CAMERAFUNCTIES

Een essentiële gids over EXIF en metadata van afbeeldingen

Wat zijn EXIF-gegevens? Leer hoe je metadata van je foto's bekijkt, bewerkt of verwijdert en ontdek hoe handig deze gegevens kunnen zijn.

Wanneer je een foto maakt met een digitale camera, wordt tegelijk met de beeldgegevens achtergrondinformatie opgeslagen. Deze informatie wordt metadata genoemd en kan gegevens bevatten over de camera, het objectief en de opname-instellingen, plus eventuele informatie over de fotograaf, locatie en meer. Bij digitale foto's worden metadata opgeslagen in de vorm van EXIF-gegevens. Dit heeft vele praktische voordelen. Er wordt niet alleen een volledige record voor een afbeelding gemaakt, maar je kunt ook gemakkelijker bestanden in je fotobibliotheek vinden, zodat je sneller en efficiënter kunt werken.

Hier beantwoorden we de meest voorkomende vragen over metadata van digitale foto's en bespreken we hoe je EXIF-gegevens van een afbeelding vindt, hoe je ze kunt bewerken of verwijderen, hoe je extra informatie toevoegt zoals trefwoorden en onderschriften, en meer.

Wat zijn EXIF-gegevens?
Welke EXIF-gegevens worden opgeslagen door een Canon EOS-camera?
Hoe voeg ik trefwoorden en onderschriften toe aan EXIF-gegevens?
Hoe kan ik de EXIF-gegevens van een foto bekijken?
Hoe kan ik EXIF-gegevens gebruiken om een foto te vinden?
Hoe kan ik EXIF-gegevens verwijderen?

Een foto van de zeekust die glinstert in het zonlicht met bergen op de achtergrond. In de linkerbovenhoek is een venster te zien met EXIF-gegevens.

Wanneer je een foto maakt, slaat je camera automatisch de opname-instellingen en andere informatie op, samen met de afbeeldingsgegevens. Door deze EXIF-gegevens te bekijken, kun je de technische parameters van je foto's controleren en op basis daarvan bijvoorbeeld uitvogelen bij welk diafragma je objectief het scherpst is of wat de langste sluitertijd is waarmee je nog vanuit de hand kunt fotograferen.

Een hand rust op het toetsenbord van een laptop. Het laptopscherm laat de Canon EOS Utility-software zien.

Naast de EXIF-opname-informatie die automatisch in je camera wordt opgeslagen, is het mogelijk om nog meer metadata aan je afbeeldingen toe te voegen. Via het tabblad Set-up (Instellingen) of Function Settings (Functie-instellingen) in het cameramenu kun je bijvoorbeeld je naam en copyrightinformatie toevoegen. Daarnaast kun je met Canon EOS Utility IPTC-metadata in de camera vastleggen. Deze informatie wordt dan automatisch toegevoegd aan elke foto die je maakt.

Wat zijn EXIF-gegevens?

EXIF staat voor Exchangeable Image File Format. EXIF is een gestandaardiseerde manier voor het opslaan van nuttige metadata in digitale afbeeldingsbestanden. Het bevat een schat aan technische informatie over hoe de afbeelding is gemaakt, waaronder het tijdstip en de datum van de opname, de camera en het objectief, en de opname-instellingen.

Er zijn bepaalde gestandaardiseerde EXIF-velden die alle camerafabrikanten gebruiken voor het opslaan van typische camerafuncties zoals sluitertijd, ISO en diafragma. Daarnaast zijn er EXIF-velden waarin fabrikanten informatie kunnen vastleggen over specifieke functies van hun camera's. Dit betekent dat soms niet alle gegevens worden gelezen door alle software.

EXIF is niet het enige type metadata dat aan een digitaal afbeeldingsbestand kan worden toegevoegd. IPTC (International Press Telecommunications Council) en XMP (Extensible Metadata Platform) kunnen ook deel uitmaken van het gegevensprofiel van een digitale foto. Waarin verschilt EXIF dan van IPTC- en XMP-metadata? Kort gezegd wordt EXIF vooral gebruikt voor het opslaan van technische informatie over de afbeelding, terwijl IPTC-metadata de inhoud van de afbeelding en de bijbehorende rechten beschrijven. Bij EXIF ligt de nadruk vooral op details zoals brandpuntsafstand, belichting en flitserinstellingen. IPTC kan de copyrightstatus, informatie over onderschriften en trefwoorden bevatten.

XMP-metadata zijn ontwikkeld door Adobe. Net als bij IPTC kun je met XMP beschrijvende informatie aan een afbeeldingsbestand toevoegen. XMP is echter moderner en flexibeler. Hiermee kun je, in tegenstelling tot IPTC, zowel aangepaste metadata als gestandaardiseerde metadata toevoegen. Wanneer je bijvoorbeeld een RAW-bestand in Photoshop verwerkt, worden de bewerkingsgegevens opgeslagen in een secundair XMP-bestand en blijft het oorspronkelijke RAW-bestand intact.

Drie screenshots tonen van links naar rechts het startscherm van de Canon Mobile File Transfer-app (MFT), het fotoselectiescherm en een dialoogvenster voor het wijzigen van de volgorde waarin de foto's worden weergegeven.

Mobile File Transfer (MFT) is een Canon-app voor het gestroomlijnd overzetten van afbeeldingen naar FTP-/FTPS-/SFTP-servers. Ook kun je met deze app IPTC-metadata vastleggen in foto's die je met een compatibele Canon-camera maakt, rechtstreeks op je mobiele telefoon.

Welke EXIF-gegevens worden opgeslagen door een Canon EOS-camera?

Telkens wanneer je een foto maakt, slaan Canon-camera's EXIF-gegevens samen met afbeeldingsinformatie op. Dit gebeurt in alle opnamemodi, van de volledig automatische Scene Intelligent Auto tot de Creatieve modi en de volledig handmatige modus.

De metadata die worden opgeslagen, bevatten informatie over de gebruikte apparatuur, zoals het cameramodel, het objectief (plus brandpuntsafstand als het een zoomobjectief betreft) en informatie over een eventueel bevestigde vattingadapter of extender van Canon.

Daarnaast worden ook gedetailleerdere camera-instellingen en opname-informatie naar het digitale afbeeldingsbestand geschreven. EXIF-gegevens kunnen het volgende omvatten:


Bepaalde EOS-camera's kunnen ook GPS-gegevens opslaan die de precieze locatie aangeven waar de foto is gemaakt, als onderdeel van de EXIF. Hiervoor kan het echter nodig zijn dat de camera verbonden is met een mobiele telefoon via de Canon Camera Connect-app om de locatiegegevens van de telefoon te registreren. Met de Canon GP-E2 GPS Receiver is het mogelijk om afbeeldingen te geotaggen bij veel meer verschillende camera's.

Het is niet mogelijk om te bepalen welke EXIF-gegevens standaard worden opgeslagen bij het maken van een foto, maar je kunt wel je camera instellen om automatisch auteur en copyrightinformatie toe te voegen aan elke opname die je maakt. Deze optie is beschikbaar op het tabblad Set-up (Instellingen) of Function Settings (Functie-instellingen) in het cameramenu. Je kunt ook Canon EOS Utility gebruiken om de copyrightinformatie in te stellen of te controleren wanneer je de camera aansluit op een computer.

Twee screenshots van de Canon Mobile File Transfer-app (MFT) met instellingen voor het overzetten naar een bestemming en deels ingevulde velden onder Register IPTC information (IPTC-informatie vastleggen).

Als je voor een opdracht de onderwerp- of locatiegegevens weet, kun je alvast de IPTC-tekstvelden in de MFT-app invullen voordat je begint met fotograferen. De gegevens worden dan automatisch aan de foto's toegevoegd op het moment dat je ze maakt.

Hoe voeg ik trefwoorden en onderschriften toe aan EXIF-gegevens?

Naast copyrightinformatie kunnen er nog meer aangepaste metadata in een digitaal bestand worden ingesloten. Je kunt extra IPTC- of XMP-metadata, die aan de branchenormen voldoen, op een later moment aan bestanden toevoegen met behulp van software of apps voor beeldbewerking en -beheer. Onderschriften en trefwoorden die bijvoorbeeld de naam en functie van een onderwerp, een diersoort of een evenement beschrijven, kunnen een handige geheugensteun zijn voor later. Als je als professionele fotograaf voor een agentschap werkt, zijn dergelijke toevoegingen niet alleen handig, maar zelfs onmisbaar. Het kan van onschatbare waarde zijn om zulke informatie in je afbeeldingsbestanden op te slaan, bijvoorbeeld wanneer je voor een opdracht onderweg bent en via FTP foto's verzendt naar een fotobureau of -redacteur.

Wanneer je je Canon-camera hebt aangesloten op een computer, kun je met EOS Utility IPTC-metadata vastleggen in je camera voorafgaand aan een shoot:

  1. Selecteer Camera settings (Camera-instellingen) in het hoofdvenster van EOS Utility.
  2. Kies Register IPTC information (IPTC-informatie vastleggen) in de lijst met opties.
  3. Kies alle gewenste informatie, zoals onderschriften, trefwoorden en contactgegevens. Klik vervolgens op Apply to camera (Toepassen op camera). De informatie wordt dan automatisch toegevoegd aan alle foto's die je vervolgens met die camera maakt.

De Canon Mobile File Transfer-app (MFT) voor iOS en Android maakt dit proces nog eenvoudiger. Hiermee kun je vóór of na het maken van foto's IPTC-metadata maken, bewerken en toevoegen aan afbeeldingen terwijl je nog op locatie bezig bent.

Via de app kun je gegevens zoals je naam, copyrightinformatie en onderschriften rechtstreeks naar de camera verzenden als 'IPTC-headers' die vervolgens in de afbeeldingen worden ingesloten. Door voorafgaand aan een opdracht de IPTC-tekstvelden alvast in te vullen, kun je achteraf tijd besparen. De MFT-app kan ook worden gebruikt om geotags en spraakmemo's toe te voegen op het moment dat afbeeldingen met een compatibele camera worden vastgelegd. Zo kun je extra informatie of instructies geven.

Een screenshot van Digital Photo Professional 4 laat de menuopties voor Sort by (Sorteren op) zien, waarbij ISO Speed (ISO-snelheid) is gemarkeerd.

Als je foto's in Digital Photo Professional (DPP) importeert, kun je niet alleen de bijbehorende EXIF-informatie bekijken, maar ook afbeeldingen sorteren op verschillende soorten metadata.

Hoe kan ik de EXIF-gegevens van een foto bekijken?

Als je EXIF-gegevens in digitale afbeeldingsbestanden op een Windows-PC wilt bekijken, kun je het beste gewoon met de rechtermuisknop op het afbeeldingsbestand klikken, Eigenschappen kiezen en op het tabblad Details klikken. Op een Mac kun je de afbeelding openen in Voorvertoning. Ga vervolgens naar het menu Extra's, selecteer Toon infovenster en klik op het tabblad Exif. In de app Foto's op een Mac klik je met de rechtermuisknop op het afbeeldingsbestand en kies je Toon info. Je kunt nu de belangrijkste EXIF-informatie zien en onderschriften, trefwoorden en locatiegegevens toevoegen.

Als je afbeeldingen uploadt naar image.canon, Canon's cloudgebaseerde fotobeheerservice, kun je de metadata van deze afbeeldingen bekijken in de webinterface of in de image.canon-app.

Er zijn veel tools die je meer gegevens kunnen laten zien, van gratis EXIF-editors tot betaalde beeldbewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop Lightroom. Door Bestandsinfo (of iets soortgelijks) te kiezen, kun je vaak al dieper in de EXIF-gegevens duiken. Niet alle EXIF-viewers zijn echter even duidelijk. Soms worden EXIF-gegevens geëxtraheerd en weergegeven als kale cijfers die moeilijk te interpreteren zijn.

Canon's gratis Digital Photo Professional-software (DPP) biedt een gemakkelijker te begrijpen overzicht van EXIF-gegevens voor EOS-camera's. Deze kun je bekijken via View (Weergeven) > Info. DPP toont de opname-informatie met behulp van dezelfde termen en instellingen als in de cameramenu's, zodat de EXIF-gegevens gemakkelijk kunnen worden geanalyseerd. Het is ook mogelijk om de XMP-/IPTC-metadata in hetzelfde informatievenster te bekijken, net als details van Recipe (Recept) waarin eventuele bewerkingen die op het bestand in DPP zijn uitgevoerd, worden samengevat.

Hoe kan ik EXIF-gegevens gebruiken om een foto te vinden?

Bijzonder handig aan EXIF-gegevens is dat je ze kunt gebruiken om afbeeldingen te filteren en sorteren, zodat je je fotobibliotheek beter op orde kunt houden en gemakkelijker bestanden kunt vinden. In DPP kun je bijvoorbeeld afbeeldingen sorteren op gebruikt objectief, ISO, sluitertijd, diafragmawaarde en andere metadata. In Lightroom Classic kun je met de bibliotheekfilterbalk boven in de rasterweergave van de module Bibliotheek foto's filteren op EXIF- en IPTC-metadata. Je kunt ook trefwoorden, onderschriften en bestandsnamen gebruiken om een zoekopdracht te starten of te verfijnen.

EXIF en andere metadata hebben veel andere voordelen in allerlei verschillende situaties. Als je een professionele fotograaf bent die foto's levert aan redacteuren of opdrachtgevers, kun je alle opname-informatie die ze willen hebben eraan toevoegen, inclusief onderschriften en copyrightgegevens. Juryleden van fotowedstrijden kunnen controleren of een bepaald effect met de camera zelf is gemaakt.

Een screenshot van Adobe Photoshop Lightroom laat een afbeelding zien van een print die uit een Canon-printer komt, waarbij het rechterdeelvenster de optie toont voor het verwijderen van EXIF-gegevens.

Beeldbewerkingssoftware bevat meestal opties voor het bewerken of verwijderen van EXIF-gegevens. Lightroom heeft een gemakkelijke manier om EXIF te verwijderen. Ga naar Bestand > Exporteren en selecteer in het pop-upmenu de optie Alleen copyright. Klik vervolgens op de knop Exporteren. Alle metadata worden vervolgens uit het bestand verwijderd, maar je copyrightinformatie blijft behouden.

Hoe kan ik EXIF-gegevens verwijderen?

Hoewel EXIF-gegevens erg nuttig zijn, wil je soms liever niet informatie delen die je identiteit, locatie of camera-uitrusting prijsgeeft.

Als je afbeeldingen online host en plaatst, kunnen sommige services ingesloten metadata automatisch verwijderen omwille van de privacy. De cloudgebaseerde fotobeheerservice image.canon biedt de optie om een miniatuurversie van een afbeelding (een JPEG van max. 2048 pixels) te genereren die geschikt is voor gebruik op internet of in een app. Deze miniatuur bevat geen metadata van de afbeelding.

EXIF-gegevens kunnen ook onbedoeld worden verwijderd uit een digitale foto tijdens het nabewerken en manipuleren, zoals bij het samenvoegen van afbeeldingen. Maar hoe kun je EXIF-gegevens opzettelijk verwijderen of specifieke informatie wissen die je niet wilt delen?

Er zijn verschillende zelfstandige EXIF-verwijderprogramma's beschikbaar, maar er zijn eenvoudigere opties. In Windows kun je dit rechtstreeks doen in Verkenner:

  1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer Eigenschappen. Klik vervolgens op het tabblad Details.
  2. Klik op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen onderaan in dit venster.
  3. Je kunt er dan voor kiezen om een kopie te maken van de afbeelding waaruit alle metadata zijn verwijderd, of bepaalde of alle EXIF-gegevens uit het bestaande bestand verwijderen.
EXIF-gegevens laten zich ook gemakkelijk verwijderden in je beeldbewerkingsprogramma's en RAW-verwerkingssoftware, zoals DPP en Lightroom. Zo doe je dat in DPP:
  1. Ga naar File > Convert and save (Bestand > Converteren en opslaan).
  2. Klik in het venster dat wordt geopend op het vervolgkeuzemenu Shooting info setting (Instelling opname-info) en houd dit vast.
  3. Je kunt ervoor kiezen om alle opname-info of alleen de GPS-info te verwijderen, of je laat alle opname-info intact.
Als je bestanden wireless overzet van een Canon-camera met Wi-Fi naar een mobiel apparaat via de Canon Camera Connect-app, heb je ook de optie om GPS-info in of uit te sluiten. Het verwijderen van GPS-gegevens uit een foto kan erg belangrijk zijn voor mensen die hun privacy willen beschermen, vooral als met deze gegevens de locatie van hun woning kan worden getraceerd.

Marcus Hawkins

Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro