ARTIKEL

Zwart-wit printen onder de knie krijgen

Helen Bartlett stands next to a Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer looking at an A2 black and white photo print.
Familiefotograaf Helen Bartlett onderzocht hoe je professionele zwart-witfotoprints maakt met een Canon imagePROGRAF PRO-1000 en won advies in van een expert van Canon.

Helen Bartlett heeft een passie voor familiefotografie en maakt uitsluitend opnamen in zwart-wit voor een tijdloze uitstraling. "Het draait allemaal om de levensduur. Foto's moeten niet alleen goed uitzien als de kinderen klein zijn, maar ook als ze 20, 40 of 60 zijn", vertelt ze. "Zwart-wit zorgt ervoor dat je niet wordt afgeleid door kleding en dat het meer gaat om mensen, emoties, relaties en het verhaal in plaats van wat ze dragen."

Geprinte afbeeldingen zijn nog steeds een integraal onderdeel van het werk van Helen. "Aan het einde van de shoot wil ik dat de familie iets tastbaars heeft, of het nu een album is of een ingelijste fotoprint om aan de muur te hangen", legt ze uit. "Een fysieke print is erg belangrijk. Ik wil dat mensen de foto's bekijken en gebruiken. Als ik klanten alleen een schijf zou geven, zouden zelfs de meest technisch onderlegde ouders deze waarschijnlijk gewoon in een la stoppen en vergeten."

Helen laat nu haar leren fotoalbums en ingelijste en niet-ingelijste fotoprints maken door professionele fotolaboratoria, maar wil graag weten hoe ze met de serie professionele printers van Canon haar eigen prints kan maken. Ze werd uitgenodigd bij Canon in West-Londen, waar ze onder deskundige begeleiding van printspecialist Jay Sinclair met een Canon-printer aan de slag ging. Helen had een aantal bestanden om met Jay te verwerken. Laten we eens zien wat ze heeft geleerd.

Helen Bartlett and Canon UK printing specialist Jay Sinclair watch closely as a print emerges from a Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer.
Jay Sinclair, printexpert bij Canon UK, gaf Helen advies over het maken van fantastische zwart-witprints.
Helen Bartlett securing her monochrome A2 prints of children and families to the wall.
Grotem hoogwaardige A2-prints zijn perfect om je foto's met anderen te delen en je klanten een indrukwekkend fysiek product te geven.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Vervolgens werd het juiste ICC-papierprofiel geselecteerd met behulp van de gratis Professional Print & Layout plug-in van Canon, die werkt met Adobe Photoshop, Adobe Lightroom en andere beeldbewerkingssoftware, zodat deze gemakkelijk in de bestaande workflows kan worden ingepast. Elk fotopapier heeft zijn eigen individuele papierprofiel en het is van essentieel belang dat je het juiste papier selecteert. Op deze dag gebruikten Jay en Helen een reeks Canon-fotopapier: Canon Pro Lustre, Pro Platinum, Premium Matte en Fine Art Smooth. Alle papierprofielen van Canon worden meegeleverd wanneer je het printerstuurprogramma downloadt.

Aan de afbeeldingsbestanden van Helen was al nabewerking verricht, maar Jay opende ze in Adobe Photoshop voor soft-proofing. Met de opties Proof Setup > Custom options in het View-menu kon Jay een voorbeeld weergeven van hoe de afbeelding van Helen eruit zou zien als deze op een bepaalde papiersoort zou worden geprint. Vervolgens heeft hij de afbeelding aangepast zodat het voorbeeld overeenkwam met het bestand van Helen, en heeft hij het als een apart bestand opgeslagen. Dit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke print er naar wens uitziet, zonder dat je meerdere testprints hoeft te maken en de afbeelding telkens opnieuw moet aanpassen.

De laatste stap was het aanpassen van de afbeelding met de Professional Print & Layout plug-in van Canon, dat volgens hem het enige hulpmiddel is dat je nodig hebt om je foto's na het bewerken te printen. Jay opende de Professional Print & Layout via de Digital Photo Professional-software van Canon. In de menu's heeft hij de printer, de papiersoort, het papierformaat, de papierlade en de printkwaliteit geselecteerd en de randen ingesteld.

Eén van de functies die Jay in dit stadium benadrukte, was de optie Pattern Print (Patroonprint). Dit is een geweldige manier om je printinstellingen aan te passen. Door op Pattern Print te klikken, opende hij een werklay-out met 49 verschillende foto's met allemaal enigszins verschillende instellingen voor helderheid of contrast. Hij adviseerde om deze lay-out op hetzelfde type papier te printen dat Helen zou gaan gebruiken en vervolgens de afbeelding te selecteren die ze het mooist vond. Als je de instellingen voor helderheid en contrast onder de afbeelding invoert, dan komt de uiteindelijke print overeen met die afbeelding.

Het printen van de afbeelding op A2-formaat op een Canon imagePROGRAF PRO-1000 duurde ongeveer zes minuten. Jay gaf Helen het advies om deze te bekijken met een lamp van 5000K (daglicht), zodat ze de kleuren van de print nauwkeurig kon zien. Vervolgens heeft hij een aantal afbeeldingen van Helen ingevoerd, zodat ze deze kon bekijken.

Helen Bartlett with Canon Inkjet Specialist Suhaib Hussain looking through an A2 book of prints.
Canon Inkjet-specialist en printexpert Suhaib Hussain nam deel aan de sessie om Helen te laten zien waarom de Canon imagePROGRAF PRO-1000 ideaal is voor het maken van hoogwaardige prints op papier tot maximaal A2-formaat.
Helen Bartlett and Jay Sinclair scrutinise a printed contact sheet with thumbnails of the same shot with different settings.
Met een contact-sheet die is geprint met de optie Pattern Print in de gratis Professional Print & Layout plug-in van Canon kun je verschillende foto's vergelijken en de beste kiezen om op volledig formaat te printen.
A black and white photo of a boy climbing bare tree branches.

Zwart-witfotografie: 8 deskundige tips

Canon Ambassador Helen Bartlett geeft haar 8 beste tips voor het maken van prachtige zwart-witfoto's, van het instellen van je camera op de zwart-witmodus tot je geen zorgen maken over trends en modegrillen.

Waar je op moet letten bij een fotoprinter

Welke Canon-printer moet je kiezen als je voor een museum geschikte zwart-witprints wilt maken met rijke zwarttinten en genuanceerde grijstintenprints?

"Als je voornamelijk met kleuren werkt, zijn de Canon PIXMA PRO-100S en de Canon PIXMA PRO-10S fenomenaal voor het maken van semiprofessionele kleurenprints", vertelt Jay. "Maar als je zwart-wit wilt printen, zou ik de imagePROGRAF PRO-1000 aanraden. De extra inkten die worden gebruikt, zorgen voor een grotere schakering aan grijstinten en rijkere zwarttinten. Je kunt tot A2-formaat printen, en met de recente firmware-update kun je tot 1,2 meter lange panoramafoto's printen."

Printen op de Canon imagePROGRAF PRO-1000 is ook betaalbaar. Jay schat de papier- en inktkosten op ongeveer € 5,25 per A2-print. De gratis software van Canon houdt ook je kosten overzichtelijk, omdat je precies weet hoeveel inkt er per print wordt gebruikt.

Als je grotere prints wilt dan A2, dan wordt deze technologie ook gebruikt in grootformaatprinters zoals de Canon imagePROGRAF PRO-2100, PRO-4100 en PRO-6100.

Helen Bartlett inspecting her A2 prints laid out on a table.
Helen was erg blij met haar levendige zwart-witprints.
Jay Sinclair and Helen Bartlett sit discussing a set of prints of Helen's photographs displayed on a wall.
Helen gaf toe dat ze niet erg technisch is, maar had er alle vertrouwen in dat ze op basis van Jays advies meer controle zou kunnen krijgen en de door haar gewenste fotoprints zou kunnen maken.

Je eigen foto's printen: de voordelen

De sessie was enorm leerzaam. Toch had Helen het gevoel dat wanneer ze zich het proces eigen zou maken het eigenlijk vrij eenvoudig moest zijn.

"Ik ben geen technisch onderlegde persoon en heb een afkeer van een enorme hoeveelheid aan printmenu's", geeft ze toe. "Maar als je het proces opsplitst in haalbare stappen, is het eigenlijk overzichtelijk."

Als ze zelf haar foto's kan printen, heeft ze de volledige controle over haar werk en beslist ze zelf wat haar klanten in handen krijgen. "Het zou geweldig zijn om te kunnen controleren of alles perfect is, en dat je de afbeeldingen kunt aanpassen en verbeteren", zegt ze. "Ik denk zeker dat dingen als Pattern Print voor mij baanbrekend zouden kunnen zijn.

"Ik wil het perfecte eindproduct. Hoe ik dat bereik maakt niet zo veel uit. Het is hetzelfde als een dure camera kopen omdat je het beste werk wilt maken. Als je met thuis printen de beste prints kunt maken, dan moet je dat doen. Je zult er ook veel plezier aan beleven. Ik zou het bijvoorbeeld geweldig vinden om wedstrijdprints te maken en te zien hoe verschillende afbeeldingen op verschillende papiersoorten werken."

En wat vond ze van de hoogwaardige A2-prints van haar afbeeldingen die werden gemaakt met de Canon imagePROGRAF PRO-1000?

"Eerlijk gezegd, als ik die grote prints zie, word ik enthousiaster over mijn werk", vertelt ze. "Als je een print in je handen houdt, zet die afbeelding zich veel meer in je hoofd vast dan wanneer je deze op een andere manier bekijkt.”

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan