NIEUWS OVER PRODUCTEN

Hybride met hoge resolutie en uitstekende prestaties: de Canon EOS R5 C

Maak kennis met de 8K full-frame camera met RF-vatting die krachtige video- en fotoprestaties biedt in een zeer compacte body.
Een man van wie alleen de hand en middel te zien zijn met een Canon EOS R5 C met een 15-35mm-objectief in zijn hand.

De uitzonderlijke mogelijkheid om foto's met 45 MP te schieten van de Canon EOS R5 en de indrukwekkende videospecificaties van de EOS C70 zijn samengevoegd in een hybride camera voor film en fotografie: de EOS R5 C.

Het is misschien wel de kleinste en lichtste Cinema EOS-camera tot nu toe, maar de Canon EOS R5 C levert ondanks zijn kleine formaat sensationele video en foto's in hoge resolutie en bovendien volop vrijheid voor de creatieve geest.

Een hybride camera die het gat dicht tussen Canon's EOS R- en Cinema EOS-systemen: de compacte body van de EOS R5 C is gebaseerd op de Canon EOS R5 en deelt dezelfde hoogwaardige RF-objectiefvatting als zowel de EOS R5 als de Canon EOS C70, maar de nieuwe combinatie van functies is uniek.

"De EOS R5 is een professionele fotografieoplossing waarmee je ook nog eens geweldige video's kunt filmen," vertelt Aron Randhawa, Product Specialist bij Canon Europe. "En de EOS C70 is een perfect voorbeeld van een compacte professionele filmoplossing zonder compromissen. Maar we merken een groeiende vraag van een nieuwe generatie contentcreators die een écht hybride camera willen. Ze filmen evenementen, muziekvideo's, bedrijfsfilmpjes, content voor sociale media of zelfs sportwedstrijden en ze hebben iets nodig dat het soort werk dat ze doen niet beperkt.

"Wat hun doel ook is, de EOS R5 C geeft filmmakers die alleen werken de zekerheid dat ze overal klaar voor zijn."

Het LCD-touchscreen van een EOS R5 C met de belangrijkste opname-indelingen in beeld.

"De Canon EOS R5 C beschikt over veel functies die je van een Cinema EOS-camera verwacht," zegt Aron. "Functies zoals professionele opname-indelingen, tijdcode, HLG/PQ HDR-support, 3D LUT importeren en een 180-graden sluiterhoek in plaats van sluitertijd."

Ongeëvenaarde video

De Canon EOS R5 C tilt de 8K videomogelijkheden van de Canon EOS R5 naar een hoger niveau met wat geavanceerde Cinema EOS-aanvullingen. De camera kan 8K met maximaal 30 fps (60 fps met een externe stroomtoevoer) vastleggen en 4K met maximaal 120 fps intern, met drie opties voor Cinema RAW Light-opnamen tot 2,6 Gbps.

Naast de RAW-opties biedt de EOS R5 C ook Canon's betrouwbare XF-AVC-indeling om 4K in 4:2:2 10-bits tot 810 Mbps weg te schrijven in ALL-I / Long GOP evenals opties voor HEVC en MP4.

"De EOS R5 bood al een voorproefje van de uitstekende beeldkwaliteit die mogelijk is in 8K en zelfs in de oversamplede 4K HQ-indeling," zegt Aron. "Maar met de EOS R5 C kun je niet alleen lang opnemen in 8K, maar krijg je ook oversampling van 8K naar 4K voor een gedetailleerder 4K-beeld."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Hoor meer over de EOS R5 C in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon:

Onovertroffen foto's

Met de EOS R5 C kun je full-frame foto's met 45 MP vastleggen met maximaal 20 fps als je de elektronische sluiter gebruikt. De camera heeft bovendien een ISO-bereik tot ISO51200.

Hij is voorzien van Canon's DIGIC X-processor voor uitstekende helderheid en minder ruis in zowel video's als foto's. Daarnaast beschikt de camera over een Dual Pixel CMOS AF met Eye AF en OS iTR AF X om het gezicht en de ogen van het onderwerp te volgen met ongeëvenaarde precisie in foto's en video.

Handen die een objectief aan de hybride Canon EOS R5 C-camera bevestigen.

De RF-vatting biedt natuurlijke ondersteuning voor Canon's hoogwaardige RF-objectieven en biedt bovendien toegang tot een uitgebreid aanbod aan cinema- en fotografie-objectieven met EF-vatting dankzij de Canon EF-EOS R-vattingadapter.

Ergonomische opnamestijl

De EOS R5 C weegt nog geen 700 gram en is de compactste Cinema EOS-camera nu verkrijgbaar. Nieuwe bedieningsknoppen zijn een aanvulling op de professionelere videospecificaties. Hij heeft 13 toewijsbare knoppen, net als de Canon EOS C70, en drie digitale keuzewielen die je met de nieuwe grafische gebruikersinterface kunt programmeren.

De EOS R5 C heeft dezelfde fotografiemenu's als de EOS R5. De uitgebreide opties voor het opnemen van video worden pas beschikbaar als je de camera in videomodus zet. "Het is echt een samensmelting van twee professionele werelden," aldus Aron. "Als de camera in videomodus is, zit je in het Cinema EOS-systeem en heb je dezelfde menu's en tabbladen als op de EOS C70. Als je de waveform monitor wilt inschakelen, verander je de opname-instellingen en toewijsknoppen. Iedereen die de EOS R5 heeft gebruikt, zal de menu's in de fotomodus herkennen, met functies zoals een intervaltimer voor time-lapsefoto's en automatische belichting – je zult zien dat alleen de videofuncties zijn weggehaald."

Een man in een oranje capuchonjack met een Canon EOS R5 C-camera in zijn hand tegen een achtergrond van bergen in de wolken.

De EOS R5 C versus de EOS R5

Twee uitstekend presterende 8K-camera's, maar hoe verhouden ze zich? We praten met een expert om uit te zoeken welke camera het beste bij jouw fotobehoeften past.

De grootste verandering in het design is de toevoeging van een ingebouwde ventilator. De luchtstroom blijf gescheiden van de elektrische onderdelen, waardoor de afdichting tegen stof en water van de camera niet in gevaar komt.

Het touchscreen van een EOS R5 C met de Dual Base ISO-opties in beeld.

"Als de EOS R5 C in de videomodus zit, kunnen gebruikers de basis-ISO via de nieuwe Dual Base ISO-functie instellen," legt Aron uit. "Welke opties beschikbaar zijn, hangt af van de opname-indeling. Als je bijvoorbeeld met Canon Log 3 foto's maakt, kun je een basis-ISO van 800 of ISO3200 gebruiken. Als je de hogere ISO gebruikt, wordt de gevoeligheid groter en heb je minder ruis bij weinig licht."

Eigenschappen voor professionele opnamen

Zoals hoort bij een professionele camera heeft de Canon EOS R5 C twee kaartsleuven: een voor CFexpress-type B-kaarten en een die compatibel is met SD/SDHC/SDXC en UHS-II. "Net zoals met de Canon EOS C70 kun je op elke kaart gelijktijdig opnemen in meerdere indelingen, resoluties en bitdiepte," legt Aron uit.

De EOS R5 C beschikt ook over een nieuwe tijdcodeterminal. "Tijdcode is een essentiële eigenschap voor professionele videoproducties," voegt Aron toe. "Deze keer gebruikt Canon een DIN 1.0/2.3-terminal in plaats van BNC om de body zo compact mogelijk te houden."

Naast de timecode-ingang/-uitgang biedt de EOS R5 C tal van connectiviteitsopties, zoals een 3,5mm microfoon- en koptelefoon-ingang, micro-HDMI en een USB-C-terminal voor stroom, opladen en communicatie.

Een Canon EOS R5 C, met een Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief aangesloten, gemonteerd op een statief staand op de rand van een klif met uitzicht over de zee.

De EOS R5 C is de ideale partner voor het Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief, dat, wanneer je het gebruikt met EOS VR Utility en de EOS VR-plug-in voor Adobe Premiere Pro het hele proces van het maken van 180° VR-beelden vereenvoudigt.

De EOS R5 C ondersteunt ook Canon's EOS VR SYSTEM om overweldigende 180° VR-content te maken met de 8K-sensor van de camera en het Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief.

"Tot nu toe had je gewoonlijk twee aparte camera's en objectieven nodig om hoogwaardige VR-content te maken," verklaart Aron. "Maar dan krijg je twee verschillende bestanden en ben je meer tijd bezig met nabewerking. Het mooie van dit 8K VR-systeem is dat het alles-in-een is: je hebt maar één objectief en één camera nodig. Je kunt één opname gemakkelijk in een VR-workflow opnemen met Canon's softwaretools."

Een Canon EOS R5 C met een scherm aangesloten op de multifunctionele accessoireschoen.

De EOS R5 C is voorzien van hetzelfde type multifunctionele accessoireschoen als op de Canon EOS R3 en Canon XF605.

Support voor accessoires en apps

Aangezien de Canon EOS R5 C gebaseerd is op de body van de Canon EOS R5, is die compatibel met verscheidene EOS R5-accessoires. "Het is handig om de battery grip BG-R10 te hebben zodat je langer kunt blijven opnemen," tipt Aron. "En hoewel de EOS R5 C al Wi-Fi ingebouwd heeft, biedt de Canon Wireless File Transmitter WFT-R10 nog betere prestaties. Bovendien kun je die met Browser Remote gebruiken."

Met de multifunctionele accessoireschoen kunnen compatibele accessoires worden aangesloten op en van stroom worden voorzien door de camera, waaronder audioapparaten zoals de Canon Directional Stereo Microphone DM-E1D en TASCAM's CA-XLR2d Audio XLR Adapter.

De EOS R5 C heeft een externe voedingsbron nodig als je in 8K/60p Cinema RAW Light met volledige autofocus en andere elektronische functies van het objectief wilt blijven opnemen. "Hiervoor kun je de Canon USB-voedingsadapter PD-E1 of het DC-koppelstuk gebruiken," legt Aron uit. "Of anders kun je zelfs een USB-C-powerbank gebruiken als je ergens buiten in de natuur staat."

De EOS R5 C brengt de video- en fotowereld samen en is daardoor te gebruiken met allerlei Canon-apps. "Als de camera in fotomodus zit, kun je de image.canon-cloudservices openen en de Canon Camera Connect-app gebruiken," vervolgt Aron. "Alle professionele tools die je aan beide kanten vindt, op het Cinema EOS- en EOS R-systeem, zijn beschikbaar voor EOS R5 C-gebruikers."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • NIEUWS OVER PRODUCTEN

  Maak kennis met de Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye

  Leg de wereld in virtual reality vast met dit baanbrekende stereoscopische objectief uit de L-serie.

 • UITRUSTING

  De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

  Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

 • ARTIKEL

  De beste Canon-camera's voor video

  Op zoek naar camera's om video-opnamen te maken? Gebruikers en Canon-experts onderzoeken de beste keuze onder de DSLR-, systeem- en compactcamera's.

 • ARTIKEL

  Filmen in 8K en oversampled 4K met de Canon EOS R5

  Bij de eerste video-opnamen met de Canon EOS R5 ontdekten Martin Bissig en Ivan D'Antonio hoe de 8K-mogelijkheden de opnametijd verkorten en de creatieve opties uitbreiden.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro