van de spiegel is een grote mechanische prestatie.

"Hoewel het bereiken van 20 fps in Live View minder ingewikkeld is, is dit nu mogelijk met volledige automatische scherpstelling en meetprestaties. Zoals sommige mensen zeggen, is de Canon EOS-1D X Mark III een fantastische systeemcamera, maar wel eentje die een spiegel heeft."

Surffotograaf Ben Thouard, die de camera gebruikte om opmerkelijke actiefoto's te maken in Tahiti, was erg blij met de prestaties. "De mogelijkheid om opnamen te maken tot 20 fps is een grote doorbraak," zegt hij. In plaats van één goed frame kan ik kiezen tussen uit twee, drie of misschien zelfs vier frames."

The back of a Canon EOS-1D X Mark III showing two CFexpress card slots.
De Canon EOS-1D X Mark III heeft twee CFexpress-kaartsleuven voor een supersnelle gegevensoverdracht. © Fergus Kennedy

Een van de redenen waarom de Canon EOS-1D X Mark III deze extreme snelheden kan bereiken, is de toepassing van dubbele CFexpress-kaartsleuven. "CFexpress-kaarten op instapniveau zijn drie keer zo snel als CFast 2.0™ kaarten en acht keer zo snel als CompactFlash-kaarten, en toekomstige versies kunnen waarschijnlijk nog sneller gaan", legt Mike uit. Dankzij de gegevensoverdrachtsnelheden van CFexpress biedt de Canon EOS-1D X Mark III een RAW-burst-diepte die vijf keer zo groot is als die van zijn voorganger.

Het hart van de Canon EOS-1D X Mark III is een DIGIC-processor die een nieuwe norm stelt op het gebied van professionele prestaties. De DIGIC-processor werkt in combinatie met de nieuwe door Canon ontwikkelde CMOS-beeldsensor en levert een verbeterde beeldkwaliteit bij nog hogere ISO-gevoeligheden, en de mogelijkheid om foto's in 10-bits op te nemen als HEIF-bestanden (High Efficiency Image Format).

"JPEG bestaat al lange tijd," zegt Mike. "Het is een fantastisch, universeel formaat, maar het is blokkachtig, je krijgt artefacten door oververscherping en je bent vast ingesteld op 8-bits. Het maken van 10-bits HEIF-bestanden biedt je een grotere kleurdiepte en een beter dynamisch bereik voor bestanden van dezelfde grootte als JPEG-bestanden."

Ook de videokwaliteit is aanzienlijk verbeterd. De nieuwe DIGIC-verwerking en de introductie van ultrasnelle CFexpress-kaartsleuven maken een groter aantal filmopnameopties mogelijk dan ooit tevoren. De Canon EOS-1D X Mark III maakt niet alleen 10-bits 4K-films bij 60p met Canon Log, maar kan ook RAW-video's vastleggen, die beide intern kunnen worden opgenomen.

A Canon EOS-1D X Mark III with a long lens being attached
De Canon EOS-1D X Mark III heeft een robuuste weerbestendige afdichting en een extreem duurzame constructie. © Fergus Kennedy

Snellere levering en afdichting tegen weersinvloeden

De snelheid en het gemak waarmee afbeeldingen en videoclips kunnen worden gedeeld, is net zo belangrijk als de snelheid waarmee ze worden vastgelegd. De Canon EOS-1D X Mark III wordt geleverd met ingebouwde Wi-Fi, Bluetooth Low Energy en GPS. De ingebouwde Ethernet-poort of de optionele WFT-E9 wireless bestandszender bieden met de Canon EOS-1D X Mark II tweemaal zo snel mogelijke overdrachtssnelheden voor het leveren van inhoud met nog hogere snelheden of over grotere afstanden met minder kans op interferentie.

Het instellen van een netwerk is ook eenvoudiger, dankzij een eenvoudigere interface. "Sommige van de beste fotografen zijn de minst technische mensen die ik ooit heb ontmoet," zegt Mike. "Het is dus erg belangrijk om ze te helpen sneller foto's te leveren."

De Canon EOS-1D X Mark III heeft dezelfde robuuste, weerbestendige constructie en intuïtieve bedieningslay-out als zijn voorganger, met een aantal verfijningen. De zachte, verlichte knoppen aan de achterkant van de body maken de camera veel eenvoudiger te bedienen in donkere en slecht verlichte omstandigheden, terwijl een nieuwe knop voor het snel selecteren van AF-punten is ingebouwd in beide AF-ON-knoppen.

Ondanks de potentiële stroomvereisten van de nieuwe functies is de levensduur van de accu aanzienlijk verbeterd met dezelfde LP-E19-accu als de Canon EOS-1D X Mark II.

Ben Thouard holds a Canon EOS-1D X Mark III to his eye to take a photograph.
De heldere optische zoeker van de Canon EOS-1D X Mark III is ideaal voor fotografen die snel werken, waarbij een fractie van een seconde het verschil kan zijn tussen een winnende foto en een gemiste kans. © Fergus Kennedy

Heldere optische zoeker

Een andere kleine maar belangrijke upgrade is de grotere helderheid van de zoeker. De mogelijkheid om een optische zoeker van hoge kwaliteit te bieden is een van de redenen waarom de toonaangevende professionele EOS-body nog steeds een DSLR is, ondanks de enorme systeemcameramarkt en de introductie van Canon's baanbrekende, full-frame spiegelloze EOS R-systeem.

"Dit type camera is duidelijk erg populair bij sportfotografen," zegt Mike. "Een SLR-zoeker is nog steeds de beste keuze voor dat soort activiteiten, omdat je dingen in real-time ziet ¬– wat je in de zoeker ziet, gaat met de snelheid van licht.

"Met een EVF is er altijd een vertraging. Als fotonen om worden gezet in elektronen die door een processor gaan, en vervolgens door een circuit naar een andere processor gaan die in een scherm wordt ingevoerd voordat het beeld je oog raakt, krijg je een vertraging tussen 100 en 200 milliseconden, wat klinkt alsof het niet veel is. Maar als je opnamen maakt met 20 frames per seconde, zijn dat drie tot vier beelden. De fotograaf met de spiegelreflexcamera kan dus drie of vier foto's maken voordat de fotograaf met de systeemcamera heeft gezien wat er is gebeurd.

"Systeemcamera's zijn fantastisch voor veel verschillende soorten fotografie, maar in deze markt hebben SLR's nog steeds de voorkeur."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan