PRINTEN

Zo stel je je professionele Canon-fotoprinter in

Canon-printspecialist Frederic Vaneesbeck vertelt hoe je een professionele fotoprinter als de imagePROGRAF PRO-1000 instelt en gebruikt om consistente foto's van hoge kwaliteit te printen.
Een Canon imagePROGRAF PRO-1000 staat op een glazen oppervlak en er ligt een recent geprinte foto in de lade. Naast de printer liggen nog meer prints.

Voor resultaten van de hoogste kwaliteit is het volgens Canon-printspecialist Frederic Vaneesbeck belangrijk om de tijd te nemen om je printer, zoals de Canon imagePROGRAF PRO-1000, in te stellen en de juiste stuurprogramma's en software te installeren.

Om alles uit een nieuwe camera en de beschikbare functies te halen, is het belangrijk dat een professioneel fotograaf deze correct instelt. Hetzelfde geldt voor professionele fotoprinters. De professionele fotoprinters met pigmentinkten van Canon, zoals de imagePROGRAF PRO-1000 en imagePROGRAF PRO-300, zijn in staat om consistent prints van hoge kwaliteit te leveren, terwijl je met professionele fotoprinters met dye-inkten, zoals de Canon PIXMA PRO-200, ook heel goede resultaten krijgt. Maar om alles uit de geavanceerde functies en ondersteunende software te halen, moet je weten hoe je alles correct instelt.

Canon-printspecialist Frederic Vaneesbeck geeft al 17 jaar lang printworkshops aan professionele fotografen. Hier geeft hij zijn deskundige advies en vertelt hij hoe je de mogelijkheden van de Canon imagePROGRAF- en PIXMA PRO-printers optimaal kunt benutten.

Een screenshot van het Canon IJ Setup-scherm met een afbeelding van een print die uit de printer wordt gehaald naast een aantal opties, waarvan de optie "Set Up (Start Here)" (Instellen (hier starten) is gemarkeerd.

Op de Canon IJ Setup-supportsite vind je alle installatie-instructies voor veel verschillende printers, waaronder handig stapsgewijs advies, videohandleidingen en opties voor probleemoplossing.

Uitpakken en eerste installatie

Recente Canon-printermodellen hebben een QR-code op de verpakking die je doorstuurt naar de Canon IJ Setup-supportsite. Hier kun je de installatie voorbereiden nog voordat je de printer hebt uitgepakt. Frederic adviseert om de supportsite te gebruiken, omdat je hier belangrijke informatie en stapsgewijze gidsen vindt om afzonderlijke printers in te stellen. Verder kun je hier ook online handleidingen, aanbevolen functies en antwoorden op veelgestelde vragen bekijken.

"Op de website hoef je alleen maar de printer in de lijst te selecteren", zegt Frederic. "Nuttige video's leiden je door de installatie: van het verwijderen van de oranje verpakkingstape en de beschermende inzetstukken tot het aansluiten van de stroomkabel en het aanzetten en toepassen van de eerste instellingen, zoals de taal, datum en tijd. In de rest van de video's wordt uitgelegd hoe je de cartridges en printkoppen installeert en de printkoppen uitlijnt."

Een screenshot waarin een vast IP-adres wordt toegewezen aan een Canon-printer.

Als je een printer wilt toevoegen aan een bekabeld of wireless netwerk, raadt Frederic aan om eerst de printer met je netwerk te verbinden en vervolgens het IP-adres in je LAN-instellingen te veranderen in een statisch adres.

Een screenshot waarin een speciaal Canon-stuurprogramma voor een Canon-printer wordt geïnstalleerd.

Frederic raadt ook aan om het speciale Canon-printerstuurprogramma te installeren om alle functies te kunnen gebruiken en ervoor te zorgen dat de juiste kleurprofielen worden toegepast.

Printerstuurprogramma's installeren voor Windows en Mac

Frederic raadt aan om vóór de installatie van de softwarestuurprogramma's een vast IP-adres in te stellen voor de printer als je deze gaat gebruiken in een bekabeld of wireless netwerk. "Zo zorg je ervoor dat het IP-adres hetzelfde blijft wanneer je de printer uit- en weer aanzet en maak je tweerichtingscommunicatie tussen de printer en een computer mogelijk", legt hij uit. "Voor Apple-computers is het bovendien belangrijk om het Canon-stuurprogramma te gebruiken in plaats van AirPrint, anders heb je geen toegang tot het onderhoudstabblad. Ook ervaar je dan mogelijk inconsistenties bij het kleurbeheer."

Als je de printer met een USB-kabel aansluit op één computer, is het belangrijk om eerst de meest recente stuurprogramma's te downloaden en de software te installeren voordat je de USB-kabel aansluit. Sluit de printer pas op de computer aan als dat de software dat aangeeft.

Een screenshot van het Canon Accounting Manager-programma voor de Canon imagePROGRAF PRO-1000 waarin het papierformaat wordt ingevoerd.

Met het kosteloze Canon Accounting Manager-programma voor de Canon imagePROGRAF PRO-1000 kun je precies aangeven welke inktcartridges en welk papier je gebruikt en wat je lokale valuta is. De software berekent vervolgens op basis van de gebruikte inkt automatisch de totale inkt- en papierkosten voor elke print die je daarna maakt.

Een screenshot van de optie Patroonprint in de Canon Professional Print & Layout-software.

De Canon Professional Print & Layout-software biedt de optie Patroonprint waarmee je hard-proofs met subtiele verschillen in tint- en kleurverwerking kunt maken. Hieruit kun je je favoriet kiezen om definitief uit te printen.

Professionele fotoprintsoftware van Canon gebruiken

Nadat je de printer hebt ingesteld en de printerstuurprogramma's hebt geïnstalleerd, is de volgende stap om de Media Configuration Tool te downloaden in het gedeelte Support op de Canon-website. Frederic legt uit waarom: "Deze software heeft twee hoofdfuncties. Allereerst zorg je er hiermee voor dat de nieuwste printerprofielen worden geïnstalleerd voor al het fotopapier en de fine art-media van Canon. Daarnaast kun je hiermee ook printerprofielen toevoegen voor een groot aantal onafhankelijk gemaakte, gespecialiseerde media van bedrijven zoals Canson Infinity® en Hahnemühle. Zo worden de juiste instellingen rechtstreeks beschikbaar in zowel het printerstuurprogramma als op de printer zelf. Vervolgens kun je die papiersoorten gebruiken in de lade voor handmatige invoer om soepel te printen." Als je gaat printen, moet je het juiste papiertype selecteren in zowel de software als op het printerscherm.

Frederic vervolgt: "Canon Professional Print & Layout (PPL) is een ander belangrijk programma. De software bouwt voort op het oude Print Studio Pro en is compatibel met de nieuwste printers, waaronder de imagePROGRAF PRO-1000 en PRO-300 en de PIXMA PRO-200." PPL werkt als een volledig zelfstandig programma en als een plug-in voor software van derden, zoals Adobe Photoshop. Het stelt je in staat om eenvoudig te wisselen tussen verschillende soorten glanzend en mat fotopapier en fine art-media. Ook kun je de plaatsing van meerdere foto's op één pagina bewerken. De software beschikt over tools voor soft- en hard-proofs om de kleurechtheid te controleren of de gewenste tintaanpassingen voor zwart-witfotoprints te bepalen.

Frederic raadt professionele fotografen die de kosten goed in de gaten willen houden aan om het Canon Accounting Manager-programma te downloaden. Ook dit vind je in het gedeelte Support van de Canon-website. De software is compatibel met de imagePROGRAF PRO-1000 en berekent automatisch hoeveel elke print kost op basis van het gekozen papier en het inktverbruik. "Met Accounting Manager kunnen fotografen ervoor zorgen dat ze bij het maken van prints hun investering dubbel en dwars terugverdienen."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een screenshot van een AM1X-bestand dat wordt toegewezen aan een specifiek papiertype.

AM1X-bestanden gaan een stap verder dan ICC-profielen. Deze bestanden kunnen met de Media Configuration Tool van Canon worden toegewezen aan media van Canon en van derden en zorgen voor hoogwaardige en consistente resultaten voor elke specifieke papiersoort.

Kleurechtheid

Voor nauwkeurige kleuren is het cruciaal om met een gekalibreerde monitor te werken. Dit zorgt ervoor dat de luminantie en kleurweergave van het scherm overeenkomt met je omgeving. Volgens Frederic is het enorm belangrijk om het juiste papier te selecteren in het printerstuurprogramma om zo de best mogelijke prints te krijgen.

"Daarom gebruikt Canon nu AM1X-bestanden. Ze bieden de mogelijkheden van een ICC-profiel, maar nemen nog meer factoren in overweging zoals inktdichtheidslimieten, vacuümkracht van de papierinvoer, hoogte van de printkop, droogtijd en parameters voor pinten zonder witrand", legt hij uit. "Er wordt rekening gehouden met deze aspecten bij specifieke, individuele soorten fotopapier en fine art-media. Niet alleen voor papier van Canon, maar ook voor veel media van andere bedrijven." Hij raadt ook aan om de prints in hetzelfde licht te vergelijken met de helderheid en kleurweergave van de foto's op je computerscherm. Als je de prints namelijk bij warmer of koeler licht bekijkt, zien ze er anders uit.

Een screenshot waarin de verschillende reinigingsopties voor de Canon imagePROGRAF PRO-1000 worden getoond.

Frederic zegt dat het belangrijk is om je Canon-printer met enige regelmaat het reinigingsproces te laten uitvoeren om prints van de hoogste kwaliteit te krijgen. Zo voorkom je dat stof vast komt te zitten in de spuitmonden en zorg je dat de kwaliteit en kleuren van je prints behouden blijven.

Zo krijg je de beste resultaten

Canon-printers voeren zelf onderhoud uit als ze actief zijn om zo goed mogelijk te blijven presteren. "Mensen staan 's ochtends op, stappen onder de douche en zijn dan klaar om aan hun dag te beginnen", zegt Frederic. "Voor printers is het vrijwel hetzelfde, [figuurlijk gesproken] dan. Als je de printer aanzet of uit stand-by haalt, voeren ze een kort reinigingsproces uit om de printkwaliteit te optimaliseren.

"Vergeet ook niet dat we printen op papier dat is gemaakt van hout, katoen of andere materialen. Vezels van het papier en stofdeeltjes in de lucht kunnen de printkoppen vervuilen", voegt Frederic toe. "Om streepvorming of verlies van printkwaliteit te voorkomen, is het verstandig om de spuitmonden periodiek te controleren. Dit kun je doen vanuit het onderhoudstabblad in het stuurprogramma van de printer. Zo kun je met eigen ogen zien of er geen spuitmonden in de printkop verstopt zitten en kun je als dat nodig is kiezen om de printkop grondiger te reinigen."

Frederic zegt verder dat je een printer nooit moet uitzetten door de stekker eruit te trekken. Gebruik altijd de aan-uitknop om zo de printer correct af te sluiten. "In plaats van de printer uit te zetten, stel ik in het stuurprogramma in dat de printer in stand-by gaat wanneer ik deze aan laat staan", zegt hij. "De printer verbruikt praktisch geen stroom in stand-by en is altijd klaar voor gebruik."

De laatste kostenbesparingstip van Frederic is om meerdere foto's in één keer te printen in plaats van losse foto's, als dat mogelijk is. "Voor elke korte reinigingscyclus wordt namelijk inkt gebruikt om de spuitmonden te verversen. Je kunt dus beter bijvoorbeeld 20 prints in één sessie printen dan de printer tussen elke print opnieuw aan- en uitzetten, want dan start je 20 aparte reinigingscycli."

Als je in het begin de tijd neemt om je professionele Canon-printer direct correct in te stellen, pluk je daar later keer op keer de vruchten van door middel van consistent goede prints en een prettigere printervaring.

Een print van een skiër die minuscuul afsteekt tegen de enorme steile berg waar hij vanaf skiet. Foto door Richard Walch.

Hoe printen je fotografiebedrijf kan helpen

Richard Walch legt uit hoe hij met zijn Canon-printer fotoprints maakt en deze zelf inlijst om klantrelaties op te bouwen en reclame te maken voor zijn bedrijf.
Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro