ARTIKEL

De Canon EOS R5 C
versus de EOS R5

De hybride EOS R5 C beschikt niet alleen over de fotomogelijkheden van de EOS R5, maar heeft ook een groot aantal professionele functies voor filmmakers, inclusief langdurige opnamen in 8K en een breed scala aan video-indelingen. Maar hoe beslis je welke camera het beste bij jou past? We hebben een expert geraadpleegd om daar meer over te vertellen.
Een man met een oranje jas met capuchon houdt een Canon EOS R5 C-camera vast voor een achtergrond met door wolken bedekte bergen.

De EOS R5 C is een echte hybride camera die de werelden van de Cinema EOS en EOS R samenbrengt zoals nooit tevoren.

Op papier en zelfs in je hand, lijken de Canon EOS R5 C en de Canon EOS R5 erg op elkaar. De hybride Cinema EOS-camera heeft veel van dezelfde eigenschappen, functies en specificaties als de EOS R-systeemcamera's, waaronder een compacte grootte, video-opnamen in 8K en foto's met 45 Megapixel. Wat zijn dan de verschillen tussen deze camera's?

Vergeleken met de EOS R5, biedt de EOS R5 C professionelere videofuncties, waaronder uitgebreide opname-indelingen, een tijdcode-aansluiting en een geïntegreerde ventilator. De camera behoudt wel dezelfde hoogwaardige fotografiemogelijkheden van de EOS R5.

Hier lees je welke technologie ze gemeen hebben en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen beide camera's met deskundig commentaar van Aron Randhawa, Product Specialist bij Canon Europe.

Handen die een hybride Canon EOS R5 C-camera vasthouden waarbij de RF-objectiefvatting zichtbaar is.

De Canon EOS R5 C en de EOS R5 hebben beide de innovatieve RF-objectiefvatting van Canon. In vergelijking met de 8-pins EF-vatting, zorgt de 12-pins aansluiting van de RF-vatting voor een betere communicatie tussen het objectief en de camera.

RF-vattingsysteem

Zowel de EOS R5 C als de EOS R5 gebruiken de RF-vatting met 12 communicatiepinnnen. Dat zijn er vier meer dan de EF-vatting. Hiermee kunnen de camera en het objectief sneller informatie delen en worden de autofocus, beeldstabilisatie en de optische prestaties verbeterd. Ook zijn er praktische voordelen, zoals vlottere aanpassingen van het diafragma.

"Het belangrijkste voordeel van de RF-vatting is zonder twijfel de flexibiliteit die deze filmmakers biedt", legt Aron uit. "Naast het toonaangevende ontwerp van de RF-objectieven van de EOS R5 C, is de camera ook volledig compatibel met Canon's cine-objectieven en met foto-objectieven met EF-vatting via de Canon-vattingadapter EF-EOS R. De EOS R5 C ondersteunt zelfs anamorfe objectieven met een externe vattingadapter."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een man die een vrouw filmt met een hybride Canon EOS R5 C-camera op een statief.

"Hoewel het een full-frame camera is, beschikt de EOS R5 C over een Super 35- en Super 16-bijsnijdoptie als je deze wilt gebruiken in de videomodus", legt Aron uit. "Dus als je een Super 35mm cinema-zoomobjectief gebruikt, kun je dat alsnog doen."

Video-indelingen

Het belangrijkste kenmerk van de EOS R5 C is de mogelijkheid om full-frame 12-bits 8K-videobeelden op te nemen tot wel 30 fps (of 60 fps met een externe voedingsbron) intern in Cinema RAW Light. Hoewel de EOS R5 ook intern 12-bits 8K RAW-films kan opnemen, kan de camera geen langdurige opnamen maken.

De EOS R5 C introduceert drie nieuwe opties voor Cinema RAW Light: HQ (High Quality), ST (Standard) en LT (Light). "Dit is nog een voorbeeld van hoe de EOS R5 C gebruikers meer opties biedt", legt Aron uit. "Met de EOS R5 heb je óf RAW- óf uiterst gecomprimeerde bestandsindelingen en geen middenweg. Als je met de EOS R5 in RAW opneemt, krijg je ook te maken met beperkingen met betrekking tot de duur. Dat is niet het geval bij de EOS R5 C.

"De EOS R5 C biedt je ontzettend veel verschillende opties", gaat Aron verder. "Je hebt bijvoorbeeld drie versies van Cinema RAW Light, de XF-AVC-optie die net zo werkt als met de EOS C70 met vele verschillende kwaliteitsniveaus (tot wel 810 Mbps in ALL-I of Long GOP) en verschillende resoluties. De camera beschikt dus over een uiterst gedetailleerde schaal op het gebied van kwaliteitsinstellingen."

Vingers die de foto-/videoschakelaar aan de bovenkant van een hybride Canon EOS R5 C-camera afstellen.

Een van de concessies die je moet doen als je een hoogwaardig video- en fotosysteem in één camera hebt, is het schakelen tussen beide modi. Maar dat gaat snel. "Het schakelen van de ene modus naar de andere duurt slechts enkele seconden bij de Canon EOS R5 C", zegt Aron.

Fotomogelijkheden

De EOS R5 C en de EOS R5 hebben dezelfde full-frame CMOS-sensor met 45 Megapixel en fotospecificaties. Het is daarom geen verrassing ze op het gebied van de fotografie identieke eindresultaten behalen, maar het proces tot het definitieve bestand verschilt ietwat per camera.

De EOS R5 wordt geleverd met IS-technologie met sensorverschuiving, ook wel IBIS (In-Body Image Stabilization) genoemd, waarbij de sensor wordt verschoven om cameratrilling te voorkomen. Ook biedt de camera toonaangevende 8-stops stabiliteit als deze wordt gebruikt met een RF-objectief. De EOS R5 C heeft hetzelfde 5-assige elektronische beeldstabilisatiesysteem waarmee de EOS C70 en de originele EOS R eerder werden uitgerust. Het verdient vaak de voorkeur in de professionele filmindustrie als er wordt gewerkt met handmatige objectieven, gimbals en stabilisatieapparatuur.

"Als je op zoek bent naar de allerbeste prestaties op het gebied van de fotografie, biedt de EOS R5 vele voordelen", legt Aron uit. "De camera wordt niet alleen geleverd met IBIS, maar heeft ook een compactere body die in een kleinere cameratas past. De camera is energiezuiniger en heeft een enkele gebruikersinterface waarmee je met één druk op de knop kunt schakelen tussen het maken van foto's en het opnemen van video's.

"Uiteindelijk kunnen zowel de EOS R5 C als de EOS R5 beelden opnemen met een hoge resolutie en 45 Megapixel tot wel 20 fps, en beschikken ze over dezelfde professionele fotografiefuncties, zoals RAW- en C-RAW-beeldopnamen, de mogelijkheid om foto's op te slaan als 10-bits HEIF-bestanden en een intervaltimer voor timelapse-foto's."

Een zijaanzicht van de hybride Canon EOS R5 C-camera.

De EOS R5 C bouwt voort op het ontwerp van de EOS R5, maar is iets dieper om ruimte te bieden voor de geïntegreerde ventilator.

De Canon EOS R5.

Beide camera's hebben een helder uitklapbaar 3,2-inch LCD-touchscreen en een OLED-zoeker met hoge resolutie die zowel overdag als 's nachts zorgen voor een nauwkeurige weergave van beelden.

Vormgeving

Hoewel de Canon EOS R5 C en de EOS R5 een vergelijkbaar silhouet hebben, heeft de EOS R5 C enkele belangrijke verschillen in ontwerp. Het meest opvallende verschil is dat de body iets dieper is om ruimte te bieden aan een nieuw thermisch uitlaatsysteem. Dankzij de koelventilator die warmte afvoert van de hoofdbody, kun je langdurig 8K-opnamen blijven maken.

"En toch is de EOS R5 C nog ontzettend licht", zegt Aron. "De body weegt ongeveer 30 g meer dan de EOS R5, maar als je de EOS R5 C vasthoudt voelt hij niet aan als een zwaardere camera. De camera behoudt ook dezelfde hoogwaardige body en de schakelaars en draaiknoppen voelen luxueus aan, net als bij de EOS R5. Ook is de camera net zo stof- en waterbestendig. De EOS R5 C heeft dus een ventilator die zich niet bij de elektronische componenten in de body bevindt", legt Aron uit.

Automatische scherpstelling

Als echte hybride camera combineert de Canon EOS R5 C de nauwkeurige en betrouwbare EOS iTR AF X-technologie, waarmee de EOS C70 eerder werd uitgerust, met het innovatieve Dual Pixel CMOS AF II-systeem van de EOS R5.

Als de EOS R5 C zich in de videomodus bevindt, zorgt de EOS iTR AF X voor een continue autofocus-dekking van 80% van het sensorgebied. De camera wordt geleverd met Eye AF die recentelijk werd geïntroduceerd in de Canon XF605. "Dit betekent dat de EOS R5 C ogen, gezichten en zelfs iemands achterhoofd kan blijven volgen wanneer de persoon zich van de camera afwendt", zegt Aron. "In tegenstelling tot de EOS R5, krijg je ook professionele opties voor de fijnafstelling van de autofocus in Cinema EOS, zoals de modus Face Only, en het nauwkeurig aanpassen van de snelheid en reactie van de AF.

Een man, waarvan alleen zijn middel en hand zichtbaar zijn, houdt een Canon EOS R5C met een 15-35mm-objectief vast.

Ontdek de Canon EOS R5 C

Alles wat je moet weten over de nieuwe professionele full-frame hybride 8K-camera van Canon.

"Wanneer je de EOS R5 C instelt op de fotomodus, heb je alsnog hetzelfde innovatieve Dual Pixel CMOS AF II-systeem van de EOS R5 dat 100% van het sensorgebied dekt, met toevoeging van de befaamde optie Animal Tracking."

Een hybride Canon EOS R5 C-camera op een statief met een Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief en uitzicht op zee.

Zowel de EOS R5 C als de EOS R5 zijn compatibel met het Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief waarmee meeslepende, driedimensionale 180° VR-content van hoge kwaliteit kan worden gemaakt.

VR-functionaliteit

Dankzij hun full-frame sensoren met hoge resolutie, kunnen de EOS R5 C en de EOS R5 profiteren van Canon's EOS VR-systeem. In combinatie met het RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief, de EOS VR Utility en de EOS VR Plugin voor Adobe Premiere Pro, kunnen contentcreators makkelijk met beide camera's stereoscopische 180° VR-content produceren.

"Het belangrijkste is dat de sensoren in deze camera's 8K aankunnen, waardoor je de resolutie krijgt die nodig is voor uiterst meeslepende VR-ervaringen van zeer hoge kwaliteit en hoge getrouwheid", zegt Aron enthousiast. "Vergeleken met de EOS R5 is de EOS R5 C echter meer geschikt voor deze taak. Naast langdurige opnamen, biedt deze camera ook 8K-opnamen bij 60p (met gebruik van een externe voedingsbron), wat een duidelijke verbetering is die de content natuurlijkere, vloeiendere bewegingen geeft."

De achterkant van een hybride Canon EOS R5 C-camera op een statief, met de onderste helft van het gezicht van een man zichtbaar op het LCD-touchscreen.

Vergeleken met de Canon EOS R5 heeft de EOS R5 C professionelere videofuncties, waaronder een wave form monitor, gezichtskleuren, 3D LUT-import en een statuslampje.

De achterkant van een Canon EOS R5-camera op een statief voor video-opnamen.

"Als je je meer richt op het maken van foto's of geen video-indeling van de hoogste kwaliteit nodig hebt, is de EOS R5 waarschijnlijk de beste optie", zegt Aron. "Je kunt er alsnog langdurige 4K-video's mee opnemen tot wel 30fps en je kunt zelfs 8K ProRes RAW-video's uitvoeren via HDMI."

Welke past bij jou?

Hoewel de EOS R5 C en de EOS R5 een vergelijkbaar ontwerp en identieke video- en fotoresoluties hebben, zijn zij toch totaal verschillende producten. "Er zijn genoeg redenen waarom je misschien zult kiezen voor de meer op foto's gerichte EOS R5 of zelfs de EOS C70 in plaats van de EOS R5 C", zegt Aron. "Vergeleken met de EOS R5 C, is de EOS R5 compacter, heeft de accu een langere levensduur en beschikt deze over IBIS voor foto's.

"De EOS C70 wordt geleverd met geïntegreerde ND-filters, XLR-aansluitingen voor professionele audio en een accu met een veel langere levensduur. Dit zal mensen aanspreken die zich vooral richten op het opnemen van video's. De EOS R5 C is echter een hybride camera. De camera levert niet in op beeldkwaliteit en het maakt hierbij niet uit of je foto's maakt of video's opneemt. Ook is de camera ongelooflijk veelzijdig voor personen die alleen werken."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro