Andrey-Golovanov-Sergey-Kivrin-fencing

Actiefotografie met Andrey Golovanov en Sergey Kivrin

© Andrey Golovanov en Sergey Kivrin.

 

Nu de marathon van Londen en de fietstocht van Londen naar Parijs voor de deur staan, vonden we het interessant om twee van de meest ervaren sportfotografen ter wereld te spreken: Andrey Golovanov en Sergey Kivrin. Tijdens een exclusief interview met Canon spraken ze over de voordelen van het werken als team en hun aanpak bij het maken van mooie actiefoto's.

Fotografie als teamsport

Het is vrij uniek dat een team creatieve fotografen zeer nauw samenwerkt, maar de Russische fotografen Andrey Golovanov en Sergey Kivrin zouden niet anders willen. De twee ontmoetten elkaar in 1986 toen ze in de Sovjet-Unie samen bij een tijdschrift werkten. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk.

Sergey legt de voordelen uit van de ongebruikelijke regeling: "Volgens mij heeft een dergelijke samenwerking alleen maar voordelen. Ten eerste: als we bij het maken van opnamen samenwerken, hebben we altijd twee opnameposities en dus twee gezichtspunten van het evenement. Ten tweede: als een van ons iets heeft gemist, fungeert de ander als back-up. Verder hoeven we haast nooit opdrachten af te zeggen. Als één van ons ziek is, kan de ander invallen. Dit is met name handig bij de Olympische Spelen, waar je evenementen moet doen die gelijktijdig plaatsvinden."

© Andrey Golovanov en Sergey Kivrin.

Meer dan een momentopname

Andrey en Sergey hebben hun strepen als sportfotograaf op de ouderwetse manier verdiend, door overvloedig te werk te gaan en duizenden fantastische foto's te maken bij grote sportevenementen over de hele wereld. In de loop der jaren hebben ze geleerd wat werkt en wat niet. De formule voor sportfotografie lijkt misschien eenvoudig: "belichting, achtergrond, emotie van de atleet, schoonheid van het onderdeel en dynamiek zijn essentieel". Het zijn echter de opnamepositie en de kennis van het onderdeel die het grootste verschil maken.

Sergey legt uit: "We proberen altijd een goede opnamepositie te kiezen waarbij we geen hinder ondervinden van reclame, bouwwerken, lichtmasten, enz. We proberen een fotoreportage esthetisch aantrekkelijk te maken en niet alleen het moment vast te leggen."

Voorbereiding is vanzelfsprekend van essentieel belang. "Voor elke opdracht is voorbereiding nodig. Zorg dat je op de hoogte bent van de sport, bezoek de locatie en zoek de beste opnameposities. Je moet ook op de hoogte zijn van de kenmerken en gewoonten van de atleten. Dan kun je vooraf een decor bedenken en ben je gereed om de opname te maken. Je moet weten wat je wilt overbrengen in plaats van te hopen op geluk."

Zoals je je kunt voorstellen, is voor het werken bij dergelijke onvoorspelbare acties uitrusting nodig die geschikt is voor alle omstandigheden. "We nemen altijd een volledige set Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-, EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-, EF 300mm f/2.8L IS II USM- en EF 400mm f/2.8L IS II USM-lenzen mee. We gebruiken bij voorkeur een Canon EOS-1D X Mark II."

Olympische veteranen

Er zijn niet veel professionals die kunnen zeggen dat ze bij meer dan tien Olympische Spelen zijn geweest. Voor Andrey Golovanov en Sergey Kivrin geldt dit echter wel.

Rio De Janeiro was voor Andrey zijn vijftiende Olympische evenement en voor Sergey was het zijn twaalfde. Met ervaring op zo veel Olympische Spelen, beschikken ze over een schat aan kennis. Volgens hen is het tegenwoordig echter moeilijker. "Het succes van ons werk is helaas in grote mate afhankelijk van de organisatoren van de Olympische Spelen. Vervoer, locaties, het aantal fotografen, de afstand tussen sportevenementen en goed internet hebben allemaal een grote invloed op de kwaliteit van ons werk."

Sergey relativeert zijn beroep en vertelt dat het niet alleen maar glitter en glamour is. "Persfotografen slapen zelfs onder ideale omstandigheden maar maximaal vier uur per dag. Het is hard werken."

De ontwikkeling van fotografie

Sergey en Andrey hebben samen decennia aan ervaring en hebben de vele veranderingen in de fotografie vanaf dichtbij meegemaakt. Van de ontwikkeling van fotografie-uitrusting tot de opkomst van digitale fotografie, zij hebben het zich eigen gemaakt en hebben successen geboekt in een branche waar de ontwikkelingen zich snel opvolgen.

Om succesvol te zijn met het maken van opnamen op filmrol moesten ze zeer selectief zijn. "Toen we nog opnamen op filmrol maakten, waren we in hoge mate afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van fotomaterialen. Vooral in de Sovjet-Unie was dit vaak lastig. Door de opkomst van digitale technologie werden de verschillen in mogelijkheden van fotografen minder groot."

Net zoals vele anderen, zijn zij van mening dat het een misvatting is dat iedereen tegenwoordig fotograaf is. "Ons vak is drastisch veranderd en ook de houding ten opzichte van fotografie is veranderd. Tegenwoordig heeft elke telefoon een camera en beschouwt iedereen zichzelf als fotograaf."

© Andrey Golovanov en Sergey Kivrin.

Wat brengt de toekomst voor het Russische duo?

Hun hart ligt bij het maken van sportfoto's, maar er zijn nog veel meer dingen die ze leuk vinden. "Het is altijd boeiend om te werken voor een tijdschrift, boek of tentoonstelling. Dat is weer net even iets anders. In al deze gevallen moet je niet alleen de kampioenen vastleggen, maar ook de sfeer."

De concurrentie voor deze banen is hevig en wordt elk jaar groter. "Deze opdrachten worden steeds kleiner", zegt Sergey. "De pers gaat vaak direct naar het internet. Ze hechten niet meer aan kwaliteit en alles draait tegenwoordig om snelheid."

Gelukkig is er nog steeds vraag naar sportfotografie van hoge kwaliteit. "We gaan binnenkort naar het tennistoernooi om de Fed Cup in Rusland en daarna naar Kazachstan voor het toernooi van de International Tennis Federation. In de zomer gaan we naar het voetbaltoernooi om de Confederations Cup in Moskou en naar de Islamitische Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan. We hebben het dus erg druk", lacht Sergey.

Prijzen en lofbetuigingen

Tijdens hun indrukwekkende carrière heeft het duo diverse fotografieprijzen over de hele wereld gewonnen, waaronder in Frankrijk, Nederland, België, Zwitserland, Duitsland, Japan en in hun thuisland Rusland. Ze waren met name trots op hun fotoverslag van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Het duo heeft ook geholpen bij de kandidatuur van Rusland voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, Rusland, en zij waren aangesteld om andere sportfotografen te instrueren als voorbereiding op deze Olympische Spelen.

© Andrey Golovanov en Sergey Kivrin.

De uitrusting van Sergey en Andrey:

Camera's:

EOS-1D X

EOS-1D X Mark II

Lenzen:

EF 16-35mm f/2.8L III USM

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

EF 300mm f/2.8L IS II USM

EF 400mm f/2.8L IS II USM

EF 600mm f/4L IS II USM

EF 800mm f/5.6L IS USM

Accessoires

Canon EF Extender 1.4x III

Canon-afstandsbediening met timer TC-80N3Interview: geschreven door Martin Fleming